Identyfikacja róż - część 2
Re: Identyfikacja róż - część 2
Ewa zgadza się
dzięki ,wiem czego już szukać 
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
MaGorzatka
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Znów ja.
Ta róża urosła wysoko, ma około metra. Krzew ma w tej chwili na 3 pędach ok. 40 kwiatów na różnym etapie rozwoju. Pąki sterczą sztywno do góry, potem pod własnym ciężarem rozwijające się kwiaty opuszczają główki w dół. Kwiat bladoróżowy, o średnicy ok. 9 cm, pachnie nawet w deszczu.
Co to za róża? Proszę o pomoc w identyfikacji.

Ta róża urosła wysoko, ma około metra. Krzew ma w tej chwili na 3 pędach ok. 40 kwiatów na różnym etapie rozwoju. Pąki sterczą sztywno do góry, potem pod własnym ciężarem rozwijające się kwiaty opuszczają główki w dół. Kwiat bladoróżowy, o średnicy ok. 9 cm, pachnie nawet w deszczu.
Co to za róża? Proszę o pomoc w identyfikacji.

-
MaGorzatka
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
Właśnie Elsi i AniaDS rozpoznały mi ją, jako Astrid Lindgren. Dziękuję 
Mam już 6 lat taką nieoznaczoną różę. Przydałoby się poznać jej imię.
Wielkokwiatowa, w tej chwili krzak ma około metra, w ubiegłym roku była przesadzana i to nie jest jej największa wysokość, bo potrafi wypuszczać pędy nawet ok.1,4 m. Kwiaty ciemno czerwone, wpadające w bordo (na zdjęciach wychodzą jaśniejsze). Sprzedawali mi ją zachwalając, że prawie czarna, ale oczywiście z tą czernią to gruba przesada, po prostu ciemna czerwień. Pachnie. Nie znam fachowych określeń zapachów różanych, ja wyczuwam w tym klasyczną woń olejku różanego zmieszaną z lekką nutą owocową.
A teraz zdjęcia.

Na ostatnim zdjęciu kwiat po prawej jest świeży w pełnym rozkwicie, a po lewej stary przekwitający kwiat, widać jak zmienia się odcień.
Gdyby ktoś znał tę różę, będę wdzięczna za pomoc w oznaczeniu.
Wielkokwiatowa, w tej chwili krzak ma około metra, w ubiegłym roku była przesadzana i to nie jest jej największa wysokość, bo potrafi wypuszczać pędy nawet ok.1,4 m. Kwiaty ciemno czerwone, wpadające w bordo (na zdjęciach wychodzą jaśniejsze). Sprzedawali mi ją zachwalając, że prawie czarna, ale oczywiście z tą czernią to gruba przesada, po prostu ciemna czerwień. Pachnie. Nie znam fachowych określeń zapachów różanych, ja wyczuwam w tym klasyczną woń olejku różanego zmieszaną z lekką nutą owocową.
A teraz zdjęcia.

Na ostatnim zdjęciu kwiat po prawej jest świeży w pełnym rozkwicie, a po lewej stary przekwitający kwiat, widać jak zmienia się odcień.
Gdyby ktoś znał tę różę, będę wdzięczna za pomoc w oznaczeniu.
Pozdrawiam. Jola.
-
FUSIACOLA
- ---
- Od: 21 lip 2012, o 21:35
prosilabym o pomoc w identyfikacji, zamiescilam swoje roze tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=57957 bo nie wiedzialam z poczatku jak to zrobic pod tym postem... z góry dziękuje za pomoc.
Witam, proszę o pomoc w identyfikacji róż z mojego ogrodu. Mam ponad 20 odmian, jednak nie znam nazwy żadnej. Kiedy kupowałam je po prostu nie zwracałam na to uwagi - liczył się dla mnie przede wszystkim kolor, w tym roku postanowiłam ukorzenić sadzonki wybranych, więc kwestia nazwy stała się dla mnie istotna. Będę wdzięczna za wszelką pomoc:) zamieszczam zdjęcia kilku, które interesują mnie szczególnie
1. żółta (kwiaty o średnicy 13 - 16cm):

2. magenta (kwiaty ok. 6-8cm):

3. biała, wybarwia się na różowo po ok 1-2 dniach (kwiaty ok. 6-8cm):
4. żółta wybarwia się na różowo (duże kwiaty, niektóre aż 20cm):

5. czerwona pnąca (kwiaty 6-7cm):

6. malinowa (kwiaty ok 6-7cm):

7. biała, od rosy wybarwia się na malinowo:

8. różowo liliowa(kwiaty ok. 6-8cm) w srodku:

9. truskawkowa (kwiaty ok 3-4cm):

Trochę pomogłam przenieść - Deirde
Witam, proszę o pomoc w identyfikacji róż z mojego ogrodu. Mam ponad 20 odmian, jednak nie znam nazwy żadnej. Kiedy kupowałam je po prostu nie zwracałam na to uwagi - liczył się dla mnie przede wszystkim kolor, w tym roku postanowiłam ukorzenić sadzonki wybranych, więc kwestia nazwy stała się dla mnie istotna. Będę wdzięczna za wszelką pomoc:) zamieszczam zdjęcia kilku, które interesują mnie szczególnie
1. żółta (kwiaty o średnicy 13 - 16cm):

2. magenta (kwiaty ok. 6-8cm):

3. biała, wybarwia się na różowo po ok 1-2 dniach (kwiaty ok. 6-8cm):
4. żółta wybarwia się na różowo (duże kwiaty, niektóre aż 20cm):

5. czerwona pnąca (kwiaty 6-7cm):

6. malinowa (kwiaty ok 6-7cm):

7. biała, od rosy wybarwia się na malinowo:

8. różowo liliowa(kwiaty ok. 6-8cm) w srodku:

9. truskawkowa (kwiaty ok 3-4cm):

Trochę pomogłam przenieść - Deirde
- iwa27
- 1000p

- Od: 19 maja 2009, o 07:59
Zakwitły mi następne róże od Andrzejka - Amadyna - proszę o pomoc w ich nazwaniu
1

2

3

4

I jeszcze taką ślicznotkę kupiłam na allegro jako Ecri

1

2

3

4

I jeszcze taką ślicznotkę kupiłam na allegro jako Ecri

Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
-
FUSIACOLA
- ---
- Od: 21 lip 2012, o 21:35
iwa27 Twoja pierwsza róża to chyba ta sama co u mnie nr. 4.
Przeszukałam parę stron i wszystkie cechy pasują do odmiany PEACE jednak u mnie kwiaty dochodzą nawet do 20cm i mimo, ze w peace pisze, ze sa ok. 15cm to myślę, że to jednak ta róża. Twoja jest podobna.
Przeszukałam parę stron i wszystkie cechy pasują do odmiany PEACE jednak u mnie kwiaty dochodzą nawet do 20cm i mimo, ze w peace pisze, ze sa ok. 15cm to myślę, że to jednak ta róża. Twoja jest podobna.
- iwa27
- 1000p

- Od: 19 maja 2009, o 07:59
Też mi się tak zdaje 
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
Dostałam sugestię, że moja wcześniej pokazana tu róża NN

to może być 'Papa Meilland'.
Obejrzałam wiele zdjęć, poczytałam i jestem skłonna zgodzić się z tą sugestią. Czy ktoś potwierdzi?

to może być 'Papa Meilland'.
Obejrzałam wiele zdjęć, poczytałam i jestem skłonna zgodzić się z tą sugestią. Czy ktoś potwierdzi?
Pozdrawiam. Jola.
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Raczej nie .Papa jest ciemniejszy i płatki ma podwinięte na końcach.
Papa Meilland

Papa Meilland

Co do odcienia, to moja róża jest nieco ciemniejsza niż na zdjęciu, a w chłodniejszym okresie to też jeszcze ciemniejsza. W takie upały to wszystkie róże mam jaśniejsze. Natomiast podwinięć faktycznie takich nie widzę. Poobserwuję jeszcze te kwiaty w sezonie, jak się pogoda zrobi bardziej umiarkowana.Georginia pisze:Raczej nie .Papa jest ciemniejszy i płatki ma podwinięte na końcach
Ciekawe jest to, że zanim przyjęłam, że mógłby to być 'Papa..." obejrzałam ze setkę zdjęć w sieci (na tym forum bardzo dużo) i były bardzo podobne do mojej róży, dlatego skłoniłam się ku temu rozwiązaniu. Czy to by znaczyło, że wiele osób ma oszukanego Papę, czy może on taki zmienny jest?
Pozdrawiam. Jola.
- doromichu
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
idepozapalki
- 200p

- Od: 17 maja 2012, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chciałbym poprosić o identyfikację róży.
Trochę informacji o niej:
- krzew rośnie u mnie już chyba od 20 lat
- nigdy nie przemarza, żadnego okrywania, moja strefa to 6a
- nigdy nie odbijała od samej ziemi, po zimie zawsze pędy rosły jak gdyby nigdy nic
- wysokość krzewu to jakieś 2,5-3 metrów
- pędy długie łukowate
- stare pędy drewnieją (widać to na poniższej fotce)
- w pełni rozwinięte kwiaty mają średnicę 6 cm
- kolor kwiatu jest taki jak na zdjęciu, aparat nie przekłamuje
- ładnie pachnie
- niezbyt kolczasta
- kwitnący krzew to wielka kula kwiatów
W tym roku kwitła końcem czerwca, ale wiosną była przesadzana w całości więc to mogło mieć wpływ na kwitnienie. Nie mogę również powiedzieć czy zakwitnie ponownie, bo po kwitnieniu (było 2 kwiaty) przyciąłem róże na poziomie ziemi. Niestety nie pamiętam jak było z kwitnieniem w poprzednich latach. Wydaje mi się, że kiedyś ktoś brał jej płatki na jakieś przetwory.
Fotki:
Podstawa krzewu

Rozwinięty kwiat

Paczek

Listki

Krzaczek metrowej wysokości

Młody odrost

To co odrosło po moim ostatnim cięciu

Trochę informacji o niej:
- krzew rośnie u mnie już chyba od 20 lat
- nigdy nie przemarza, żadnego okrywania, moja strefa to 6a
- nigdy nie odbijała od samej ziemi, po zimie zawsze pędy rosły jak gdyby nigdy nic
- wysokość krzewu to jakieś 2,5-3 metrów
- pędy długie łukowate
- stare pędy drewnieją (widać to na poniższej fotce)
- w pełni rozwinięte kwiaty mają średnicę 6 cm
- kolor kwiatu jest taki jak na zdjęciu, aparat nie przekłamuje
- ładnie pachnie
- niezbyt kolczasta
- kwitnący krzew to wielka kula kwiatów
W tym roku kwitła końcem czerwca, ale wiosną była przesadzana w całości więc to mogło mieć wpływ na kwitnienie. Nie mogę również powiedzieć czy zakwitnie ponownie, bo po kwitnieniu (było 2 kwiaty) przyciąłem róże na poziomie ziemi. Niestety nie pamiętam jak było z kwitnieniem w poprzednich latach. Wydaje mi się, że kiedyś ktoś brał jej płatki na jakieś przetwory.
Fotki:
Podstawa krzewu

Rozwinięty kwiat

Paczek

Listki

Krzaczek metrowej wysokości

Młody odrost

To co odrosło po moim ostatnim cięciu