Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.6

Post »

Obiad na jutro się gotuje więc mam troszkę czasu żeby napisać i pokazać co nie co.

Aga jak miałam same lilie to nawet to ładnie wyglądało tylko że potem to już niespecjalnie ;:185 a tak zasychające badylki schowane za różę czy inny chabaź i tak nie straszą. Mnie nie kwitła w zeszłym roku a teraz ma dwa kwiatuszki, może za rok będzie więcej. :uszy
Ewa majowa tak jak pisałam Agnes dobrze dobrane harmonizują się i jedna drugą wspiera.
Obcinam na bieżąco i mam właściwie 'czysto' tylko trzeba troszkę pokopać bo ziemia ubita ale czasu brak. ;:173
Kasiek Martha jak do tej pory zdrowa tylko bardzo się rozkłada i musiałam ją dzisiaj podwiązać.
Jak Twoja złapała przędziorka to masz długą walkę, mnie się chyba przyplątały przędziorki i mączniak rzekomy na róże i powojniki przed domem, już kilka razy pryskałam, powojniki ścięłam do ziemi a róże ogołociłam, ciekawa jestem kiedy się z tym uporam. :evil:
Ewunia Taczunia ja mam wszystkie lilie w doniczkach bo ciągle grasują podgryzacze. Część muszę przesadzić bo mi kolorystycznie nie pasują, część bo będę przerabiać całą rabatę a Grand Cru maleńki patyczek już żółknie i jeżeli w doniczce gnije stara cebulka to wszystkie maleńkie są narażone na gnicie więc wykopię i zobaczę co tam się dzieje.
Nie masz za co przepraszać, te lilie to gratis więc i tak wszystko jedno jakie one są. ;:173
Agunia w sprawie lilii odpowiedziała Ci Ewunia Taczunia i to ona jest ekspertką. ;:108
Williamy Woody mają przerwę i rosną na potęgę do góry i wypuszczają nowe pędy z ziemi, będą wielkie krzaczory. ;:333
Nela witam Cię ;:7 i dziękuję za potwierdzenie że ta róża to Berleburg Castle, muszę znaleźć jej nowe miejsce. ;:173
Gosia dzięki ;:196
W sprawie lilii to najlepiej do Ewuni Taczuni to ona jest ekspertką, ja mam ich tylko kilkanaście i to są moje początki.
Miałam mieć angielkę wysoką a mam niską Poulsenkę. :;230
Beata już wolę te gary niż robotę na polu czy w stodole a tak było jeszcze kilkanaście lat temu, tzn i jedno i drugie bo żeby było co jeść to najpierw musiałam nagotować a potem zrzucać zboże czy układać słomę na przyczepach i w stodole. Dobrze że chłopcy wyrośli i pozostało mi tylko gotowanie. A w kuchni mam chłodno to nie jest to taka udręka tylko zajmuje dużo czasu bo jednak kilku chłopów trzeba nakarmić. ;:108

-- 25 lip 2012, o 22:28 --

Parę dzisiejszych zdjęć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek muszę poprawić nazwę tej lilii od Ewuni :D
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz róża która była przyczyną mojego zaciekawienia Souvenirami co doprowadziło do obłędu na punkcie róż, chyba mogę to tak nazwać. :;230
Souvenir de la Malmaison

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Dzisiaj wygląda ślicznie ale jak jutro popada to nie będzie to taki śliczny widok, szkoda że ona taka wrażliwa na deszcz. ;:173
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majka tylko podziwiać to Twoje różane królestwo to jest co robić. Przypomniałaś mi o żniwach ,zapomniałam że taka pora istnieje,to były czasy jak snopki się stawiało.Szkoda że było to tak dawno ;:173 .
Wczoraj spotkałam się z Jadzią na targu w Chorzowie, widziałam ogródek który mieści taką dużą ilość roślin.To było serdeczne spotkanie takie jak u Ciebie tylko że letnie. ;:215
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Majka, ja od miesiąca walczę z przedziorkiem, teraz mączniak.. ;:219 Stosowałam kilka opryskow, naprzemiennie ( na grzybowe: Amistar, Bravo, Score i cos dedykowanego na przedziorka) , a Ty jakie preparaty stosujesz?
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam nocą ;:7

Irenko fajnie że spotkałyście się z Jadzią. ;:4
Pogoda i awarie pokrzyżowały plany i trzeba zrobić przerwę w żniwowaniu. :cry:

Kasiek najpierw stosowałam zapobiegawczo przeciw grzybom różne raczej naturalne lub zbliżone środki: Falcon, Biosept i wspomagacze: siarczan magnezu i Asahi. Jak stwierdziłam że to chyba mączniak rzekomy to zastosowałam Previcur, muszę dokupić inny, nie wiem co będą mieli, podobno najlepszy jest Discus 500WG. Na przędziorka stosowałam Magus. Chyba widać efekty bo mają niektóre ładne zielone przyrosty. ;:333

Moje kwitnące obecnie Souveniry.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek pierwsze pączusie i czekam niecierpliwie aż je rozwinie

Obrazek

Obrazek ;:167

Obrazek

Obrazek też pierwsze pączusie, widać że będzie 'szlachetny' kwiat bo ma długi pączek

Obrazek
;:19
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Piękna kolekcja :)
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Victor Landeau niczego sobie ;:167 Ale kazda ma cos w sobie - St. Annes taka do wzdychania 8-)
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Ja tez walczę z mączniakiem - najpierw Dithane, potem Amistar...jakby trochę lepiej :wink:
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Och, te Souveniry, aż nie wiem który najładniejszy. :D
Jak masz lilie w donicach, to połowa sukcesu. Ja też posadzilam w tym roku dużo do donic. Jak któraś nie pasuje, albo mam eolne miejsce, to przestawiam i z głowy. :wink:
Ostatnio mocno padało i dlatego mogą żółknąć od dołu, pleśń jest nieublagana. :(
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

A tak w ogóle to dlaczego akurat souveniry? Co one mają czego innym brakuje?
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Majutek, jak idą żniwa i jak Ty się masz? Pogoda upalna niesamowicie, zatem pewnie wyjątkowo ciężko się pracuje... A Ty kochana chłodniki podawaj, bo stania nad parującymi garami nie zazdroszczę...
Souveniry faktycznie potrafią zauroczyć, więc nie dziwię się, że się poddałaś ich urodzie... w tej serii zdjęć wyróżniam (poza S. de William Wood ;:167 ) piękność S. d'Elise Vardon.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam upalnie i duszno ;:3

Na początek pozwolę sobie zacytować MaGorzatke czyli naszą Małgosię.
A z krwawnikiem, to tak:
1 kg całych roślin krwawnika, zebranych w fazie kwitnienia, zalać 10 l gorącej wody, nie gotować, tylko od razu odstawić na 24 godziny. Powstanie zielona, pięknie pachnąca "herbatka".
Nie trzymać za długo, po tych 24 godzinach stosować do oprysku, rozcieńczając 1:10.
Osiągnęłam rewelacyjny skutek. Brzoskwinie, pooskubywane najpierw pracowicie z chorych liści i opryskane potem tym wyciągiem, powypuszczały nowe zdrowe liście, już bez kędzierzawości (chore liście trzeba spalić).
Latem zbieram krwawnik i suszę w bukietach, żeby mieć na wiosnę, zanim zakwitnie nowy. Widać to na moim awatarku :)
To jest jej przepis na choroby grzybowe a raczej na walkę z nimi. Dzisiaj idę na łąkę zbierać krwawnik bo o tym przepisie dopiero wczoraj sobie przypomniałam. ;:223
Małgosiu dziękuję Ci za wszystko. ;:196

Jula mnie jak do tej pory to chyba najbardziej z nich podoba się S. de Victor Landeau i S. du President Lincoln, jeszcze nie kwitły wszystkie to nie mogę być obiektywna. S. de St. Anne's jest piękna i delikatna tylko dość szybko się osypuje ale do tej pory miała najwięcej kwiatków i chyba kwitnie cały czas jakiś. ;:173

Ewa spróbuj przepisu Małgosi z krwawnikiem, ja dzisiaj go zalewam a jutro wieczorem pryskam po kolei wszystko. :uszy

Ewunia Taczunia z tymi liliami w doniczkach to kłopot bo dość szybko brak miejsca w doniczce. Muszę wykombinować większe, wszystkie większe co mam to są zarezerwowane dla róż.
Powiedz mi co mam zrobić z cebulkami powietrznymi bo lilia Rozalind Dżejk takie wytworzyła. :?

Obrazek

Jagusia nic innego niż inne ;:185 mnie spodobała się ich nazwa, rzadko dostaję prezenty czy też upominki więc sobie sama zafundowałam taką kolekcję przeróżnych Souvenirów z różnych stron Europy. ;:108

Agunia żniwa do ;:222 wczoraj cały dzień naprawiali kombajn a wieczorem popadało więc koszenie odłożone. Jak utrzyma się bez deszczu to jutro jadą w pola.
Rolnik to taka istota że upał na polu nie straszny, od dzieciństwa przyzwyczajani są do takiej pracy. Tu jest Śląsk i o chłodnikach można zapomnieć, musi być mięso żeby mogli wytrzymać ciężką pracę dochodzącą niekiedy do 20 godzin na dobę. Już wcześniej pisałam w kuchni mam dość chłodno a ja staram się upraszczać sobie gotowanie wiec nie jest tak źle. Dzięki za troskę. ;:196
S.de William Wood jest taż piękny a S. d'Elise Vardon urocza i delikatna i bardzo podoba mi się jej zielone oczko i jej siła życia - taka maleńka i powtarza kwitnienie, ma dużo pączków ale chyba jej poobrywam bo mi jej szkoda, w ten upał aż zwiesza główki. ;:167
Mam troszkę dzisiejszych zdjęć ale to może wieczorem, muszę iść na krwawnik i zobaczyć jak im idzie naprawa traktora bo jeszcze i taki sprzęt szwankuje. :evil:

aha pochwalę się że wydarniowałam do końca obwódkę wokół mojej 'klatki', jeszcze w klatce całe 9 mkw. :;230 i będę mogła przekopywać i sadzić i układać płytki pod jakieś siedzisko i stoliczek. :uszy
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Majeczko, piękne są te suweniry, wpadł mi w oko S.de William Wood, trochę mi przypomina Barona Gonellę, którego sama sobie nazwałam, nie wiem czy słusznie / u mnie str.8 /.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Witaj Maju wpadłam od Gosi z przepisu na grzyby :uszy
I zostanę muszę nadrobić 6 części Twojego wątku ...wybacz ,że zniknę na trochę .
Łatwiej byłoby przyjechac osobiście na pewno zajęłoby mniej czasu... jakieś 15-20 minut ;:224
Masz cudowny ogród ;:180 Idę na wycieczkę ;:173
marzenia się spełniają! Dana
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Heniu w sprawie róży Baron Gonella napisałam u Ciebie, jednak S. de William Wood ma troszkę inny kolor ale też jest cudny. ;:167

Dana witam Cię w zielonych progach :wit
Pewnie byłoby szybciej a na pewno lepsze wrażenie oglądać ogród na żywo z jego zapachami i atmosferą, serdecznie zapraszam w każdej wolnej chwili. :lol:

Obiecane fotki.

Obrazek zdjęcie z 17 lipca

Obrazek zdjęcie z 26 lipca, pewnie jeszcze kilka dni będzie taka piękna ;:167

Obrazek maluszki ukryły się przed upałem

Obrazek Dama nabrała innego odcienia w drugim kwitnieniu

Obrazek Gabusia nabiera 'ciała' coraz bardziej

Obrazek ciekawość co kryje ten krzaczek od Bogdana

Obrazek maleństwo chyba czeka przesadzanie jesienne bo z tą wysokością chyba tu nie pasuje

Obrazek

Obrazek jeden z Robin Hoodów, drugi w pąkach a trzeci zastanawia się nad życiem

Obrazek dzisiejsza Eliza robi się coraz piękniejsza ;:167
;:19
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”