Mój ogródek - kogra - 2cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Takuma
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 paź 2007, o 10:13

Post »

Grażynko-piękne te Twoje tulipany,ale najpiękniejszy i najbardziej okazały jest złotlin,którego teraz pokazałaś w całej krasie.Z Twojego ogródka z dnia na dzień robi się kogrobusz,jeszcze piękniejszy od zeszłorocznego.Teraz będę tu częściej zaglądał! :D :D :D
Piotr
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

;:111 ;:111 ;:111
Coś mam jeszcze dodawać? :wink:
Jak kolorowo i buszowato. :lol:
A tulipany :shock: dwukolorowe, kratki paski, ciapki i... . :shock: :shock: :shock:
Pozdrawiam.
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja już też nic więcej nie dodam bo co mam napisać :shock:
Jak patrzę na twoje roślinki Grażynko to mogę tylko zrobić och i ach :lol:
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
violetta
500p
500p
Od: 15 kwie 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudnie się spacerowało po twoim ogrodzie. Tyle roślin i kolorów. Piękny złotlin, już mi się taki zamarzył. Tulipany też w oryginalnych kolorach, a moje dopiero mają zamiar kwitnąć, botaniczne tylko już przekwitły.
Z wiosną nadzieje rosną. Wiola
Ogród violetty
ogród violetty cz.2
Awatar użytkownika
miikaka
200p
200p
Od: 12 lis 2007, o 11:14

Post »

Grażynko!

Jakoś najpierw w oczy rzucił mi się post Joli...zwłaszcza ech, ach :D Jak obejrzałam fotki to podpisuję się pod tym "dwoma ręcami i nogami" :wink:
Piękne tulipany.
Pozdrawiam
Mika
Mój mini ogródeczek
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynko!

Pięknie wiosenny masz już ogród! Miło po mojej "dziczy" obejrzeć sobie takie widoki!
Skoro narcyzy są mniej wymagające od tulipanów i jest taki ich wybór, to jesienią trzeba będzie
pomyśleć o następnych odmianach. :wink:
Tulipany świetne! A tak z ciekawości - bo pisałaś, że już należy je zasilić - co Ty im dajesz?
kogra pisze:tak mam kilka kalin to jedna z nich / przeczytaj wyżej / . Do lata to jeszcze daleko, ale teraz ten żywopłot nieformalny najpiękniej wygląda. Potem jak wszystko okwitnie zostanie przycięte, przerzedzone i zasilone, aby w przyszłym roku było jeszcze barwniej.
Przypomniałaś mi o kalinach Grażynko! Dzięki! A którą polecałabyś najbardziej na nieformowany żywopłot od strony południowej gdzie wieją wiatry?
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Basowo - to prawda że wiosna jest najpiękniejszą porą roku. Wtedy ogrody są najbardziej ukwiecone. A tulipan w kolorach Wrocławia to taki właśnie powracający do swoich korzeni. :wink: :lol: Czyli "przeskoczek".

Izo - miniaturowy złotlin robi puste kwiatki a normalny pełne. Specjalnie dla Ciebie zrobiłam sadzonkę złotlina normalnego. Jak podrośnie to wyślę. :P
Tulipany mają takie kolory w naturze. Były kupione 2 lata temu - chyba - ale nie wszystkie jeszcze kwitną, więc będzie co oglądać jeszcze przez miesiąc jak pogoda będzie odpowiednia. :wink: :lol:

Grzesiu - zapraszam na ławeczkę, bo teraz jest najbardziej kolorowo. Migdałka posadż w towarzystwie innych krzewów, to zacieniany wytrzyma jeśli nie zapomnisz go od czasu do czasu podlać. Dorosłe krzewy radzą sobie same całkiem nieżle.
To białe to rzeczywiście krzew tawuły Grefsheim. Doskonała na nieformalne żywopłoty lub do środka klombów kwiatowych.

Takuma - dzięki, że wpadłeś i tak dokładnie śledzisz mój kogrobusz. Zaglądaj kiedy tylko zachcesz - ławeczki czekają na takich gości. :wink: :lol:

Dorotko - to super, że tak Ci się podobają moje tulipanki. Ja również pozdrawiam. ;:100

Joluś - ja tak samo robię zwiedzając twój ogródek. Masz tam tyle odmian, że aż kręci mi się w głowie i aż wstyd się przyznać, że wielu nazw niestety nie znam. :oops:

Violetko - miło powitać nowego gościa. :P Wpadaj kiedy tylko masz na to ochotę. A złotlin z pewnością możesz kupić bo warto go mieć.

Miikako - witaj w kogrobuszu. Taki podpis zatrzymam sobie na pamiątkę :wink: :lol: jeśli pozwolisz.

Wisienko - narcyzy są bardzo łatwe w pielęgnacji, więc śmiało możesz sobie jesienią nakupić i posadzić. Jedynie trzeba pilnować, żeby zbyt wcześnie nie ścinać liści i usuwać chore cebulki, jeśli takie się zdarzą.
Tulipany można zasilić gnojówką z pokrzyw lub kompostem a kiedy liście zaschną to usunąć, żeby nie zawirusowały cebulek.
Co do kalin to świetne są kalina koralowa / często spotykana w lasach /, , wonna, burkwoodii, dawna. Niektóre pięknie przebarwiają jesienią liście i mają owoce.
Grażyna.
kogro-linki
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko tulipany piękne ;:215 ;:215 ;:215 .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A teraz jeszcze narcyzy wielokwiatowe i zwykłe

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I na koniec zagadka. Co to za drzewko ma takie urocze pylniki ? Dla ułatwienia dodam, że nie jest to leszczyna :wink: :lol:

Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Grzegorz B

Post »

kogra pisze:Grzesiu - zapraszam na ławeczkę, bo teraz jest najbardziej kolorowo.
Z wielką przyjemnością :wink:
kogra pisze:[Migdałka posadż w towarzystwie innych krzewów, to zacieniany wytrzyma jeśli nie zapomnisz go od czasu do czasu podlać. Dorosłe krzewy radzą sobie same całkiem nieżle.
Zrobię tak jak piszesz, akurat mam tam cisa, który jest troszkę sporawy i będzie stanowił dla niego cień oraz ograniczał wiatr. Tam gdzie go posadze miały być same iglaki, wszosy i wrzośce, ale stwierdziłem, że połączenie ich z kwitnącymi krzewami, da lepsze efekty :D
kogra pisze: To białe to rzeczywiście krzew tawuły Grefsheim. Doskonała na nieformalne żywopłoty lub do środka klombów kwiatowych.
Właśnie czytałem o niej w innym wątku. Ja uważałem tawuły za takie nieciekawe krzewy, ale jak zobaczyłem w necie jak kwitną to zmieniłem zdanie i mam już kilka, choć nie znam wszystkich nazw. Bardzo mi się podoba Spirea Arguta, ale niestety nie ma jej w szkółkach, w zeszłym roku mimo poszukiwań jej nie znalazłem :( W tym roku właśnie zaczyna mi kwitnąć jakaś tawuła, jest ona cała oblepiona pąkami kwiatów, pędy z pąkami przypominają kształtem kwiat budleji, czyli są takie zaostrzone. W necie widziałm kwitnącą t. wczesną i ona miała podobne kwitnące pędy. Poza tym liście są takie wierzbowate. Pomyślałem, sobie że może mam jednak tą wczesną, ale ona niby najwcześniej kwitnie, a to jest już prawie maj, więc sam już nie wiem co ja mam. Grażynko może wiesz jak ona wyglada :?:
Grzegorz B

Post »

Grażynko, piękne narcyzy :shock: , znasz nazwę narcyza na trzecim zdjęciu :?:

Grażynko to brzoza :?:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grzesiu jeśli masz to załącz fotkę tej spirei, łatwiej będzie zgadnąć Z twojego opisu nie da się jej rozpoznać.
Niestety nie znam odmian moich narcyzów :oops: - nigdy ich nie zapisywałam. Zwracałam uwagę tylko na kształt kwiatów. I to mi wystarczało. A twój narcyz ma Bogusia na fotce w ostatnim poście - o ile dobrze pamiętam.
Co do zagadki to jesteś blisko. Ale nie jest to brzoza. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39

Post »

Takiego gąszczu dawno nie widziałam. Zastanawiam się, jak tu będzie wyglądac w lecie. Widac roślinki mają się tu dobrze i rosną jak oszalałe. Nic tylko patrzec i podziwiac.
Grzegorz B

Post »

kogra pisze:Grzesiu jeśli masz to załącz fotkę tej spirei, łatwiej będzie zgadnąć Z twojego opisu nie da się jej rozpoznać.:
Grażynko nie mam :( , ale jak zrobię to wpadnę z prośbą o pomoc w identyfikacji :D
kogra pisze:[A twój narcyz ma Bogusia na fotce w ostatnim poście - o ile dobrze pamiętam..:
Już biegnę sprawdzić :D

kogra pisze:[Co do zagadki to jesteś blisko. Ale nie jest to brzoza. :wink: :lol:
A może olsza :roll:
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Fiu fiu, ale kolekcja narcyzów! Jeszcze Ci kwitną? Po moich już nie ma śladu...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”