miniaturka prześliczna
Storczykowa kraina Soni :)
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Soniu aż dech zapiera
miniaturka prześliczna
, a takiego D to tylko pozazdrościć, pozwala Ci na wszystko, może jeszcze sponsoruje

miniaturka prześliczna
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
Cieszę się, że mnie rozumiecie i cieszycie się razem ze mną
Lana Ty cierpisz na brak miejsca na parapecie, a ja na jego nadmiar
i tak zawsze mówię koniec z zakupami, ale co końca nie widać to moje
Art atak wełnowców się nie powtórzył, a był na dwóch storczykach, u jednego był tylko jeden wełnowiec i tego zdjęłam i wyrzuciłam, a ten drugi to miał całą plagę i cały storczyk wraz z kwiatami najpierw potraktowałam drinkiem z wódki, a potem obficie spryskałam promanalem i jak na razie nic nie spostrzegłam, ale niestety kwiaty zaczynają więdnąć
został tylko ten, który był w pączku podczas moich zabiegów
ale korzenie i liście są zdrowe, więc się nie martwię ;:225
Pączków na miniaturce jest faktycznie 11
a na tym biały, jak nie zrzuci żadnego pączka to będzie miał 50 kwiatów
Jeanne D to fantastyczny facet ;:225
dziś mi powiedział, że jak był u sąsiadów to moje storczyki z ich perspektywy pięknie się prezentują, a szczególnie ten duży z kwiatami, które przypominały kwiaty jabłoni
Madzik zdjęcia nie oddają całego uroku tych kwiatów, a te różnice wielkości kwiatów to w rzeczywistości wyglądają zachwycająco
bo ten mini to ma prawie cały kwiat wielkości warżki tego giganta 
Lana Ty cierpisz na brak miejsca na parapecie, a ja na jego nadmiar
Art atak wełnowców się nie powtórzył, a był na dwóch storczykach, u jednego był tylko jeden wełnowiec i tego zdjęłam i wyrzuciłam, a ten drugi to miał całą plagę i cały storczyk wraz z kwiatami najpierw potraktowałam drinkiem z wódki, a potem obficie spryskałam promanalem i jak na razie nic nie spostrzegłam, ale niestety kwiaty zaczynają więdnąć
Pączków na miniaturce jest faktycznie 11
Jeanne D to fantastyczny facet ;:225
dziś mi powiedział, że jak był u sąsiadów to moje storczyki z ich perspektywy pięknie się prezentują, a szczególnie ten duży z kwiatami, które przypominały kwiaty jabłoni
Madzik zdjęcia nie oddają całego uroku tych kwiatów, a te różnice wielkości kwiatów to w rzeczywistości wyglądają zachwycająco
- Narine
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hihi..nawet policzyłam... Soniu wytrzymałaś 6 dniPostWysłany: Sro 23 Kwi 2008 21:17 Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Oj dziewczyny, dziewczyny dlaczego mi nie wierzycie, że mam stop w kupowaniu storczyków
Bardzo ciekawy ten biały mutancik z podwójną warżką. Do tego bliźniaki.. Rzeczywiście ciekawostka.
Zdjęcie miniaturki z gigantem świetne.
Soniu brawo - robisz coraz lepsze zdjęcia :P (moim skromnym zdaniem)
Narine wciąż obiecuję sobie, ze to koniec, ale tak dla poprawy humoru zawsze coś wpadnie w moje ręce
Monisia mój biały paphiopedilum kupiłam z jednym rozwiniętym kwiatem i jednym pąkiem i ten po rozwinięciu pąka cieszył moje oczy prawie miesiąc
potem go przesadziłam i teraz widzę, że dalej rozwija się rozeta, która była już podczas zakupu i wychodzi nowe maleństwo
jutro chyba rozwinie się pąk u paphiopedilum w kolorze limonki
ten to jest seryjny, bo miał juź dwa kwiaty i rozwijał kolejny pąk, lecz niestety połamałam go, ale ma jeszcze z trzy dalsze pąki
a rady to takie, że mój stał na oknie południowym, ale to było w lutym i marcu, teraz stoi na parapecie okna wschodniego i podlewam go tak raz na 7-10 dni i stosuję 1/4 dawki nawozu do storczyków raz w miesiącu, bo one raczej nie lubią nadmiaru nawozu, ale czy ja się nim dobrze opiekuję to czas pokaże
pozdrawiam
Monisia mój biały paphiopedilum kupiłam z jednym rozwiniętym kwiatem i jednym pąkiem i ten po rozwinięciu pąka cieszył moje oczy prawie miesiąc
jutro chyba rozwinie się pąk u paphiopedilum w kolorze limonki
a rady to takie, że mój stał na oknie południowym, ale to było w lutym i marcu, teraz stoi na parapecie okna wschodniego i podlewam go tak raz na 7-10 dni i stosuję 1/4 dawki nawozu do storczyków raz w miesiącu, bo one raczej nie lubią nadmiaru nawozu, ale czy ja się nim dobrze opiekuję to czas pokaże
pozdrawiam
- Jeanne
- 1000p

Soniu, mam pytanko : czy paphiopedilum przesadziłaś do podłoża specjalnego dla nich czy do takiego "zwykłego" jak do phalaenopsis
pytam, bo mój z Auchan właśnie przekwitł, tzn chyba będzie miał jeszcze jeden pączek
i zastanawiam się czy by go nie przesadzić, to podłoże w którym jest teraz pozostawia wiele do życzenia
i doniczka jakaś mała
więc prędzej czy później nastąpi jego "przeprowadzka", tylko właśnie nie wiem jakie podłoże mu kupić 
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Jeanne
- 1000p

Ech, jakieś podłoże muszę kupić na pewno, bo mam w domu tylko z OS takie drobne, nadające się głównie dla cambrii i miltonii
i ono pewnie dla sabotków niezbyt dobre by było, przeważają w nim łupiny orzecha kokosowego
Zastanawiałam się czy nie zamówić tego z OS dla storczyków naskalnych, chyba że może spotkam je w swoim sklepie ogrodniczym bo tam czasem mają podłoża z OS
Zastanawiałam się czy nie zamówić tego z OS dla storczyków naskalnych, chyba że może spotkam je w swoim sklepie ogrodniczym bo tam czasem mają podłoża z OS
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
miaaa nie mogę się nacieszyć moimi nowymi storczykami
chociaż w tym białym to widzę, że jeden pączek odpadnie
oby reszta trzymała się zdrowo, a w miniaturce wszystko jest dobrze ;:225
monisia tak, chodzi mi o to i szczerze to miałam tylko raz kupione to podłoże i u mnie było bez dodatku ziemi, aczkolwiek nie było takie grube jak z OS, nie wiem, może trafiłam na taką fajną partię tego podłoża - kupiłam je w LM, ale to akurat nie ma znaczenia.
to zdjęcie podłoża substral wymieszanego z tym z OS z LM, to substrala jest ciemniejsze i ma dodatek pociętego spagnum, a te drobinki, które na zdjęciu wyglądają jak piasek to coś podobnego do trocin, jest tego dużo w podłożu OS kupionego w LM, natomiast w podłożu z OS zakupionym u nich w internecie nie miało takiego dodatku

a to zdjęcie samego podłoża z OS zakupionego w LM, bo tego od nich z internetu juź nie mam

monisia tak, chodzi mi o to i szczerze to miałam tylko raz kupione to podłoże i u mnie było bez dodatku ziemi, aczkolwiek nie było takie grube jak z OS, nie wiem, może trafiłam na taką fajną partię tego podłoża - kupiłam je w LM, ale to akurat nie ma znaczenia.
to zdjęcie podłoża substral wymieszanego z tym z OS z LM, to substrala jest ciemniejsze i ma dodatek pociętego spagnum, a te drobinki, które na zdjęciu wyglądają jak piasek to coś podobnego do trocin, jest tego dużo w podłożu OS kupionego w LM, natomiast w podłożu z OS zakupionym u nich w internecie nie miało takiego dodatku

a to zdjęcie samego podłoża z OS zakupionego w LM, bo tego od nich z internetu juź nie mam