Wrzosowisko

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Wrzosowisko

Post »

Wydaje mi się, ze późno nie jest choć znawcą w tej dziedzinie nie jestem. Rh i pierisy będą ślicznie wyglądały między wrzosami. Jeśli odpowiednio zakwasisz podłoże wrzosy na pewno się przyjmą ;:215
Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ONA-NINA
200p
200p
Od: 10 lip 2012, o 22:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

zadbałam o podłoże :)

Z tego co wyczytałam za pózno jeszcze nie jest,ale wolę się upewnić was :wink:
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z doniczek spokojnie możesz sadzić :wink:
Awatar użytkownika
ONA-NINA
200p
200p

Post »

dzięki :)
pojutrze już je dostanę :heja
Awatar użytkownika
ONA-NINA
200p
200p

Post »

ratunku :( dostałam wczoraj swoje zamówienie i dzisiaj zabrałam sie za sadzenie.
Zamówiłam ponad 30 różnych roślin,w tym 16 wrzosów z których dostałam tylko 13 ;:185 przy sadzeniu aż się poryczałam,bo dosłownie nigdy jeszcze tak chorych,sfilcowanych korzeni nie widziałam.Z połową to się chyba nic nie da zrobić,filc jakiego świat nie widział.

Wrzosy niestety to samo ;:185

Myślicie,że coś z takich filcaków jeszcze będzie?niektórych nie da się "oczyścić",mówie wam koszmar jakiś ;:174

polećcie mi proszę kogoś zaufanego kto sprzedaje zdrowe wrzosy.
Awatar użytkownika
ONA-NINA
200p
200p

Post »

i proszę jeszcze o podpowiedz,co ja mam zrobić korzeniem,ktory jest twardy jak skała :( da się coś zrobić?
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

O tej porze roku, jeżeli roślina jest w doniczce od wiosny to korzenie tak wyglądają, ale pokaż zdjęcie, to, że bryła jest zbita, nie znaczy, że roślina jest chora.
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

U kogo zamawiałaś? Ja wiosną zamawiałam wrzosy i wrzosce przez allegro i też korzenie była bardzo brzydkie. Zrobiłam fotki i napisałam do sprzedawcy. Ten okazał się bardzo wyrozumiały i gdy faktycznie część się nie przyjęła - zwrócił mi koszta. Ogólnie wszystkie korzenie nie były ładne a prawie wszystkie teraz pięknie kwitną więc głowa do góry. Walcz o swoje!!!
Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

A ja podziele sie smutnym doświadczeniem. Mam wrzosy pod różanecznikami. Nawożąc różaneczniki dolistnie w maju opryskałem też wrzosy (mają podobne wymagania glebowe więc myślałem że pomogę). Wszystkie młode pędy uschły ;-) Na szczęście samym roślinom nic się nie stało, tylko przyrosty i kwitnienie w tym roku słabe.
Mam nadzieje że nikt nie wpadnie już na taki pomysł. Najlepiej uczyć się na cudzych błędach.
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

Prześledziłam cały wątek, bo i ja jestem zainteresowana wrzosowiskiem, w tym roku swoje małe wrzosowisko ok 30 szt poszerzałam, sadzonki wrzosów kupiłam w szkółce już posadzone, daleko im do Waszych, ale od czegoś trzeba zacząć...

Obrazek
By fiskomp2
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
ONA-NINA
200p
200p

Post »

żebyś zobaczyła moje wrzosy to o swoich nie napisałabyś"małe" :wink:
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

Wszystkie rabatki z wrzosami są cudne - Twoja idealna!!!

U mnie o wrzosowisku raczej nie ma mowy - brak miejsca ale mam 3 rodzaje po 5 szt wrzosów i 3 rodzaje po 4 szt wrzośców :) Wrzosy zakwitły ;:3

ObrazekObrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Przeczytałam cały wątek :roll: w poszukiwaniu odpowiedzi.I okazuje się,że moje piaski na których posadziliśmy kilka sosen mogą być miejscem dla wrzosów.Czekam na dostawę 12 szt. z allegro [takie ryzyko :wink: ] a dzisiaj kupiłam 5 szt. Carmen ,ziemię pod wrzosy i korę.Teraz tylko wyznaczyć miejsce , posadzić i.....dokupować kolejne ;:3
Miałam kiedyś 3 lata mini wrzosowisko ale teraz wiem dlaczego były skazane na zagładę-nie to miejsce ,nie ta ziemia
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

Aszka, koniecznie pokaż efekt swojej pracy ;:108
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

kubanki pisze:To moje wrzosowisko we wrześniu. Sadzone było rok wcześniej. Wiosną 2009 zakupiliśmy sadzonki w multidoniczkach ze szkółki pana Wolskiego (ponad 1000 sztuk, z tego 200 odsprzedałam i ok. 200 rozdałam - forum, rodzice). Na tym wrzosowisku rośnie ponad 700 sztuk.

Obrazek

Nie mogę się doczekać tego roku. Już od maja wyglądają cudnie z młodziutkimi przyrostami.
Aniu
Czy możesz pokazac jak w tym roku prezentuje się Twoje wrzosowisko?
Pozdrawiam. Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rhododendrony i azalie”