Witaj Danusiu
Właśnie pospacerowałam po Twoim ogrodzie marzeń Twój ogród jest jak z bajki -śliczny ten cis w tawule powojniki no i ten biały migdałek -to już kompletne zaskoczenie ,nie widziałam jeszcze takiego ,a czy byś mogła zrobić zdjęcie tego okaza z bliska
Ciesze sie , ze podoba sie mój biały migdałek, mam 2 i oba kwitną tak obficie już drugi rok. Po przekwitnięciu przycinam je dość mocną aby miały ładną koronę.
Do przycinania korzystam z kalendarza biodynamicznego i staram się organizować prace w ogrodzie z uwzględnieniem odpowiednich terminów. 8 i 9 maj przypada czas na kwiat, więc jutro planuje przyciąć migdałka różowego i forsycje bo zakończyły okres kwitnienia
Postaaam się też zrobić dobre zdjęcie migdałkja białego
Judysiu fajnie że zaglądnełaś do mnie i spodobało Ci się moje oczko, było więcej ujęć oczka ale nie wiem czemu nie ma zdjęć tylko jakieś numerki , literki
Piękny ogród Danuto, masz wiele kwiatów które świetnie wkomponowałaś. Powiedz mi jak nazywają się te pomarańczowe ryby, które pływają w Twoim oczku wodnym. Widuję je praktycznie w każdym sztucznym zbiorniku czy to w parku czy w ogrodach ale nigdy nie wiem jak się one nazywają.
Ciesze się że dołączyłaś do naszego grona i razem będziemy dzielić się miłością do piękna natury w naszych ogródkach, ogrodach i działkach ...
Bardzo fajnie ci się rozrósł ten powojnik powiedz mi ile ma lat? I jak tego dokonałaś bo u moich rodziców one z roku na rok są tak bardzo - coraz lichsze..... nie wiadomo co tu z nimi robić .. a mieli różnych mnóstwo i tylko w pierwszym roku były fajne ...
Safiori Twoje kwiatki tak pięknie rosną to i ppwojnik będzie .
Powojniki lubią mieć główki w słoncu a korzonki w cieniu, i powinny być wsadzone około 10 cm niżej niż rosły w doniczce, zasil go teraz i obsadz go jakimiś niskimi kwiatkami aby miał cień i na pewno nabierze wigoru
to ja pytałam nie safiori ;)) ale nie ważne dzięki za odpowiedź w tej sprawie .. ja wiem jak to ma być i tak też tam u rodziców to rośnie a jednak coś jeszcze im nie pasuje...
te dwa powojniki alpejskie mam już pewnie osiem lat, były to pierwsze powojniki w moim ogrodzie , teraz mam ich
14 szt rosną dość dobrze, dwa przesadzałam na wiosnę bo też mi marniały i zdecydowałam się przesadzić ,troche obawiałam się bo już ładnie wybiły ale spodobało się im nowe miejsce bo w ciągu dwóch tygodni od przesadzenia urosły i nawet wypuściły pąki kwiatowe a powinny dopiero w czerwcu.
Ja przed posadzeniem powojników wykopuję dół na 50 cm szeroki i głęboki dodaję do ziemi glinę i rozdrobnione skorupki z jaj, mieszam , sadzę i czule przemawiam że maja wszystko aby mi się pięknie odwdzięczyły kwiatami,
na ogół skutkuje.
Acidentero sprubój swoje przsadzić w nowe miejsce bo to widać im nie służy może nawet głębiej niż rosły do tej pory,
życzę powodzenia w uprawie
acidantera pisze:to ja pytałam nie safiori ;)) ale nie ważne dzięki za odpowiedź w tej sprawie .. ja wiem jak to ma być i tak też tam u rodziców to rośnie a jednak coś jeszcze im nie pasuje...
Witam Cie Danusiu ponownie. Dziś znów odwiedziłam Twój ogród i jestem pod wrażeniem. Biały migdałek - rewelacja. Gdzie można kupić taki? U nas są tylko różowe. I oczywiście spróbuję skorzystać z Twojej porady z chlebem pod pomidory. Moze i u mnie będą dorodne. Pozdrawiam Cię serdecznie. Do następnych odwiedzin papa ;:12