Mój kawałek ziemi w ROD
- imer
- 1000p

- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Mój kawałek ziemi w ROD
To prawda, szczególnie street view, które ostatnio jest coraz więcej!
-
davussum
- 500p

- Od: 26 sie 2010, o 15:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
gdzieś między blokami to jeszcze ujdzie ale na osiedlach domków jednorodzinnych to już nie powinni tak wszystkiego dokładnie pokazywać. Ostatnio oglądałam okolice domu mojej znajomej i widać jak ona leży w ogródku na leżaczku a dzieci siedzą w piaskownicy
Wiadomo twarzy nie widać ale nie chciałabym oglądać swoich takich zdjęć. A co jak by był u niej kochanek i z nią się tak opalał 
- imer
- 1000p

- Kontakt:
Kurcze niedobrze... wynika z tego, że kochanka/kochanki nie można "przyjmować" w ogrodzie...

-
davussum
- 500p

- Od: 26 sie 2010, o 15:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Teraz nigdzie nie można się czuć bezpiecznie. Permanentna inwigilacja 
- imer
- 1000p

- Kontakt:
Ponieważ deszcze omijają Wybrzeże szerokim łukiem, znowu musiałem trochę podlać działkę. Najgorsze że w tygodniu na inna robotę już praktycznie nie ma czasu, jak po pracy jadę, jedno co dobre, ze podleje się na wieczór to nie wyschnie od razu.
I parę fotek:
1. Pąki na różach pnących już chcą się rozwijać, jednak zaatakowała je mszyca
Zrobiłem im oprysk z "Karate" mam nadzieję, że różą nic od tego nie będzie.

2. U lilii też już zaczyna być widać pączki

3. I pierwsza aksamitka

4. Oraz moja jedyna peonia

5. Hosta rozrasta się, tworzy już owal ok 90x60 cm. Czy ktoś byłby w stanie określić już co to za hosta?

6. Dalie

7. Bób

8. Rabatka jednoroczna (nie patrzcie na chwasty, nie mam kiedy ich usunąć, a wcześniej nie chciałem bo już kiedyś z chwastami usunąłem roślinki
)

9. Oregano (uwielbiam ten zapach!)

10. Melisa i tojeść kropkowana (przy świerczku ;) )

11. Natomiast z wisienka dzieje się coś niedobrego - kompletnie nie znam sie na drzewach

I jak zwykle zagadki, tym razem dwie:
12. To niebiesko kwitnąco (w realu jest trochę bardziej fioletowe niż niebieskie, zdjęcie trochę przekłamało, nie zauważyłem po zrobieniu zdjęcia)

13. Coś szykuje się do kwitnięcia, tylko co?

I parę fotek:
1. Pąki na różach pnących już chcą się rozwijać, jednak zaatakowała je mszyca

2. U lilii też już zaczyna być widać pączki

3. I pierwsza aksamitka

4. Oraz moja jedyna peonia

5. Hosta rozrasta się, tworzy już owal ok 90x60 cm. Czy ktoś byłby w stanie określić już co to za hosta?

6. Dalie

7. Bób

8. Rabatka jednoroczna (nie patrzcie na chwasty, nie mam kiedy ich usunąć, a wcześniej nie chciałem bo już kiedyś z chwastami usunąłem roślinki

9. Oregano (uwielbiam ten zapach!)

10. Melisa i tojeść kropkowana (przy świerczku ;) )

11. Natomiast z wisienka dzieje się coś niedobrego - kompletnie nie znam sie na drzewach

I jak zwykle zagadki, tym razem dwie:
12. To niebiesko kwitnąco (w realu jest trochę bardziej fioletowe niż niebieskie, zdjęcie trochę przekłamało, nie zauważyłem po zrobieniu zdjęcia)

13. Coś szykuje się do kwitnięcia, tylko co?

- Lusia 57
- 1000p

- Od: 8 sty 2011, o 13:42
No to ja spróbuję ; fioletowo kwitnąca to dąbrówka ( roślinka rozłogowa)a biało sniadek (cebulowa).
-
Grazia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Remik z drzewami owocowymi/czereśnie/mam to samo,są nawet już wybarwione czereśnie na różowo.M opryskał na grzyby i robaki i w rękawiczkach na drugi dzień pościągał to brązowe.To chyba mszyca drzew owocowych.
- imer
- 1000p

- Kontakt:
Lusiu
- masz rację co do dąbrówki, całkiem zapomniałem, że tam rosła, bo jakoś malutkie listki ma (może troszkę przemarzła), natomiast, że tam mam śniadka to nie przypuszczałem, miałem w innej części działki, już czas jakiś temu zakwitł, ale z powodu porządków został wykopany. Ale ta rabata jest w cieniu i pewnie dlatego dopiero kwitnie.
Grażynko - w tym roku jakiś koszmar z mszycami, najpierw bób i czereśnia (na szczęście na czereśni od razu zauważyłem i opryskałem), później róże i jabłonka,a to na wiśni to koszmar, te brązowe kwiatki jeszcze w czwartek były "normalne" i nic im nie było. Mam jeszcze trochę "Karate" (na mszyce) i "Miedzian" (grzybobójczy) z zeszłego roku to mogę prysnąć,ale nie wiem czy ją coś jeszcze uratuje
Grażynko - w tym roku jakiś koszmar z mszycami, najpierw bób i czereśnia (na szczęście na czereśni od razu zauważyłem i opryskałem), później róże i jabłonka,a to na wiśni to koszmar, te brązowe kwiatki jeszcze w czwartek były "normalne" i nic im nie było. Mam jeszcze trochę "Karate" (na mszyce) i "Miedzian" (grzybobójczy) z zeszłego roku to mogę prysnąć,ale nie wiem czy ją coś jeszcze uratuje
Remi na wiśni może być monilioza, bardzo groźna choroba. Jeśli będą zasychać całe pędy to na pewno to. Zakażone pędy pościnaj i spal. I natychmiast opryskaj czymś na tę chorobę. Jeśli masz migdałka to też go opryskaj bo on to świństwo szybko łapie. Ja w tym roku chyba będę musiała wyciąć wiśnię gruczałkowatą (wygląda jak biały migdałek). Ma zaatakowane wszysktie pędy. Wątpię czy uda się ją uratować. A w zeszłym roku tak pięknie kwitła.
-- 30 maja 2012, o 21:05 --
A jeśli chodzi o hostę to mam taką samą. Co prawda nie znam nazwy odmiany, ale to najpopularniejsza i chyba jedyna kiedyś w sprzedaży hosta, wszysc ją mieli. Ja swoją dostałam od mamy, mam ją jakieś 15 lat, a mama twierdzi, że też miała ją jakieś 15-20 lat. Tak więc moja jest bardzo wiekowa.
-- 30 maja 2012, o 21:05 --
A jeśli chodzi o hostę to mam taką samą. Co prawda nie znam nazwy odmiany, ale to najpopularniejsza i chyba jedyna kiedyś w sprzedaży hosta, wszysc ją mieli. Ja swoją dostałam od mamy, mam ją jakieś 15 lat, a mama twierdzi, że też miała ją jakieś 15-20 lat. Tak więc moja jest bardzo wiekowa.
Różyczki super, będzie piękny widoczek . Kleo w moim wątku podała preparat na mszyce ( Teppeki 50 WG), może wypróbuj ? Ja też wcześniej stosowałam karate, bardzo szybko pomogło, ale równie szybko powróciły. Teraz zamierzam kupić ten podany przez Kleo i może się uda pozbyć dziadów.
Niezłe masz te ziółka, z wielką chęcią bym takiego oregano skubnęła
Niezłe masz te ziółka, z wielką chęcią bym takiego oregano skubnęła
- imer
- 1000p

- Kontakt:
Basiu - na drzewach owocowych kompletnie się nie znam, mam po jednej: jabłonkę, czereśnie i wiśnię. Wszystkie nieduże, pewnie z 6-8 letnie. Jabłonka w sumie co 2 rok ładnie owocuje, natomiast wiśnia i czereśnia bardzo słabo. W zeszłym sezonie u wszystkich z wiśniami był pogrom. A teraz to u mnie. W ogóle to nie wiem czy jej nie wytnę bo w trochę niewygodnym miejscu rośnie, ale z drugiej strony szkoda. Jak już pisałem na czereśniach i były mszyce, ale po opryskaniu Karate znikły i nie wróciły, ostatnio też na jabłonce, natomiast na tej wiśni nie widziałem
Migdałka nie mam.
Alu - Mam nadzieję, ze ładnie będą kwitnąć
Poczytam o tych preparatach. A to oregano i obok melisa rosną tam od lat i co roku pięknie rosną (chociaż melisy nie używam, ale dostają ją sąsiadki i "ciotki" ).
Alu - Mam nadzieję, ze ładnie będą kwitnąć
- Gosia123A
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 maja 2011, o 19:37
Remi jak zwykle śliczne roślinki i w ogóle.Brawo

- Mirabela
- 1000p

- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Ja czekam na rozkwit Twoich różyczek. Moje też w tym roku dadzą popis. Jest ich całe mnóstwo w porównaniu do zeszłego roku. Ale było by nudno, jak co roku roślinki byłyby takie same. A tak przemiennie kwitną, rosną. Jest na co ponarzekać lub zachwycać się.
- imer
- 1000p

- Kontakt:
Gosiu - dziękuję pięknie
Mireczko - Ja tez nie mogę się doczekać, wczoraj w końcu kupiłem trochę kory i obsypałem dookoła części róż, aby nie zachwaszczały się tak bardzo. Niestety brak autka jest mocno uciążliwy przy takich zakupach (więcej niż 1 worka się nie przewiezie "piechotą" czy rowerem).
Jednak wczoraj wykorzystałem fakt zakupu huśtawki dla małej i trochę kory tez nabyłem.
A takie coś nabyłem w promocji w jednym z marketów
(oczywiście to zdjęcie z katalogu bo zanim będzie postawione....)

Ps.
Jakie było moje zdziwienie, gdy wczoraj zobaczyłem u siebie pierwsze 3 czerwone truskawki! szok
Mireczko - Ja tez nie mogę się doczekać, wczoraj w końcu kupiłem trochę kory i obsypałem dookoła części róż, aby nie zachwaszczały się tak bardzo. Niestety brak autka jest mocno uciążliwy przy takich zakupach (więcej niż 1 worka się nie przewiezie "piechotą" czy rowerem).
Jednak wczoraj wykorzystałem fakt zakupu huśtawki dla małej i trochę kory tez nabyłem.
A takie coś nabyłem w promocji w jednym z marketów

Ps.
Jakie było moje zdziwienie, gdy wczoraj zobaczyłem u siebie pierwsze 3 czerwone truskawki! szok
- Dyshia
- 1000p

- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale będzie radocha.
Sama bym do Ciebie wpadła, bo wstyd sie przyznać, ale nadal uwielbiam huśtawki. 
A w tym roku truskawki to mam co najwyżej kupne, za to kilka poziomek się uchowało i wiszą czerwoniutkie od kilku dni.
A w tym roku truskawki to mam co najwyżej kupne, za to kilka poziomek się uchowało i wiszą czerwoniutkie od kilku dni.