kali1155 pisze:.............
Witam .Jestem nowa na forum oglądam twoją kolekcję jest prześliczna .Chciałabym zapytać czy ta adopcja Echinopsisa jeszcze aktualna
Witaj, będę to mieć na uwadze w czasie przesadzania. Na razie obserwuję jak będzie reagować na zmniejszoną ekspozycję słońca - na Echinopsisach najlepiej widoczny jest cudowny wpływ sierpniowej aury.
W sprawie Opuncji, to ja oczywiście pewna nie jestem - porównałam kształt członów oraz kwiat w Atlasie Marka Snowarskiego. Ale wiele opuncji ma podobne kwiaty, a i podobne człony. Jednak moja stoi od wiosny w pełnym słońcu na południowym parapecie zewnętrznym i nie poczerwieniała - czerwone są zawiązki nowych członów lub pąków, ale to jest niemal u wszystkich kaktusów. Na mróz jej nie wystawiałam, ale przymrozki to przeżyła (tak jak i pozostałe moje kolczaki) - tej wiosny i śnieg w ubiegłym roku w maju, bo moje stoją od marca do października za oknami - wszystkie zahartowane
W tej chwili zrobiłam aktualne fotki tej Opuncji:
na ostatnim powiększeniu widać zawiązki, pewnie nowych członów, bo na tym etapie nie można rozróżnić co się z tego może wykluć - człony, czy kwiatki.
Żeby dodać trochę barw do tej strony przedstawiam ten najciekawszy kwiatek Gymnusia - w upały rozwijał się tylko w połowie, teraz gdy upał zelżał otwiera się w pełnej krasie (i o dziwo kwitnie już tydzień - bardzo wytrzymały kwiatek jak pierzaste różyczki)