Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Post »

O matulu złota ;:oj ......nawet nie myślałam że już taka lista czeka na wysianie.
Dolicz do tego jeszcze kilka ode mnie. :uszy
Pamiętam co pisałeś, ale myślałam, że to takie coś zwyczajne w naszym stylu.
A tu takie cacko nabyłeś..... ;:224
To jeszcze napisz co planujesz dookoła niej posadzić.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lista roslin do posiania iście dorodna. Oczywiście prawie wcale nie wiem o co chodzi, ale długość zrobiła na mnie wrażenie piorunujące
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

No Loki, powiem Ci, że z tą listą to poleciałeś ;:oj .
baiana
200p
200p
Od: 11 maja 2008, o 15:31

Post »

Widzę, że groszków nie zabraknie ;)
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p
Od: 22 kwie 2012, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Loki strasznie długa ta lista roślinek, ale chyba Cię rozumiem... ;:173
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 20:57

Post »

Hej Loki, no to żeś się spisał. Sorki, że narobiłem Ci roboty, ale myślałem, że skoro żyjemy w czasach kopiuj-wklej to będzie roboty na 5 sekund. :?
Jeszcze raz przepraszam, ale warto było trudu, bo jesteśmy pod wrażeniem tej listy. ;:180
Trochę inaczej wygląda liczba 200 a inaczej 200 nazw taksonów - niby to samo a robi różnicę. Tak mi się jakoś zdaje, że ta liczba się jeszcze powiększy - chociażby o ciekawe odmiany w obrębie jakiegoś gatunku. Np. Iris louisiana - to grupa tak fantastycznie pięknych roślin, że nie wiadomo, które wybrać do ogrodu! ;:oj Najlepiej wszystkie. :D
http://www.zydecoirises.com/IndexPage/Catalog.htm
A zantedeschie to chyba będziesz musiał wykopywać na zimę?
Jak będziesz kiedyś miał czas to zamieść też szkic projektu ogrodu.

Druga sprawa to ten czytnik, nie wiem czy się rozumiemy, ale mnie chodzi o taki czytnik podłączany do kompa kabelkiem na USB - podałem wcześniej link. Jak czytnik dostaje paradontozy i mu ząbki wylatują to ...odłączasz i kupujesz nowy za np. 5 Ojro i gitara, dalej można fotki zgrywać. Nie trzeba żadnych sterowników (z reguły), a jeśli trzeba to jest załączona płytka ze sterownikami.

Co do hoteli owadzich to wiem, że na Zachodzie tym tematem ludzie się interesują od dawna. U nas ta moda na ogrody ekologiczne dopiero dociera. W literaturze widziałem wiele pięknych owadzich hotelików, niektóre wyglądały jak dzieła sztuki. Jakbyś był gdzieś i widział takowe hotele we Francji to pstryknij fotkę, chętnie pooglądamy. Ja jeśli znajdę to też zrobię skan.
Nic nie odkopałem, kupiłem ją za ciężkie pieniądze i jeszcze samodzielnie zmontowałem
:;230 :;230 :;230 Jeden gościu w swoim ogrodzie znalazł .... czołg niemiecki Pantera, ten to dopiero musiał się zdziwić :shock: :lol:

Loki, a jeszcze jedna sprawa, minął już miesiąc od przeprowadzki - jak tam sąsiedzi, zagadują coś, podglądają, pytają? Jacyś fajni ludzie ;:172 ;:209 ;:136 czy jakieś zgryzoty ;:202 ;:181
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Michał, Loki koniecznie zróbcie fotki takiego hoteliku.
Sama jestem tym tematem bardzo zainteresowana i potrzebuję wzorca do zrobienia.
Tym bardziej, że mam sporo "bambusowych" tyczek z miskanta olbrzymiego.
Myślę, że się nadadzą.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Post »

Loki...szalejesz :heja ..no to tylko patrzeć teraz i czekać na foteczki:)) lista ambitna,ale życzę ,żebyś miał wszystkie te cuda:)
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Trochę mnie nie było, a u Ciebie TAKIE wieści ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
Szalenie się cieszę i z całego serca gratuluję zakupu domu ;:215
Oj teraz to dopiero będzie się u Ciebie działo ! No bo skoro tyle okazów udawało się hodować na balkonach, to w ogrodzie będzie raj ;:oj
A pergola faktycznie superaśna. Wprost stworzona dla powojników :D
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

kogra pisze:Michał, Loki koniecznie zróbcie fotki takiego hoteliku.
Sama jestem tym tematem bardzo zainteresowana i potrzebuję wzorca do zrobienia.
Tym bardziej, że mam sporo "bambusowych" tyczek z miskanta olbrzymiego.
Myślę, że się nadadzą.
Grażynko, tutaj popularne sa takie zwykłe "budki". Wyglądaja jak te dla ptaków. Tutaj można zerknąć:
http://www.wildforms.co.uk/oak-wall-fen ... house.html

i jeszcze tutaj:
http://www.ethicalcommunity.com/eco-sho ... lime-15300

:wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Lista roślin ciekawa. Kilku nie znam. Tylko jedna campanula :?: :!: No tak - każdy ma jakieś preferencje i gusta ogrodowe więc nie warto się spierać w szczegółach. Grunt, że ogród po obsadzeniu takim zestawem będzie super wyglądał ;:108
Awatar użytkownika
Martika68
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 09:14

Post »

O,jej! Lista planowanych roślin naprawdę robi wrażenie :shock:.
Ale będzie uczta dla oczu w przyszłym roku,już się cieszę :).
Martika
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aga dzięki. ;:180
A powiedz jeszcze czy one z tyłu mają pełną ściankę czy tylko z boków.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 20:57

Post »

5 deseczek i pocięty bambus - 15 funtów szterlingów ;:202 , a następny jeszcze lepiej - 40 GBP. Ciekawe ile w Polsce takie kosztują?

Można zerknąć i coś podpatrzeć:
http://www.google.pl/search?q=domki%20d ... sgaHuYHADA

Zasady przy budowie domku (gniazda):
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1675
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Sweety ? No będzie zabawa, będzie. Mam nadzieję, że większa część z tego raczy mi wyrosnąć...

@ Kogra ? Na wysianie jak na razie czeka gdzieś tak jedna piąta z tego ? której nasionka już zdążyłem nabyć. Resztę dopiero muszę pokupić. No i oczywiście czekam na nasionka od Ciebie. ;:196 Co do obsady mojej pergoli (która również i mnie zachwyca) ? trzy pylony zamierzam obsadzić powojnikami (przy jednym już zresztą posadziłem moje doniczkowce), jeden glicynią, a jeden Trachelospermum jasminoides. Co do domków dla owadów ? wydaje mi się, że mają pełną ściankę z tyłu.

@ Sosenki ? Lista łacińska była jedyną, jaką mogłem wkleić na szybko. Rośliny do wysiania wybierałem przeglądając strony producentów i robiąc tabelkę pod arkuszem kalkulacyjnym. A jako że producenci, których nasiona zamierzam zakupić są polscy, francuscy, brytjscy i holenderscy, to i nazwy zwyczajowe, które przepisywałem, były raz po polsku, raz po angielsku, a raz po francusku (holenderskiego nie znam, więc stronę holenderską przeglądałem w wersji anglojęzycznej)... A już chyba łatwiej Polakowi będzie dojść do tego, że malwa to Alcea, zwłaszcza że na polskich nasionach zawsze są też nazwy łacińskie, niż że jest to hollyhock czy rose trémi?re...

@ Iwciach
? Pytanie jeszcze co mi z tego wyrośnie. Oby jak najwięcej.

@ Baiana ? No ba! Rodzina roślin bobowatych musi być u mnie licznie reprezentowana, jako że jest to moja ulubiona ? obok powojowatych ? grupa taksonomiczna.

@ Bananowy Kot ? Na pewno mnie rozumiesz. Inaczej by Cię na tym forum nie było. :-P

@ Mike ? Twoje założenia nie uwzględniły niedoróbek OpenOffice. Ale nie masz za co przepraszać, przecież to nie Twoja wina, że się program powiesił. Co do samej listy ? oczywiście, że w wielu wypadkach planuję po kilka odmian. Starałem się usunąć te wielokrotne powtórzenia z listy, bo ? jako że wklejałem tylko jedną kolumnę z arkusza kalkulacyjnego ? głupawo wyglądałoby np. Lathyrus odoratus wklejone sześć razy z rzędu... Co do cantedeskii ? oczywiście, że ją wykopię. Podobnie jak dalie, dziwaczki, palczychę, tuberozę, etc. - większości z nich na liście nie ma, bo przecież już je mam, dokupywać nie muszę, a lista w założeniu jest listą zakupową. Co do czytnika ? rozumiemy się, jak najbardziej... Będę się musiał za nim rozejrzeć. Z wklejaniem planu ogrodu będzie, jak już mówiłem, cienko, bo mieści się on na dwóch sklejonych kartkach papieru milimetrowego ? i zeskanować go nie sposób. Co do owadzich hoteli ? szkoda, że nie zgadaliśmy się wcześniej. W paryskim ogrodzie botanicznym mają jeden naprawdę imponujących rozmiarów (wielkości altanki ogrodowej)... Byłbym obfocił. A tak to mogę co najwyżej fotkę z netu podlinkować: http://jardingues.org/IMG/jpg/755.jpg . Co do sąsiadów ? sympatyczni, a przede wszystkim starsi, cisi i spokojni ludzie. Wymarzone sąsiedztwo. Cóż za miła odmiana po tych wszystkich zwierzęcych rykach imprezowiczów, wyciu niewychowanych bachorów, pukaniu nieustraszonych majsterkowiczów i całej tej reszcie hałaśliwych blokowych upierdliwców, których jedynym celem wydawało się być uprzykrzenie sąsiadom życia.

@ Julka ? No pierwsze fotki roślin z tej listy to dopiero w przyszłym roku.

@ AgaNet ? A dziękuję, dziękuję. Postaram się zamienić ogródek w wymarzoną dżunglę. Na ile mi wapienna gliniasta ziemia pozwoli. A pergola rzeczywiście w większości będzie przeznaczona dla powojników.

@ JacekP ? Ano tylko jeden dzwonek ? wybrałem taki, który ma najwięcej odmian barwnych, bo niezmiernie sobie cenię wielokolorowość w ramach jednego gatunku.

@ Martika ? Ja też się już przyszłego roku doczekać nie mogę. :-P

Poniżej kilka fotek z mojego ogródka ? dwa wilce purpurowe, jeden szkarłatny ? cokolwiek karłowaty jest (ma ze dwadzieścia centymetrów), ale najważniejsze, że kwitnie ? oraz różowa driakiew.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I wreszcie chciałem poprosić tych z was, którzy się znają na chorobach roślin o kuknięcie do poniższego wątku i pomoc ? złotokap i powojnik trochę marnie mi wyglądają: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=58129

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”