Petunia z nasion Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
ivona15
200p
200p
Od: 12 lut 2012, o 16:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Petunia z nasion

Post »

Rozkrzewią się szybko, tylko, że opóźni im się kwitnięcie przez to.Moje też są zwisające ale nie były takie wiotkie, może wzmocnią się teraz jak je dokarmisz troszkę.
Iwona
Maksia
50p
50p
Od: 26 mar 2012, o 21:28

Post »

OK Ivona to jutro uszczknę nieco :)

Lukos dzięki za info - zobaczę do natury, ale to ten sklep z kosmetykami masz na myśli?

No podlewam bo się boję przesuszyć :uszy ponoć petunie nie lubią mieć sucho...
ivona15
200p
200p

Post »

Hej kochani , jak tam Wasze petuńki?Moje kwitną, ale z pełnych to chyba nici będą.Ta jasna np, miała być pełna, tak samo ta pasiasta.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek
Iwona
ziemia_120
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 22:31

Post »

ivona15 - piękne masz petunie!

Ja powoli moje wyprowadzam na dwór (miałam to zrobić wcześniej, ale pogoda mnie zmusiła do ponownego trzymania ich w domu). Na razie przepikowałam jakieś 30 sztuk. Reszta czeka jeszcze w pojemnikach zbiorowych. Jeden kwiatek mi zakwitł - jasny fiolet, ale ma kielich taki mniejszy niż u "klasycznych" petunii (coś pomiędzy dużym kielichem, a kielichem u million bells). Widzę parę innych pąków - jeden będzie chyba ciemny fiolet, a jeden chyba żółty ;:138

Część moich sadzoneczek jest trochę powyciągana ze względu na zbyt małą ilość słońca, ale łodyżki mają silne. Nie są również tak bujne w liście, jak te sadzonki, które widzę na zdjęciach. Martwi mnie jednak to, że liście nie są takie mocno zielone, ale raczej takie zielono-żółte.... blado-zielone... Nie wiem co z tym zrobić?... Co radzicie? Może zasilić jakimś nawozem?

Poradzicie?
Pozdrawiam!
Gosia ziemia_120
Pozdrawiam!
Gosia ziemia_120
Ogród Wschodzącego Słońca
ivona15
200p
200p

Post »

Gosiu to chyba tez zależy od odmiany, u mnie np te z mieszanki są słabsze i mają inny odcień zieleni, właśnie jaśniejszy.Ja zasilam je od pierwszego przepikowania, także i ty się nie zastanawiaj tylko je dokarmiaj.
Iwona
Awatar użytkownika
dorota33
200p
200p
Od: 6 sty 2012, o 17:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oto moje petuńki pierwsze kwiatki .miały być wiszące a rosną w górę Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
DOROTA
Awatar użytkownika
Dorotak
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:05

Post »

dorota33 ale piekne moje jeszcze malutkie ;:63
Awatar użytkownika
lolka289
100p
100p
Od: 4 kwie 2012, o 12:27

Post »

http://img41.imageshack.us/img41/1839/dsc00307gv.jpg [/img]

nie wiem czymi sie udało wkleic zdjecie ale pomozcie co to za roslinka
Pozdrawiam Ilona
Mój wątek:Balkonowe inspiracje Lolki
Awatar użytkownika
dorota33
200p
200p
Od: 6 sty 2012, o 17:41

Post »

wydaje mi się że to jest petunia
DOROTA
ziemia_120
100p
100p

Post »

Witam,

wreszcie kilka zdjęć mojej "szkółki". Część przepikowana, część niestety nie... Czasu brak... Aż mi wstyd. Ale roślinki są dzielne i nawet kwitną! Jestem już "po Komunii" mojej córki, więc teraz biorę się do przesadzania!
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!

Gosia ziemia_120

PS - A tutaj jedno zdjęcie doniczki wiszącej z million bells czyli tzw. milionki -> kupiłam na hali targowej w Gdyni za 15 zł i uważam, że było warto. Bardzo mnie cieszą jej pomarańczowe kwiatuszki :tan
Obrazek
Pozdrawiam!
Gosia ziemia_120
Maksia
50p
50p

Post »

Śliczne te Twoje i te kupne :) Fajnie, że już Ci kwitną ;:138

Moje chyba jednak zasiałam za późno, dalej są dość małe i wydaje mi się, że do kwitnienia cała wieczność :(

Bardzo chciałam mieć piękne kwiatki na balkonie i wyszło jak wyszło, więc wczoraj pojechałam na giełdę kwiatową i kupiłam sobie surfinie i petunie - zasadziłam z mężem do doniczek, powiesiliśmy i balkon nabrał uroku ;:3

Oczywiście moje maleństwa dalej są na balkonie i czekam jak zakwitną - sprawi mi to olbrzymią radość, ale może stać się dopiero w lipcu czy sierpniu ;:223
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Te ? Million Bells ?, jakkolwiek śliczne, petuniami nie są (jest to Calibrachoa x hybrida).

Pozdrawiam!
LOKI
ziemia_120
100p
100p

Post »

Locutus pisze:Te ? Million Bells ?, jakkolwiek śliczne, petuniami nie są (jest to Calibrachoa x hybrida).

Pozdrawiam!
LOKI
Witaj LOKI - a to ciekawe z tymi milionkami - byłam przekonana, że to odmiana petunii. Ale ktoś tutaj chyba pisał, że kupił sobie taką odmianę petunii "tiny tunie" - obejrzałam zdjęcia na googlach i ta odmiana wygląda bardzo podobnie to milionek... może dlatego jest to mylone.

Pozdrawiam!

Gosia
Pozdrawiam!
Gosia ziemia_120
Maksia
50p
50p

Post »

Zapytam Was o kwestię pielęgnacji - mianowicie wiem, że zwiędnięte kwiaty należy ucinać, ale zastanawiam się kiedy?

Czy jak tylko zaczynają więdnąć i tracić jędrność czy też dopiero jak są w naprawdę złym stanie?

Póki co mam ich mało więc chciałabym każdego zatrzymać jak najdłużej....
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Ja wycinam przekwitłe kwiaty jak robią się takie klapnięte, brzydkie..
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”