Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2
- Lukrecja
- 1000p

- Od: 31 maja 2009, o 07:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2
Jolu, hosty jak z wystawy! Marzenie! A ze mnie się niektórzy śmieją, że się zakochałam w "kapustach"
. Muszę im Twoje pokazać, może zrozumieją! Miłego dnia 
- aage
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Ja też mam taki wyraz twarzy
po obejrzeniu twoich host. Cudowne!!!
- momotkab
- 200p

- Od: 22 mar 2012, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
jestem w
te hosty to giganty moje sa miniaturkowe przy twoich
BASIA
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Faktycznie hosty olbrzymie. Z odmian które u siebie sadziłam tylko jedna wydaje się duża, choć nie tak jak Twoje. Ale nie wiem jaka odmiana. Znasz nazwy olbrzymów?
- Giecikowa
- 200p

- Od: 13 lut 2011, o 09:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jolu ogród piękny, a w nim po prostu super roślinki
. Mam do Ciebie praktyczne pytanie - czy wydzierałaś darń przed położeniem włókniny? Robiłam rabaty i tak się umordowałam z tą darnią, że historia
Musze zrobić jeszcze jedną dużą i perspektywa dalszej mordęgi mnie przeraża
. Może wystaryczy tylko porządnie skosić trawę?
Pozdrawiam Dorota
- jola1010

- Od: 4 cze 2007, o 18:39
Witam w deszczowy poranek
joannakr0508 , aage , momotkab ... to giganty ...tak tak miałam sobie dzisiaj strzelić z nimi fotkę tak dla porównania..., że one naprawdę są olbrzymie... ale fotek nie będzie, bo leje deszcz i prywatny fotogram wyjechał
Lukrecja ... Nelu dobrze to ujęłaś... ja w hostach zakochałam się przed wielu laty tyle, że rynek zakupowy i finansowy był ograniczony... każdą zdobytą kępę dzieliłam na ile się dało i dzisiaj po kilkunastu latach może nie mam zbyt wielu gatunków i odmian funkii ale mam dorodne okazy
A znam takich co się z nas śmiali i w głowę nas pukali... dzisiaj oni wciąż nic nie mają , a my możemy pokazać, że konsekwentnie i z uporem maniaka można "coś" osiągnąć...
i tak " codziennie po godzince..."
chyba dodam sobie te słowa w podpisie...one bawią i wspomagają
April nie znam nazw odmian... zdobywałam je przed laty...wyproszone z ogrodów starszych ludzi i miały nazwę "liście ozdobne"
a nigdy nie dochodziłam do ich nazw. A 10 szt. różnych odmian zamówiłam kilka lat temu ale nazwy tylko gdzieś w kompie mam , bo w pamięci luka...Większość to z rodziny olbrzymek, dużych i średnich, a do tego mają po kilkanaście lat...więc to chyba przeważyło o ich wzroście...
Giecikowa witam w moim wątku
Pod rabatki miałam zdartą darń i wszystko przekopane, a z darni układaliśmy obrzeża - ale były też rabatki , na których poległam z pielęgnacją i gdzie nie dałam rady plewić chwaściorów więc założyliśmy włókninę, wysypaliśmy korę i tam nie robię nowych nasadzeń ok 2 lat - tak , by chwasty wyginęły.
Na ścieżki nie zrywałam darni. Podłoże było równane i lekko profilowane brzegi ziemią tak , by tworzyły obrzeża... na to wyścieliliśmy włókninę , na obrzeża kamienie, a w środek sypaliśmy żwirek
Jeśli zerwiesz darń tylko miejscowo tam gdzie będziesz kopała dołek pod roślinkę myślę , że reszta spokojnie pod włókniną zginie. Ale jeżeli chcesz tylko wysypać to korą bez włókniny to z mojego doświadczenia to się nie uda ... będzie trawa przerastała... ale to tylko moje skromne zdanie
Pozdrawiam Jola
joannakr0508 , aage , momotkab ... to giganty ...tak tak miałam sobie dzisiaj strzelić z nimi fotkę tak dla porównania..., że one naprawdę są olbrzymie... ale fotek nie będzie, bo leje deszcz i prywatny fotogram wyjechał
Lukrecja ... Nelu dobrze to ujęłaś... ja w hostach zakochałam się przed wielu laty tyle, że rynek zakupowy i finansowy był ograniczony... każdą zdobytą kępę dzieliłam na ile się dało i dzisiaj po kilkunastu latach może nie mam zbyt wielu gatunków i odmian funkii ale mam dorodne okazy
A znam takich co się z nas śmiali i w głowę nas pukali... dzisiaj oni wciąż nic nie mają , a my możemy pokazać, że konsekwentnie i z uporem maniaka można "coś" osiągnąć...
i tak " codziennie po godzince..."
April nie znam nazw odmian... zdobywałam je przed laty...wyproszone z ogrodów starszych ludzi i miały nazwę "liście ozdobne"
Giecikowa witam w moim wątku
Pod rabatki miałam zdartą darń i wszystko przekopane, a z darni układaliśmy obrzeża - ale były też rabatki , na których poległam z pielęgnacją i gdzie nie dałam rady plewić chwaściorów więc założyliśmy włókninę, wysypaliśmy korę i tam nie robię nowych nasadzeń ok 2 lat - tak , by chwasty wyginęły.
Na ścieżki nie zrywałam darni. Podłoże było równane i lekko profilowane brzegi ziemią tak , by tworzyły obrzeża... na to wyścieliliśmy włókninę , na obrzeża kamienie, a w środek sypaliśmy żwirek
Jeśli zerwiesz darń tylko miejscowo tam gdzie będziesz kopała dołek pod roślinkę myślę , że reszta spokojnie pod włókniną zginie. Ale jeżeli chcesz tylko wysypać to korą bez włókniny to z mojego doświadczenia to się nie uda ... będzie trawa przerastała... ale to tylko moje skromne zdanie
Pozdrawiam Jola
- Giecikowa
- 200p

- Od: 13 lut 2011, o 09:35
Dziękuję za odpowiedż.Planuję położyć włókninę i na nią dopiero korę. Na rabacie będą przeważnie iglaki, więc myślę, że odpuszczę sobie zrywanie tej darni
Pozdrawiam serdecznie Dorota 
Pozdrawiam Dorota
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jolu hosty ogromne i piękne, widać, ze służą im warunki w jakich rosną....mimo, ze cienia mało to wspaniale sobie radzą
No i to czym zwykle się zachwycam.....wspaniale skomponowane z innymi roślinkami 
- agusia2410
- 500p

- Od: 30 kwie 2011, o 11:46
Jolu - oglądając widoki z Twojego ogrodu aż lżej robi sie na duszy
wspaniałości
A u nas dzisiaj pada - na deszczomierzu jest już ponad 10cm, i dalej popaduje
nareszcie 
A u nas dzisiaj pada - na deszczomierzu jest już ponad 10cm, i dalej popaduje
- jola1010

Giecikowa jeśli nie planujesz drobnych nasadzeń to ja bym właśnie zrobiła tylko punktowe zdarcie darni pod każdy iglak , a dopiero po posadzeniu roślin zakryła bym wszystko włókniną i obsypała korą... ale to moje zdanie... w odwrotnej kolejności tzn. na zaścielonej już włókniną rabacie źle kopie się dołki.
AGNESS
dziękuje ... a tak, tak, moje roślinki w większości latem szybko mają przepalone listki. A na cień jeszcze muszą czekać...
agusia2410
i u nas leje deszcz ... ale on bardzo potrzebny. Lało całą noc ale jeszcze pod krzakami i funkiami sucho - one pod własnymi liśćmi jak pod parasolem nie dopuszczają wody do korzenia... Ale jak wszystko od razu nabrało wyrazistego koloru.
Pozdrawiam Jola
AGNESS
agusia2410
Pozdrawiam Jola
- Lukrecja
- 1000p

- Od: 31 maja 2009, o 07:38
Jolciu, to tak jak u mnie... roślinki muszą poczekać na cień, choć nawet nie wypala ich tak mocno, fakt, że mają dość mokro, taki kawałek innej gleby. U mnie też pada, z podobnym efektem, pod liśćmi sucho jak na Saharze, więc jeszcze niech pada! 

- Aancyk
- 1000p

- Od: 20 lis 2010, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Widoki hostowe cudne,takie egzemplarze widziałam tylko w ostatnio zwiedzanym ogrodzie w pobliżu mojej miejscowości. Co to za powojniczek rosnący w pobliżu, podobny do Warszawskiej Nike?
- agatka123

- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Jolu hosty masz zarąbiaste , jak i cały ogród . Jestem zachwycona
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- jola1010

Lukrecja właśnie zakończyłam spacerek swoimi krętymi ścieżynkami i ... wcale nie jest mokro, a padało bardzo intensywnie całą noc aż do tej pory... ale za to wynajmę zbieracza ślimaków
wylazło ich chyba 1000...
Aancyk
nie chciała bym nikogo zmylić , a nie mogę odnaleźć etykiety z clemka - ale to chyba "niobe"
agatka123
Dziękuję takie słowa są bardzo miłe i energetyzujące...
Pozdrawiam Jola
Aancyk
agatka123
Pozdrawiam Jola
- jola1010

Teraz troszeczkę z innej beczki... dwa dni pracowałam w ogrodzie na swoim tarasie ale przy ... odnawianiu przedmiotów mocno już zniszczonych zebranych ze strychu, a i częściowo zakupionych na giełdzie ... moja pasja tworzenia i niekończące się pomysły mają odbicie w ciągłym przerabianiu i upiększaniu...nie tylko w ogrodzie i na tarasie ale i w domu...
A żeby nie było ... to w przerwie renowacji....
...dumałam i kombinowałam szukając nowej koncepcji na upiększenie tarasu ... i już poczyniłam pierwsze kroki ku takim zmianom...przestawiałam, przesuwałam, dosadzałam... ale na foty z nowych kompozycji tarasowych trzeba jeszcze chwilkę poczekać, ponieważ wyszło na to , że potrzeba zakupić jeszcze kilka donic i kwitnących ...
A tymczasem moje "przedmioty z duszą" , w które wkładając swoje serce, staram się nadać im nowy niepowtarzalny wygląd - na fotce zebrane w jedno miejsce i udekorowane bluszczami , dzwoneczkami i obowiązkowo serwetkami dzierganymi ... tak pod wiejski styl:

Pozdrawiam Jola.
A żeby nie było ... to w przerwie renowacji....
A tymczasem moje "przedmioty z duszą" , w które wkładając swoje serce, staram się nadać im nowy niepowtarzalny wygląd - na fotce zebrane w jedno miejsce i udekorowane bluszczami , dzwoneczkami i obowiązkowo serwetkami dzierganymi ... tak pod wiejski styl:
Pozdrawiam Jola.