Witam. Ja też w tym roku pokusiłem się o arbuzy (mix-legutko) i melona Seledyn F1. Z tego co zauważyłem to można sadzić je w multipaletach ale takich dużych w kształcie kwadratowych kubków. Sadziłem do lekko ubitej ziemi ogrodowej. Tu uwaga: ziemię należy ubić bo jest bardzo przepuszczalna dla wody i trzeba często podlewać. Ubita ułatwia później wyciąganie arbuzów do wysadzania. Jeżeli zależy nam na szybkich wschodach to można ziarenka wcisnąć tylko w ziemię jednym końcem i przykryć kawałkiem folii po uprzednim podlaniu. Jeżeli jest taka możliwość to warto ziemię podlać wcześniej i poczekać aż zrobi się cała wilgotna. Po przykryciu folią wystawić na oknie na słońce. Folia sprawia że ziemia tak szybko nie wysycha, jest nagrzana i nasionka powinny skiełkować po góra 5 dniach. U mnie chyba po 3. Rosły potem całkiem szybko, ale w musiałem wyjechać na dwa tygodnie a w tym czasie przyszły nasze kochane chłody. Arbuzy gdy brak im ciepła niestety nie rosną tak jak i moje. Po przyjeździe zrobiłem ze starej palety i kawałka folii dojrzewalnik wysokości ok. 70cm. Arbuzy bardzo szybko zgrubiały i zaczęły rosnąć. Tu uwaga: można, a czasami nawet trzeba coś takiego sobie zrobić gdy jest chłodno. Myślę że można zrobić coś takiego z jakiejś plastikowej skrzynki lub nawet przezroczystego wiaderka. Na przykrycie można użyć folii nawet z jakiegoś worka lub kuchennej. Po podrośnięciu wysadziłem je w czarną agrowłókninę. Raz że tworzy korzystny mikroklimat dla korzeni utrzymując wilgoć a przy okazji nie rosną chwasty i być może nie będą gniły od ziemi.
Eksperymentalnie wysadziłem połowę pod folię swojej konstrukcji, a drugą połowę pod agrowłókninę okrywową P17 w ten sposób aby nad arbuzami utworzyła się warstwa powietrza. Sprawdzałem wczoraj i w jednym i drugim przypadku w środku jest dużo cieplej a wszystkie arbuzy i melony mają się dobrze.
Gdyby ktoś był zainteresowany to mogę wstawić zdjęcia. Mam nadzieję że komuś się to przyda. To mój pierwszy post tutaj i w razie gdybym pogwałcił

w jakiś sposób regulamin to niechcący. Pozdrawiam.