Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kapusta

Post »

Witam. Beata11, zastanawiałem się nad moją kapustą co to może być. Do żadnej choroby nie pasowało, a szkodników - żadnego. Jednak myliłem się i to bardzo - to była warzywnica - u mnie - ozdobna, ale u Ciebie może być warzywna. Wytrułem z dodatkiem adiuwanta i jak na razie spokój.

Francik.
Francik
beata11
50p
50p
Od: 2 cze 2012, o 07:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

francikrecz pisze:Witam. Beata11, zastanawiałem się nad moją kapustą co to może być. Do żadnej choroby nie pasowało, a szkodników - żadnego. Jednak myliłem się i to bardzo - to była warzywnica - u mnie - ozdobna, ale u Ciebie może być warzywna. Wytrułem z dodatkiem adiuwanta i jak na razie spokój.

Francik.
Wczoraj dokładnie się przyjrzałam i znalazłam mszycę ale nie było jej aż tak bardzo dużo może to ona tego dokonała.
francikrecz
500p
500p

Post »

Witam. Wszystko możliwe Beato, tak często wyglądają objawy żerowania szkodników ssąco-gryzących, czyli pluskwiaków do których i mszyce należą.

Francik.
Francik
123mamut
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2011, o 15:23
Kontakt:

Gnijąca kapusta

Post »

Jakiś miesiąc temu podczas upałów moja kapusta biała zaczęła gnić dziś kolejne 3 główki musiałem wyrzucić na kompost , jak tak dalej pójdzie to za niedługo nic nie zostanie , nie wiem co jest grane.
francikrecz
500p
500p

Re: Gnijąca kapusta

Post »

Witam.
123mamut bez fotki można snuć tylko przypuszczenia. Być może jest to któraś z form zgnilizny /mokra lub bakteryjna/. Obie są groźną infekcją i kompost już masz zakażony. Przenoszone mogą być nawet przez podlewanie jeśli rośliny mają uszkodzenia.

Francik.
Francik
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

123mamut pisze:Jakiś miesiąc temu podczas upałów moja kapusta biała zaczęła gnić
Zasadnicze pytanie co do którego nie ma w Twoim poście informacji, to jaka to kapusta ?. Wczesna czy późna ?.
Jeśli wczesna, to już dawno nie powinno jej być na grządkach. Nie zebrana przerasta i gnije.
Jeśli późna to tak jak pisze francikrecz
123mamut
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2011, o 15:23
Kontakt:

Post »

Jest to gatunek kapusty na zakiszenie.późna.Można coś z tym z robić??
francikrecz
500p
500p

Post »

Witam.
Spróbuj opryskać Amistarem z Grevitem lub Signum z Grevitem albo naprzemiennie, może to coś da - nie wiem - wg opisu choroba za daleko się posunęła. Przerwa w uprawie kapustnych ok. 4 lata.

Francik.
Francik
johnywawa
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 17:00

Post »

Witam, mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników: jak radzić sobie z bielinkiem kapustnikiem i innymi gąsienicami w jakis ekologiczny sposób? Staram się w ogóle nie stosować chemii, może istnieją jakieś siatki czy coś aby powstrzymać najazd motyli....
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

u mnie w tym roku rozwieszona była siatka ( taka do ochrony drzew przed ptakami ) motyle jakoś się mało interesowały - zdała egzamin, przed inwazją ślimaków rozsypywałam popiół drzewny z kominka lub trociny ( przekompostowane ). Z trocinami/ popiołem lub innymi suchymi substancjami jest trochę "zabawy" - trzeba pamiętać po podlewaniu lub deszczu aby materiał był dołożony suchy.
pozdrawiam
Edyta
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Jest taki preparat mikrobiologiczny

http://www.ior.poznan.pl/baza/srodki_oc ... el-wg.html

Jeżeli jest to mala uprawa można nakryć włókniną w okresie oblotu motyli
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

W tym roku niewiele pryskałem brukselkę i kapustę i wychodzi na to ze założyłem hodowlę gąsienic. Czy to oznacza ze na drugi rok będę miał z nimi od razu problemy? (wrócą w miejsce gdzie zerowały) czy tez ma to raczej nikłe znaczenie?
A poza tym to czemu kury ich nie jedzą? Są trujące?
Awatar użytkownika
pilosula
100p
100p
Od: 26 cze 2012, o 14:25
Kontakt:

Post »

Pomóżcie, szukam Esmeraldy, napisała w tym wątku że rozsada kapusty to łatwa sprawa. Mam doniej dwa pytania. Nie wiem jak ją znaleźć... :(
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Jeśli chodzi Ci o pytanie z tego wątku to niestety Ci nie pomogę, kapusty niczym nie podlewałam (poza wodą rzecz jasna :) ), bo nie było potrzeby, żadna zgorzel czy inna choroba się nie przyplątała. Jeśli usychają końcówki liścieni, to może roślinki są przelane? Choć na zdjęciach wcale źle to nie wygląda.
Uprawa łatwa, bo u mnie tak było - nie jestem żadnym ekspertem, zajmuję się warzywami chyba czwarty rok (z doskoku), kapustę siałam dwa razy i dwa razy rosła bez problemu.

Myślę, że Witia, Nitka czy MagdaMisia mogą mieć o wiele więcej do powiedzenia z racji nieporównywalnie większego doświadczenia.
Awatar użytkownika
pilosula
100p
100p
Od: 26 cze 2012, o 14:25
Kontakt:

Post »

To w takim razie miałam pecha i musiałam mieś zarażone nasiona. W tamtym roku uparłam się i trzy razy siałam ta kapustę, za każdym razem padała. W tym roku pilnuję jej niemal jak w laboratorium. Odpowiednia ziemia, światło ma bardzo dobre, temperatury dzień/noc książkowe, od 21 stycznia była podlewana tylko 2 razy (nie było potrzeby częściej). Filderkraut trzyma się super, a Ditmarska choruje.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”