Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009

Zablokowany
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009

Post »

Akwelan_2009 pisze:Marian, dziękuję za odwiedziny.

c.d. fotek z kolorowymi kwiatkami, troszkę to Wam Kaktusiarzom "zazdroszczę" tych kolorowych kwiatów na Waszych kaktusach (ale w sensie pozytywnym), dlatego szukam kwitnących na kolorowo innych sukulentów:
poza tymi co przedstawiłeś poczekaj aż Ci adenia zaczną kwitnąć :wink: , wtedy kaktusiarze będą Tobie zazdrościć
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z tym "zazdroszczeniem" :wink: kwiatów na moich roślinach Adenium, nie nastąpi to tak szybko. Obecnie moje sadzonki z wysiewu nasion z marca 2010 r, które pozostawiłem wyglądają niezbyt "dekoracyjnie". Wstawiam kilka "losowych" fotek jak się prezentują po drastycznym przycięciu kilka dni temu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- sadzonki poprzycinałem żeby wytworzyły więcej gałązek, "zgrubiały" kaudexy, rozrósł się system korzeniowy.
Pozostawiłem bez przycinania jedynie dwie sadzonki i liczę, że może na nich najwcześniej (wiosna, lato 2013 r.) zobaczę pojedyncze pąki kwiatowe i kwiaty:

Obrazek

Obrazek

W "uprawie" parapetowo - balkonowej jaką prowadzę, muszę uzbroić się w cierpliwość, roślinki nie mają za dużo słońca, tak jak w uprawie w szklarni czy w tunelu foliowym. One jednak tego słońca bardzo potrzebują, przez dłuższą część dnia.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tegoroczny sezon rozpoczął się dość nietypowo dla tej mojej rośliny: Fockea nataliensis. Roślinka wiosną zamiast wytwarzać duże "dwukolorowe" liście, wytwarzała maleńkie, anemiczne i szorstkie w dotyku namiastki listków, a najważniejsze że bardzo pomaleńku te nowo wyrastające listki rozwijały się - rosły, raczej usiłowały, ale im to nie wychodziło. Odległość między poszczególnymi parami liści były bardzo małe. Nie wiedziałem co mam z tą rośliną robić, jak jej pomóc, szkoda było ją stracić. Opryskiwałem środkami na przędziorki (zalecane w kwiaciarniach), niestety bez skutku. Zaryzykowałem, zakupiłem "Karate Zeon 050 CS", rozrobiłem 0,03 % i spryskałem całą roślinę. Po kilku dniach zaczynała wyrastać pierwsza para nowych listków, są jeszcze częściowo zdeformowane, ale następna para liści już rośnie "książkowo" :wink: ;

Obrazek

Obrazek

Nowa para liści ma już ciemno zielony z połyskiem zdrowy kolor od góry, jednocześnie zwiększyła się bardzo odległość między poszczególnymi parami liści. Spód liści wybarwiony na kolor zbliżony do "fioletu". "Walka" o roślinę trwała bardzo długo - mam nadzieję, że nie poszła na marne i że to już zakończenie kłopotów i roślinka wróciła już do normalnego wzrostu - rozwoju.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oprysk na przędziorka trzeba powtarzać, to ciężka do wygrania walka.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sebastian, ale ja nadal nie jestem pewien czy to przędziorki robiły takie spustoszenie na tej roślince. Po Twoim wpisie wnioskuję, że powinienem roślinę kilka razy profilaktycznie opryskiwać. Jak znasz jakiś dobry preparat to proszę o podpowiedź, zastosuję przemiennie z Karate.
Podpowiedź, że to mogą robić przędziorki otrzymałem od Forumowiczów. Te małe zdeformowane listki "zaatakowane przez to coś" w dotyku są ostre jak papier ścierny. Nie mam już możliwości zrobić większego "ostrego" zbliżenia, ale na fotkach widać na listkach "guzki" i nie wiem nadal co je spowodowało ? Czy muszę profilaktyczni opryskać wszystkie rośliny, które uprawiam na moich parapetach ? Na innych nie widzę oznak - jakichkolwiek zmian na roślinach - liściach.

Trochę z innej "beczki".
Gasteria amstrongii, po raz pierwszy podejmuje próbę zakwitnięcia czy udaną pokaże czas, są już pierwsze tego zwiastuny:

Obrazek

Obrazek

Kwitła już Gasteria bicolor v. liliputana, maleńkimi "dzbanuszkami", ale wydaje mi się, że nie całkowicie rozkwitły. Jak ta zakwitnie będę mógł porównać jak wyglądają rozwinięte kwiaty gasterii.
Nie bardzo mogę "wyczuć", kiedy gasteriom już chce się "pić" :( .
Mieczysław
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

Jeśli to przędziorki, to na liściach powinny być delikatne pajęczynki, ja bym profilaktycznie spryskał jeszcze raz. Ja używałem pałeczek owadobójczo-nawozowych Provado firmy Bayer i podlewanie Bi 58, 2 razy w sezonie.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Witaj Mieczysławie! :wit
Ależ piękne masz te sukulenty... Gasterie,Haworsje,Fockea.. choć uszkodzona ale zebrała się ...
Magus powinieneś stosować zamiennie z Karate. Pomaga.

Ja walczę też z przędziorkiem ale u ogrodowej rośliny co powinno być łatwiejsze a jednak nie jest :(
Chyba najbardziej jednak zazdroszczę Ci adenium...ileż ich masz i jak pieknie napęczniałe mają te kaudeksy ;:138
Nie umiałabym przyciąć ich tak jak zrobiłeś to Ty... wiem,że to dla ich dobra ale ja... chyba bym płakała nad tym zajęciem...
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

Farel pisze:Jeśli to przędziorki, to na liściach powinny być delikatne pajęczynki, ja bym profilaktycznie spryskał jeszcze raz. Ja używałem pałeczek owadobójczo-nawozowych Provado firmy Bayer i podlewanie Bi 58, 2 razy w sezonie.
Bi 58 to raczej spowoduje, że ze smrodu zrezygnują, bo ten preparat nie jest akarycydem
jest systemiczny ale na mszyce i skrzypionki - niektórzy stosują go na wełnowca podobno skuteczny. Provado skuteczny jest na wełnowca i przędziorki
Akwelan_2009 pisze:.////////
Obrazek

/........./.
A kto napisał Ci pierwszy o przędziorku 8-) pamiętaj :lol:
Dobry preparat oprócz Karate to Magus 200 SC, ostatnio w domu stosuje "ekologie" Agricolle . Miałem mały atak na Fraile'e i trochę mam strat ale już więcej nic się nie dzieje czyli ok. Działa i na robale i na grzyba.
A teraz z mojej "wyuczonej" branży :lol: Ciekawy artykuł z "hasła" - masz tam też listę co kiedy stosować.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1752
Akwelan_2009 pisze:/......../

Obrazek

/........../.
Widzę ładne gasterie a ty nic się nie chwalisz :wink: :wink: pokaż te w dużych doniczkach
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A kto napisał Ci pierwszy o przędziorku 8-) pamiętaj :lol:
Krzysztof - pamiętam.
Widzę ładne gasterie a ty nic się nie chwalisz :wink: :wink: pokaż te w dużych doniczkach
- pokażę, w następnych "wejściach" na Forum.

Przesadziłem w większe doniczki i w "skomponowane inaczej" podłoże (taki mały eksperyment) dwie sadzonki Adenium obesum. Nawet nie spodziewałem się, że tak ładnie "rozbudują - ukształtują" system korzeniowy w tak krótkim czasie w uprawie parapetowej:

Obrazek

Obrazek

- a tu już obie sadzonki rosnące w nowych doniczkach i w nowym trochę "zmodyfikowanym" podłożu:

Obrazek

Obrazek

Drugiej sadzonce, którą pierwszą przesadzałem, przez zbytni pośpiech (który nie jest wskazany przy pracy z roślinami), nie zrobiłem fotek korzeni, a nie chciałem jej "stresować" wyjmowaniem i powtórnym sadzeniem w podłoże:

Jest niezbyt korzystny czas na przesadzanie sadzonek, ale chyba będę musiał to zrobić jeszcze prawdopodobnie z pięcioma sadzonkami, które ładnie kształtują dolne części kaudexu. Wszystkie sadzonki są poprzycinane w celu pobudzenia do krzewienia i może nie będą zbyt długo "chorowały" po przesadzeniu.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po dość długim "letargu", nastąpiło przebudzenie i bujny wzrost Fockea edulis. Po przycięciu roślina dość długo nie podejmowała próby wzrostu. Ma trzy pędy, ale tylko w jeden "inwestuje" swoje odżywcze soki, obecnie mierzy około 57 cm. Pozostałe dwa mają nowe stożki wzrostu, ale "leniuchują" i nie rosną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Roślina rośnie w doniczce 6x6x6 cm, większa część kaudexu jest "zagrzebana" w podłożu. Powinienem ją chyba już przesadzić do nowej większej doniczki, jednak obawiam się czy nie zahamuje to na dłuższy czas wzrostu rośliny.
Mieczysław
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Akwelan_2009 pisze:Haworthia cv. Green Rose (syn. Rose Green), MAK n. Cv. (SPT 1021), ładnie przyrosła, pozostawiona wśród innych haworsji na zewnętrznym parapecie na balkonie, trochę się opaliła i "schudła". Wstawiłem na wewnętrzny parapet, powinna po podlaniu wrócić do dawnego wyglądu - soczystej zieleni, takiej jaką miała po przezimowaniu:

Obrazek

Obrazek
Haworthie lepiej rosną w mieszkaniu, najlepiej przy stałym dopływie świeżego powietrza :) Moje na słońcu też straciły kolor i "schudły". Rose szybko dojdzie do siebie :wink: Bardzo ładna ;:138 , wpisuje na listę :)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje Haworthia truncata "bez metryk";

- rośliny w doniczkach 9x9x9 cm:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- rośliny w doniczkach 7,5x7,5x7,5 cm

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeżeli spotkam roślinę inną od tych co już mam, zapewne będę starał się ją pozyskać.
Mieczysław
Awatar użytkownika
pawel060
200p
200p
Od: 12 kwie 2011, o 12:56
Kontakt:

Post »

Bardzo lubię ten gatunek, będę musiał sobie taki kupić :)
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Ależ Ty ich masz! Ja jak rzadko ograniczyłam się do jednej, bo drogie...ale za to u Ciebie i Krzysztofa można zaobserwować zmienność - mniejsza o metryczki :wink:
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jedna z dwóch moich sadzonek Adenium obesum z wysiewu nasion w marcu 2010 roku, jeden raz przycinana w 2011 r - dzisiaj pierwsza wstępna próba formowania "korony" - rozłożenie na "boki" gałązek:

Obrazek

Obrazek

Do uformowania - odgięcia na bok pozostał "przewodnik", ale w obecnej fazie wzrostu, :smile: nie daje się jeszcze nagiąć - odciągnąć od pionu.
Nad formowaniem drugiej przyciętej tylko raz sadzonki zastanawiam się, czy nie pozwolić jej rosnąć - formować koronę w sposób naturalny, bez mojej ingerencji.
Mieczysław
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”