Hortensje cudne, moje ukochane to Limelight, muszę sobie dokupi jeszcze jedną, bo czeka na nią miejsce po wypadniętym Westerlandzie
Różany ogród Moniki
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Różany ogród Moniki
Moniś ależ masz pięknych gości w ogródku
Hortensje cudne, moje ukochane to Limelight, muszę sobie dokupi jeszcze jedną, bo czeka na nią miejsce po wypadniętym Westerlandzie
- justi177

- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
łał
Monika,
czy zwierzęta mogą swobodnie wchodzić do ogrodu, nie wiem, jaka byłaby moja reakcja, gdybym u siebie jelonka zobaczyła
Bardzo dużo się zmieniło na Twoim ogrodzie przez ostatnie trzy lata
Levana to bardzo piękna odmiana, jakby odpowiednik Phantoma
edit:
Kronproncesse Mary u siebie chce się chyba pozbyć, ze względu na pokroj krzewu i zniekształcone kwiaty, wrażliwe na wszelkie skrajności pogodowe
Monika,
czy zwierzęta mogą swobodnie wchodzić do ogrodu, nie wiem, jaka byłaby moja reakcja, gdybym u siebie jelonka zobaczyła
Bardzo dużo się zmieniło na Twoim ogrodzie przez ostatnie trzy lata
edit:
Kronproncesse Mary u siebie chce się chyba pozbyć, ze względu na pokroj krzewu i zniekształcone kwiaty, wrażliwe na wszelkie skrajności pogodowe
Pozdrawiam
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Justyno! Fajne są sarenki i inne zwierzątka, ale trzeba się liczyć także z konsekwencjami: objedzona z kory czereśnia i obgryzione młode pędy
Cieszysz się, że coś zakwitnie, a tu następnego dnia - pączki kwiatowe zostały zjedzone
I tak kilka razy w czasie sezonu...
- justi177

- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Aniu, właśnie o tym myślałam
a moja dzika fauna, to tylko wiewiórki, sadzące mi wszedzie, gdzie popadnie orzechy
sorry Monika za dygresje
a moja dzika fauna, to tylko wiewiórki, sadzące mi wszedzie, gdzie popadnie orzechy
sorry Monika za dygresje
Pozdrawiam
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Też miałam wizyty takich gości. Całe stadko podchodziło, ale musiałam wstać o 5 rano, żeby je zobaczyć, co umożliwiał mi w tym czasie mój syn.
Potem zaczęły powstawać nowe domy i wszystko się skończyło.
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Czy te torebki nasienne maja być zielone, czy suche - brązowejolcia1212 pisze:Moniko
U Ciebie jak zwykle pięknie i swojsko. Na wakacje nie trzeba wyjeżdżać mając takie klimaty na podwórku i za płotem.Podzielam Twój zwyczaj chodzenia w nocnym ubranku po ogrodzie i chociaż ja mieszkam w mieście, to bywają ranki, kiedy udaję że dookoła nikogo nie ma i pozwalam sobie trochę popląsać boso i w pizamce![]()
Monisiu pamiętasz o nasionkach ostróżek?![]()
-- N 22 lip 2012 20:50 --
Ja również jestem miłośniczką LimelightAGNESS pisze:Moniś ależ masz pięknych gości w ogródku![]()
- Alania

Jestem przyzwyczajona do wizyty sarniej rodziny - czasami jest ich kilka. Miałam jednak kiedyś takie zdarzenie, że pewnego jesiennego wieczoru podjechałam pod dom, wyszłam z samochodu i usłyszałam szelesty w krzewach. Było zupełnie ciemno, nic nie widać, więc wystraszyłam się nie na żarty. Zaczęłam biec do domu (parę metrów, a miałam wrażenie jakby to była odległość kilometrowa). Wtedy usłyszałam szamotaninę i nieprawdopodobne krzyki zwierzęce - to były sarny. Były chyba wystraszone nie mniej niż ja. Nie wiedziały jak uciekać w popłochu. Mam nadzieję, że nie zrobiły sobie wtedy krzywdy, bo szamotały się w siatce ogrodzeniowej. Ja z kolei jak wbiegłam do domu, to serce mi chciało wyskoczyć. Ale się bałam...justi177 pisze:łał![]()
Monika,
czy zwierzęta mogą swobodnie wchodzić do ogrodu, nie wiem, jaka byłaby moja reakcja, gdybym u siebie jelonka zobaczyła![]()
Bardzo dużo się zmieniło na Twoim ogrodzie przez ostatnie trzy lata![]()
edit:
-- N 22 lip 2012 21:03 --
Tak, codziennie mam zjedzone pąki różsweety pisze:Justyno! Fajne są sarenki i inne zwierzątka, ale trzeba się liczyć także z konsekwencjami: objedzona z kory czereśnia i obgryzione młode pędyCieszysz się, że coś zakwitnie, a tu następnego dnia - pączki kwiatowe zostały zjedzone
I tak kilka razy w czasie sezonu...
- Alania

Gosiu, one u mnie wchodzą do ogrodu - przekakują ogrodzenie. Fakt - jest ono tymczasowe, byle jakie, więc dlatego. Przychodzą rano codziennie (dzisiaj był jeden jeszcze o 7.30), czasami wieczorem. W ciągu dnia leżą w trawach - tych naokoło ogrodu. Wystarczy, że kto wypuści jakiegoś dużego psiura bez smyczy, który wbiegnie w te łąki, to zaraz widać jak stadko ucieka. A biegi to one mająMargo2 pisze:Też miałam wizyty takich gości. Całe stadko podchodziło, ale musiałam wstać o 5 rano, żeby je zobaczyć, co umożliwiał mi w tym czasie mój syn.
Wszystko ma swoje plusy i minusy. Z jednej strony wspaniale jest obcować z dziką naturą, a zdrugiej należy nauczyć się akceptować, że to jest właśnie dzikie zwierzę. U nas grasują całe stada dzików, chodzą nocą nawet po głównych ulicach. Potrafią wejść przez nieszczelne ogrodzenie i zryć całą działkę. no i niestety przebiegając przez ulicę wpadają na samochody. Im nic się specjalnie nie dzieje, ale samochody potrafią mocno ucierpieć. A ubezpieczenie OC niestety tego nie pokrywa. Należy nauczyć się obcowania z przyrodą tak aby zarówno ludzie, jak i zwierzęta na tym nie ucierpieli.
- jolcia1212
- 500p

- Od: 8 gru 2009, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moniko
torebki raczej muszą być brązowe,a nasionka czarne
torebki raczej muszą być brązowe,a nasionka czarne
-
Soczewka
- 1000p

- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Monia obłędne masz te róże i bardzo podoba mi się nowa raba ta z żurawkami.Czy możesz jeszcze raz pokazać swojego Knirpsa bo jakoś inaczej wygląda niż mój.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- Alania

Kleo - dzików to bym się bardzo bała
Jolu, trzeba więc jeszcze zaczekać, bo są zielone. Przypomnij się proszę - może za jakiś tydzień? Nie będzie mnie jakiś czas, bo wyjeżdżam na urlopik, ale jak wrócę, to powinny być chyba dobre.
Monia, nie mam innych fotek Knirpsa. To typowa żarówa w kolorze ciemnoróżowym, niemal purpurowym. Bardzo malutka róża, jak miniatura.
Jolu, trzeba więc jeszcze zaczekać, bo są zielone. Przypomnij się proszę - może za jakiś tydzień? Nie będzie mnie jakiś czas, bo wyjeżdżam na urlopik, ale jak wrócę, to powinny być chyba dobre.
Monia, nie mam innych fotek Knirpsa. To typowa żarówa w kolorze ciemnoróżowym, niemal purpurowym. Bardzo malutka róża, jak miniatura.
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Monia, fajne klimaty z tymi sarenkami - uroki życia na wsi, u mnie podobnie
Knirps jest słodki, choć malutki i drobniutki - u mnie się ładnie płoży i zakrywa rabatkę, zdrowa różyczka i kwitnie cały czas
Zajrzyj proszę do mnie, w wolnej chwili, Twoja pomoc się bardzo przyda
, tworzę nową rabatkę.. 
Knirps jest słodki, choć malutki i drobniutki - u mnie się ładnie płoży i zakrywa rabatkę, zdrowa różyczka i kwitnie cały czas
Zajrzyj proszę do mnie, w wolnej chwili, Twoja pomoc się bardzo przyda
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
A jak zabezpieczasz drzewa przed nimi?
W sumie nie tylko drzewa. U mojego taty poprafią ogołocic borówki. Musi wszystko siatką zakrywac
W sumie nie tylko drzewa. U mojego taty poprafią ogołocic borówki. Musi wszystko siatką zakrywac
- Alania

Zajrzałam, choć nie wiem, czy uda mi się pomócrobaczek_Poznan pisze:Monia, fajne klimaty z tymi sarenkami - uroki życia na wsi, u mnie podobnie![]()
Zajrzyj proszę do mnie, w wolnej chwili, Twoja pomoc się bardzo przyda, tworzę nową rabatkę..
-- N 22 lip 2012 22:05 --
Gosiu, tak jak pisałam Sweety - zakładamy piankowe rurki wodociągowe. To bardzo dobrze zabezpiecza - te rurki są do kupienia różnej grubości i kosztują grosze, a zabezpieczenie super.Margo2 pisze:A jak zabezpieczasz drzewa przed nimi?
Borówki jeszcze nie dojrzały, ale pewnie też spałaszują