Liście i ciernie - emerald

Zablokowany
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Liście i ciernie

Post »

Nowości sporo ;:138 a zimą się nie wykręcaj :lol: do zimy jeszcze hoho, ja tu przewiduję jeszcze niejedne zakupy ;:224
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

nowości ;:215 bardzo ładne roślinki
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niby to haworcje , ale nie wiem czy one z dala od okna i to jeszcze za firanką za ciemno nie mają :?:
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale fajowe!
Witam w gronie miłośników! To również moja ostatnia fascynacja. Za firanką - zbyt ciemno. Ale na wewnętrznym parapecie powinny mieć dobrze.
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Haworcje za ciemno nie mają. Na zdjęciach może nie widać, ale światła jest dużo, a jak świeci słonko to już w ogóle. Limifolia, fasciata i reinwardtii stoją za firanką od dłuższego czasu, rosną zdrowo, zakwitły i mają nowe przyrosty. ;:173 Okno jest cały czas otwarte, mają spory przewiew. Obawiam się bezpośredniego nasłonecznienia (wystawa zachodnia). Tylko pelargonie, przypołudniki i Crassula Buddah's Temple stoją na wewnętrznym parapecie, czasem aloesiki.
Poza tym jak nie ma mnie w domu dłużej niż jeden dzień, to wolę zostawić je za firanką. H.reinwardtti źle zniosła dłuższy pobyt na słońcu, ale jest delikatniejsza. Może faktycznie powinnam przestawić "gruboskórną" H. limifolia i H. fasciata. Nie wiem jak nowe roślinki. Zapewne h.coaretatę lepiej wystawić na słonko, dla zmiany koloru. Będę próbowała z innymi.
Nawet cykasowi pasuje miejscówka i po roku wypuścił 3 nowe liście! :shock:

H.reinwardtii :D
Obrazek

A poniżej kilka aktualnych fotek, min.gymnoki, które nie chcą zakwitnąć :( , ale rosną i mają ładne ciernie :), najbardziej wyczekuję kwiatów G. achirasense.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Gratisowe sukulenty :) na talerzu.

Obrazek

;:3 Może w tym tygodniu zakwitnie Matucana. Zamierzam kupić nowe turbiniaki, bardzo chętnie kwitną :D ;:138

Obrazek

Obrazek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Zuza - cieszę się, że nie tylko cierniaki, ale i haworcje przygarniasz!
Masz literówkę (zamień e na c) - poprawnie to Haworthia coarctata (w dodatku jest to forma o rozproszonym kropokowaniu = H. coractata var. coarctata fa. greenii) - na razie jest przebarwiona od nadmiaru UV (jak ją wystawisz na bezpośrednie słońce - jeszcze bardziej zsinieje)
Żadna z Twoich haworcji to nie H. fasciata - wszystkie pręgowane to H. attenuata (ta o grubych pręgach to H. attenuata 'Big Band' - moja ulubienica!).
Haworthia reinwardtii też moim zdaniem niekoniecznie - nie widziałam z boku -powinna mieć pokrój wąskiej kolumny- wkrótce wrzucę w moim wątku tego typu wąskokolumnowe (w tym H. reinwardtii - faktycznie często mylona z H. coarctata, poza tym podobne mogą być młode H. attenuata)
Światło OK! Powodzenia!
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Bebos ;:196

Nazwę coaretata spisałam ze strony hodowli w Rumi. H.coarctata na fotkach z ich strony jest bardziej przebarwiona. Ja swojej jeszcze na słońce nie wystawiłam.
Faktycznie H. reinwardtii wygląda troszkę inaczej, to chyba również H. coarctata :? Ale moja chyba też jest pręgowana.
Tak wyglądała na początku, teraz jest bardziej rozrośnięta i rozwarta.
Obrazek

A najmniejsza H. attenuata 'Big Band', super :D Niedawno wypuściła nowy przyrost ;:173
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Eee - no to w takim razie to może być moim zdaniem H. attenuata lub - w zależności od dalszego wzrostu i pokroju H. reinwardtii fa. zebrina - chociaż za dużo ma tych pręg i to zbyt regularnych
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:3 ;:3 ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

Te niekwitnące gymnole podobają mi się bez kwiatów. Ładne zestawienie, każdy wyraźnie odróżnia się od drugiego.
Czekam na kwiatek matukany. B. podoba mi się ich kwitnienie- pęd kwiatu, jak i on sam, są jednakowego czerwonego koloru.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Jakie ładne astro i widzę Matucanę, też śliczna. Dopiero widziałam ją u kogoś tu na forum i zastanawiałam się co to za cudo, a tu proszę już jest kolejna u Ciebie :lol:
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Astrofytum, matukana i turbinikarpus - zdecydowanie w moim typie.
Czy z matukaną są jakieś problemy, np w zimie? Też mam, ale jeszcze nie zimowałam.
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze nie zimowałam matukanki, ale mam nadzieję, że bezproblemowo.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Ojej, ale mi się te turbiniaczki coś podobają. Muszę ich mieć!

A Matucana zimuje bezproblemowo. Jedyny z nią problem, że się lubi przypalać mocno, a że ja się nie cackam z pojedyńczymi roślinami, tylko bach na patelnie, to wiecznie przypalona :]
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

Ładna Matucana, taka okrąglutka! :D -j eden z moich ulubionych gatunków! uwielbiam tę jej welurową skórkę na korpusie :tan
Moja Matucana kwitła w czerwcu po zimowaniu w bloku na parapecie, w tym sezonie wydała jeden kwiat (były dwa pąki ale jeden zasechł) i teraz obrażona sobie stoi na parapecie :wink: ale uważam że to bezproblemowa roślina. U mnie się nie przypala - południowy parapet aczkolwiek za szybą.

P.S. emerald a jaka ta twoja Frithia/Fenestraria ma skórkę? chropowatą jak nos psa/kota czy gładką? - to wszystko wyjaśni :)
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”