Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5
Dziękuję, Aniu.
Wczoraj byłam na działce - idzie ku lepszemu. Tak to jest jak ma się praktycznie każdy krzak inny - trudno wszystkim dogodzić. Za rok chyba zrobie tak: żarłoki na lewo niejadki na prawo teraz rozmieszczałam wg wielkości tzn. na przemian duże i niższe krzaczki żeby miały miejsce.
Wczoraj byłam na działce - idzie ku lepszemu. Tak to jest jak ma się praktycznie każdy krzak inny - trudno wszystkim dogodzić. Za rok chyba zrobie tak: żarłoki na lewo niejadki na prawo teraz rozmieszczałam wg wielkości tzn. na przemian duże i niższe krzaczki żeby miały miejsce.
Dorota
-
- 50p
- Od: 3 kwie 2011, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzisiaj na swoich pomidorkach, w sumie to na jednym na razie zobaczyłem coś w stylu stonki, tylko, że czerwono ciemny grzbiet (skrzydła) a reszta czarna, głowa jakby pod niebieski wpadająca, ale czarna... I jedno takie coś na ziemi leżało... Niestety zanim pomyślałem o fotce to pozostała po tym tylko mokra plamka...
Co to jest ??
I czym to zwalczyć ??
Co to jest ??
I czym to zwalczyć ??
-
- 50p
- Od: 3 kwie 2011, o 08:30
ogrodniczka niszczylistka
właśnie znalazłem na necie to dziadostwo...
czy któryś z tych środków się nada ??
Cytat z jakiejś strony:
...W razie silnego pojawu należy zwalczać w sadach
jabłoniowych: Bancol 50 WP, Trebon 10 SC, Trebon 30 EC, Owadofos 540 EC,
Sumithion 500 EC, Smnithion Super 1000 EC. Bardzo ważne jest równomierne
opryskanie podłoża sadu, gdzie również przebywają chrząszcze. Do zwalczania
ogrodnicy niszczylistki w uprawach papryki można zastosować: Alfamor 050 SC,
Alfazot 050 EC, Decis 2,5 EC, Fastac 10 EC, Karate 025 EC, Karate 25 WG,
Ripcord 10 EC. Większość z podanych preparatów jest również zarejestrowana w
uprawach rolniczych, gdzie szkodnik ten stanowi problem. Można połączyć
zabiegi na mszycę, skrzypionkę, bądź stonkę ze zwalczaniem ogrodnicy
niszczylistki stosując jeden ze środków o szerszym spektrum działania...
właśnie znalazłem na necie to dziadostwo...
czy któryś z tych środków się nada ??
Cytat z jakiejś strony:
...W razie silnego pojawu należy zwalczać w sadach
jabłoniowych: Bancol 50 WP, Trebon 10 SC, Trebon 30 EC, Owadofos 540 EC,
Sumithion 500 EC, Smnithion Super 1000 EC. Bardzo ważne jest równomierne
opryskanie podłoża sadu, gdzie również przebywają chrząszcze. Do zwalczania
ogrodnicy niszczylistki w uprawach papryki można zastosować: Alfamor 050 SC,
Alfazot 050 EC, Decis 2,5 EC, Fastac 10 EC, Karate 025 EC, Karate 25 WG,
Ripcord 10 EC. Większość z podanych preparatów jest również zarejestrowana w
uprawach rolniczych, gdzie szkodnik ten stanowi problem. Można połączyć
zabiegi na mszycę, skrzypionkę, bądź stonkę ze zwalczaniem ogrodnicy
niszczylistki stosując jeden ze środków o szerszym spektrum działania...
Czy ktoś może wie dlaczego tak mi się zwijają liście na pomidorach?? Tak się dzieje z liśćmi w dolnej części krzaka -tak mniej więcej do połowy. Najbardziej zwinięte tak jak ten na zdjęciu są liście na samym dole krzaka.

Uploaded with ImageShack.us
tak wygląda liść po rozwinięciu-takie brązowe plamki mają tylko liście z samego dołu te najstarsze

Pomidory rosną w tunelu foliowym.

tak wygląda liść po rozwinięciu-takie brązowe plamki mają tylko liście z samego dołu te najstarsze

Pomidory rosną w tunelu foliowym.
Pozdrawiam-kaszub
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam podobne objawy jak kaszub ale mam nadzieję ,że to jednak zaburzenia pobierania składników wskutek moich nieprawidłowości w nawożeniu .Nie wszystkie pomidory mają takie plamy i są one zlokalizowanie na najstarszych liściach najpierw są jasnożółte a potem ciemnieją. Wydaje mi się ,że na choroby to jeszcze ciut za wcześnie i dlatego póki co nie pryskałam żadnym preparatem grzybobójczym ( poza miedzianem na wstępie). A to liść o najbardziej nasilonych zmianach

tak wygląda od spodu

tak wygląda od spodu

- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
chudziak - to wygląda na niedobór magnezu.
U kaszuba jest coś innego, nie mam pewności więc nie będę wprowadzał w błąd.
U kaszuba jest coś innego, nie mam pewności więc nie będę wprowadzał w błąd.
Pozdrawiam, Maciek.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Kaszub, zwiększ częstotliwość podlewania, albo ilość wody do jednorazowego podlania. Pokaż całego pomidora i napisz czym karmiłeś.
Chudziak, to dawniejsze niedobory. Te liście będą niedługo zamierać. Też pokaż całego pomidora. Na niedobór magnezu również za wcześnie, chyba że pierwsze owoce są już w połowie wyrośnięte.
Pozdrawiam, kozula
Chudziak, to dawniejsze niedobory. Te liście będą niedługo zamierać. Też pokaż całego pomidora. Na niedobór magnezu również za wcześnie, chyba że pierwsze owoce są już w połowie wyrośnięte.
Pozdrawiam, kozula
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Kozulo dzięki
, jutro zrobię zdjęcia całego krzaku ale wydaje mi się ,że wygląda w granicach normy
.
Na młodych liściach niektórych odmian to mam cały czas większe lub większe "baranie rogi"

Na młodych liściach niektórych odmian to mam cały czas większe lub większe "baranie rogi"

Kozula, podlewam mniej więcej co 3 dni około 3 litry wody na krzak-czy to za mało??? Jeśli chodzi o nawożenie- jesienią posiałem gorczycę na zielony nawóz. Następnie przekopałem ją razem z kompostem. Przed samym sadzeniem około 6 tygodni temu dałem niecałą łyżkę nawozu do pomidorów i papryki w granulkach (nie pamiętam firmy) pod każdy krzak-oczywiście wymieszałem go z ziemią. Raz albo dwa podlałem z dodatkiem nawozu w płynie do warzyw-sprawdzę nazwę i skład i napiszę później jak dodam zdjęcie całego krzaka.
Pozdrawiam-kaszub
- Belinek
- 100p
- Od: 1 cze 2011, o 20:56
Moim zdaniem są to choroby XXI wieku i stosowanie wszelkich preparatów na siłę nic nie daje. Na to jest tylko jeden sposób odczekać, "czas leczy rany" albo rybki albo akwarium.
Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
- yareka
- 50p
- Od: 26 lip 2010, o 15:47
kozula pisze:(...)
Yareka, jeśli robisz pokrzywiankę, to podlej 1 raz. Jeśli nie, to daj po kilkanaście ziaren saletry amonowej na roślinę (nie więcej). Zwykle to dla pomidorów trucizna, ale w małej ilości bywa lekarstwem. Przesadziłeś z fosforem, teraz trzeba to odkręcić. Podlewaj w miarę potrzeb (przesychania podłoża), za 3-4 dni pokaż wierzchołki. No i zapylaj kwiatki, bo Ci zaraz grono przepadnie. Powinno być dobrze.
(...)
Podlałem w poniedziałek po 300ml saletrą amonową w stężeniu tak około 0,05 % W środę podlewałem wodą (ok. 450 l na 130 szt.)
Chyba się poprawiły i pojaśniały, na pewno ruszyły do góry, nawet pomidor na przeciery się rozkręcił trochę ;) Dolne liście jednak dalej pozwijane i wierzchołki mają fioletowy odcień w większości. A tak było przed podlaniem saletrą.
Tak jest teraz ;)
Tu link do albumu jak ktoś chce zobaczyć w większym rozmiarze i zdjęcia wierzchołków(mam nadzieję ze nie przesadziłem z rozmiarem zdjęć znowu).
Jeszcze może ktoś wie co robić taką ilością kwiatów i zawiązków jak ma Carbon (wygląda to jak niby dwa grona jedno nad drugim i w sumie koło 23 zawiązków).
Great White ma tez bardzo dużo kwiatów, może to koktailówka jest a ja go prowadzę jak wysokiego.
Pozdrawiam-kaszub
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Już zaczyna prawidłowo rosnąć, może ma na teraz trochę za dużo azotu i bardziej warunki do rozwoju wegetatywnego, dorwał się jedzenia. kozula, bardziej Ci doradzi, jest w tym naprawdę dobra.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Tak. Moje pomidorki w gruncie opryskane dziś z rana siarczanem magnezu z dodatkiem Fructus'a / w płynie http://stary.fosfan.pl/public/pl/Karta%20FRPLUNI.pdf /. Zbliżają się 3 kolejne dni deszczowe. Miejscami może sporo spaść deszczu
http://www.niederschlagsradar.de/foreca ... spx?type=1
Glebę mam wilgotną więc wole nie widzieć niedoboru magnezu.
Tym u których komunikat PIORIN o zarazie jest aktywny radzę po przyjacielsku wykonać w gruncie oprysk środkiem systemicznym.
W centralnej i wschodniej Polsce macie czas jeszcze dziś po południu.
http://www.niederschlagsradar.de/foreca ... spx?type=1
Glebę mam wilgotną więc wole nie widzieć niedoboru magnezu.
Tym u których komunikat PIORIN o zarazie jest aktywny radzę po przyjacielsku wykonać w gruncie oprysk środkiem systemicznym.
W centralnej i wschodniej Polsce macie czas jeszcze dziś po południu.
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
forumowicz-niczym polski strażnik Teksasu
Dobrze, że czuwasz
Miej też na uwadze północno-zachodnią Polskę, w razie "W" 

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.