Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kapusta
Witam. Beata11, zastanawiałem się nad moją kapustą co to może być. Do żadnej choroby nie pasowało, a szkodników - żadnego. Jednak myliłem się i to bardzo - to była warzywnica - u mnie - ozdobna, ale u Ciebie może być warzywna. Wytrułem z dodatkiem adiuwanta i jak na razie spokój.
Francik.
Francik.
Francik
Wczoraj dokładnie się przyjrzałam i znalazłam mszycę ale nie było jej aż tak bardzo dużo może to ona tego dokonała.francikrecz pisze:Witam. Beata11, zastanawiałem się nad moją kapustą co to może być. Do żadnej choroby nie pasowało, a szkodników - żadnego. Jednak myliłem się i to bardzo - to była warzywnica - u mnie - ozdobna, ale u Ciebie może być warzywna. Wytrułem z dodatkiem adiuwanta i jak na razie spokój.
Francik.
-
- 500p
Witam. Wszystko możliwe Beato, tak często wyglądają objawy żerowania szkodników ssąco-gryzących, czyli pluskwiaków do których i mszyce należą.
Francik.
Francik.
Francik
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 kwie 2011, o 15:23
- Kontakt:
Gnijąca kapusta
Jakiś miesiąc temu podczas upałów moja kapusta biała zaczęła gnić dziś kolejne 3 główki musiałem wyrzucić na kompost , jak tak dalej pójdzie to za niedługo nic nie zostanie , nie wiem co jest grane.
-
- 500p
Re: Gnijąca kapusta
Witam.
123mamut bez fotki można snuć tylko przypuszczenia. Być może jest to któraś z form zgnilizny /mokra lub bakteryjna/. Obie są groźną infekcją i kompost już masz zakażony. Przenoszone mogą być nawet przez podlewanie jeśli rośliny mają uszkodzenia.
Francik.
123mamut bez fotki można snuć tylko przypuszczenia. Być może jest to któraś z form zgnilizny /mokra lub bakteryjna/. Obie są groźną infekcją i kompost już masz zakażony. Przenoszone mogą być nawet przez podlewanie jeśli rośliny mają uszkodzenia.
Francik.
Francik
Zasadnicze pytanie co do którego nie ma w Twoim poście informacji, to jaka to kapusta ?. Wczesna czy późna ?.123mamut pisze:Jakiś miesiąc temu podczas upałów moja kapusta biała zaczęła gnić
Jeśli wczesna, to już dawno nie powinno jej być na grządkach. Nie zebrana przerasta i gnije.
Jeśli późna to tak jak pisze francikrecz
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 kwie 2011, o 15:23
- Kontakt:
Jest to gatunek kapusty na zakiszenie.późna.Można coś z tym z robić??
-
- 500p
Witam.
Spróbuj opryskać Amistarem z Grevitem lub Signum z Grevitem albo naprzemiennie, może to coś da - nie wiem - wg opisu choroba za daleko się posunęła. Przerwa w uprawie kapustnych ok. 4 lata.
Francik.
Spróbuj opryskać Amistarem z Grevitem lub Signum z Grevitem albo naprzemiennie, może to coś da - nie wiem - wg opisu choroba za daleko się posunęła. Przerwa w uprawie kapustnych ok. 4 lata.
Francik.
Francik
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników: jak radzić sobie z bielinkiem kapustnikiem i innymi gąsienicami w jakis ekologiczny sposób? Staram się w ogóle nie stosować chemii, może istnieją jakieś siatki czy coś aby powstrzymać najazd motyli....
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
u mnie w tym roku rozwieszona była siatka ( taka do ochrony drzew przed ptakami ) motyle jakoś się mało interesowały - zdała egzamin, przed inwazją ślimaków rozsypywałam popiół drzewny z kominka lub trociny ( przekompostowane ). Z trocinami/ popiołem lub innymi suchymi substancjami jest trochę "zabawy" - trzeba pamiętać po podlewaniu lub deszczu aby materiał był dołożony suchy.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Jest taki preparat mikrobiologiczny
http://www.ior.poznan.pl/baza/srodki_oc ... el-wg.html
Jeżeli jest to mala uprawa można nakryć włókniną w okresie oblotu motyli
http://www.ior.poznan.pl/baza/srodki_oc ... el-wg.html
Jeżeli jest to mala uprawa można nakryć włókniną w okresie oblotu motyli
W tym roku niewiele pryskałem brukselkę i kapustę i wychodzi na to ze założyłem hodowlę gąsienic. Czy to oznacza ze na drugi rok będę miał z nimi od razu problemy? (wrócą w miejsce gdzie zerowały) czy tez ma to raczej nikłe znaczenie?
A poza tym to czemu kury ich nie jedzą? Są trujące?
A poza tym to czemu kury ich nie jedzą? Są trujące?
- pilosula
- 100p
- Od: 26 cze 2012, o 14:25
- Kontakt:
Pomóżcie, szukam Esmeraldy, napisała w tym wątku że rozsada kapusty to łatwa sprawa. Mam doniej dwa pytania. Nie wiem jak ją znaleźć... 

-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Uprawa łatwa, bo u mnie tak było - nie jestem żadnym ekspertem, zajmuję się warzywami chyba czwarty rok (z doskoku), kapustę siałam dwa razy i dwa razy rosła bez problemu.
Myślę, że Witia, Nitka czy MagdaMisia mogą mieć o wiele więcej do powiedzenia z racji nieporównywalnie większego doświadczenia.
- pilosula
- 100p
- Od: 26 cze 2012, o 14:25
- Kontakt:
To w takim razie miałam pecha i musiałam mieś zarażone nasiona. W tamtym roku uparłam się i trzy razy siałam ta kapustę, za każdym razem padała. W tym roku pilnuję jej niemal jak w laboratorium. Odpowiednia ziemia, światło ma bardzo dobre, temperatury dzień/noc książkowe, od 21 stycznia była podlewana tylko 2 razy (nie było potrzeby częściej). Filderkraut trzyma się super, a Ditmarska choruje.