To mój etapInez pisze:na łapu capu ;)
Kaktusowo u Abaddon'a
- mCm86
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 mar 2012, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kaktusowo u Abaddon'a
Hehehe, nie chcę Cię martwić, ale u mnie trochę tak było jak napisałeś... :P
Część "nałapanych" kaktusów po prostu ...odeszła
Nie wszystko zgnije, tego jestem pewna, ale mogą być jakieś straty, czego oczywiście Ci z całego serca nie życzę!

Część "nałapanych" kaktusów po prostu ...odeszła
Nie wszystko zgnije, tego jestem pewna, ale mogą być jakieś straty, czego oczywiście Ci z całego serca nie życzę!
- mCm86

Zaktualizowałem zdjęcie kwitnącego G. baldianum, bo udało mi się uchwycić kwiat w ładniejszym rozkwicie 
Powrócę do tematu porównywania rozwoju kaktusów na przestrzeni kilku miesięcy
Parodia chrysacanthion

Pilosocereus azureus

Trichocereus bridgesii

Jak zapewne łatwo zauważyć zarówno Pilosocereus jak i Trichocereus dość mocno schudły. Dodatkowo Pilosocereus wydaje się być lekko pomarszczony. Rozumiem, że ich kształt się zmienił przez zmianę warunków. Mają teraz pełne słońce i ziemię zamiast torfu ale... Czy ten wygląd powinien być taki? Czy może te kaktusy tracą za dużo wody na stanowisku jakie zajmują i stąd takie wychudzenie i lekkie pomarszczenie?
Powrócę do tematu porównywania rozwoju kaktusów na przestrzeni kilku miesięcy
Parodia chrysacanthion

Pilosocereus azureus

Trichocereus bridgesii

Jak zapewne łatwo zauważyć zarówno Pilosocereus jak i Trichocereus dość mocno schudły. Dodatkowo Pilosocereus wydaje się być lekko pomarszczony. Rozumiem, że ich kształt się zmienił przez zmianę warunków. Mają teraz pełne słońce i ziemię zamiast torfu ale... Czy ten wygląd powinien być taki? Czy może te kaktusy tracą za dużo wody na stanowisku jakie zajmują i stąd takie wychudzenie i lekkie pomarszczenie?
Ładny kwiat baldianum
kurczę i ta parodia baaaardzo mi się podoba 
Co do marszczenia, to fakt mogły mieć wpływ ostatnie temperatury i ostre słońce, możesz trochę podlać.
Druga sprawa, że kaktusy w marketach są ciągle podlewane i wyglądają jak napompowane.
A ja jakoś za kolumnowcami nie przepadam
Co do marszczenia, to fakt mogły mieć wpływ ostatnie temperatury i ostre słońce, możesz trochę podlać.
Druga sprawa, że kaktusy w marketach są ciągle podlewane i wyglądają jak napompowane.
A ja jakoś za kolumnowcami nie przepadam
- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja zawsze w takim przypadku wyjmuję z doniczek i oglądam dokładnie bryłę korzeniową.
W poszukiwaniu wełnowców chociażby a także sprawdzam, czy korzenie nie zgniły.
Oczywiście jeśli jestem przekonana, że wszystko jest ok z podlewaniem.
W poszukiwaniu wełnowców chociażby a także sprawdzam, czy korzenie nie zgniły.
Oczywiście jeśli jestem przekonana, że wszystko jest ok z podlewaniem.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- mCm86

Z podlewaniem myślę, że jest ok, bo kaktusy jedynie się odchudziły i lekko zmarszczyły ale rosną i to dość szybko
Inez Parodia podoba się nie tylko Tobie
Jest jednym z największych chciejstw mojej lubej
Szukam jej Parodi od kilku miesięcy ale znaleźć nie mogę, a w Praktikerze ich brakło zaraz po tym jak kupiłem swoją
Może w przyszłym roku jej znajdę... Na Allegroszu ostatnio ktoś wystawił stare egzemplarze na licytację ale jednak fajnie mieć taką młodą roślinę i hodować to samemu
Można też wysiać ale to nie dla mnie... Jestem na razie na to za cienki 
Inez Parodia podoba się nie tylko Tobie
- raflezja

Czyli jeśli podlewałeś, to jednak wyjmij z doniczek i sprawdź korzenie.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- przemo1413

- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
I ja w końcu do Cb zawitałem ( byłem już wcześniej ale nie zostawiłem po sobie śladu ) Widzę że kolekcja się rozrasta i oby tak dalej

- mCm86

Witam
u mnie jak na razie to szału nie ma ale trzeba co nieco pokazać żeby się z ludźmi poznać
Fajnie, że do mnie zawitałeś 
- przemo1413

- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Miałem już się wpisać jak skomentowałeś zdjęcie mojego Notocactusa na fejsie ale jakoś nie było okazji /czasu 
- bool

- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Kontakt:
Hej!
Gdzieś słyszałem, że ceramiczne doniczki (te bez lakieru) są porowate i szybciej w nich wysycha podłoże niż w plastikowych doniczkach. Dla przykładu napisze, że kiedyś miałem posadzonego echinopsis'a w małej ceramicznej doniczce i stał na południowym oknie, a cały czas był pomarszczony i wyglądał tak jakby nie pobierał wody lub jakby był chory (myślałem, że może wełnowce korzeniowe lub coś podobnego). Okazało się, że podłoże w doniczce tak szybko wysycha, że roślina nawet nie miała czasu "się napić". Problem znikł wraz z przesadzeniem kaktusa do plastikowego pojemnika. Kaktus ma się dobrze do tej pory. Może w tym tkwi problem?
Pozdrawiam!
Gdzieś słyszałem, że ceramiczne doniczki (te bez lakieru) są porowate i szybciej w nich wysycha podłoże niż w plastikowych doniczkach. Dla przykładu napisze, że kiedyś miałem posadzonego echinopsis'a w małej ceramicznej doniczce i stał na południowym oknie, a cały czas był pomarszczony i wyglądał tak jakby nie pobierał wody lub jakby był chory (myślałem, że może wełnowce korzeniowe lub coś podobnego). Okazało się, że podłoże w doniczce tak szybko wysycha, że roślina nawet nie miała czasu "się napić". Problem znikł wraz z przesadzeniem kaktusa do plastikowego pojemnika. Kaktus ma się dobrze do tej pory. Może w tym tkwi problem?
Pozdrawiam!
- mCm86

Gdzieś wyczytałem, że takie doniczki są dla kaktusów bardzo dobre, bo dzięki porowatości woda odparowuje z doniczki i trudno jest roślinę przelać. Dodatkowo są bardziej przewiewne i niby powinny kaktusom pasować... Gdzieś indziej znowu wyczytałem, że doniczki plastikowe są lepsze. Osobiście nie wiem jak na to patrzeć ale kaktusów i tak przesadzać teraz nie będę. Muszą wytrzymać do przyszłego roku. A jeśli faktycznie nie dają rady się napić to zawsze można próbować podlewać częściej. Podlewam je co tydzień co i tak podobno jest zbyt częste... Ale fakt. Często po podlewaniu daje się zauważyć, że doniczką naciągnęła wodą.
przemo1413 pisze:Miałem już się wpisać jak skomentowałeś zdjęcie mojego Notocactusa na fejsie ale jakoś nie było okazji /czasu
Jeśli mimo podlewania te kolumnowce dalej są pomarszczone to trzeba zrobić tak jak napisała raflezja - sprawdzić system korzeniowy.
Ja miałam już kilka takich przypadków więdnięcia, zdawałoby się bez powodu, mimo podlewania. Zazwyczaj okazywało się, że powodem są wełnowce korzeniowe.
Ja miałam już kilka takich przypadków więdnięcia, zdawałoby się bez powodu, mimo podlewania. Zazwyczaj okazywało się, że powodem są wełnowce korzeniowe.
- mCm86

Kaktus wcześniej wyglądał normalnie a pomarszczył się po ostatnich upałach
Jak dalej będzie to postępowało to go w końcu wyciągnę z doniczki i sprawdzę co tam się dzieje. Gdyby faktycznie to były wełnowce korzeniowe to wystarczy sama wymiana substratu czy trzeba czymś pryskać?
- raflezja

Jeśli będą wełnowce, to musisz ostro walczyć.
Ja podlewam preparatem Actellic.
Ja podlewam preparatem Actellic.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis