Pozdrawiam Emet
Milin amerykański(Campsis radicans)- wymagania,pielęgnacja, rozmnażanie
-
emet
- 200p

- Od: 6 maja 2011, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ładne pnącze ( Milin amerykański )
Milina trudno sie pozbyc.Ja mojego wykopalem 4 lata temu i dalej puszcza odrosty nawet 5 m.
od niejsca gdzie byl posadzony.Jest gorszy od perzu.
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet
-
szoter47
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 19 cze 2012, o 14:55
Witam! Może to nie odpowiedź bo cóż mogę odpowiedzieć .Mam milin 3 lat kupiłam sadzonki trzyletnie (tak zapewniał sprzedający) szukam kwiatów i nic. Czy już powinien kwitnąć? jak wyglądają pąki kwiatowe? może się doszukam. Mam ich 10 szt - obsadzina altana.Aktualnie jest śliczny zielony chroni przed słońcem. Daje upragniony cień.A ja chcę kwiatów.Pozdrawiam cieplutko
3 lata to nie koniecznie dużo dla milinu, zależy od odmiany, najszybciej zakwita ponoć ursynow inne nawet po 5 i wzwyż.
- Jerzewicz
- 200p

- Od: 3 sty 2011, o 21:17
Mój milin Flamenco posadzony 3 lata temu ma pąki kwiatowe, zaś żółty Flawa nieco bardziej przymarzł i się nie zapowiada.
Re: Milin amerykański
Czasem mam ten sam prblem ze zjedzonymi kwatami co KORONAT - a tym problemem są skorki, które w nocy objadają płatki.
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A mój Milin po 3 latach nie ma pąków ... 
- ElzbietaaG

- Od: 16 sie 2008, o 14:57
Alinko nie tylko twój
moje dwa miliny to 3 - 4 latki ale też bez pączków.
Może jeszcze za młode ?
Może jeszcze za młode ?
-
MagdaR
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 23 lip 2012, o 12:22
milin przesadzanie
Witam,
Mam stary milin (przypuszczam, że ponad 7 letni). Niestety bardzo słabo kwitnie - 1-3 czerwone trąbki to wszystko czym mnie obdarowuje.
Podejrzewam ,że winne jest dośc cieniste stanowisko (wystawa południowa ale większość dnia w cieniu domu). Ponieważ intensywnie rośnie i ma piękne liście to myślę , że inne problemy mogę wyeliminować. Nigdy nie był cięty bo nie bardzo wiem jak.
Pomyślałam o przesadzeniu w słoneczne ciepłe miejsce ale potrzebuję rady czy to w ogóle dobry pomysł oraz czy powinnam go jakoś radykalnie lub mniej radykalnie przyciąć. Poza tym jeśli tak - kiedy jest najlepszy moment i jak go potem pielęgnować . Boje się by nie odchorowywał kilka lat. Proszę fachowców o pomoc. Z góry dziękuję
MagdaR
Mam stary milin (przypuszczam, że ponad 7 letni). Niestety bardzo słabo kwitnie - 1-3 czerwone trąbki to wszystko czym mnie obdarowuje.
Podejrzewam ,że winne jest dośc cieniste stanowisko (wystawa południowa ale większość dnia w cieniu domu). Ponieważ intensywnie rośnie i ma piękne liście to myślę , że inne problemy mogę wyeliminować. Nigdy nie był cięty bo nie bardzo wiem jak.
Pomyślałam o przesadzeniu w słoneczne ciepłe miejsce ale potrzebuję rady czy to w ogóle dobry pomysł oraz czy powinnam go jakoś radykalnie lub mniej radykalnie przyciąć. Poza tym jeśli tak - kiedy jest najlepszy moment i jak go potem pielęgnować . Boje się by nie odchorowywał kilka lat. Proszę fachowców o pomoc. Z góry dziękuję
MagdaR
Mój posadzony w sierpniu 2010 w tym roku ma 2 pędy z pąkami odm Ursynów
Witam,mój milin ma 9 lat i nie myśli o kwitnieniu,przesadziłam go w inne miejsce i dalej nic,proszę o poradę co z nim?
- bukjan
- 200p

- Od: 26 paź 2009, o 15:08
I w końcu ja też się doczekałem, mój Ursynów po 3 latach ma pąki
a Gabor jeszcze nic 
- PiotrekP

- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo ładny, mój od 6 lat wydał 3 kwiaty w tym roku, 
- wosiek67
- 500p

- Od: 26 lut 2012, o 14:24
Re: milin przesadzanie
Myślę, że powinnaś go przesadzić na wiosnę ale wcześniej trzeba będzie go dosyć radykalnie skrócić i przesadzić z jak największą bryłą korzeniową a potem pilnować wilgotności gleby dopóki nie zauważysz, że się przyjął.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
-
halina522

- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Iwonko napisz od której strony świata rosną Twoje miliny,czy je przycinasz,czy pną się po czymś i co Ci jeszcze przyjdzie do głowy.Mam żółty kilka lat i nigdy nie zakwitł,a pomarańczowy na jakieś 10 lat tylko 2 razy.Natomiast puszczają mnóstwo gałązek i odrostów jak chwaścisko.Może jakaś podpowiedź spowoduje,że mi zakwitną.
Halina