Nowy ogród Jacka 2011/12
- anabanana
- 1000p

- Od: 5 lut 2012, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2011/12
Oooo to już cały dwuosobowy gang dzwoneczkowców - ja właśnie prosto od Agi idę
Piękna kolekcja - jak zawsze i wszystkiego 
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aga, dzwonki to piękne i bardzo różnorodne rośliny. Czasem trzeba poświęcić im trochę uwagi i starania ale wtedy odwdzięczają się obfitym kwitnieniem. Jest taka ogromna ilość dzwonków, że moja kolekcja to tylko mały ułamek tej wielkiej rodziny.
Marzenko, szczawiki nie zimują w gruncie. Zabieram do domu przed przymrozkami tak jak rosły, przestaję podlewać, by miały okres spoczynku i wiosną przesadzam do świeżej ziemi. W tym roku spóźniłem się z przesadzaniem i rosnące już przesadziłem do większej doniczki całą bryłą.
Aniu, co znaczy "dwuosobowy gang dzwoneczkowców"
Ale dzięki
Przyznam nieskromnie, że dzwonków trochę nazbierałem (to tylko trzecia część kolekcji)
Marzenko, szczawiki nie zimują w gruncie. Zabieram do domu przed przymrozkami tak jak rosły, przestaję podlewać, by miały okres spoczynku i wiosną przesadzam do świeżej ziemi. W tym roku spóźniłem się z przesadzaniem i rosnące już przesadziłem do większej doniczki całą bryłą.
Aniu, co znaczy "dwuosobowy gang dzwoneczkowców"
Ale dzięki
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kto nie lubi dzwoneczków...
Ja je uwielbiam i sporo nazbierałam, ale nie wszystkie mają nazwy.
Ciekawa jestem dalszej części kolekcji.
Ciekawa jestem dalszej części kolekcji.
- JacekP

Witaj Iza
Też nie mam wszystkich ponazywanych - zwłaszcza dzwonków kropkowanych, bo tu najwięcej odmian. Część karteczek pozmywało się i po masowym przesadzaniu jesienią (kanalizacja) mam bałagan w dzwonkach. I chyba jakieś wyginęły. Nie widzę bolońskiego, Wilsona, dalmatyńskiego. Muszę uzupełnić. Ładnie rozsiały się dzwonki ogrodowe więc na przyszły rok znowu się pojawią te wielke dzwony. Od Ciebie ładnie kwitnie dzwonecznik szerokolistny 
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Jacku! Ja też bardzo lubię dzwonki. Zwróciłam uwagę na karatawski Ivory Queen .
Natomiast jestem rozczarowana moim dzwonkiem kropkowanym (niestety, nie wiem jaka to odmiana). Urosła ładna , zwarta kępa, ale kwiaty mi się nie podobają. Sa takie jakieś "rozmyte" i niewyraźne, a kolor (zarówno biały jak i różowy) kompletnie bez wyrazu .
Nie wiedziałam,że jest aż tyle odmian. Jakie polecałbyś do cienia i półcienia? Ja wiem tylko o szerokolistnym.
Natomiast jestem rozczarowana moim dzwonkiem kropkowanym (niestety, nie wiem jaka to odmiana). Urosła ładna , zwarta kępa, ale kwiaty mi się nie podobają. Sa takie jakieś "rozmyte" i niewyraźne, a kolor (zarówno biały jak i różowy) kompletnie bez wyrazu .
Nie wiedziałam,że jest aż tyle odmian. Jakie polecałbyś do cienia i półcienia? Ja wiem tylko o szerokolistnym.
- JacekP

Iza, do cienia podobnie jak Ty znam tylko szerokolistny. Trzeba by poeksperymentować, które by jeszcze zniosły cień ale ja mam wszystkie w słońcu i tam dobrze rosną.
Uwielbiam wszystkie dzwonki, łącznie z kropkowanym. Jest taki tajemniczy ze swoim kielichem jak tuba, zwieszonym w dół i głęboko ukrytymi kropkami więc potrzeba trochę wysiłku i wyobraźni, by się nim zachwycić
Nad moimi muszę jeszcze popracować, bo niektóre odmiany nie wyrosły, kielichy orzą ziemię, przez co są brudne i nie robiłem zdjęć.
Uwielbiam wszystkie dzwonki, łącznie z kropkowanym. Jest taki tajemniczy ze swoim kielichem jak tuba, zwieszonym w dół i głęboko ukrytymi kropkami więc potrzeba trochę wysiłku i wyobraźni, by się nim zachwycić
JACKU czy ten drugi pustynnik to odemnie ???????
- JacekP

Tak Marysiu, pięknie zakwitły pustynniki od Ciebie i na 100% (3 kwiaty)
Dziś chciałbym zaprezentować złocienie i wrotycze. To blisko spokrewnione gatunki, w niektórych przypadkach występujące pod obydwoma nazwami:
zacznijmy od najpopularniejszej margerytki

Uploaded with ImageShack.us

nie mogę doszukać się odmiany tego złocienia. Pomóżcie

i na zbliżeniu

Pamiętacie tę ślicznotkę z ub. roku? Przypomnę, że trafiła nie wiadomo skąd i kiedy. Pewnie jakieś nasionko zaplątało się z inną rośliną. Potem udało się zidentyfikować. W tym roku wszystkie siewki skrzętnie wyzbierałem i przesadziłem w jedno miejsce dobrze wyeksponowane.

zakończę rośliną, która nie ma szans załapać się w jakimś zestawie gatunkowym, bo mam tylko jedynego przedstawiciela głowaczków. W podpisie wkradł się błąd; to cephalaria gigantea

Dziś chciałbym zaprezentować złocienie i wrotycze. To blisko spokrewnione gatunki, w niektórych przypadkach występujące pod obydwoma nazwami:
zacznijmy od najpopularniejszej margerytki

nie mogę doszukać się odmiany tego złocienia. Pomóżcie

i na zbliżeniu

Pamiętacie tę ślicznotkę z ub. roku? Przypomnę, że trafiła nie wiadomo skąd i kiedy. Pewnie jakieś nasionko zaplątało się z inną rośliną. Potem udało się zidentyfikować. W tym roku wszystkie siewki skrzętnie wyzbierałem i przesadziłem w jedno miejsce dobrze wyeksponowane.

zakończę rośliną, która nie ma szans załapać się w jakimś zestawie gatunkowym, bo mam tylko jedynego przedstawiciela głowaczków. W podpisie wkradł się błąd; to cephalaria gigantea

- anabanana
- 1000p

- Od: 5 lut 2012, o 12:38
Czyli że na biało - przepięknie. Najbardziej mi się podobają maruny. Oraz głowaczek, bo dzikusowaty a jednocześnie subtelny. Będę wypatrywać w okolycy 
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacku
Dzwonki przeurocze, kropkowanego muszę sobie sprawić
Ależ masz różnorodne kwiecie z rodziny tanacetum i chrysantemum:!:
Takiego białego o listkach bliżniaczych ,jak ma różowy nigdy nie widziałam
Ciekawa ostatnia roślina, możesz słówko o niej rzec ?
A może kwitnie u Ciebie już delikatna, blado niebiesko biała roślinka ( nie pamiętam nazwy, dostałam od Ciebie razem z szałwiami)
Dzwonki przeurocze, kropkowanego muszę sobie sprawić
Ależ masz różnorodne kwiecie z rodziny tanacetum i chrysantemum:!:
Takiego białego o listkach bliżniaczych ,jak ma różowy nigdy nie widziałam
Ciekawa ostatnia roślina, możesz słówko o niej rzec ?
A może kwitnie u Ciebie już delikatna, blado niebiesko biała roślinka ( nie pamiętam nazwy, dostałam od Ciebie razem z szałwiami)
- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Jacek... Ty masz prawdziwy ogród botaniczny tam u siebie. 
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- JacekP

Aniu, Ty masz dobre oko a i okolica bogata z dzikie piękności więc nie zdziwiłbym się, gdybyś znalazła cefalarię
Przeważa kolor biały, ale złocienie bywają w różnych kolorach. Właśnie zatęskniłem za złocieniem trójbarwnym, którego siałem jako mały ogrodnik na początku podstawówki
Muszę koniecznie go znaleźć i wysiać w przyszłym sezonie
Dzięki Aguś
Doszły mi właśnie kolejne 3 tanacetum więc rodzinka się powiększa
Roślina, którą Ci wysłałem z szałwiami, to chyba czarcikęsik Kluka. Nie kwitnie jeszcze, a że za bardzo się panoszył - wywaliłem duże kępy, by dać miejsce nowym odmianom astrów.
Dzięki Tobie, chcąc coś napisać w odpowiedzi, wykryłem błąd- oczywiście cephalaria gigantea a nie punctata
Głowaczek olbrzymi rzeczywiście imponuje wielkością. Mój młody więc ma niecałe 2 m ale jak się rozrośnie - będzie wyższy. To roślina miododajna i widzę, że rośnie bez problemu jak na przedstawiciala polskiej flory przystało
Loki, dzięki. Ogród botaniczny ale na miarę mojej wsi
No faktycznie - lubię zbierać, kolekcjonować i inne aspekty ogrodnictwa schodzą u mnie na dalszy plan.
Przeważa kolor biały, ale złocienie bywają w różnych kolorach. Właśnie zatęskniłem za złocieniem trójbarwnym, którego siałem jako mały ogrodnik na początku podstawówki
Dzięki Aguś
Roślina, którą Ci wysłałem z szałwiami, to chyba czarcikęsik Kluka. Nie kwitnie jeszcze, a że za bardzo się panoszył - wywaliłem duże kępy, by dać miejsce nowym odmianom astrów.
Dzięki Tobie, chcąc coś napisać w odpowiedzi, wykryłem błąd- oczywiście cephalaria gigantea a nie punctata
Loki, dzięki. Ogród botaniczny ale na miarę mojej wsi
Jacku zachwycam się twoimi kolekcjami, pokazałeś ciekawe odmiany dzwonków ależ ich uzbierałeś, ładnie wyglądają w grupach również margerytki pięknie się prezentują, mnie najbardziej podoba się ta biała potargana Crazy Daizy. 
- JacekP

Dziękuję Irenko
Mam słabość do dzwonków, dlatego skrupulatnie je zbierałem i będę zbierał nadal
A 'Crazy Daisy' z własnego siewu. Bardzo udany siew i cieszę się, że mam je od ziarenka
A 'Crazy Daisy' z własnego siewu. Bardzo udany siew i cieszę się, że mam je od ziarenka
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Spore wyprzedzenie w terminie kwitnienia Złocieni ale ... "White Star" od Ciebie kwitnie już parę dni.
Gdyby Twoje Dzwonki umiały wydawać dźwięki jak przystało na prawdziwe dzwonki byłoby u Ciebie dość głośno ... a tak jest tylko lub aż pięknie i kolorowo.
Mała prośba - proszę zerknij do mnie w sprawie Lobelii.
Gdyby Twoje Dzwonki umiały wydawać dźwięki jak przystało na prawdziwe dzwonki byłoby u Ciebie dość głośno ... a tak jest tylko lub aż pięknie i kolorowo.
Mała prośba - proszę zerknij do mnie w sprawie Lobelii.