Polikola - parapetowce

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p
Od: 16 maja 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: polikola - parapetowce

Post »

mniodkowa - nie wiem jak to wygląda teraz, ale w piątek widziałam na pewno hibki z pąkami, może też wszyscy czekają na przecenę, ja tak czekałam aż gerbery spadną z ceny i się doczekałam tyle, że już nie było ani jednej :/ akurat w tym jednym sklepie zawsze są jakieś kwiaty, teraz czekam aż mini falki trochę spadną z ceny :)
jak zobaczę jakieś ładne hibki to dam Ci znać

dagg - chyba faktycznie mamy podobny gust, bo też musiałam najpierw wybrać między tym ognistym a "krówką", dopiero następnego dnia mój M. zmiękł (i dał się przekupić) i dokupiłam jeszcze drugiego storczyka
nie wiem jak krótkie są łodyżki w gerberach, ale piszesz, że obficie kwitnie i idzie w liście - może na łodyżki już sił zabrakło, ja swoje poprzednie gerbery, kwitnące non stop zasilałam nawozem do kwitnących w dawce jak na opakowaniu, ale może poszukaj czegoś na forum, jestem mocno początkująca i nie chcę źle doradzić
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p

Post »

Moi drodzy! Dziś rano podjęłam "Akcję Storczyk" - postanowiłam, że trzeba przesadzić moją miniaturę falka, bo zauważyłam, że siedzi w mchu i mu za mokro cały czas, pozostałe storczyki już podlewałam dwa razy w tym czasie, a ten maluch jest marniejszy niż reszta
Obrazek

Podłoże:
Obrazek

Po zniszczeniu pseudo-osłonki:
Obrazek

Rozdzieliłam korzonki z mchem, korzonki wypłukałam w wodzie destylowanej:
Obrazek Obrazek

Podgniłe korzonki obcięłam i zasypałam cynamonem:
Obrazek

I póki co wstawiłam do szklanej osłonki :) żeby trochę obsechł:
Obrazek Obrazek

Mam zamiar go wsadzić do podłoża dla storczyków jak wrócę z pracy, ale może go zostawić na razie w tej osłonce? A może zmieszać podłoże z keramzytem? czy to podłoże wyprażyć w mikrofalówce? przejrzałam forum i dalej nie wiem co robić ;:224

Mam jeszcze jeden problem - przy podlewaniu moich dwóch storczyków zauważyłam w podłożu robaczki - bardzo małe, biegające i skaczące, niepodobne ani do wciornastków, ani do skoczogonków ani do ziemiórek, liście są nieruszone i owady po nich nie biegają tylko chowają się w podłożu, korzonki wyglądają normalnie przez osłonkę (na tyle na ile pozwalają im warunki, bo już ze sklepu przyniosłam je z zaglonowaną doniczką), wszystkie kwitną i na razie byłby problem z przesadzaniem, bo nie chciałabym pozbywać się kwiatów
Zdjęcia nie zrobię, chyba że jakiegoś dopadnę i wrzucę pod mikroskop
Może jest jakiś środek bijący wszystkiego rodzaju robactwo?
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

miniaturki falków czasem bywają w Kauflandzie - ja kupiłam 2 po 12,99... no już kilka miesięcy temu to fakt, ale jak się zdarzyło raz.... ;:172
jak popatrzyłam na Twoje zabiegi przy tym maluszku to i ja się zmobilizowałam i też tak zrobię, bo z tych 2 właśnie - jednego ;:170 a drugi wypuszcza mi coś ale ma takie kiepskie podłoże, że się dziwię, że mu się chce :shock: pięknie sobie poradziłaś ;:63

natomiast na robaczki ja mam spray na tzw wszystko - to taki ok 150ml firmy BAYER i kosztuje... dużo ;:oj ok 28zł
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p

Post »

cena nieważna, jakoś wygospodaruję, nie mogę storczyków zostawić bez pomocy
mini falki (w tym Little Lady, która jest na liście moich chciejstw) widziałam wczoraj w kauflandzie za 18,99 i to promocyjna cena, ale wszystkie miały pousychane pączki, wolę zapłacić 23 złote za zdrową roślinę
mój mini właśnie też wypuszcza nową gałązkę z pąkami, aż mnie zdziwił naprawdę, bo większość kwiatków zgubił
czy ten spray to nie Provado przypadkiem?
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

ten spray to chyba nazwy nie ma... nawet gdzieś jego zdjęcie wstawiałam chyba u siebie... ale nie odnajdę za chiny ;:223 musiałabym w domu zobaczyć jeszcze raz i wtedy Ci napiszę ;:101
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Polikola ja też mam miniaturkę i chyba pójdę w twoje ślady, no i wezmę się za przesadzanie. Jak zobaczyłam u ciebie zawartość doniczki to obejrzałam dokładnie swoją i widzę że u mnie jest tak samo ;:108
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p

Post »

Ciąg dalszy fotorelacji :)
Przygotowana nowa osłonka dla storczyka - jest trochę większa niż powinna być, ale przy takim maleństwie niczego innego nie udało mi się zorganizować
Obrazek

Na spód nasypałam trochę keramzytu, reszta to podłoże dla storczyków
Obrazek Obrazek

Mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze, bo maluszek mimo kiepskich warunków już się postarał o odgałęzienie pędu
Obrazek
przy okazji mam nauczkę na przyszłość - to uszkodzenie przy gałązce jest winą spinki, która trzymała pęd przy podpórce, wcześniej tego nie zauważyłam

To było moje pierwsze przesadzanie storczyka, trochę się obawiam jakie będą jego konsekwencje, ale mam nadzieję, że storczyk poczuje się lepiej i nie straci kwiatów

Co do moich pozostałych parapetowców: limonkowy falek zasusza najstarszy liść, ale nie chce wypuścić nowego, trochę się o niego martwię, czy nie zalałam przypadkiem stożka wzrostu (bo chciałam dobrze i psikałam storczyki mgiełką, osuszałam później newralgiczne miejsca, ale jak doczytałam dopiero później robiłam to źle i teraz trochę się martwię)
Różowego hibka zaatakowały przędziorki, tak mi marniał trochę i liście ma duże jaśniejsze niż u pozostałych, dzisiaj znalazłam pajęczynkę no i zaczęłam walkę z paskudztwem, miałam pod ręką Decis tylko, zobaczymy co będzie
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

preparat jakim ja zwalczyłam przędziory

Obrazek

zapłaciłam za niego 28zł - ale uważam, że warto ;:108
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p

Post »

mniodkowa - dziękuję, postaram się zdobyć
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

wczoraj nie miałam już siły, ale dziś musze pochwalić Twoją pomysłowość na kubeczek dla storczyka ;:63 super sobie poradziłaś ;:108 ja za Twoją mobilizacją także zabrałam się za przesadzenie mojej miniaturki, z tym, że kupiłam sobie taką szklaną osłonkę, którą wykorzystałam jako doniczkę ;:224 nie pomyślałam o keramzycie na dno, ale myślę, że mały i tak da radę ;:333
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie wybarwione hibiskusy i storki i profesjonalne podejście do ich hodowli.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p

Post »

mniodkowa - myślę, ze Twój maluch nie odczuje jakoś mocno braku keramzytu

Arkadius 121 - dziękuję i zapraszam do zaglądania

dziś dopiero doczytałam, że mój maluch siedział w sphagnum, ale i tak nie żałuję przesadzenia, bo miał na okrągło mokro
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p

Post »

Postanowiłam rozmnożyć mojego fiołka, jego prawdziwy kolor na zdjęciu (wyblakłe kwiatki poobcinałam ;:224 )
Obrazek
czy się uda, zobaczymy, jak się uda to będę miała 6 sadzonek

Ten hibek stoi u mnie w pracy, walczę ze szkodnikami na nim i widać pierwsze efekty:
Obrazek
w przyszłości jego też chciałabym rozmnożyć, marzą mi się takie kwiaty u mnie na parapecie :D

Dziś przy okazji przeglądania zdjęć i ich porządkowania znalazłam zdjęcie azalii w pełnym rozkwicie:
Obrazek
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Powodzenia w rozmnażaniu storczuka ;:215
Azalia wygląda nieziemsko pięknie ;:oj ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p

Post »

tesiu - rozmnażać będę hibiskusy i fiołki, na storczyki jeszcze się nie porywam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”