Różany ogród Moniki
- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Różany ogród Moniki
Monis, co tam róże, jakie piękne masz te piwonie

- jolcia1212
- 500p

- Od: 8 gru 2009, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U Ciebie pięknie i kolorowo. Nabrałam ochoty na piwonię, tą kremową...jest przecudnej urody. Ja u siebie mam 2 bordowe, u mamy mocno różową. Mam zamiar przenieść ją w sierpniu. Moniko wiesz że piwonie należy mocno podlewać w czerwcu bo wtedy zawiązuje pąki na następny rok? Aha, na początku pisałaś że ślimaki Ci się pojawiły. Powiedz masz je w tym sezonie, bo ja co roku miałam istną plagę a w tym roku w ogóle się nie pojawiły.
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki, AniuAniaDS pisze:Monis, co tam róże, jakie piękne masz te piwonie![]()
Żak mi jednak, że muszę tyle czekać na róże
- Alania

Tak, sierpień to ponoć dobra pora na przesadzanie piwonii.jolcia1212 pisze:Monisiu
U Ciebie pięknie i kolorowo. Nabrałam ochoty na piwonię, tą kremową...jest przecudnej urody. Ja u siebie mam 2 bordowe, u mamy mocno różową. Mam zamiar przenieść ją w sierpniu. Moniko wiesz że piwonie należy mocno podlewać w czerwcu bo wtedy zawiązuje pąki na następny rok? Aha, na początku pisałaś że ślimaki Ci się pojawiły. Powiedz masz je w tym sezonie, bo ja co roku miałam istną plagę a w tym roku w ogóle się nie pojawiły.
Nie słyszałam o tym podlewaniu w czerwcu. Ja nie podlewam nigdy i kwitną mimo to obficie, choć ziemia u nas szybko się wysusza. Chyba deszcz im wystarczy.
Jeśli chodzi o ślimaki to u mnie co roku ich bardzo dużo, w tym też
Czytałam już u wielu osób, że obserwują mniej ślimaków w tym sezonie. U mnie jakoś przezimowały i znowu są. Na dodatek jak podnoszę liście bylin, to pochowane są też tam pod listkami.
-
edulkot

- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Monia piwonie masz wspaniałe ale to nie moja bajka, nie chciały kiedyś kwitnąć to się na nie obraziłam chyba skutecznie.
Bodziszki wszędzie ładnie wyglądają jako podszycie i dodają lekkości., podobnie jak malutkie dzwoneczki.
Też jakoś mało ślimaków u mnie i nawet hosty mają całe liście, oprócz uszkodzeń gradowych, co jest niesłychane bo zawsze było ich bardzo dużo.
Bodziszki wszędzie ładnie wyglądają jako podszycie i dodają lekkości., podobnie jak malutkie dzwoneczki.
Też jakoś mało ślimaków u mnie i nawet hosty mają całe liście, oprócz uszkodzeń gradowych, co jest niesłychane bo zawsze było ich bardzo dużo.
- Alania

co to
siedzą na spodzie liści róż

siedzą na spodzie liści róż

- Alania

Nikt mi nie podpowie

W takim razie będę walczyć z tymi grubasami
.
W takim razie będę walczyć z tymi grubasami
- Reni4

- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Witaj..
Czasem jest Święto...hahahah a znowu nie taka wyszykowana ...
Tu masz linka..dotyczy róż i wszelakiego świństwa z nimi związanego..oraz wiele ciekawych porad:)))
http://www.oczarjk.pl/index.php?act=258 ... tosc_lisci
Kolorki masz śliczne...piwonie kwitną bajecznie;)))
Czasem jest Święto...hahahah a znowu nie taka wyszykowana ...
Tu masz linka..dotyczy róż i wszelakiego świństwa z nimi związanego..oraz wiele ciekawych porad:)))
-
edulkot

Moni jakbym wiedziała to bym coś napisała a tak sama jestem ciekawa co to za świństwo się nalęgło. 
- Alania

Dzięki, Reniu. Niestety nie znalazłam tam takich robali.Reni4 pisze:Witaj..
Czasem jest Święto...hahahah a znowu nie taka wyszykowana ...![]()
Wyglądają z bliska jak upasione na maxa mszyce, ale raczej to nie mszyce, bo siedzą tylko na spodzie liści. Już je wypryskałam, ale mimo wszystko ciekawa jestem co to takiego
-- So 09 cze 2012 19:44 --
Dzięki, Majeczkoedulkot pisze:Moni jakbym wiedziała to bym coś napisała a tak sama jestem ciekawa co to za świństwo się nalęgło.
- Alania

Dzisiejszy zakup - róża Walferdange Lens'a. Bardzo mi się spodobała. Ma ktoś taką? Chetnie dowiedziałabym się o niej coś więcej.

Kwitnie kolejny orlik

pierwsze ostróżki

i... pierwsza róża - Colette. To chyba jedyna róża, która przezimowała bez najmniejszego uszczerbku, dlatego już kwitnie

Piwonie - wciaż otwierają kolejne kwiaty

Pozdrawiam wszystkich i życzę udanej niedzieli

Kwitnie kolejny orlik

pierwsze ostróżki

i... pierwsza róża - Colette. To chyba jedyna róża, która przezimowała bez najmniejszego uszczerbku, dlatego już kwitnie

Piwonie - wciaż otwierają kolejne kwiaty

Pozdrawiam wszystkich i życzę udanej niedzieli

-
edulkot

Ale te ostróżki masz wypasione, moje dopiero tworzą kwiatostany gdzie im tam do kwitnienia.
Piwoniami się pozachwycałam u Ciebie, najładniej chyba wygląda biała z niebieskim bodziszkiem.
Piwoniami się pozachwycałam u Ciebie, najładniej chyba wygląda biała z niebieskim bodziszkiem.
- Alania

Właśnie jestem zaskoczona. To muszą być jakieś wcześniejsze odmiany, bo inne dopiero rosną. Te kupiłam jako marne sadzonki w ubiegłym roku, a w tym po prostu mutanty
. Nie wiem, czy takie już będą zawsze, czy tylko ten rok im tak pasuje. Nie widać tego na zdjęciach, ale mają wielkie te kwiatostany i dużą średnicę kwiatków, mocne pędy (w dolnej części są naprawdę grubaśne), duże, zdrowe liście i ... o dziwo, nie zjadają ich ślimaki. U mnie ślimory potrafią spałaszować całe lilie do łysej łodygi i niektóre ostróżki aż do ziemi. Ciekawa jestem niebieskich ostróżek i innych białych i rózowych, czy też będą w tym roku takie dorodne 
- oliwka

- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Moniko, jak dla mnie to jakieś mszyce
Też takie widuję, ale jest ich bardzo niewiele.
Piwonie kwitną Ci oblędnie.
Też takie widuję, ale jest ich bardzo niewiele.
Piwonie kwitną Ci oblędnie.