Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Post »

Jolu, hosty jak z wystawy! Marzenie! A ze mnie się niektórzy śmieją, że się zakochałam w "kapustach" :;230 . Muszę im Twoje pokazać, może zrozumieją! Miłego dnia ;:196
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Ja też mam taki wyraz twarzy ;:202 po obejrzeniu twoich host. Cudowne!!!
Awatar użytkownika
momotkab
200p
200p
Od: 22 mar 2012, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jestem w ;:oj te hosty to giganty moje sa miniaturkowe przy twoich
BASIA
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Faktycznie hosty olbrzymie. Z odmian które u siebie sadziłam tylko jedna wydaje się duża, choć nie tak jak Twoje. Ale nie wiem jaka odmiana. Znasz nazwy olbrzymów?
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu ogród piękny, a w nim po prostu super roślinki ;:oj . Mam do Ciebie praktyczne pytanie - czy wydzierałaś darń przed położeniem włókniny? Robiłam rabaty i tak się umordowałam z tą darnią, że historia :? Musze zrobić jeszcze jedną dużą i perspektywa dalszej mordęgi mnie przeraża ;:218 . Może wystaryczy tylko porządnie skosić trawę?
Pozdrawiam Dorota:)
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Witam w deszczowy poranek :wit

joannakr0508 , aage , momotkab ... to giganty ...tak tak miałam sobie dzisiaj strzelić z nimi fotkę tak dla porównania..., że one naprawdę są olbrzymie... ale fotek nie będzie, bo leje deszcz i prywatny fotogram wyjechał :;230

Lukrecja ... Nelu dobrze to ujęłaś... ja w hostach zakochałam się przed wielu laty tyle, że rynek zakupowy i finansowy był ograniczony... każdą zdobytą kępę dzieliłam na ile się dało i dzisiaj po kilkunastu latach może nie mam zbyt wielu gatunków i odmian funkii ale mam dorodne okazy ;:108
A znam takich co się z nas śmiali i w głowę nas pukali... dzisiaj oni wciąż nic nie mają , a my możemy pokazać, że konsekwentnie i z uporem maniaka można "coś" osiągnąć...

i tak " codziennie po godzince..." :;230 chyba dodam sobie te słowa w podpisie...one bawią i wspomagają :;230

April nie znam nazw odmian... zdobywałam je przed laty...wyproszone z ogrodów starszych ludzi i miały nazwę "liście ozdobne" :;230 a nigdy nie dochodziłam do ich nazw. A 10 szt. różnych odmian zamówiłam kilka lat temu ale nazwy tylko gdzieś w kompie mam , bo w pamięci luka...Większość to z rodziny olbrzymek, dużych i średnich, a do tego mają po kilkanaście lat...więc to chyba przeważyło o ich wzroście...

Giecikowa witam w moim wątku :wit
Pod rabatki miałam zdartą darń i wszystko przekopane, a z darni układaliśmy obrzeża - ale były też rabatki , na których poległam z pielęgnacją i gdzie nie dałam rady plewić chwaściorów więc założyliśmy włókninę, wysypaliśmy korę i tam nie robię nowych nasadzeń ok 2 lat - tak , by chwasty wyginęły.
Na ścieżki nie zrywałam darni. Podłoże było równane i lekko profilowane brzegi ziemią tak , by tworzyły obrzeża... na to wyścieliliśmy włókninę , na obrzeża kamienie, a w środek sypaliśmy żwirek ;:108
Jeśli zerwiesz darń tylko miejscowo tam gdzie będziesz kopała dołek pod roślinkę myślę , że reszta spokojnie pod włókniną zginie. Ale jeżeli chcesz tylko wysypać to korą bez włókniny to z mojego doświadczenia to się nie uda ... będzie trawa przerastała... ale to tylko moje skromne zdanie ;:108

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35

Post »

Dziękuję za odpowiedż.Planuję położyć włókninę i na nią dopiero korę. Na rabacie będą przeważnie iglaki, więc myślę, że odpuszczę sobie zrywanie tej darni ;:138 Pozdrawiam serdecznie Dorota ;:196
Pozdrawiam Dorota:)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jolu hosty ogromne i piękne, widać, ze służą im warunki w jakich rosną....mimo, ze cienia mało to wspaniale sobie radzą :D No i to czym zwykle się zachwycam.....wspaniale skomponowane z innymi roślinkami ;:138
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p
Od: 30 kwie 2011, o 11:46

Post »

Jolu - oglądając widoki z Twojego ogrodu aż lżej robi sie na duszy ;:138 wspaniałości ;:oj ;:oj

A u nas dzisiaj pada - na deszczomierzu jest już ponad 10cm, i dalej popaduje ;:215 nareszcie :heja
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Giecikowa jeśli nie planujesz drobnych nasadzeń to ja bym właśnie zrobiła tylko punktowe zdarcie darni pod każdy iglak , a dopiero po posadzeniu roślin zakryła bym wszystko włókniną i obsypała korą... ale to moje zdanie... w odwrotnej kolejności tzn. na zaścielonej już włókniną rabacie źle kopie się dołki.

AGNESS ;:196 dziękuje ... a tak, tak, moje roślinki w większości latem szybko mają przepalone listki. A na cień jeszcze muszą czekać...

agusia2410 ;:180 i u nas leje deszcz ... ale on bardzo potrzebny. Lało całą noc ale jeszcze pod krzakami i funkiami sucho - one pod własnymi liśćmi jak pod parasolem nie dopuszczają wody do korzenia... Ale jak wszystko od razu nabrało wyrazistego koloru.

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Jolciu, to tak jak u mnie... roślinki muszą poczekać na cień, choć nawet nie wypala ich tak mocno, fakt, że mają dość mokro, taki kawałek innej gleby. U mnie też pada, z podobnym efektem, pod liśćmi sucho jak na Saharze, więc jeszcze niech pada! Obrazek
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widoki hostowe cudne,takie egzemplarze widziałam tylko w ostatnio zwiedzanym ogrodzie w pobliżu mojej miejscowości. Co to za powojniczek rosnący w pobliżu, podobny do Warszawskiej Nike?
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Jolu hosty masz zarąbiaste , jak i cały ogród . Jestem zachwycona ;:63
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lukrecja właśnie zakończyłam spacerek swoimi krętymi ścieżynkami i ... wcale nie jest mokro, a padało bardzo intensywnie całą noc aż do tej pory... ale za to wynajmę zbieracza ślimaków :;230 wylazło ich chyba 1000...

Aancyk ;:180 nie chciała bym nikogo zmylić , a nie mogę odnaleźć etykiety z clemka - ale to chyba "niobe"

agatka123 ;:196 Dziękuję takie słowa są bardzo miłe i energetyzujące...

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz troszeczkę z innej beczki... dwa dni pracowałam w ogrodzie na swoim tarasie ale przy ... odnawianiu przedmiotów mocno już zniszczonych zebranych ze strychu, a i częściowo zakupionych na giełdzie ... moja pasja tworzenia i niekończące się pomysły mają odbicie w ciągłym przerabianiu i upiększaniu...nie tylko w ogrodzie i na tarasie ale i w domu...
A żeby nie było ... to w przerwie renowacji.... :;230 ...dumałam i kombinowałam szukając nowej koncepcji na upiększenie tarasu ... i już poczyniłam pierwsze kroki ku takim zmianom...przestawiałam, przesuwałam, dosadzałam... ale na foty z nowych kompozycji tarasowych trzeba jeszcze chwilkę poczekać, ponieważ wyszło na to , że potrzeba zakupić jeszcze kilka donic i kwitnących ...

A tymczasem moje "przedmioty z duszą" , w które wkładając swoje serce, staram się nadać im nowy niepowtarzalny wygląd - na fotce zebrane w jedno miejsce i udekorowane bluszczami , dzwoneczkami i obowiązkowo serwetkami dzierganymi ... tak pod wiejski styl:

Obrazek

Pozdrawiam Jola.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”