Choroby róż Cz.1
- Nutka81
- 1000p

- Od: 13 maja 2010, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Choroby róż
Dzięki Gosiu
, a wiec "magiczna siła do pomidorów" i więcej wody do picia... dam znać jakie będą efekty za jakiś czas... 
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka 
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
- Allhambra
- 100p

- Od: 17 lip 2012, o 21:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupiłam niedawno New Dawn w obi i przesadziłam sadzonkę do większej donicy z drenażem, z ziemią do róż, miała przędziorka , opryskałam Magusem a teraz po 3 dniach widzę czarne okrągłe plamki na listeczkach. NIE UMIEM ROBIC FOTEK.Plamki nie mają zóltych okręgówdookoła i żółci na listkach.Czy mogę mysleć o czarnej plamistości?
Sylwia
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Plamistość ma chyba żółtą kropkę z czarnym okręgiem. Oberwij te chore listki.
- kusudama
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 9 sie 2012, o 11:47
A moje miniaturki w tym roku gnębią mszyce i mimo oprysków
są marniutkie
pozdrawiam
ak
pozdrawiam
ak
kusudama
- DuczekiOsia
- 1000p

- Od: 10 sie 2012, o 08:38
- Kontakt:
- oliwka

- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Biały nalot oznacza mączniaka właściwego. Ja sobie z nim radzę za pomocą oprysków wody z mlekiem ( nawet pól na pół). Jednak nie wiem, czy w taki stadium choroby pomoże to Twoim różom.
Jak nie, to trzeba pryskać środkiem grzybobójczym, np. Amistar, Bravo.
Zarażone liście koniecznie wygrabić i zniszczyć. Właściwie to samo trzeba zrobić z pędami
W przyszłym sezonie warto pryskać wyciągiem ze skrzypu, a w początkach choroby tym mlekiem, żeby nie być zmuszonym do stosowania chemii.
Jak nie, to trzeba pryskać środkiem grzybobójczym, np. Amistar, Bravo.
Zarażone liście koniecznie wygrabić i zniszczyć. Właściwie to samo trzeba zrobić z pędami
W przyszłym sezonie warto pryskać wyciągiem ze skrzypu, a w początkach choroby tym mlekiem, żeby nie być zmuszonym do stosowania chemii.
-
idepozapalki
- 200p

- Od: 17 maja 2012, o 20:44
- Deirde

Mączniak prawdziwy - białe, mączyste plamy i zniekształcone liście - tak - to ta choroba.
-
idepozapalki
- 200p

Deirde dziękuje za odpowiedz, liście już oberwane, teraz spróbuje pryskania mlekiem, bo żadnej chemii nie mam w domu. Pewnie coś kupie w poniedziałek. Zdaje się, że to pojawiło się na jeszcze jednej róży.
- Deirde

Jak jest mała ilość to mleko wystarczy - też próbowałam tego przepisu.
-
idepozapalki
- 200p

Oba krzaczki już popryskane. Na reszcie róż nic się nie dzieje. Wyglądają dziwnie, ale co tam.
Jeżeli do poniedziałku nie pojawią się nowe zakażone liście to można uznać zabieg za skuteczny i nie sięgać po mocniejszą chemię ?
Czy mleczne opryski się jeszcze powtarza ?
Jeżeli do poniedziałku nie pojawią się nowe zakażone liście to można uznać zabieg za skuteczny i nie sięgać po mocniejszą chemię ?
Czy mleczne opryski się jeszcze powtarza ?
- Deirde

Mleczne opryski można powtarzać - zwykle po mleku plamy zasychają ale po jakimś czasie mączniak może znowu być aktywny.
- konwalia12
- 1000p

- Od: 24 lut 2012, o 19:59
Witam. Chciałabym zapytać Was o TE choroby moich róż. Nie znam się na chorobach, a pragnę się czegoś dowiedzieć, bo moje niektóre róże bardzo cierpią
Czy ktoś z Was wie jakie środki stosować na poszczególne choroby?
1. Z mojej czerwonej NN-ki opadają liście. Najpierw chorują w taki dziwny sposób, a potem róża jest ogołocona:

2. Czarne plamy na liściach (wygryzionych troszkę
) róży Times Past

3. Ogromne czarne plamy (nie wiem czy to to samo co w poprzednim przypadku) na mojej ulubionej różowej NN- ce.

Jak widać choroba zniszczyła nawet kwiat.

4. Następny przypadek (choć później wszystko może okazać się jednym i tym samym) na różowej NN-ce. Tylko tym razem plamy pojawiają się także na kwiatach. Mają postać ciemnoróżową, jest ich bardzo dużo, przez co róża zupełnie brzydnie. Liście zółkną i czarnieją przez plamy.

Tutaj plamek jeszcze nie widać zbyt dobrze, ale na pewno niedługo będzie jak biedronka...

5. Typowa choroba Heidi Klum- żółknące liście. Na razie jeszcze nic złego się nie dzieje, ale trzeba myśleć przed, a nie po fakcie.. To jedna z moich ulubienic

Bardz bardzo proszę o pomoc! Jakich środków używać, aby zwalczyć dane choroby? I czy się je da zwalczyć??
Czy ktoś z Was wie jakie środki stosować na poszczególne choroby?
1. Z mojej czerwonej NN-ki opadają liście. Najpierw chorują w taki dziwny sposób, a potem róża jest ogołocona:

2. Czarne plamy na liściach (wygryzionych troszkę

3. Ogromne czarne plamy (nie wiem czy to to samo co w poprzednim przypadku) na mojej ulubionej różowej NN- ce.

Jak widać choroba zniszczyła nawet kwiat.

4. Następny przypadek (choć później wszystko może okazać się jednym i tym samym) na różowej NN-ce. Tylko tym razem plamy pojawiają się także na kwiatach. Mają postać ciemnoróżową, jest ich bardzo dużo, przez co róża zupełnie brzydnie. Liście zółkną i czarnieją przez plamy.

Tutaj plamek jeszcze nie widać zbyt dobrze, ale na pewno niedługo będzie jak biedronka...

5. Typowa choroba Heidi Klum- żółknące liście. Na razie jeszcze nic złego się nie dzieje, ale trzeba myśleć przed, a nie po fakcie.. To jedna z moich ulubienic

Bardz bardzo proszę o pomoc! Jakich środków używać, aby zwalczyć dane choroby? I czy się je da zwalczyć??
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
- Deirde

Czarne plamy to czarna plamistość - możesz użyć środka - dithane.