Dom w odcieniach zieleni (2)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dom w odcieniach zieleni (2)

Post »

Wiktorio, ten skrętnik o jednym liściu to był pierwszy skrętnik jaki widziałam, bo na początku bytności na FO odszukałam swoje broszurki o doniczkowcach z początku wieku :wink: i tam własnie był taki skrętnik. twój jest piękny i widać, że mu zdecydowanie lepiej niż w casto. ;:108
Co do ukorzenionej szczepki concord blue, to jak mogłabym odmówić. ;:224 Biorę w ciemno :tan Rośliny matecznej szkoda, ale grunt, ze cokolwiek ocalało.
Ciekawa jestem skrętnikowego potomstwa. Mam nadzieję, że będziesz nam pokazywać postępy w ich rozwoju. :uszy
Awatar użytkownika
chan-dzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 12:45

Post »

Wiktoria_W pisze:Ta Twoja Castorama taka jakby bardziej przestrzenna i w dodatku ma okna. Ta "moja" to tylko z bunkrem mi się kojarzy :wink: , ale za to jest najbliżej, więc nie będę narzekać :lol: .
Właśnie w myślach szukam okien ,ma chyba takie jak wszędzie,duże wejście i reszta zastawiona ale teraz przypomniałam sobie,ze jest jeszcze nowa casto we Wrocku,przy Magnolii... ;:223 ;:223 dlaczego ja tam jeszcze nie byłam.W mojej było dużo ładnych roślin na początku ,a już tak od 2 lat nic ciekawego nie sprowadzają(może w Magnolii jeszcze nowa więc się starają muszę tam zajrzeć,zastanawiam się czy mają ogród na zewnątrz)Ale Ci truję o tej casto,sorki więcej nie będę ;:180 ;:180
Wątki chan-dzi
Pozdrawiam i zapraszam do mnie Ania
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rapunzel - kurczę, a już widziałam w wyobraźni te skrętniki w oknach domów przed I wojną światową. Zupełnie zapomniałam, że mamy XXI wiek :;230 .
Podrzuć mi adres na PW, ale coś słyszałam o jakimś wyjeździe, to może po Twoim powrocie?
Co do maluchów, to mam wrażenie, że w końcu zaczęły rosnąć i będzie co pokazywać. Ale może mi się tylko wydaje? :wink:
Chan-dziu - ja też jeszcze nie byłam w tej casto przy Magnolii. Kiedyś tam jeździłam, jak jeszcze mieszkałam na Praczach, ale wtedy w okolicy było tylko OBI na Długiej :) . Teraz to mi trochę nie po drodze z Psiego Pola, chociaż też kilka razy się zastanawiałam, czy tam nie podjechać. Poza tym jeszcze do zwiedzenia jest ta na Bielanach - stoi tak na uboczu, że też nigdy nie chce mi się tam człapać :wink: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiktorio, śmieszne to, ale moje dzieci urodzone w innym stuleciu niż ja sama. ;:224
Adres wyślę na świeżo po powrocie, pewnie jeszcze w pierwszej połowie lipca. :)
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczny skrętnik ! Czytałam w necie o tych jednolistkowych ale nigdy nie widziałam na żywo. Wszyscy wielbiciele skrętników będą obserwować twój wątek z ogromnym zainteresowaniem ;:108
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Takhisis
200p
200p
Od: 21 wrz 2010, o 23:30

Post »

Wiktoria_W pisze:Dziękuję ;:196 .
Tak, to też skrętnik: skrętnik Wendlandii :) . Charakteryzuje się tym, że ma tylko jednego liścia, dlatego szkoda, że go uszkodziłam :oops: .
A jak się go obetnie, to może odczuje brak swojego liścia i wypuści drugiego, niczym jaszczurka :;230
Moje doniczkowce :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=52689" onclick="window.open(this.href);return false;
Kupię, sprzedam, wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=55268" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2010, o 13:53

Post »

Wiktorio w tej na Bielanach rzadko mają takie śliczne Skrętniki, zwykłe się zdarzają ale jeszcze nigdy Twojego tam nie widziałam a jestem w niej przynajmniej raz w miesiącu. Twój Skrętnik przepiękny. Kiedyś ktoś chyba pokazywał podobny tylko, że biały z jednym wielkim liściem. Tylko nie pamiętam kto. ;:124
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rapunzel - to czekam :) . Miłych wakacji ;:108 .
Niuniu - ;:196 . Mam nadzieję, że będzie co obserwować i że zbyt szybko go nie załatwię. Póki co, sprawdzam, czy miejsce mu się podoba i wygląda na to, że tak, ale stoi na blacie kuchennym, gdzie nie jest dla niego zbyt bezpiecznie, bo wciąż przez niego się do czegoś sięga :roll: . Nie mam pewności też, ile wody lubi. Może uda mi się odgadnąć jego potrzeby na czas :) .
Takhisis - nie, dziękuję za eksperymenty z nożyczkami :wink: . Cięcie Concorda bardzo źle się skończyło, więc nie będę nawet próbować ;:185 .
Nuto - dziękuję bardzo ;:196 . No popatrz, to nawet nie wiedziałam, że na Bielanach bywają skrętniki :roll: . Przy Koronie pewnie długo nie sprowadzą kolejnych po tym, jak je utopili :( .

To może dla odmiany trochę zieleniny :wink: , czyli moje nie kwitnące passiflory.
Na początek moja najstarsza (caerulea), wyhodowana z nasion - jako jedyna dostała miejsce na świeżym powietrzu, niestety w dość zacienionym miejscu. No, ale chyba nie powinno jej to zaszkodzić, skoro i tak ma bardzo nikłe szanse na kwiaty:
Obrazek
I mój zeszłoroczny nabytek z Lidla, prawdopodobnie też caerulea, kupiony, żebym w końcu mogła u siebie podziwiać kwiaty. Oczywiście passiflora się zaparła i figa z makiem :wink: . Niby ją przycięłam, ale na większości wysokości wygląda jak bezlistny, łysy badyl (w doniczce z innymi, ale o tym niżej):
Obrazek
Mój najświeższy nabytek z Auchana, bez nazwy; być może to passiflora violacea. Na drugim zdjęciu już zsadzona razem z drugą przypuszczalną violaceą, którą dostałam w zeszłym roku od Myszorka, we wspólnej doniczce z lidlową caeruleą:
Obrazek Obrazek
"Maleństwa" od Zjawki. Mają uszkodzenia na liściach, bo przez jakiś czas miały zbyt ciemno (teraz już mają dla siebie miejsca na parapetach i młode liście wyglądają zdrowo). Kolejno: passiflora aurantia, p. incense i p. mollissima:
Obrazek Obrazek Obrazek
Na koniec ukorzeniające się p. citriny z all. Co prawda miałam je ukorzeniać w sphagnum, ale tam nie czuły się najlepiej, więc wsadziłam je do ziemi :) :
Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiktorio, wychodzi na to, ze to jakaś zmowa tych passiflor, skoro żadna nie chce cię obdarzyć kwiatami. Swoją drogą podziwiam twój upór w ich kupowaniu. ;:224
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

O tym zaopatrzeniu jeszcze dorzucę swoje 3 grosze. Indywidualnie, przynajmniej w mojej okolicy, zaopatrują się
sklepy LM. Z wiosną przeczytałam, że mają hoje. Okazało się, że sklep pod Krakowem, dojazd bez samochodu,
komunikacją, koszmarny - tam mieli, bo zamówili. Kiedy zapytałam w moim, trzy osiedla dalej to pan mi powiedział:
nie zamawiamy bo u nas nie idą!!!! Nic tylko zabić. ;:124 ;:14 ;:124 ;:14 ;:222
Wiktorio, podziwiam Twój upór z passiflorami. Miałam podobnie z paprotkami i miewam czasami jeszcze z hibiskusami. ;:174 ;:223
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Wiktoria - ta zielenina to nie zrobiła na mnie takiego wrażenia jak mistrzowie drugiego planu na balkonie ;:oj toż tam pełno pudełeczek śmietanowych z kwiatuszkami ;:oj zaraz pokażę memu M, żeby wiedział, ze u nas to puuuuchy straszne na tym balkonie ;:224 :;230

co do kwiatków, które "schodzą" to może i coś w tym jest - bo np w ubiegłym roku biegałam po WSZYSTKICH kwiaciarniach pytając o skrętniki i mówili, że nie sprzedają się to nie zamawiają a w tym roku nagle zamawiać zaczęli :shock: podejrzewam, że to przeze mnie ;:224 ale nie zarobią ;:222 :;230 bo ja nie taka głupia aby kupić zwykłego za 22zł ;:202
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
oksi
1000p
1000p
Od: 18 lut 2012, o 18:21

Post »

:wit Pięknie u ciebie,nie wiedziałam że są jednolistne skrentniki :shock:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rapunzel - dziękuję ;:196 . Wiesz, to chyba nie upór. Zauważyłam u siebie jakieś takie dążenie do posiadania "kompletów" i nie jest w tym przypadku ważne, czy chodzi o rośliny danego rodzaju, czy o szklanki z jakiejś serii, czy jeszcze o coś innego. Na szczęście już to zdiagnozowałam i wiem, że muszę się przed tym bronić :wink: .
Kociaro - ;:196 no właśnie chyba tak jest ze wszystkimi sklepami ;:108 . Dlatego, kiedy już zdarza mi się chwalić, że widziałam jakąś roślinę w danym markecie budowlano-ogrodniczym, to staram się pisać, w którym i dobija mnie, kiedy ktoś sobie pisze, że w Casto, LM, czy OBI są dane kwiaty, bez określenia, o który sklep, czy nawet miasto chodzi :( .
Mniodkowa - ;:196 . Wszyscy znajomi, którzy do mnie przychodzą, wychodzą z kartonikiem takich kubków :wink: . Chyba niedługo zaczną omijać mnie szerokim łukiem, ale tak to bywa, kiedy wykiełkują prawie wszystkie nasiona z opakowania ;:108 .
Zwykły skrętnik za 22 zł :shock: ? Ktoś nieco przesadził. Ja się natknęłam na nie w trzech różnych sklepach ogrodniczych i wszędzie były w okolicach 15 zł (14-16). W zeszłym roku wpadłam na nie w mojej osiedlowej kwiaciarni, ale zupełnie nie mogę sobie przypomnieć, ile kosztowały. Pamiętam tylko, że po przekwitnięciu były warte tyle samo, co kwitnące :? .
Oksi - dziękuję ;:196 .

Pochwalę się, co się dzieje na moich balkonikach ;:108 .
Poziomki zaczęły owocować i w końcu mogłam skosztować żółtych, które w zeszłym roku wysiałam:
Obrazek Obrazek
Zakwitła też pierwsza begonia (dziś kwitną już dwie, ale druga jeszcze czeka na zdjęcie):
Obrazek

Na drugim balkonie zakwitł mi pierwszy z wysianych bratków :tan . Co prawda spodziewałam się fajniejszych kolorków, ale w sumie może być :wink: :
Obrazek
I moja kwitnąca fuksja (na dwie mniejsze jeszcze długo sobie poczekam):
Obrazek Obrazek

Pod blokiem też kwitnąco. Znalazłam takiego jegomościa i nie wiem, jak się nazywa. Pomoże ktoś?:
Obrazek
Między krawężnikiem i drogą zakwitła pierwsza z aksamitkowych samosiejek:
Obrazek
Na koniec moje lilie. Pierwszą przegapiłam i nie zdążyłam jej cyknąć fotki, ale kolejne już mają zdjęcia. Mont Blanc i Pixels Yellow:
Obrazek Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Wiktorio mniam poziomeczki ;:oj
Begonia cudna, fuksja rewelacjna ;:215
A ten kwiatuszek to chyba firletka chalcedońska ;:108
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

piekne fuksje ;:138 ;:138 a moje meczennice maja paki-dzis wrzuce zdjecia do watku ogrodowego :tan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”