Asia
siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
- 
				Pelasia
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Kontakt:

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
Asia
- ANalfabeta
 - 200p

- Od: 2 lip 2011, o 11:10

Czyżby "Działka moje hobby" ???jaroufo pisze:Co do sadzenia na leżąco w książce z 87 znalazłem taką ilustrację:
http://img32.imageshack.us/img32/7306/20120513042.jpg
O to z tym chodzi ??
Rysunek jest jasny i klarowny.
Posty wyżej wytłumaczą łopatologicznie.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.

- ekopom
 - -Moderator Forum-.

- Od: 3 cze 2010, o 17:32

Gdy pomidory posadzimy za głęboko, to korzenie będą musiały na nowo odbudować, bo  z braku powietrza obecne obumrą, dlatego wymyślono sadzenie ukośne.Także podlewanie blisko przy szyjce korzeniowej też jest nie korzystne dla rośliny, dlatego lepsze są linie kroplujące,co przy okazji można uzupełnić nawożenie.

pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny

Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- 
				baron
 - 100p

- Od: 25 maja 2011, o 13:55
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

A czy takie sadzenie półleżące wpływa jakoś na opóżnienie zbiorów-moje też wysokie i prawie wszystkie mają już pączki..mają iść do gruntu,a pewnie wcześniej niż koło piątku nie wysadzę.

Roślina posadzona w ten sposób, nieco później zacznie owocować, ale to pikuś przy pozostałych zaletach tej metody sadzenia.

- cantati

- Od: 10 lut 2012, o 17:00

Winterek   
 , a możesz napisać jakie to zalety? 

Pozdrawiam, Dorota

Proponuję, byś w ramach eksperymentu, posadziła część roślin w sposób tradycyjny, część "na leżąco". Porównaj je w trakcie sezonu. W przyszłym podejmiesz sama decyzję w jaki sposób sadzić.

- BRZOSKWINKA

- Od: 17 maja 2010, o 18:10
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Mena i jak Twoje pomidorki? Zaskoczyłaś mnie , bo ja też grillem zadymiałam i spoko. Może M chciał by im ciepło było, a grillem się zadymia (to też zabezpiecza przed mrozem).MENA515 pisze:Jestem chora a tu przed nami "zimna Zośka".Martwiłam się o pomidory, więc poprosiłam wczoraj swojego"M", by zapalił wkłady od zniczy w szklarni, bo ja miałam gorączkę i nie chciałam się telepać. Polazł, nie było go z pół godziny...myślę sobie, może coś jeszcze robi..A On???!!! Zapalił GRILA w szklarni![]()
Poszłam teraz dopiero, bo się trochę lepiej poczułam a tam pomidory czarne
![]()
Opalone, odymione
Jedne krzaki całe, inne czubki....
Jestem załamana. 40 krzaków zmasakrowanych w jedną noc...( To mój post z " błędów w ogrodnictwie")
Czy takie pomidory odżyją? Czy dadzą radę? Same środki czubków są nienaruszone, ale niektóre krzaki mają uszkodzone sporą część liści.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia

Pozdrawiam, Joasia
- 
				jaroufo
 - 50p

- Od: 3 kwie 2011, o 08:30

ANalfabeta pisze:Czyżby "Działka moje hobby" ???jaroufo pisze:Co do sadzenia na leżąco w książce z 87 znalazłem taką ilustrację:
http://img32.imageshack.us/img32/7306/20120513042.jpg
O to z tym chodzi ??
Rysunek jest jasny i klarowny.
Posty wyżej wytłumaczą łopatologicznie.
Zgadza się.
Fajna i praktyczna książeczka...
- cantati

Czy to chodzi o wzmocnienie systemu korzeniowego? I ułatwione dzięki temu pobieranie składników? Chciałabym w ten sposób posadzić odmianę Cherrola F1 - wybiegła mi chyba. Inne odmiany mam dość krępe, a ta wystrzeliła jak oszalała. Nie wiem dlaczego, bo była w takich samych warunkach jak pozostałe, tak samo traktowana. Może jest bardziej podatna? Jeśli ma to przynieść wymierne korzyści, to może rzeczywiście myknę w taki sposób kilka innych krzaczków..?winterek pisze:Proponuję, byś w ramach eksperymentu, posadziła część roślin w sposób tradycyjny, część "na leżąco". Porównaj je w trakcie sezonu. W przyszłym podejmiesz sama decyzję w jaki sposób sadzić.
Pozdrawiam, Dorota

Sadzenie na płąsko daje większy system korzeniowy ale jednocześnie opóżnia wegetacje. Warto wziąć to pod uwagę . Sadzenie późno , późnej odmiany może się niekorzystnie odbić na plonie.
Wszyscy tu mówią o sadzeniu wybiegniętych pomidorów na płasko. Dopowiem co nie zostało powiedziane.
Przy uprawie na redlinie pomidor może być zdecydowanie głębiej posadzony niż przy uprawie na płasko

Wszyscy tu mówią o sadzeniu wybiegniętych pomidorów na płasko. Dopowiem co nie zostało powiedziane.
Przy uprawie na redlinie pomidor może być zdecydowanie głębiej posadzony niż przy uprawie na płasko
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28

Cantati - Cherrola u mnie też rośnie jak głupi.
Dopytałam i dowiedziałam się że taka ich uroda, rosną szybko i wysoko, szykuj im długie paliki.

Dopytałam i dowiedziałam się że taka ich uroda, rosną szybko i wysoko, szykuj im długie paliki.
- jarson64
 - 500p

- Od: 27 cze 2011, o 17:19

Re: Ziemia pod pomidora
To jest poprawny odczyn glebyPolima pisze:Witam ponownie.
Zmierzyłem pH. Wynosi 6,8 - 6,9. Czy to jest dobre pH pod pomidora czy coś jeszcze muszę zrobić?
- cantati

Comciu, dziękuję!  
  To może dla nich zrobię sznurki zamiast palików... Temat do szybkiego przemyślenia  

forumowicz
  , dziękuję Ci za 100% wiedzy. U mnie redliny odpadają, bo mam piasek zamiast gleby, tak, że w ten sposób korzeni nie dopowietrzę.
I
  to Forum 

forumowicz
I
Pozdrawiam, Dorota

- 
				baron
 - 100p

- Od: 25 maja 2011, o 13:55
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

No i nadal około 12 stopni i pada deszcz.Czy w takich warunkach jest sens wysadzać już do gruntu?Niby zapowiadają u nas od piątku cieplej.