Adenium, Crassula i sukulenty by eikoden
- sokolica
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Adenium, Crassula i sukulenty by eikoden
Eee, to Wy wcale nie trzymacie się zasad feng shui
Sypialnia powinna być różowa lub czerwona. I nie powinno być trujących roślin w domu. Więc sam widzisz, że i kaktusy możecie śmiało trzymać. Tylko pewnie już na to nie ma miejsca... 
- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Będą wcześniej lub później. Kaktusy oczywiście.
Bo bez nich żyć się nie da.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- eikoden

- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
No nie ma, ale wystawiłem część roślin do odstąpienia w dziale sprzedam. Część wywiozłem do rodziców, zrobiłem mini szklarnie przy domu...sokolica pisze:Tylko pewnie już na to nie ma miejsca...
Część została drastycznie odmłodzona i już nie jest fotogeniczna... Jak tylko się zrobi ciepło mam zamiar przerobić te pseudo regały balkonowe w coś bardziej praktycznego
No i szukam reszty z rodziny: Crassulaceae
W których skład wchodzą: Adromischus, Aeonium, Aichryson, Cotyledon, Crassula, Dudleya, Echeveria, Graptopetalum, Hylotelephium, Kalanchoe, Lenophyllum, Monanthes, Orostachys, Pachyphytum, Phedimus, Pistorinia, Prometheum, Pseudosedum, Rhodiola, Rosularia, Sedella, Sedum, Sempervivum, Sinocrassula, Thompsonella, Tylecodon, Umbilicus, Villadia
Oprócz echeverii bo do nich ręki nie mam, a o reszcie jeszcze muszę poczytać... Ale co tam plan na lata już opracowany.
Moje wykształcenie jest w zupełnie innym kierunku, praca zresztą też... ale to czyste hobby, jedno z kilku dla których warto poświecić trochę więcej czasu.
Jak będziesz miała na oku jakiś zakup to pisz, na 100% znajdzie się kilka osób w tym ja, by zwiększyć zamówienie. Jak coś mogę się zająć logistykąraflezja pisze:Będą wcześniej lub później. Kaktusy oczywiście.
- eikoden

A u mnie pojawiali się nowi lokatorzy 

Na fotce Haworthia fasciata, Aloe arborescens Mil, Sansewieria gwinejska i jej odmiana karłowata i Sansewieria cylindryczna.
Dziękuje Milkicja za wymianę !!
Na fotce Haworthia fasciata, Aloe arborescens Mil, Sansewieria gwinejska i jej odmiana karłowata i Sansewieria cylindryczna.
Dziękuje Milkicja za wymianę !!
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Kolekcja się rozrasta.
Występująca jako tło hoja carnosa duża i ładna!
- milkicja

- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
Ja też Tomku jestem bardzo zadowolona z wymiany z Tobą.
- Spy

- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Uważaj, ten aloes chypko się rozrasta. Ładne haworsje 
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- eikoden

Bardzo duża, próbowałem skrócić, mam dwie duże szczepki ale jest tak poplątana, że zostawię jak jest ;) obok carnosy jest jeszcze bella.hen_s pisze:Kolekcja się rozrasta.![]()
Mam nadzieje, że to jest ten leczniczy.... to moja będzie go ciągle skracaćSpy pisze:Uważaj, ten aloes chypko się rozrasta. Ładne haworsje
A ta haworthia jest prawie, że identyczna jak aloe aristata, chyba tylko po końcówkach można je odróżnić...
No i zamówienia dopiero zaczną spływać.... a tam hoye, crassule, aoenium, echeverie (chociaż miałem już nie próbować), haworthie, kalanchoe i......... uwaga teprhocactus papyracanthus
Henryk miał rację
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Ma doświadczenie. Chętnie by sprzedał kilogram doświadczenia za każdy rok mniej...Henryk miał rację![]()
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Henryku i znowu do "szkoły", na dodatek do podstawówki z tornistrem byś się wybrałhen_s pisze: / ... / Chętnie bym sprzedał kilogram doświadczenia za każdy rok mniej...
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tomek - ta haworcja/cje to H. attenuata.
A wiesz - ja nigdy bym nie pomyślała, że można ją z Aloe aristata pomylić, ale faktycznie - zarówno na All i E Bay widuję te aloesy wystawiana właśnie jako haworcje...Poczekaj, aż ci zakwitną - różnica fundamentalana, pomijając kilka innych nie mniej ważnych różnic.
A wiesz - ja nigdy bym nie pomyślała, że można ją z Aloe aristata pomylić, ale faktycznie - zarówno na All i E Bay widuję te aloesy wystawiana właśnie jako haworcje...Poczekaj, aż ci zakwitną - różnica fundamentalana, pomijając kilka innych nie mniej ważnych różnic.
- eikoden

Hmm kierowałem się głównie tym opisem:
"Aloe aristata, also known as Torch Plant and Lace Aloe, is a species of aloe indigenous to South Africa and surrounding countries. It is stemless, sawtoothed and succulent. Its nectar-rich flowers tend to attract birds, bees, and wasps easily.
When not in bloom, it is similar to and often confused with Haworthia fasciata."
Postaram się zrobić lepsze zdjęcia do identyfikacji. Ostatnio nie mam nic wolnego czasu
Ale dzięki za info
"Aloe aristata, also known as Torch Plant and Lace Aloe, is a species of aloe indigenous to South Africa and surrounding countries. It is stemless, sawtoothed and succulent. Its nectar-rich flowers tend to attract birds, bees, and wasps easily.
When not in bloom, it is similar to and often confused with Haworthia fasciata."
Postaram się zrobić lepsze zdjęcia do identyfikacji. Ostatnio nie mam nic wolnego czasu
Ale dzięki za info
- eikoden

O to zdjęcia ;)
Mam nadzieje, że pomogą w identyfikacji... z nowościami się wstrzymam

jak się przyjrzałem to już widzę więcej różnic między haworthia a aloes
Mam nadzieje, że pomogą w identyfikacji... z nowościami się wstrzymam
jak się przyjrzałem to już widzę więcej różnic między haworthia a aloes
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Prawda, że nie do pomylenia z Aloe aristata? Tak jak pisałam - to H. attenuata - powszechnie z kolei mylona ze znacznie rzadszą H. fasciata, która ma całkiem gładką górną stronę liści.
Fajnie, że się przyglądasz uważnie swoim sukulentom. Opisy - zwłaszcza z netu mogą być mylące!
Fajnie, że się przyglądasz uważnie swoim sukulentom. Opisy - zwłaszcza z netu mogą być mylące!
- eikoden

Dzięki zapiszę sobie na doniczce by nazwy nie zgubić 
Odkąd dostałem roślinki z Rumi pojawiają mi się różne przebarwienia na liściach... może wie ktoś co to jest?? za dużo nawozu?? słońca?? od 2 tyg nie pryskałem roślin, i nie nawoziłem...... Robali szukałem ale nie ma..... i co ciekawe nie wszystkie rośliny atakuje...

Może to jakieś bakterie, grzyby?? od słońca nie mogły dostać poparzeń bo nie ma prawie słońca...
To chyba będzie jakiś grzyb.......
Odkąd dostałem roślinki z Rumi pojawiają mi się różne przebarwienia na liściach... może wie ktoś co to jest?? za dużo nawozu?? słońca?? od 2 tyg nie pryskałem roślin, i nie nawoziłem...... Robali szukałem ale nie ma..... i co ciekawe nie wszystkie rośliny atakuje...
Może to jakieś bakterie, grzyby?? od słońca nie mogły dostać poparzeń bo nie ma prawie słońca...
To chyba będzie jakiś grzyb.......