Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

KaRo pisze:Wszystko mi się podoba poza rozłożonymi dużymi kamieniami,które wytyczają ścieżki,o tym pisałam .Reszta jest bardzo ok!,tłuczeń na ścieżkach jest ok! trawka jest ok!Tylko ułożone w ciągu kamory tworzą tandetny obraz.
Pisząc o skalniaku miałam na mysli,że zabierzesz te kamory i po prostu usypiesz z nich pryzmę pod siatką nawet ,w szczeliny powsypujesz ziemi kilka garstek w każdą posadziśz roślinki i już masz nietuzinkowy skalniak.Pa :wink:
KAMORY! Dobre :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aurynko kamory kamorami ale prosiłbym Cię również o opinię na temat czy kamienie zostawić czy też zastąpić czymś innym. Krawężniki odpadają natomiast ewentualnie rollborder. Chociaż wtedy te dwa rabato-skalniaki stracą trochę na efekcie. Piszcie, piszcie zawsze czym więcej opini tym łatwiej bedzie mi ocenić czy takie rozwiązanie podoba czy też nie. Wracając Krysiu do tych kamieni to nie są to duże kamienie. Wybierałem w miarę jak najmniejsze. Czy utworzony z przodu rabato-skalniak wyglądałby lepiej gdy otoczę go obrzeżem plastikowym, krawęznikiem czy też rollborderem. Myślę że chyba nie. Gdyby to były samodzielne ścieżki to na pewno ale te ścieżki powstały poprzez rabatki które są z przodu mego ogródka. Na pewno chciałbtym mieć taki skalniak, o którym piszesz. Pryzma ładnych kamieni obrośniętych roślinnością. Ale cóż jak wspominałem brak miejsca ogranicza moje marzenia.

Pozdrawiam - Jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Yaro32 pisze: ...Zaciekawił mnie Twój pomysł z folią. Tylko problem nadmiaru wody deszczowej czy folia nie będzie zatrzymywać wody? ...Pozdrawiam - Jarek
Ja w foli bym porobił małe otworki do odpływu wody np. gwoździem. Zdaje to egzamin. Sprawdzałem u siebie, ale trochę w innym rozwiązaniu - płyty i między nimi drobne kamyki.
Pozdrawiam Andrzej.
aurynka
---

Post »

Yaro32 pisze:Aurynko kamory kamorami ale prosiłbym Cię również o opinię na temat czy kamienie zostawić czy też zastąpić czymś innym. Krawężniki odpadają natomiast ewentualnie rollborder. Chociaż wtedy te dwa rabato-skalniaki stracą trochę na efekcie. Piszcie, piszcie zawsze czym więcej opini tym łatwiej bedzie mi ocenić czy takie rozwiązanie podoba czy też nie. Wracając Krysiu do tych kamieni to nie są to duże kamienie. Wybierałem w miarę jak najmniejsze. Czy utworzony z przodu rabato-skalniak wyglądałby lepiej gdy otoczę go obrzeżem plastikowym, krawęznikiem czy też rollborderem. Myślę że chyba nie. Gdyby to były samodzielne ścieżki to na pewno ale te ścieżki powstały poprzez rabatki które są z przodu mego ogródka. Na pewno chciałbtym mieć taki skalniak , o którym piuszesz. Pryzma ładnych kamieni obrośniętych roślinnością. Ale cóż jak wspominałem brak miejsca ogranicza moje marzenia.

Pozdrawiam - Jarek
No dobra - wypowiem się, chociaż nie lubię się nie zgadzać. 8)
Tylko pamiętaj, że to moje zdanie i nic Ci nie narzucam Broń Boże. :!: Ja powywalałabym wszystkie te kamienie. Za bardzo jest tam nawalone tego wszystkiego, a co za dużo to ...........(wiadomo). :wink: Perspektywa tłucznia też wg. nie nie jest najlepsza. Ja widziałabym w tym zakolu jakieś 5 szt większych, kanciastych głazów, a ścieżki zrobione z obłupanych, płaskich dużych płatów(grubości ok. 4-5cm) miękkiej skałki. I oczywiście bez żadnych krawężników! :!:
Buziaczki :D
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

I oto chodziło Aurynko znam już Twoje zdanie. Myślałem wcześniej o takim pomysle jednak niestety nie dam rady go zrealizować. Płaskie kamienie skąd je wziąść? Muszę przy okazji troszkę wyjaśnić. Zdjęcia troszkę przeklamujmą perspektywę zakątka. Nie jest aż tak /"nawalone" jak myślisz Aurynko. to fakt moja działeczka a przynajmnie ta część ozdobno - wypoczynkowa nie jest zbyt duża ale nie jest aż tak ścisk jak mozna by sądzić po fotkach. Mi wydaje się to przytulne. nie wiem czemu ale ja w ozdabianiu ogrodu i tak w ogóle lubię wykorzystywać kamień. Jakoś nietrwałe wydają mi się te plastikowe wynalazki i drewniane rollbiordery, chociaż mam je również w ogrodzie. Moje otoczenie uważa, ze w ciagu 2 sezonów włożyłem sporo pracy w działeczkę i że jest efekt. ale Wy drodzy forumowicze jesteście bardziej doświadczeni i na pewno Wasza rada jest cenna.

Pozdrawiam - Jarek
aurynka
---

Post »

Yaro32 pisze:I oto chodziło Aurynko znam już Twoje zdanie. Myślałem wcześniej o takim pomysle jednak niestety nie dam rady go zrealizować. Płaskie kamienie skąd je wziąść? Muszę przy okazji troszkę wyjaśnić. Zdjęcia troszkę przeklamujmą perspektywę zakątka. Nie jest aż tak /"nawalone" jak myślisz Aurynko. to fakt moja działeczka a przynajmnie ta część ozdobno - wypoczynkowa nie jest zbyt duża ale nie jest aż tak ścisk jak mozna by sądzić po fotkach. Mi wydaje się to przytulne. nie wiem czemu ale ja w ozdabianiu ogrodu i tak w ogóle lubię wykorzystywać kamień. Jakoś nietrwałe wydają mi się te plastikowe wynalazki i drewniane rollbiordery, chociaż mam je również w ogrodzie. Moje otoczenie uważa, ze w ciagu 2 sezonów włożyłem sporo pracy w działeczkę i że jest efekt. ale Wy drodzy forumowicze jesteście bardziej doświadczeni i na pewno Wasza rada jest cenna.

Pozdrawiam - Jarek
W moich wyobrażeniach ogrodów plastiki także nie wchodzą w grę, bo nijak mi się nie komponują z naturą. :?
Co zaś tyczy się płaskich kamieni, to ja też takich nie miałam. Musiałam sobie dopiero przy pomocy młotka i metalowego przecinaka odbijać plastry. Fajna zabawa i późniejszy efekt także. :wink: Buziaczki :D
martas

Post »

Mnie też podoba się pomysł aurynki. Mam u siebie kawałek takiej ścieżki i muszę przyznać, że jest najbardziej naturalna z tych, które mam.

Obrazek

Te moje kamienie były po prostu kupione.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Musicie brać pod uwagę, że Jarek ma małą dzialeczkę a nie ogród. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
aurynka
---

Post »

Erazm pisze:Musicie brać pod uwagę, że Jarek ma małą dzialeczkę a nie ogród. :lol:
No to własnie to robimy słoneczko! :wink: Po co na małej działce tyle tłucznia, kamieni i krawężniki?
martas

Post »

Ano właśnie - te kamory, jak to określiła KaRo, zabierają dużo cennego miejsca przecież :)
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ładne Martas są takie ścieżki z wtopionymi w trawkę płaskimi kamieniami. Tylko nalezy pamietać, że różne rozwiązania pasują do różnego charakteru ogrodów no i niestety do charakteru i upodobań ich właścicieli i użytkowników. Mniejsza powierzchnia powoduje , że ogród staje się bardziej przytulny niczym mieszkanie. Na pewno żebym miał takie ogrody jak niektórzy uzytkownicy pokusiłbym się o inne rozwiązania. Erazm to trafnie ujął. Poza tym plastik jak najbardziej nie w ogrodzie. Mam troszkę takich obrzezy w ogrodzie co widać na zdjęciach ale są to tylko prowizoryczne płotki aby w seoznie hamować ekspansję trawki lub jako tymaczasowe obwódki. Rozwiązanie ścieżki proponowane przez Martas miałem zamiar wykorzystać jako ścieżka prowadzaca do huśtawki ogrodowej. Czekam na dalsze opnie i rady.

Pozdrawiam - Jarek
martas

Post »

A może zrób nową symulację komputerową bez tych kamieni? Zobaczymy jak to wygląda :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Macie i bez kamieni. Usunełem te duże kamienie a pozostawiłem tłuczeń. Teraz są ścieżki i rabaty bez obrzeży. Zrobiłem to naprędce to może niezbyt dokładnie to wygląda ale na pewo odda jak to wyglądałoby. Co o tym teraz myslicie? Ja uważam, że jest zdecydowanie mniej ładnie. Kamień to jednak kamień. Teraz zbyt bardzo się to miesza. Rozdmuchałem ten temat ale jestem zmuszony skończyc te ścieżki, gdyż deptanie trawy nie jest w mojej naturze. Lubię trawkę skoszoną, która spokojnie sobie rosnie a nie jest stale wydeptywana poprzez aktywne użytkowanie.

Pozdrawiam - Jarek

Obrazek Obrazek Obrazek
aurynka
---

Post »

Yaro32 pisze:Macie i bez kamieni. Usunełem te duże kamienie a pozostawiłem tłuczeń. Teraz są ścieżki i rabaty bez obrzeży. Zrobiłem to naprędce to może niezbyt dokładnie to wygląda ale na pewo odda jak to wyglądałoby. Co o tym teraz myslicie? Ja uważam, że jest zdecydowanie mniej ładnie. Kamień to jednak kamień. Teraz zbyt bardzo się to miesza. Rozdmuchałem ten temat ale jestem zmuszony skończyc te ścieżki, gdyż deptanie trawy nie jest w mojej naturze. Lubię trawkę skoszoną, która spokojnie sobie rosnie a nie jest stale wydeptywana poprzez aktywne użytkowanie.

Pozdrawiam - Jarek
Ja podtrzymuję swoje zdanie. Po usunięciu kamieni niewiele się wg. mnie zmieniło. Dalej troszkę tego tam za dużo i czegoś jednocześnie brakuje. :) Po prostu te małe kamienie na brzegach nie komponują się z tłuczniem, a tłuczeń nie komponuje się bezposrednio z trawą.
Buziaczki! :)
martas

Post »

Jak dla mnie duuuużo lepiej. Jakoś tak przejrzyściej:)

A zrobisz i tak, jak zechcesz - ważne, aby Tobie się podobało, w końcu to nie my będziemy na to codziennie patrzeć :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”