Róże i nie tylko - rok 2012 część 1 - Gosia
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róże i nie tylko - rok 2012 część 1 - Gosia
Majka - też czekam na kwiaty u Was.
Asiu - Chianti rośnie u mnie rozłogami - dostały już je dwie forumki i mam nadzieję że u nich będzie dobrze rosła i kwitła. Jak na moje doświadczenie - Chianti - potrzebuje bardzo dużo miejsca bo rozrasta się niemożliwie - raczej jest krzewiasta niż pnąca ale ma dorosnąć do 300 cm wysokości. Jest też bardzo kolczasta, lepiej jej nie przesadzać. Jak będziesz chciała poczekać może wybije nowy pęd i dostałabyś ją ode mnie lub w szkółce obok mnie mają ją w doniczkach - zawsze u nich mogę Ci ją kupić.
Asiu - Chianti rośnie u mnie rozłogami - dostały już je dwie forumki i mam nadzieję że u nich będzie dobrze rosła i kwitła. Jak na moje doświadczenie - Chianti - potrzebuje bardzo dużo miejsca bo rozrasta się niemożliwie - raczej jest krzewiasta niż pnąca ale ma dorosnąć do 300 cm wysokości. Jest też bardzo kolczasta, lepiej jej nie przesadzać. Jak będziesz chciała poczekać może wybije nowy pęd i dostałabyś ją ode mnie lub w szkółce obok mnie mają ją w doniczkach - zawsze u nich mogę Ci ją kupić.
- camellia

- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki, muszę jeszcze pomyśleć, najgorzej z tym miejscem...
U mnie już kwitnie pierwsza róża, kwiatu nie zobaczę.
U mnie już kwitnie pierwsza róża, kwiatu nie zobaczę.
To nie fair, że ty już masz takie pączki!
Nevada cuuuudooownnna! Zaczynam poważnie rozważać moją pierwszą różę z niewielką ilością płatków.
Gosiu czy ja moję poprosić o zdjęcia Constance Spry?
Nevada cuuuudooownnna! Zaczynam poważnie rozważać moją pierwszą różę z niewielką ilością płatków.
Gosiu czy ja moję poprosić o zdjęcia Constance Spry?
Jakiż ona ma cudowny kwiat i kolor
Piękna róża!
Dziękuję
Dziękuję
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Nevadę mam z tego roku, więc jeszcze nie zakwitnie tak ładnie, ale cieszę się, że rośnie u mnie
Constance Spry w moim ulubionym kolorze.
Znalazłam jeden pąk uszkodzony chyba przez kwieciaka, nadłamany, ale wiszący na krzaku.
Znalazłam jeden pąk uszkodzony chyba przez kwieciaka, nadłamany, ale wiszący na krzaku.
Ależ róże na tle tego muru wyglądają niczym z tajemniczego ogrodu!
To dodaje im tylko uroku.
- Deirde

Asiu - ten mur mi się nie podoba dlatego przygotowałam matę brązową - założę ją na mur gdy będę robić zdjęcia. Będzie ona stanowiła przynajmniej jednakowe tło dla róży.
Niedługo zakwitnie Cartier - ma już różowe płatki widoczne. Róże wczoraj podlałam, dziś też będzie taki upał.
Kilka pąków:
na początek pąk na Białym Edenie

moja NN będzie kwitła 4 kwiatami, ma piękne ciemne liście

Celeste - ma piękne pąki ale do kwitnienia jeszcze daleko

Minette - ma bardzo ładne pąki, liczę że po przeniesieniu na nowe miejsce ładnie się rozrośnie.

No i Jantar - on zawsze wie gdzie się położyć.

Niedługo zakwitnie Cartier - ma już różowe płatki widoczne. Róże wczoraj podlałam, dziś też będzie taki upał.
Kilka pąków:
na początek pąk na Białym Edenie

moja NN będzie kwitła 4 kwiatami, ma piękne ciemne liście

Celeste - ma piękne pąki ale do kwitnienia jeszcze daleko

Minette - ma bardzo ładne pąki, liczę że po przeniesieniu na nowe miejsce ładnie się rozrośnie.

No i Jantar - on zawsze wie gdzie się położyć.

- tara

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Jantar podobnie jak mój Reks to znają swoje miejsca w ogrodzie i jak je nie kochać
_NIE - Dzięki za len juz sie cieszę
Salet jak pamiętam w ub.sezonie powtórzyła i dość długo kwitła, druga która całkowicie przypomina Salet tylko wielki z niej krzaczor nie kwitła ale w tym roku widzę sporo pączków zobaczymy co to jest ale to Twoja/moja, jak zresztą wszystkie od Ciebie zdrowe, nie narzekam.
Gosiu - sąsiadów nie wybieramy i to problem, u mnie przed działką mamy drogę i taki pas zieleni, dziki - ale tez zrobili teraz dzikie wysypisko, kto co ma worki, itp. nie działkowicze ale wyrzucają z samochodów a najczęściej bezdomni lub ciekawscy rozgrzebują, dosłownie plaga!
_NIE - Dzięki za len juz sie cieszę
Salet jak pamiętam w ub.sezonie powtórzyła i dość długo kwitła, druga która całkowicie przypomina Salet tylko wielki z niej krzaczor nie kwitła ale w tym roku widzę sporo pączków zobaczymy co to jest ale to Twoja/moja, jak zresztą wszystkie od Ciebie zdrowe, nie narzekam.
Gosiu - sąsiadów nie wybieramy i to problem, u mnie przed działką mamy drogę i taki pas zieleni, dziki - ale tez zrobili teraz dzikie wysypisko, kto co ma worki, itp. nie działkowicze ale wyrzucają z samochodów a najczęściej bezdomni lub ciekawscy rozgrzebują, dosłownie plaga!
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Biały Eden czekam na niego z niecierpliwością
Mam nadzieję,że dobrze go opryskałaś,trzymam kciuki 
-
edulkot

- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nevada daje po oczach i ta wczesna pora kwitnienia to same pozytywy.
Pączków dużo i czeka nas prawdziwy pokaz różany.
Pączków dużo i czeka nas prawdziwy pokaz różany.
- Alionuszka

- Od: 16 cze 2009, o 23:21
Twój biały Eden już w pączkach ,a mój różowy rozwija na nowo pędy od ziemi,a kwiatów na razie nie widać...ale czekam ,co mi pozostaje...
Bruzdownice jakby już zakończyły przelot ,ale kwieciaki załatwiły mi chyba z 30 pąków Stanwell Perpetual ...teraz już za późno na oprysk ,ale w następnym roku nie będę się z nimi cackać...
Wyzbieralam jeszcze pąki z hybrid rugosy...,do tych dzikusek najbardziej ciągną...
Bruzdownice jakby już zakończyły przelot ,ale kwieciaki załatwiły mi chyba z 30 pąków Stanwell Perpetual ...teraz już za późno na oprysk ,ale w następnym roku nie będę się z nimi cackać...
Wyzbieralam jeszcze pąki z hybrid rugosy...,do tych dzikusek najbardziej ciągną...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Deirde

Nelu - Alionuszka - bruzdownica dała sobie spokój ale z tego co pamiętam uderzy jeszcze raz, chyba największe szkody w różach wyrządza właśnie teraz, potem są mniejsze. Moim zdaniem kwieciak jest znacznie groźniejszy - mi teraz przyssał się do Chloris - rano zbierałam 10 pąków z ziemi, a w tym roku zakwitnie Chloris pierwszy raz. Z Edenki bardzo się cieszę ale miałam też Eden 85 - niestety padł - może zamówię ją sobie we francuskiej szkółce - mieli jakościowo bardzo dobre sadzonki. Stanwell - nie mam ale w szkółce ja oglądałam - podoba mi się jej kolor - sądzę że nie ma sensu z kwieciakiem się cackać - z tym szkodnikiem jest tylko taki wybór - albo kwiaty albo nic.
edulkot - Nevada musi grać pierwsze skrzypce - najlepiej posadzona gdzieś pojedynczo, szkoda tylko że tak kiepsko powtarza.
Aniu - Eden wypuścił pąki po ataku bruzdownicy, będzie kwitł później, pryskałam go tylko na mszyce.
taruś - dziś obserwowałam Jantara - nie mógł przejść po kocimiętce, to przeszedł po róży. Kolce z łap już wyjmowałam ale i tak cieszę się że go mam - psa oczywiście.
Aniu - dla mnie wysłanie lnu to nie problem, ostatnio na Gardenii rozdawałam nasiona wilca - co roku mam dużo go na siatce, sam się wysiewa, a potem nie mam co z nim zrobić. Z tymi workami śmieci to jest na tyle kiepsko że zwykle nikt się tym nie interesuje choć u nas było kilka wpadek - zrobiono zdjęcia rejestracji samochodów wywożących śmieci i trafiło to do policji. Zresztą niedawno dowiedziałam się że u nas ma być sortownia śmieci - przy 3 dużych osiedlach mieszkaniowych. Było zebranie wiejskie i będzie protest mieszkańców. Znowu nas telewizja odwiedzi - ostatnio były 3 kiedy się dowiedzieliśmy o tym że nie będzie obwodnicy Poznania bo skończy się ono w naszej miejscowości. Zabraknie 5,5 km drogi. Było zebranie i nawet był ktoś z władz.
To dobry sposób na zabezpieczenie róż przed zwierzakami - stosuje zwykłą siatkę:

W zeszłym roku udało mi się tak uratować Englantynę przed zagładą.
edulkot - Nevada musi grać pierwsze skrzypce - najlepiej posadzona gdzieś pojedynczo, szkoda tylko że tak kiepsko powtarza.
Aniu - Eden wypuścił pąki po ataku bruzdownicy, będzie kwitł później, pryskałam go tylko na mszyce.
taruś - dziś obserwowałam Jantara - nie mógł przejść po kocimiętce, to przeszedł po róży. Kolce z łap już wyjmowałam ale i tak cieszę się że go mam - psa oczywiście.
Aniu - dla mnie wysłanie lnu to nie problem, ostatnio na Gardenii rozdawałam nasiona wilca - co roku mam dużo go na siatce, sam się wysiewa, a potem nie mam co z nim zrobić. Z tymi workami śmieci to jest na tyle kiepsko że zwykle nikt się tym nie interesuje choć u nas było kilka wpadek - zrobiono zdjęcia rejestracji samochodów wywożących śmieci i trafiło to do policji. Zresztą niedawno dowiedziałam się że u nas ma być sortownia śmieci - przy 3 dużych osiedlach mieszkaniowych. Było zebranie wiejskie i będzie protest mieszkańców. Znowu nas telewizja odwiedzi - ostatnio były 3 kiedy się dowiedzieliśmy o tym że nie będzie obwodnicy Poznania bo skończy się ono w naszej miejscowości. Zabraknie 5,5 km drogi. Było zebranie i nawet był ktoś z władz.
To dobry sposób na zabezpieczenie róż przed zwierzakami - stosuje zwykłą siatkę:

W zeszłym roku udało mi się tak uratować Englantynę przed zagładą.
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Gosiu z francuskiej to na jesień i ja się pisze ...tym razem Białego Edena nie popuszczę
Fajnego masz piesia,moja też uwielbia wylegiwać się na słoneczku
Gosiu możesz mi napisać parę słów o Cottage Rose? Czy warto ją kupić?
Fajnego masz piesia,moja też uwielbia wylegiwać się na słoneczku
Gosiu możesz mi napisać parę słów o Cottage Rose? Czy warto ją kupić?
- Deirde

Aniu - jeśli chodzi o Cottage Rose - moja ma około 180 cm wzrostu, nie zmarzła, ma dużo pąków - sądzę ze warto ją kupić - kwitnie bardzo obficie ale u mnie trochę chorowała na plamistość. Kwiaty ma średniej wielkości, z oczkiem - taki blady róż. Ten typ kwiatu mi bardzo przypadł do gustu. Jest jeden minus - ma bardzo cienkie pędy - u mnie wymaga podpórki.
U mnie sezon różany już zaczął się na dobre - dziś zakwitły następne róże, w ciągu kilku dni oczekuje następnych kwiatów.
Rano zobaczyłam pierwsze kwiaty Chianti - na zdjęciach na helpie ma kwiaty ciemniejsze ale moja jest na pełnym słońcu:

Do kwitnienia szykuje się około 50 kwiatów - nie spodziewałam się że zakwitnie tak obficie.
U mnie sezon różany już zaczął się na dobre - dziś zakwitły następne róże, w ciągu kilku dni oczekuje następnych kwiatów.
Rano zobaczyłam pierwsze kwiaty Chianti - na zdjęciach na helpie ma kwiaty ciemniejsze ale moja jest na pełnym słońcu:

Do kwitnienia szykuje się około 50 kwiatów - nie spodziewałam się że zakwitnie tak obficie.