Wyszłyśmy sobie dziś rano z sunią na obchód ogrodu...
HORTENSJE PNĄCE , których kilka rośnie przy pniach sosen i ogrodzeniu zaczęły pięknie kwitnąć

Słodko pachnące kremowe baldachimy przyciągają rozmaite brzęczące stworzonka...
Na cienistym skalniaku u stóp najstarszej hortensji zaczęły dojrzewać pierwsze POZIOMKI

Choć zbiór nie był wielki , jednak sprawił mi sporo radości

Po prawej właśnie ten poziomkowy skalniak.
Dwbro Właśnie ten widoczny powyżej skalniak ( mój pierwszy ogrodowy wyczyn !) to taki "usypany, sztuczny pagórek z powtykanymi kamieniami." Nie rzuca na kolana , a poza tym z braku innego pomysłu przed laty, zupełnie źle go usytuowałam. Sosna zacienia to miejsce przez większą część dnia , więc o uprawie typowo skalnych roślin w tym miejscu nie ma mowy. Dziś oprócz POZIOMEK rosną tu HORTENSJE,HOSTY, CISY,TOJEŚCI,DZWONKI,SKALNICE CIENISTE,TAWUŁKI i sporo PAPROCI .Mało "skalne "rośliny...
Dlatego kolejne dwa skalniaki zostały zbudowane w pełnym słońcu, bo ROJNIKI, ROZCHODNIKI,SMAGLICZKI, MACIERZANKI itp... lubię bardzo ! Masz rację ,że widywane najczęściej skalniaki typu "górka piasku i dwa kamienie + dwie cegły" to nie jest skalniak, ale... łatwo i tanio można takie coś założyć i też cieszyć się roślinkami

Ja porwałam się na zabawkę dość kosztowną i w wykonaniu bardzo trudną ( nie było mowy , żeby w te miejsca wjechał jakikolwiek dźwig czy podnośnik , bo za ciasno), a moje wymarzone głazowisko układali trzej Strongmani . Tym niemniej bardzo się cieszę ,że udało się nadać tej części ogrodu , a raczej przedogródka klimacik