Ewuniu, pobiegłam i sprawdziłam i ............................ jedno maleństwo widać Chociaż nie jestem pewna czy to pęd tegoroczny ( choć na taki wygląda) bo kwiatki na takich chyba zawiązują się później Mam zeszłoroczną endles summer i na razie ma tylko pąki na pędach zeszłorocznych a na nowych jeszcze cisza Ale jakby nie było to ogromnie mnie cieszy ten pączek na Coco
Wsadziłam w tym roku do ziemi malutką 'Moonlight', potem o mało nie przetrąciłam jej kosiarką .
Mały kawałek, który mi się ułamał, eksperymentując, próbuję teraz ukorzenić.
Ciekawe, czy mi się uda?
Jestem miłe zaskoczona, bo wszystkie moje ogrodowe maja pączki mimo braku zabezpieczenia. Nie ma to , jak pogrożenie senatorem, łopatom i kompostownikiem .
iwciach pisze:Jestem miłe zaskoczona, bo wszystkie moje ogrodowe maja pączki mimo braku zabezpieczenia. Nie ma to , jak pogrożenie senatorem, łopatom i kompostownikiem .
iwciach, Senatorem straszysz hortensję , nie dziwię się że obrodziła w kwiaty
mili miłośnicy hortensji czytam to forum już od dłuższego czasu ja także od dwóch lat jestem miłośniczką hortensji. mam parę ogrodówek które hoduję w doniczkach ze względu na zimny teren , ale jestem zakochana w bukietowych,mam już 10 gatunków tych cudnych krzewów . wszystkie nowości kupuję w internecie . przetestowałam różne rady z tego forum za które serdecznie dziękuję.Jedno mogę powiedzieć moje hortensje rosną jak na drożdżach aż sąsiedzi nie chcą wierzyć ,że te krzaczki mają rok lub dwa. Często robię sadzonki które rozdaję.Żeby nie nie wyjść na chwalipiętę zamieszczę zdjęcia jak będą kwitły. Moje krzaczki rozpieszczam ,jak kupię sadzonkę wykopuję duży dół wsypuję ziemię do różaneczników zmieszaną z torem i kompostem na to wsypuję mikoryzę i sadzę .Podlewam co 2tygodnie gnojówka z pokrzyw ,a w tym roku kiedy zaczęły zawijać pąki podsypałam nawozem microstar. proszę wierzyć hortensje są zdrowe ,mocno rozkrzewione i już mają masę pąków
Część moich HORTENSJI OGRODOWYCH znowu minionej zimy straciła pąki kwiatowe
Słyszałam ,że pojawiły się w sprzedaży HORTENSJE OGRODOWE , ale kwitnące na tegorocznych pędach, co eliminowało by problem przemarzania. Ale gdzie je można kupić ? Czy ktoś z Was ma takie odmiany ?
Pisałam że dość późno zaczęła mi odbijać Hortensja Silver Dolar - w sumie to myślałam że mi padła bo gdy inne już miały sporo liści to ta stała jak zaklęta . Chyba została uszkodzona przy sadzeniu , że tak dziwnie odbija - ale najważniejsze że żyje
kupiona latem mała Endless Summer zimowała przykryta gałązkami sosnowymi (świerka nie było) kwiat na każdej gałązce -tak jak było w opisie: "kwitnie praktycznie na wszystkich gałązkach jednorocznych od czerwca do mrozów, pH poniżej 4,5 niebieska..."