Madzik - moje storczyki
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- MariaTeresa

- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Madzik!
Od jakiegoś czasu przeglądam Twoje storczyki i muszę przyznać że jestem nimi zafascynowana
Są naprawdę przepiękne! Niesamowite są również zdjęcia które im robisz! Profesjonalne!
Zdradź mi proszę czy używasz lampy błyskowej bo podpatrzyłam że pewnie robisz je w trybie makro i na białym tle z oknem po prawej, tak?
Pozdrawiam,
Ewelinka
Od jakiegoś czasu przeglądam Twoje storczyki i muszę przyznać że jestem nimi zafascynowana
Pozdrawiam,
Ewelinka
- madzik

- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Ewelinko - w imieniu męża dziękuję za komplement
On robi zdjęcia, ja jedynie czasami.
W tej sprawie oddam mu głos
:
Generalnie nie używam lampy, jedynie sporadycznie. Zdjęcia zwykle są robione przy świetle dziennym, przy jasnym świetle słonecznym. Tłem jest jasna (nie biała - jasnozielona
), zacieniona ściana, światło rzeczywiście z prawej 
Zdjęcia zwykle są robione w trybie manualnym, makro jest jedynie ustawione jeśli chodzi o ustawianie ostrości. Czas otwarcia migawki, przesłonę, wartość ISO czy balans bieli ustawiam sam. Ważne jest ustawienie głębi ostrości (przesłona) - zwykle jest jak najkrótsza (przesłona 2,8), powoduje to rozmycie się tła i skupienie uwagi na pożądanym obiekcie. Niekiedy, przy np. całej gałązce z kwiatami, ustawiam przesłonę na wyższe wartości - żeby całość była ostra. Czasami zdjęcia są jeszcze lekko obrobione w komputerze - w programie Picasa2.
Się rozpisałem
W razie pytań - chętnie odpowiem 
I jeszcze raz dziękuję
W tej sprawie oddam mu głos
Generalnie nie używam lampy, jedynie sporadycznie. Zdjęcia zwykle są robione przy świetle dziennym, przy jasnym świetle słonecznym. Tłem jest jasna (nie biała - jasnozielona
Zdjęcia zwykle są robione w trybie manualnym, makro jest jedynie ustawione jeśli chodzi o ustawianie ostrości. Czas otwarcia migawki, przesłonę, wartość ISO czy balans bieli ustawiam sam. Ważne jest ustawienie głębi ostrości (przesłona) - zwykle jest jak najkrótsza (przesłona 2,8), powoduje to rozmycie się tła i skupienie uwagi na pożądanym obiekcie. Niekiedy, przy np. całej gałązce z kwiatami, ustawiam przesłonę na wyższe wartości - żeby całość była ostra. Czasami zdjęcia są jeszcze lekko obrobione w komputerze - w programie Picasa2.
Się rozpisałem
I jeszcze raz dziękuję
- madzik

- Od: 27 gru 2007, o 09:12
A do wystawy miało nie być zakupów
Ale za 22,95 takiego storczyka sobie nie kupić? ;) Toż się nie da (mimo iż M. dziwnie się patrzył - dosłownie tak
) 
Na pierwszym zdjęciu porównanie z miniaturowym
Te białe kwiaty mają po ok. 13 cm średnicy 
A nazwa tego cuda to Elegant Cascade Shira Taki, zakupiony w Castoramie.

Zdjęcia takie sobie bo strzelane na szybko i przy zachodzącym słońcu...
Ale za 22,95 takiego storczyka sobie nie kupić? ;) Toż się nie da (mimo iż M. dziwnie się patrzył - dosłownie tak
Na pierwszym zdjęciu porównanie z miniaturowym
A nazwa tego cuda to Elegant Cascade Shira Taki, zakupiony w Castoramie.

Zdjęcia takie sobie bo strzelane na szybko i przy zachodzącym słońcu...
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
wow ale on cudowny!!! bardzo lubie takie białe, wielkokwiatowe Phalaenopsisy. widziałam takie w zeszłym roku na wystawie, też były cudne. ale niestety tu gdzie mieszkam nie idzie kupić w sklepach ciekawych storczyków, a przynajmniej ja nigdy nie trafiłam (chce sobie kupić takiego, co ma liście w kropki i jeszcze jakieś inne, bo uwielbiam Phalaenopsisy)