Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Post »

aguniada Aguś ;:196 dla takich postów warto właśnie przebywać na Forum Ogrodniczym ;:180 Człowiek znajduje TUTAJ wiele inspiracji, porad , zdobywa wiedzę ...i jaszcze jest chwalony - dziękuję to duża dawka pozytywnej energii motywująca do dalszego działania ;:180

mm-complex Danusiu wiesz , że takie komplementy "uskrzydlają" - dziękuję ;:196

Mój kaprys kolorystyczny w ogrodzie zbiegł się z urządzaniem wnętrza w nowym domku ;:202 Tam też panuje stonowana kolorystyka, (ecri, beże, brązy, liliowy) co myślę, że dodaje wdzięku i uroku powstającym wnętrzom w wiejskim stylu... a że gusta zmienne są więc "uspokoiłam" kolorystykę kompozycji tarasowych i ogrodowych... i kolor elewacji też bym dzisiaj zmieniła :;230 :;230

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W ubiegłym roku wymyśliłam sobie włókninowe kieszonko - doniczki na roślinki... Pomysł się sprawdził i zdał egzamin. Chciałam wnieść troszeczkę życia na żwirowych ścieżynkach i "złamać" to zielenią ale tam gdzie warstwa żwirku była wysoka ziemia uciekała i rozmywała się nie dając możliwości ukorzenienia się roślinkom. Kieszonki włókninowe pomogły, sporo miejsc obsadziłam ... i jest ;:108 ... kępki niziutkich skalniaczków przetrwały w kamienistych ścieżkach i tak dzisiaj się prezentują:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... :wit
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu a powiedz mi czy żwir nie zjeżdża ci z górek???
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

a ja spytam o mocowanie słomianych mat na dachu altanki. Pisałaś wcześniej, ale nie zakodowałam sobie, bo masz papę i wiem, że nie chciałaś jej dziurawić, to jak te maty trzymają się ?

Pomysł z włókninowymi kieszonkami fajny i wart naśladowania. Może i wykorzystam go na moim "skalniaku" założonym na kupie żółtego piasku. Tylko, że kora zjeżdża mi po włókninie :-(. Muszę stopnie porobić.
Najgorsze u mnie jest to, ze zaczynam grzebać w kilku miejscach na raz i wszystko mam zaczęte a nic nie skończone ;:14
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22

Post »

Jolu i ja wykorzystam ten pomysł. Czy dobrze rozumiem - z włókniny robisz coś na podobieństwo doniczki, wypełniasz to ziemią, sadzisz w tym roślinkę i to wszystko umieszczasz w żwirze? U mnie w stromiźnie oczka ziemia ucieka wraz z opadami, jeśli dobrze zrozumiałam Twoja ideę, kieszonki z włókniny powinny zatrzymać wszystko w miarę w miejscu usadowienia.

A jeszcze powiedz mi jedno - co z hostami w donicach na zimę? będziesz je jakoś zabezpieczać, czy maja sobie poradzić - mam ochotę na taki pomysł szczególnie w zacienione miejsca za domem, które sa niestety wyłożone kostką przez co monotonnie szare.

Buziaczki Kochana - cudnie ogląda się Twoje pejzaże i czyta o nowych inspirujących planach .
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aage :wit nie mam żwiru na górkach. Mam wydzielone dużymi kamieniami i podkładami kolejowymi stopnie i różnej wysokości poziomy i jeśli jest nawet lekki spadek żwir się nie odsuwa.

Sosenki4 :wit maty na dachu zamocowane są drutami tzn. w pionie i poziomie zamocowany jest drut i dopiero do tego doczepiana jest mata tak, by jedna warstwa nachodziła na drugą . Kory na włókninie troszeczkę mam na swoich stokach :D ale jeżeli wysypiesz grubszą warstwę kory nic się nie obsuwa.
A to , że pracujesz w kilku miejscach na raz to dla mnie nie nowość ...sama tak robię :;230 Ale za to jak wszystko zaczyna się stopniowo wykańczać to szybciej efekty widać :tan
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm ciekawa jestem jak to będzie u mnie :|
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, karmnik odcięty między kamykami i żwirkiem wygląda super - takie maleństwo, a cieszy ;:173
Podobnie jak Aguniada, lubię bawić się aparatem i obiektywem makro, ale faktycznie, że to tylko wycinek naszego zielonego swiata. Zdjęcia z perpektywy ukazują zakątki i miejsca, które tak naprawdę tworzą atmosferę naszych ogrodów...wtedy masz wrażenie, że spacerujesz po nim, wdychasz zapachy i napawasz się jego urokiem.. ;:170 Uwielbiam spacery po Twoim ogrodzie ;:65
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

emienta :wit Dokładnie tak jak napisałaś ...przy najmniejszych moich oczkach tak rosną mini hosty, żurawki, wierzba mini, iglaki , trzmielina, trawka, a przy studni mam wielką "donicę z włókniny "już od kilku lat tam rosną kulki z bukszpanów i żurawki no i była wierzba ale zmarzła.

Hosty podobno doskonale sobie radzą zimą w donicach, bez żadnego dodatkowego zabezpieczenia. Mają stać na dworze w zacisznym miejscu ale tak by śnieżek na nie padał ;:108
Ja w donicach na tarasie zawsze robię zimową kompozycję z gałązek iglaków - więc będzie to dodatkowe zabezpieczenie. Ale mam taką wielgachną hostę wykopaną już kilka lat temu :oops: która nie znalazła docelowego miejsca ;:oj i tak sobie stoi wykopana kilka lat... i żaden mróz jej nie zniszczył...

Dziękuję za magiczne słowa ;:196

A to moje wczorajsze zmagania... :D Tak robiłam kolejne kieszonko - doniczki z włókniny:

Obrazek

Napełniłam je ziemią i własnymi sadzonkami karmnika ościstego:

Obrazek

I na miejsce docelowe - czyli tam gdzie dużo żwiru, mokradło i bagno więc to jedyne rozwiązanie, by tam coś rosło...:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiem ... mało są widoczne, bo sadzonki mikrusie ale w ubiegłym roku na all zakupiłam tylko jedną małą doniczkę z karmnikiem ościstym i sadzonki robię sama więc to trwa i trwa... ale na przyszły rok już coś będzie widać ;:224

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Piekne to wygląda cudny masz ,,karmnik ościsty" moja ulubionaa roślinka.
Ogród cudny ;:oj
Zapraszam do mnie w wolnej chwili
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Niezmiennie się zachwycam-pewnie dlatego że to moje "klimaty" - jestem pełna podziwu
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wow ilu mam gości ;:162 nie mogę zdążyć z odpisywaniem... :;230 Ale mam dużo czasu to podołam ;:108 U mnie się dzisiaj "ćwiczebne wariactwo rajdowe" zaczęło i nie idzie wytrzymać w ogrodzie... Panowie rajdowcy trenują sobie trasę na Rajd Karkonoski i strach w ogrodzie siedzieć , bo nie wiadomo czy nie wylądują u mnie na altanie :;230

aage ... Jak dasz grubszą warstwę kamieni to będzie ok. Mimo, że żwir mam na włókninie ładnie się ubija i trzyma kupy ;:108

robaczek_Poznan ;:196 ... i właśnie fajne jest to, że możemy budować, fotografować i przedstawiać swój świat w takiej formie jak lubimy i tak jak chcemy :tan

Piotr=) :wit ... właśnie mnie zauroczyły piękne poduchy jakie tworzy karmnik ościsty. Szkoda tylko, że trzeba czasu i dużo cierpliwości, by uzyskać większe rozmiary... Już oczyma wyobraźni widzę moje schodki i kamole przeplecione zielonymi plamami z drobnymi białymi kwiatuszkami :tan
A do Ciebie to zaglądam nawet bez zaproszenia :;230 , bo tak jak kiedyś w Twoim wątku pisałam
"...ogród w moim stylu, a i wiele łączy nasze ogrody tzn. skarpy, oczka, żwirek, kamienie , kora ..."

dorcia7 witaj w moim wątku :wit cieszę się , że mamy podobne gusta i łączą nas "te same klimaty" Chyba jeszcze u Ciebie nie byłam... ale zaraz zaglądnę ;:108

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zobaczymy...mam nadzieję że będzie ładnie.....hmm mówisz ;:71 na altanie :;230
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga tak gazują raz w dół , a za chwilę do góry, że już nie da się tego wytrzymać ;:221

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To właśnie słuchaweczki na uszy i posłuchać kojącej muzyczki :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”