Tak mi jej było szkoda( bo bardzo ją lubię) ,że już mam drugą od osoby od której miałam poprzednią.
Sukulenty - chromat
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty - chromat
Moje Hawortia też dostały w kość.Jedna zupełnie padła H. pygmaea,a wypuszczała już odrosty
Tak mi jej było szkoda( bo bardzo ją lubię) ,że już mam drugą od osoby od której miałam poprzednią.
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Skutki dość poważne - fotki można traktować jako przestrogę przed zbyt szybkim wystawianiem haworcji na pełne słońce.
Co ciekawe również moich kilka roślin w tym roku jak nigdy odczuło skutki mocnego nasłonecznienia. Widocznie "lato" na początku maja nie jest dla nich normalne...
Co ciekawe również moich kilka roślin w tym roku jak nigdy odczuło skutki mocnego nasłonecznienia. Widocznie "lato" na początku maja nie jest dla nich normalne...
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Faktycznie, ta pierwsza doznała sporego "udaru", powinna się pozbierać. Ja swoje roślinki cieniuję jeszcze agrowłókniną.
Krzysztof, Haworthia decipiens Willowmore Kol. FV 00331 - ta roślinka ma taki kolor jak na fotce czy "przybierze" bardziej "soczystą" zieleń, którą widać przy pędzie kwiatowym ?
Odnośnie stosowania mikoryzy (cały czas piszę o stosowaniu przy sadzonkach Adenium) już mogę napisać, że chociaż ostrożnie zastosowałem małe ilości, to już po sadzonkach widać, że pozytywnie reagują na ten dodatek. W moim wątku wstawię jutro kilka fotek sadzonek Adenium, które rosną z tym dodatkiem. Bardzo pozytywnie dodatek mikoryzy wpłynął na wzrost sadzonek Adenium arabicum (ostatnie fotki pokazane w moim wątku są już nieaktualne, zaczątki bocznych gałązek są już bardzo dobrze widoczne).
Krzysztof, Haworthia decipiens Willowmore Kol. FV 00331 - ta roślinka ma taki kolor jak na fotce czy "przybierze" bardziej "soczystą" zieleń, którą widać przy pędzie kwiatowym ?
Odnośnie stosowania mikoryzy (cały czas piszę o stosowaniu przy sadzonkach Adenium) już mogę napisać, że chociaż ostrożnie zastosowałem małe ilości, to już po sadzonkach widać, że pozytywnie reagują na ten dodatek. W moim wątku wstawię jutro kilka fotek sadzonek Adenium, które rosną z tym dodatkiem. Bardzo pozytywnie dodatek mikoryzy wpłynął na wzrost sadzonek Adenium arabicum (ostatnie fotki pokazane w moim wątku są już nieaktualne, zaczątki bocznych gałązek są już bardzo dobrze widoczne).
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I moje haworcje na balkonie ciężko przeżywają wiosenną insolację - chyba cieniowanie moskitierą to za mało...na szczęście nie mają poparzeń - ale większość wygląda nieciekawie - choć niektóre wręcz przeciwnie: wszystkie H. limifolia i H. attenuata z var. i cv. wyglądaj dobrze i zabierają się za kwitnienie.
Dzisiaj wieczorem nie wytrzymałam i wszystko zgarnęłam z balkonu - kilka najbliższych nocy to temp. 3-4 st. Przy okazji trochę odpoczną od słońca.
A swoją droga - wiesz dlaczego haworcje aż tak gwałtownie reagują na słońce - że o gasteriach nie wspomnę
? (a rojniki czy zwykłe zielsko balkonowe - bratki itp. nic sobie z tego nie robią). Na naturalnych stanowiskach żyją przecież w ekosystemach otwartych, ew. trochę zakrzaczonych lub częściowo zacienionych skałkami. Kwestia różnicy pór roku i długości dnia "na odwrót"? Bo chyba nie chodzi o samo przestawienie się z "krajowego" spoczynku zimowego - do maja miały na to trochę czasu i stopniowo się doświetlały w domu...
Dzisiaj wieczorem nie wytrzymałam i wszystko zgarnęłam z balkonu - kilka najbliższych nocy to temp. 3-4 st. Przy okazji trochę odpoczną od słońca.
A swoją droga - wiesz dlaczego haworcje aż tak gwałtownie reagują na słońce - że o gasteriach nie wspomnę
- chromat
- 1000p

- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
Truncata i springbokvlakensis to rośliny pustynne, limifolia, koelmaniorum "step", Gasterie: glomerata, baylissiana, glauca, batesiana, ellaphieae oraz najprymitywniejsza w rodzaju rawlinsonii zasiedlają kamieniste zbocza "górek" (tak z 700m) te mają sporo światła ale spokojnie rosną też gdzieś pod krzakiem. Natomiast znaczna większość zasiedla fynbos czyli rośnie między/pod wrzoścami, srebrnikami takie tam krzaki...bebos pisze:I moje haworcje na balkonie ciężko przeżywają wiosenną insolację - chyba cieniowanie moskitierą to za mało...na szczęście nie mają poparzeń - ale większość wygląda nieciekawie - choć niektóre wręcz przeciwnie: wszystkie H. limifolia i H. attenuata z var. i cv. wyglądaj dobrze i zabierają się za kwitnienie.
A swoją droga - wiesz dlaczego haworcje aż tak gwałtownie reagują na słońce - że o gasteriach nie wspomnę? (a rojniki czy zwykłe zielsko balkonowe - bratki itp. nic sobie z tego nie robią). Na naturalnych stanowiskach żyją przecież w ekosystemach otwartych, ew. trochę zakrzaczonych lub częściowo zacienionych skałkami. Kwestia różnicy pór roku i długości dnia "na odwrót"? Bo chyba nie chodzi o samo przestawienie się z "krajowego" spoczynku zimowego - do maja miały na to trochę czasu i stopniowo się doświetlały w domu...
Rojniki to inna bajka one w naturze występują na stosunkowo dużych wysokościach ( u nas np. Jovibarba globifera ssp. hirta.) Ale są i wyjątki Jovibarba globifera ssp. globifera wyżyny na Podkarpaciu. Stosunkowo długi okres wegetacyjny mają.
W środowisku naturalnym, nie tylko samo stanowisko mniej lub bardziej zacienione ale też cechy osobnicze/gatunkowe, włoski, szczeciny, guzki wszystko to co rozprasza promienie słoneczne jest ok, ponieważ nie dochodzą promienie UV a w domu......to raczej... dużo czy roślina będzie "przypalona" zależy od nawodnienia. Było dość chłodno to nie podlewałem, szybki upał to nie zdążyły wodę pobrać i trochę lipa ale się nie przejmuje muszą odrosnąć:P
Ja firankąAkwelan_2009 pisze:Faktycznie, ta pierwsza doznała sporego "udaru", powinna się pozbierać. Ja swoje roślinki cieniuję jeszcze agrowłókniną.
U tego typu roślin, decipiens czy arachnoidea to starsze liście zazwyczaj obsychają i takie to przystosowanie do słońca, by starszymi osłaniać stożek wzrostu. To normalne kolorem będą się różnić starsze i młode liście - nasyceniem.Akwelan_2009 pisze: Krzysztof, Haworthia decipiens Willowmore Kol. FV 00331 - ta roślinka ma taki kolor jak na fotce czy "przybierze" bardziej "soczystą" zieleń, którą widać przy pędzie kwiatowym ?
No widzisz jakiś pozytywny efekt jest, oczywiście by powiedzieć, że w 100% działa to trzeba czasu ale miło to słyszećAkwelan_2009 pisze: Odnośnie stosowania mikoryzy (cały czas piszę o stosowaniu przy sadzonkach Adenium) już mogę napisać, że chociaż ostrożnie zastosowałem małe ilości, to już po sadzonkach widać, że pozytywnie reagują na ten dodatek. W moim wątku wstawię jutro kilka fotek sadzonek Adenium, które rosną z tym dodatkiem. Bardzo pozytywnie dodatek mikoryzy wpłynął na wzrost sadzonek Adenium arabicum (ostatnie fotki pokazane w moim wątku są już nieaktualne, zaczątki bocznych gałązek są już bardzo dobrze widoczne).
Ostatnio takie lobię bardzo i co ciekawe nie jest to takie trudne jak mi się wydawało kiedyś
Haworthia decipiens IB06566 - just S of Steytlerville (Kol FV560)

Haworthia kemari MBB6580 Meerlust( Kol. FV 8149,H. decipiens 'virella' sensu Bayer),

Haworthia jansenvillensis DMC11160 2 km E of Careys Brook, ENE of Jansenville( Kol.FV 00543,H. decipiens 'virella' sensu Bayer)

Taka tam kuwetka przypalona

Pozdrawiam Krzysiek
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Ładne roślinki pokazujesz
.
A jak te w doniczkach na regale rozrosną się to będzie spora "armia" i większy regalik trzeba będzie zmontować, bo i "domki" większe będą potrzebne
. Teraz ma być kilka dni chłodniejszych i bez prażącego słońca, stopniowo wrócą do normy te w "przypalonej" kuwecie
.
A jak te w doniczkach na regale rozrosną się to będzie spora "armia" i większy regalik trzeba będzie zmontować, bo i "domki" większe będą potrzebne
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Taka tam kuwetka/kuwetki
. Ależ Ci się profesjonalnie kolekcja rozwinęła!
Ja boję się kupować takie maluchy, bo kilka już straciłam - cena niższa, ale i - przynajmniej u mnie - wyższa umieralność - kiedy na zimę straciły korzenie, nie dały rady na wiosnę ich odbudować i wygląda na to, że wyschły na śmierć
.
Walczę teraz jeszcze o życie malutkiej H. parksiana z STC i jeszcze mniejszej (ale prawdziwej var.!) H. limifilolia var. gigantea...
Ogólnie - mimo jakichś tam już doświadczeń nadal mam problemy z odpowiednim podlewaniem - mam wrażenie, że większości moich Asphodelaceae cierpi na niedobór wody - pytam zatem nie pierwszy już raz - każda odpowiedź na wagę złota - jeśli Twoje haworcje będą stały na balkonie, przy temp. 18-20-27 st. - jak często i jak obficie będziesz je podlewał???
Ja boję się kupować takie maluchy, bo kilka już straciłam - cena niższa, ale i - przynajmniej u mnie - wyższa umieralność - kiedy na zimę straciły korzenie, nie dały rady na wiosnę ich odbudować i wygląda na to, że wyschły na śmierć
Walczę teraz jeszcze o życie malutkiej H. parksiana z STC i jeszcze mniejszej (ale prawdziwej var.!) H. limifilolia var. gigantea...
Ogólnie - mimo jakichś tam już doświadczeń nadal mam problemy z odpowiednim podlewaniem - mam wrażenie, że większości moich Asphodelaceae cierpi na niedobór wody - pytam zatem nie pierwszy już raz - każda odpowiedź na wagę złota - jeśli Twoje haworcje będą stały na balkonie, przy temp. 18-20-27 st. - jak często i jak obficie będziesz je podlewał???
- hen_s

Doskonale wyglądają Twoje rośliny.
Moje z tej samej dostawy dużo "biedniejsze". Chyba się mniej nimi zajmuję...
Rzeczywiście sporo tych doniczek u Ciebie. Na razie jeszcze to małe rozmiary ale z czasem trzeba będzie pomyśleć o czymś większym. I bardzo dobrze!
Rzeczywiście sporo tych doniczek u Ciebie. Na razie jeszcze to małe rozmiary ale z czasem trzeba będzie pomyśleć o czymś większym. I bardzo dobrze!
- chromat
- 1000p

- Kontakt:
hen_s pisze:Doskonale wyglądają Twoje rośliny.![]()
Jak ja ciebie znam to te Twoje na tej super mieszance są nabuzowane jak na sterydach a moje to mikrusy przy nich, a tylko tak piszesz przez grzeczność i żeś dobry chłop
Trzeba potrenować zimowaniebebos pisze:Taka tam kuwetka/kuwetki. Ależ Ci się profesjonalnie kolekcja rozwinęła!
Ja boję się kupować takie maluchy, bo kilka już straciłam - cena niższa, ale i - przynajmniej u mnie - wyższa umieralność - kiedy na zimę straciły korzenie, nie dały rady na wiosnę ich odbudować i wygląda na to, że wyschły na śmierć.
O zimowaniu u mnie gdzieś już pisałem.
Teraz nie podlewałem w sumie z 10dni przynajmniej i zobaczę jak się rozwinie pogoda. Podlewam jak jest cieplej 25C i więcej to co tydzień mniej więcej. Jak teraz to i dwa tygodnie nic nie robię. Jak się spodziewam upałów to jak się da to przed samym upałem. U mnie słońce jest do 12 godziny. Jak jest chłodniej i muszę podlać, a będę zbierał majdan do domu to podlewam na noc by zdążyły ją pobrać. Natomiast tak normalnie; jak są upały i ciepłe noce to wieczorem, przy "zwykłej" temperaturze dzień 20-25 noc 10-15 podlewam tak by obeschły przed nocą. Nie wiem "jak to robią inni"
To tylko jedna półka, są jeszcze dwie inne + kilka kaktusów na podłodze. Drugiego regału nie mam w planie, dlatego stopniowo jak coś się trafi to wymieniam na te z numerkami. Często też "przyhaczam" jakąś roślinę by zobaczyć jak będą mi rosły np. w zeszłym roku dorwałem jakieś sadzonki Adromischus i ku mojemu zdziwieniu mają się bardzo dobrze u mnie nawet w zimie, jeszcze poobserwuje a jak się uda to za rok coś ze stanowiskiem poszukamAkwelan_2009 pisze:Ładne roślinki pokazujesz.
A jak te w doniczkach na regale rozrosną się to będzie spora "armia" i większy regalik trzeba będzie zmontować, bo i "domki" większe będą potrzebne. Teraz ma być kilka dni chłodniejszych i bez prażącego słońca, stopniowo wrócą do normy te w "przypalonej" kuwecie
.
W tym roku mi się trafiła fajna Haworthia limifolia RSA, Gollel(kol .FV 00417) generalnie pozbyłem się marketowych, na rzecz właśnie jej, ale chętnie bm teraz jakieś inne klony z innych stanowisk skombinował
Próbuje jakiś artykuł na bloga o tym gatunku walnąć. Żeby było śmieszne to napiszę, że nikt łącznie z Bayerem nigdy nie widział jej w naturze podczas kwitnienia. Albo wypalanie "łąk" albo wypas bydła i dla ciekawych jedna z haworsji o właściwościach leczniczych używana rzez tubylców. Tylko jeszcze nie znalazłem co leczą tym....trzeba nacierać ???? zagryzać ????
Ciekawa kolorystyka link do trochę większej kuzynki
http://sukulenty.webzdarma.cz/img/offer/00417.jpg

Pozdrawiam Krzysiek
- chromat
- 1000p

- Kontakt:
na blogu dałem "esej" o poparzeniach słonecznych haworsji w tym roku. 
Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s

I dobrze zrobiłeś - ja już tekst ów przeczytałem!
Pouczający.
Pouczający.
- chromat
- 1000p

- Kontakt:
kurcze popisał bym coś więcej tyle, że jak już wrócę z roboty to.... 
Pozdrawiam Krzysiek
- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
No właśnie Krzysiek!
Tekst bardzo na czasie, gdyż u mnie w tym sezonie poparzeń słonecznych doświadczyło wiele sukulentów. W tym haworsje i gasterie również. A tak się starałam...
Tekst bardzo na czasie, gdyż u mnie w tym sezonie poparzeń słonecznych doświadczyło wiele sukulentów. W tym haworsje i gasterie również. A tak się starałam...
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- chromat
- 1000p

- Kontakt:
Na czasie to będzie w sobotę, bo zrzucam firankę na regał. Teraz max 20C i pada rośliny stoją a między piątkiem a sobotą będzie przynajmniej 11C różnicy i co delikatniejsze może znów przypalić

Pozdrawiam Krzysiek