Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.6

Post »

Maju same śliczności ;:196 a moje kotki też narobiły mi bałaganu ;:223 bawią się w moich kwiatach :wit
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie po przymusowym odcięciu od Was :wit przez dwa wieczory nie umiałam się zalogować. :(

Wpadłam tak przelotem w trakcie roboty bo chwasty mnie zarosną. ;:223

Zostawiam dwa powojniki i pędzę do plewienia. ;:65

Obrazek

Obrazek
;:3
Awatar użytkownika
Jurek_9
200p
200p
Od: 10 lip 2008, o 21:12

Post »

Znalazłam Dembrowskiego - Dombrowski - ciekawe czy to na cześć naszego generała Dąbrowskiego.
Wszystko wskazuje na Jana Henryka Dąbrowskiego ... .

Vibert kochał przecież tylko róże i Napoleona, więc nie mógł nie uczcić swej róży imieniem wiernego druha ukochanego Cesarza.

'Joie de Vivre' występuje również pod (chyba bardziej znaną u nas) nazwą 'Garden of Roses'.
Pozdrawiam - Jurek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

MAJKA oj nie chciałabym być w Twojej skórze i wierzę ,ze cisnienie na pewno skoczyło Ci na 200 .Wybieram się do Ciebie i nie mogę sie wybrać ,żeby te piękności powąchać i obejrzeć .zresztą Ty i tak zawsze jesteś w domu ;:196 Pięknie kwitną te Twoje królewny
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majutek, Joie de Vivre vel Garden of Roses cudowna... ogromnie się cieszę, że ją mamy i będziemy mogły już porównywać! Kwitnienie jest obłędne ;:167

PS. Edul - no uśmiałam się z rozrabiaki ;-))
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurek pewnie masz rację z Vibertem i Dąbrowskim, ja nawet się nie wgłębiałam w ten temat.
Co do Joie de Vivre czy też Garden of Roses czy Cream Flower Circus to wiem że to ta sama róża tylko jakoś mam wrażenie że moja jest za bardzo morelowa cała i brak jej tego kremu różowego ale to pewnie zależy od gleby.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jadzia właściwie to jestem prawie zawsze, czasami w towarzystwie wnuków. Jutro wybieram się do Śmiełowic na wystawę rolniczą to może jakieś chabazie uda mi się kupić.
Jak się nie uwiniesz to już będzie po kwitnieniu, część młódek już zabiera się do drugiego kwitnienia, niektóre kończą ale zapach z Westerlanda dominuje nad całym ogródkiem. ;:215

Aguś porównując już to wydaje mi się że moja jest bardziej morelowa a Twoja bardziej kremowa ale oba odcienie są ;:167
Edul dzisiaj tropił i gonił chudego burego przybłędy, biedak przybłęda nie miał nawet okazji cokolwiek zjeść. :(
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Mam Garden of Roses, zaczyna kwitnąć bladym różem, który z czasem zamienia się w łososiowy róż.
Moja ma trzy lata, z każdym rokiem jest ładniejsza i bujniejsza, choć po każdej zimie zaczyna od kopca.
Dobrze, że pamiętam jedną nazwę :roll: , jak tu znać aż tyle imion????
Ładny niebieski kolor ma powojnik Fujimusume, zachwyciłam się nim w forumowym ogrodzie i mam :D .
Maja, zaczynają kwitnąć krwawniki, póki co mam różowy jasny i różowy ciemny, będą jeszcze inne kolory, dam znać :lol: .

Widzę, że masz jeszcze dużo miejsca, sytuacja jest rozwojowa, ciekawe, do ilu odmian róż dojdziesz ?? ;:oj
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwitnie już od 20 czerwca i najwyższy czas ją przedstawić.

Dames de Chenonceau kupiona jesienią 2011 u Starkla, przezimowała prawie bez uszkodzeń tylko lekko skrócona, jeden kwiat trzyma kilka dni i słodko pachnie a wygląda ślicznie ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Elu ależ dawno do Ciebie nie zaglądałam :oops:
Czyli masz swoją Garden of Roses podobną do Aguni, moja wpada bardziej w morelę.
Co do imion to mam to wszystko zapisane w opisie przy folderze więc nie mam z tym problemu. A porządek muszę mieć bo tych Souvenirów jest tyle że szybko bym się zgubiła.
Moje krwawniki jeszcze nie kwitną ale pączki mają dość spore.
Jesienne zamówienie szykuje się coś na 70-80 róż o ile dobrze pójdzie a sadzić mam gdzie tylko ciągle brak czasu na wszystko. ;:223
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Takie duże zamówienie ;:oj
Jak ja Ci zazdroszczę.
Ja już wcale. Chyba, że donice.
A Dames de Chenonceau cudna.
U mnie te malutkie bratki złapały mączniaka. Musiałam wywalić niektóre.
Co masz na myśli, że żłocień wędruje gdzie chce?
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

edulkot pisze: Jesienne zamówienie szykuje się coś na 70-80 róż o ile dobrze pójdzie a sadzić mam gdzie tylko ciągle brak czasu na wszystko. ;:223
Oj, oj - ja już doszłam do tego, że doby nie rozciągnę a jak nie daję rady, to się nakręcam niepotrzebnie.
Myślę, że poprzestanę na 10-ciu ;:oj .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu to tak same wyskakiwały te różyce. :;230
Dzisiaj skończyłam plewić większość rabat i prawie wszystkie bratki i niezapominajki poszły na kompost ale wysiały się i jesienią znowu będzie ich pełno.
Złocień tak jak te bratki wysiewa się gdzie popadnie i najlepiej taki rośnie. Czasami koty go rozsieją, czasami sama biorę i sieję a czasami z kompostem trafią nasionka na nowe miejsca. Czasami jesienne siewki przetrwają zimę i dość wcześnie potem kwitną. Dzisiaj natrafiłam na dość spore siewki i do jesieni znowu będą wielkie wiechy złocienia żółtego kwitnąć. :uszy
Elu ale Ty już masz różankę założoną a ja dopiero ją zakładam. Te róże co już mam to taki wstęp do dalszej części. ;:173

A pro po róż i zamówień jesiennych powtarzam mój apel.

We francuskiej szkółce http://www.pepiniere-rosesloubert.com/ dzięki uprzejmości Gosi-Deirde będziemy robić wspólne zamówienie. Mają tam bardzo dużo róż historycznych i unikatowych i Souvenirów na których mi zależy. Ale zamówienie będzie realizowane jak uzbiera się dość spora liczba róż. Dlatego proszę Was wszyscy zajrzyjcie do tej szkółki a może jakaś różyczka wpadnie Wam w oko i ;:167 . Za zainteresowanie i ewentualne zastanowienie z góry Wam dziękuję. ;:180

Mamy czas do sierpnia - września ale chyba warto wcześniej się zastanowić. ;:333

A teraz Souvenir de Pierre Vibert róża kupiona jesienią 2011 u Petrovica, zimą była zadołowana i dopiero wiosną sadzona na miejsce i chyba musiała zmarznąć zimą albo słaba bo zaczęła rosnąć i nawet zawiązała pąki ale mnie podkusiło żeby jeden zostawić i teraz nie potrafi się zebrać do rośnięcia a taka śliczna bo to róża mchowa. ;:223

Obrazek
;:19
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Moja Dames de Chenonceau jeszcze nie kwitnie, ale przezimowała dobrze i ma wiele pąków.
Moje niektóre koty też wolą kocimiętkę jeść :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Majka - a co powiesz o różach z Starkla? Widziałam tam Nahemę za 14 zł i myślałam by kupić. Niestety nie wiem jak tam wygląda sprawa z sadzonkami róż.
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

pst...ja ze ze Starkla mam róże klasztorną, świetne dorodne sadzonki ;:333
Majka 80 róz....szaaaałlll
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Dzięki Dorota za opinię - może na jesień się skuszę na małe zamówienie, nie chce mi się na tą róże duże pieniądze wydawać.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”