ogród Agaty (sure) - cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: ogród Agaty (sure) - cz.4

Post »

A ja choruję na ładne sosenki kompaktowe, niekoniecznie kosówki.
I nie ma :roll:
Jak były to kupowałam co innego, jak teraz chcę to nie ma.
Złośliwość.
Ja tez nie moge dochowac sie kwiatów konwalii. chyba wykopię, bo mi się zaczyna rozłazić
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justyno, daj konwaliom trochę czasu. U mnie też nie wszystkie kwitną, głównie te starsze, a liści pełno! :?
Wiesz, ja znalazłam pod drzewem kawałek jajka tego ptaka, podejrzewam, że to sroki wywaliły, albo coś się wykluło? ;:173
zeberka4 pisze:To jest Grzywacz moi drodzy :D
O, dzięki! Chyba faktycznie masz rację, kolor pasuje i ten ślad na szyi. A przy okazji - masz na imię Sara, tak? :)

Jule, faktycznie podobne te przyrosty, ale to też jakaś kosówka chyba? Popytam Agi, jak trochę czasu znajdę. Z powodu pogody zamieniłam sobotę z niedzielą i dopiero skończyłam działać... ;)

Małgoś, a u nas akurat dużo sosenek, choć głównie minaturki, albo zwykłe jakieś. A na coś konkretnego polujesz?

Dziś pogoda na zmianę słoneczna i pochmurna - zdjęcie kiepsko wyszło, ale Wredei i tak jest widoczny, piękne ma te listki żarówiaste, na razie bez plamek!

Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
xcbvr
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 wrz 2010, o 16:13

Post »

Oglądam Twój ogród od tak dawna że hej :tan ;:108 Strasznie mi się podoba wszystko co sadzisz :D
No i te koty.... marzenie. Gołąbek to faktycznie Grzywacz, też je znam. Składają zawsze dwa jajka i po
2-3 tygodniach wylęgają się pisklaki. Może coś Ci zniosą, chyba byłoby fajnie ale... ciekawe co na to
Twoje koty? ;:173 hehe Będą miały niezłe miny, to na pewno ;:333 Pozdrawiam ;:136
Pozdrawiam, Paweł
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paweł, witaj u mnie! :wit
Miło, że tak piszesz, ale chyba nie zasłużyłam na te pochwały. Ogród to za duże słowo na określenie tego, co mam wokół domu... taki mocno "raczkujący", ale lubię go tworzyć! ;:173
Z kotami nie będzie problemu, to może dziwne, ale mimo że jest taras, ogród i las, koty mieszkają wyłącznie w domu, więc ptaki i wiewiórki mogą czuć się bezpieczne... :wink:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Agata, poszperam jutro w zdjęciach i wrzucę Ci moje kosówki jak jeszcze były maluchami - porównasz sobie, ale myślę że to te same - pumillio.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Agato, poważnie kociaki tylko domowe? Nie ciągnie ich na zewnątrz? Masz dobrze, bo moja przegania ptaki, które zjadają szkodniki :evil: Echh...
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

A u mnie wczoraj zauważyłam na wielkim świerku parkę takich białych gołąbków ;:oj
Wydają takie charakterystyczne odgłosy, trudno to powtórzyć, coś jakby taki krzyk, skrzek.
Muszę je przyuważyć, może uda mi się zrobić im kiedyś fotki.
Moja kocica niestety gania ptaszki, a ja ją. :;230 Myślałam, że jest raczej leniwym kotem, ale gdy widzi takiego świerkotka to wstępuje w nią duch łowcy. :;230
:wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Agatko, wcale się nie dziwię, że nie chcesz podróżować na motorze :lol: Samotne wyjazdy nie są złe- zresztą zawsze się poznaje mnóstwo ludzi na szlaku :)
Ptak dostojny! Muszę w końcu kupić atlas ptaków- przylatuje do mnie mnóstwo, a ja rozróżniam tylko najpopularniejsze :lol:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chcę dołączyć do was, którzy gościcie u siebie grzywacze. Też od pięciu lat mieszka na naszym dębie parka tych dostojnych ptaków. I także, jak u jednej z moich przedmówczyń, któregoś roku po wichurze wypadły pisklęta. Niestey nie przeżyły. Ogromnie nam było przykro. Rodzice jeszcze długo przylatywali i zdezorientowani odlatywali w dal. Ale w tym roku znowu jest parka. Nie wiem, czy ta sama, czy inna.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

U nas ptaków wszelkiej maści dość sporo więc nie będę wymieniać, jak dla mnie to stanowczo za głośno się zachowują czasami, słowiki nocami tak się wydzierają że spać przy otwartym oknie nie można. :;230
Konwalii nie zwalczam tylko przenoszę w odpowiednie miejsca, podobnie paprocie, a jak rosną w trawniku to idą na ścięcie.
Wredei ładnie się odbija na tle zieleni. ;:215
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Agatko, ja nie choruję na konkretne okazy, ale własnie na takie mianiaturki. Nie chcę dużych drzewek, bo takie już mam. Chcę po prostu upchnąć kilka jeszcze iglaczków na rabaty, które już są, żeby nadać im trochę charakteru.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Zimno :? Na szczęście przymrozki się chyba skończyły, bo mi już napsuły krwi :evil: Nic poważnie nie uszkodziły, ale się parę razy przestraszyłam.
Ptaków mam mnóstwo, jednak nie pokusiłam się o to, żeby zacząć je rozpoznawać :oops:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, dzięki z góry, zaraz u Ciebie poczytam wątek od 13 maja, pewnie muszę zarezerwować sobie mnóstwo czasu, pędzicie jak wicher. A ja zupełnie nie na bieżąco, bo w tygodniu nie za bardzo mam okazję zaglądać, chyba że czasem "o świcie", jak teraz :wink:

Kasiu, kociaki oczywiście ciągnie na zewnątrz, a my je ciągniemy w drugą stronę! :wink:
To znaczy szaraka głównie, choć z wiekiem zrobił się bardziej stateczny i już nie zwiewa przez uchylone drzwi... ;:173

Krysiu, zrób fotki Twoim gołąbkom, będziemy rozpoznawać. Moje zazwyczaj pohukują jak puchacze, a nie jak gołębie, choć podobno tokując wydają jakieś inne dźwięki, ale ja nie słyszałam :)

Moniu, ja też nie za wiele gatunków ptaków rozróżniam, mimo że kończyłam biol-chem w liceum, jakoś ptaki nie były moją pasją. Ale popatrzeć lubię, dzięki temu te okoliczne już jakoś mi się udało poznać...
A jeśli chodzi o samotne wyprawy, to może masz rację, tylko musiałabym się przełamać... ;:173

Wando, może grzywacze lubią dęby? U mnie też są w podobnym miejscu, dęby z klonem rosną razem i w sumie nie jestem pewna, na którym jest gniazdo? :oops:
Ja znalazłam pod drzewem skorupkę jajka i teraz nie wiem, czy wyrzucone, czy coś się wykluło? Niestety, w sąsiedztwie są sroki, a one podobno lubią podrzucać swoje jajka do gniazd.

Maju, może powinnaś wprowadzić swoim ptakom jakąś "ciszę nocną"? :;230
Widocznie u nas nie ma ich tak dużo, bo nie hałasują. Głośno się robi dopiero, gdy sąz=siad właczy swoje urządzenia wodne, które buczą i chluszczą... :?

Gosiu, od Ciebie do dobrych szkółek to chyba blisko (przynajmniej z mojej perspektywy). Ja mam 70 km do Franka, gdzie jest podobno jedna z ciekawszych w naszej okolicy, ale nie byłam jeszcze. Może uda mi się w piątek. Ale małych sosenek pełno mają w tej najbliższej, całkiem fajny wybór. Moze planujesz wakacje nad polskim morzem? Byłaby okazja przejrzeć te zasoby?

Ewka, a u nas przymrozków chyba nie było, to znaczy ja nei zauważyłam, ale blisko zera spadało. Na pewno nie zakwitła magnolia gwiaździsta, która według mnie miała pąki.... :?
I ogólnie tutaj wszystko kwitnie później...

Azalia dopiero zaczyna:

Obrazek

a sasanki kończą:

Obrazek

tę hostę najbardziej lubię własnie na początku, bo potem zielenieje i nie jest już taka niezwykła :wink:

Obrazek

a te "uszy" to ma być "Błękitna parasolka", a na pewno coś z parasolką w nazwie...

Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

U mnie grzywacze założyły gniazdo w cyprysikach. Jasna hosta niezwykła, ja także niektóre wolę wcześniejszą wiosną.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Taka jasna faktycznie cacana... gdybym mogla, to zahoscila bym sie na amen :wink: Moze i dobrze, ze cienia nie mam tak duzo ale tak czy inaczej troche juz sie nazbieralo.
Slowika jakiegos tez mam, bo swiergocze w nocy, ze nieraz bym poszla go zakneblowac :twisted:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”