Balkony baiany

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2011, o 17:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Balkony baiany

Post »

Baianko prześliczne Pelargonie,a Fuksje przepięknie prezentują sie w tych doniczuszkach ;:196 ;:167
jakie maleństwa i mają już pączuszki :tan ;:3 ;:167
Awatar użytkownika
__asiulka__
200p
200p
Od: 3 maja 2012, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

baiano śliczny groszek, piękne fuksje i pelargonie, aż miło zdjęcia oglądać. A nasze fuksje to rówieśniczki :) Moje chyba o kilka dni starsze, jak dobrze pamiętam :) Obrywałaś swoim jakieś pączki, czy to są ich pierwsze pączucie?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Baiana ? Oby, oby. Groszek masz naprawdę cudowny? A i Osteospermum niczego sobie?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
guucio8
50p
50p
Od: 26 cze 2012, o 14:27

Post »

Ładny balkon i kwiaty ;) zapraszam do mnie :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57094
baiana
200p
200p
Od: 11 maja 2008, o 15:31

Post »

Witajcie :)
kubasia dzięki za kibicowanie pomidorkowi. Ostatnio przeżyłam chwile grozy, bo bardzo u nas wieje i prawie mi połamało tego pomidorowego krzaczora - dostał dodatkowe kijaszki do podparcia.

bananowy kocie może jeszcze Twój groszek odżyje, kto wie? ale dobrze, że chociaż kilka kwiatuszków miał. Pelargonie mam cztery, rosną w dwóch podłużnych doniczkach i chyba im dobrze u mnie :)

maja79 mi się też te osłonki bardzo podobają i jakoś tak wyjątkowo właśnie z fuksjami. Mam nadzieję, że uda mi się je przezimować i będą większe w przyszłym roku.

asiulka tak, nasze baby-fuksje są rówieśniczkami :wink: jedna raz już kwitła dwoma kwiatami i teraz szykuje się drugi raz. A ta druga jeszcze nie kwitła. Nic im nie obrywałam, bo byłam za bardzo przejęta faktem, że w ogóle się ukorzeniły i rosną :D Bałam się coś zepsuć. Ale zastanawiam się czy ich nie uszczykiwać troszkę, bo chciałabym żeby się rozkrzewiły...tylko nie wiem czy to dobry pomysł...jak myślisz?

Loki dzięki :) też jestem wielbicielką groszków. A osteospermum mnie bardzo cieszy, bo wyglądało naprawdę marnie i po drastycznym cięciu odżyło (plus trochę nawozu i kilka ciepłych słów :wink: )

guucio8 dziękuję bardzo za odwiedziny, ja też już u Ciebie byłam i bardzo mi się podobało :)
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najgorsze to to przezimowanie ;:174
tez sie o to juz martwie nie wyobrażam sobie,żebym miała moje Fuksje usmiercić :oops:
będziemy jakos razem sobie tutaj radzić,z Justynką i Moniś i cała reszta ;:196 ;:167
baiana
200p
200p
Od: 11 maja 2008, o 15:31

Post »

Mała fotorelacja jak rosło moje awokado :)
Miałam dwie pestki, dostały swoje szklanki z wodą 11 kwietnia. Woda ponoć powinna być codziennie zmieniana, ale ja tego nie robiłam (leń), tylko dolewałam jak brakowało, a zmieniałam co jakiś czas (jak zmętniała :wink: )
Obrazek

Pod koniec maja wypuściły korzonki. Niestety nie znam dokładnej daty, bo nie było mnie w domu kiedy korzonki zaczęły wyłazić. To zdjęcie było zrobione 30 maja.
Obrazek

Jak już były korzonki, pestki wsadziłam do doniczki z ziemią - 4 czerwca - wiem, że niektórzy wsadzają całe pestki do ziemi, ale one potem i tak wędrują na powierzchnię (tu doświadczenie ma Filigranowa27 - pisała mi, że skorupki wędrują do góry). Jedna pestka była w bardzo wysokiej szklance i miała bardzo długi korzeń, który nie mieścił się do doniczki, więc go skróciłam, ale to nie miało wpływu na późniejszy wzrost, bo rozwijała się dokładnie tak samo jak druga pestka, której korzonka nie skracałam.
Obrazek

Po ok. 20 dniach zaczęło wyłazić też górą :) Zdjęcie robione 24 czerwca.
Obrazek

I później szło już dosyć szybko - 30 czerwca.
Obrazek

A dziś (19 lipca) ma ok. 15cm wysokości i piękne zielone liście :)
Obrazek

To tak, jakby się ktoś zastanawiał czy warto spróbować z awokado :)
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

świetnie :;230
Awatar użytkownika
__asiulka__
200p
200p
Od: 3 maja 2012, o 21:45

Post »

baiana pisze: Bałam się coś zepsuć. Ale zastanawiam się czy ich nie uszczykiwać troszkę, bo chciałabym żeby się rozkrzewiły...tylko nie wiem czy to dobry pomysł...jak myślisz?
Myślę, że warto uszczknąć na próbę choć jedną roślinkę, bo Twoje, podobnie jaki i moje są takimi prostymi, pojedynczymi badylkami :) Jutro oberwę czubek od jednej mini - fuksji i będę obserwować. Poinformuję Cię za jakiś czas o wynikach :)
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Baiano - fajne to awokado, gratuluję takiego sukcesu ;:196
moje fuksje były łamane przez wiatr, psa, babcię i zaczeły się puszczać jak głupie z nowymi odrościkami także polecam uszczykiwanie wierzchołków żeby się ładnie rozkrzewiły. Zresztą jak sadzonki do mnie przyszły po koniec kwietnia to je uszczykiwałam dwa razy. Żałuje nawet że nie pilnowałam ich bardziej bo dwa krzaczki mam zupełnie bezkształtne ze sterczącymi długimi gałązkami a trzy o fajnym bardziej zwartym pokroju.
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Fantastyczne awokado :tan cierpliwi zawsze doczekają efektów ;:215
Awatar użytkownika
Marudzia
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 22:27

Post »

:wit zawitałam z rewizytą :)

Balkoniki prezentują się super -sporo miejsca na nich masz takze szalej kobito :lol:
W domu na parapetach tez masz jakies zielone? to pokazuj pokazuj :wink:
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Groszki są the best. A awokado niesamowite. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Baiano, zacznę od mocno spóźnionych, ale z serca płynących gratulacji. Córunia jak z obrazka. :)
Fuksje w tych ażurowych doniczkach wyglądają świetnie, wiem, ze już to pisałam, ale po prostu nie mogę się napatrzeć na te doniczki. Większa fuksja jest chyba z tej samej odmiany, jaką ja mam.
Groszek uroczy, warto było czekać. :)
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Czekam na aktualne zdjęcia pomidorka ;:65 czuję się z nim emocjonalnie związana :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”