Moja parapetowa kaktusiarnia - DAK

Zablokowany
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja parapetowa kaktusiarnia

Post »

DAK pisze:Obrazek
Hej :) Od dawna obserwuję Twój wątek ale dopiero teraz zdecydowałem się napisać :) Jak tylko będę miał coś do powiedzenia to na pewno zostawię po sobie ślad :) Mam pytanie odnośnie opuncji widocznej w prawym dolnym rogu. Wiesz może co to za opuncja? Mam chyba taką samą ale nie umiem jej zidentyfikować :(
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Aż boje się myśleć jak będą wyglądać moje za parę lat. Opuncje piękne są, ale przy bliższym kontakcie bardzo tracą... :)
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

abaddon1986 pisze: Mam pytanie odnośnie opuncji widocznej w prawym dolnym rogu. Wiesz może co to za opuncja? Mam chyba taką samą ale nie umiem jej zidentyfikować :(
Według mnie to Opuntia humifusa http://kaktusy.atlas-roslin.pl/gatunki/ ... mifusa.htm
Kupiłam ją z takimi samymi żółtymi kwiatami, ale u mnie nie kwitła. :(
- Też jak Opuntia Vulgaris rośnie jak oszalała - jej tempo wzrostu zaczyna mnie przerażać.

Jak za bardzo wyrosną to chyba spakuję towarzystwo na jakiś wóz transportowy i zawiozę do ..... pracy. Tylko nie wiem, co na to sprzątaczka. ;:202 ;:145 ;:124
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p
Od: 24 maja 2012, o 19:19

Post »

Witaj :wit

Ja również jestem pod wrażeniem Twoich opuncji. Pięknie się prezentują. Sama mam kilka - jeszcze nie za duże, ale rosną dosłownie w oczach - tegoroczne człony mają już kolejne.. :shock: I to zapewne jeszcze nie koniec. Poza tym fajnego masz kocurka :) Widzę, że sierściuszki, podobnie jak i my, mają sentyment do kaktusików :lol:
Pozdrawiam ;:3
Pozdrawiam i zapraszam - Magda
Kaktusowe szaleństwo..
Moje nadwyżki.. Wiankowo..
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DAK pisze:Według mnie to Opuntia humifusa
Patrząc na zdjęcie co wyświetla się po kliknięciu w linka to jednak to nie to... Pozostanie niezidentyfikowana ta moja Opuncja :(

EDIT:

Chociaż to zdjęcie: http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... mifusa.jpg jednak mnie przekonuje, że to O. humifusa :) Sam już teraz nie wiem :D
Jak coś to tak wygląda moja:

Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moim zdaniem to ta sama, tylko jak wyrosną jej twoje własne nowe człony to bardziej zobaczysz podobieństwo.
Moja zimą była bardziej podobna do twojej w obecnym stanie tu na zdjęciu na dole http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p2582455
W Atlasie Marka Snowarskiego jest wyeksponowany bardzo młody człon - moje nówki teraz też tak wyglądają z bliska. Jutro zrobię im zbliżenie, to ci pokażę.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Nie znam się na opuncjach, ale jak na moje to nie są O. humifusa. Bardziej wygląda mi na popularną ostatnio w marketach, którą zresztą też mam, Opuntia azuera. Łatwo to sprawdzić - humifusa wystawić parę dni na mróz, jak przeżyje to prawidłowo. Natomiast jeśli azurea to sprawa prostsza - wystawić na pełne, całodzienne słońce. Jeśli to będzie to, to przybierze przy krawędziach purpurowego kolorku.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
kali1155
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 cze 2012, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

DAK pisze:Wczoraj rozkwitł jeden a dziś drugi Echino - dziś w nocy zakwitł sześcioma pannami młodymi ;)
Obrazek Obrazek
Portos warował przy nich pół nocy
Obrazek
Obrazek
A dziś od rana kielichy odwiedzają skrzydlaci goście - pszczółki i bąki
Obrazek Obrazek

Mam jednak do Was ogromną prośbę o pomoc i radę związaną z kondycją mojego najstarszego Echinopsisa
Obrazek
Już zeszłego roku dłużej trwało rozbudzanie po zimowym śnie, ale w tym roku jest dużo gorzej. Już mi się wydawało, że wychodzi na dobrą drogę, już zieleniał, ale te upały spowodowały zapaść i zamiast dalej zielenieć - brązowieje i zapada się w sobie.
Zdecydowałam więc na przeprowadzenie jego gruntownej odnowy biologicznej. Jest już dość stary (może mieć ponad 15, a może nawet 20 lat. Tak licznych odrostów nie jest w stanie udźwignąć system korzeniowy głównej łodygi. Chcę go więc podzielić, ukorzenić poszczególne człony, ale zamierzam poczekać na po sierpniu, z którym wiążę wielką nadzieję na poprawę jego kondycji. Mam więc kilka pytań:
- Czy zrobić to jesienią, późną zimą, czy wczesną wiosną?
- Czy ktoś reflektowałby na adopcję kilku dorodnych odrostów, bo ja nie będę miała miejsca na tak liczne rozmnożenie tej rodzinki?
- Czy główny (stary ) człon da się ukorzenić po obcięciu niemal do połowy wysokości, bo ta część z której wyrastają człony jest delikatnie mówiąc nieestetyczna?

Witam .Jestem nowa na forum oglądam twoją kolekcję jest prześliczna .Chciałabym zapytać czy ta adopcja Echinopsisa jeszcze aktualna
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

czarny pisze:Nie znam się na opuncjach, ale jak na moje to nie są O. humifusa. Bardziej wygląda mi na popularną ostatnio w marketach, którą zresztą też mam, Opuntia azuera. Łatwo to sprawdzić - humifusa wystawić parę dni na mróz, jak przeżyje to prawidłowo. Natomiast jeśli azurea to sprawa prostsza - wystawić na pełne, całodzienne słońce. Jeśli to będzie to, to przybierze przy krawędziach purpurowego kolorku.
Moja Opuncja nabrała koloru purpurowego właśnie ale myślałem, że wystawiłem ją za wcześnie na słońce i się poparzyła :) Jeśli DAK pozwoli to wstawię tu później zdjęcia jak wygląda teraz :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kali1155 pisze:.............
Witam .Jestem nowa na forum oglądam twoją kolekcję jest prześliczna .Chciałabym zapytać czy ta adopcja Echinopsisa jeszcze aktualna
Witaj, będę to mieć na uwadze w czasie przesadzania. Na razie obserwuję jak będzie reagować na zmniejszoną ekspozycję słońca - na Echinopsisach najlepiej widoczny jest cudowny wpływ sierpniowej aury.

W sprawie Opuncji, to ja oczywiście pewna nie jestem - porównałam kształt członów oraz kwiat w Atlasie Marka Snowarskiego. Ale wiele opuncji ma podobne kwiaty, a i podobne człony. Jednak moja stoi od wiosny w pełnym słońcu na południowym parapecie zewnętrznym i nie poczerwieniała - czerwone są zawiązki nowych członów lub pąków, ale to jest niemal u wszystkich kaktusów. Na mróz jej nie wystawiałam, ale przymrozki to przeżyła (tak jak i pozostałe moje kolczaki) - tej wiosny i śnieg w ubiegłym roku w maju, bo moje stoją od marca do października za oknami - wszystkie zahartowane :roll:

W tej chwili zrobiłam aktualne fotki tej Opuncji:
Obrazek Obrazek Obrazek
na ostatnim powiększeniu widać zawiązki, pewnie nowych członów, bo na tym etapie nie można rozróżnić co się z tego może wykluć - człony, czy kwiatki.

Żeby dodać trochę barw do tej strony przedstawiam ten najciekawszy kwiatek Gymnusia - w upały rozwijał się tylko w połowie, teraz gdy upał zelżał otwiera się w pełnej krasie (i o dziwo kwitnie już tydzień - bardzo wytrzymały kwiatek jak pierzaste różyczki)
Obrazek
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak dla mnie to Opuntia azurea (wcześniej literówka mnie się przytrafiła). Brak purpurki to jednak efekt mniejszej ilości słońca. A purpurka jest bardzo naturalna, generalnie duże opuncje przypalić to łatwo nie jest :P

Pozwolę sobie zapodać fotkę mojej, jak kwitła. Moja ma słońca od rana do wieczora i generalnie nic o nią nie dbam (tj. nie podlewam itp.), niestety nie jest zimotrwała, więc nie da rady cały sezon pod chmurką.
Obrazek
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, właśnie tak wyglądały kwiaty na mojej. Tylko mam jedno pytanie - ja nigdzie takiej opuncji o nazwie Opuntia azurea nie mogę znaleźć - w żadnym atlasie, wykazie, w opisach gatunków. :? - może to jedno i to samo, tylko wg innej nomenklatury???
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Opis rośliny jest w klasyku Britton and Rose tom pierwszy, który w necie można znaleźć. Natomiast wpisz sobie Opuntia azurea w goglach i wyników jest naprawdę dużo (wyszukiwarka lub grafika).
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

Oj, cudnie zakwitł gymnolek! ;:138
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcia porównawcze między zakupem a stanem dzisiejszym Opuncji wrzuciłem w swoim temacie: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 3#p3162193 zatem zapraszam na odwiedziny :) U DAK już nie będę śmiecił :wink:
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”