30 - metrowe maleństwo
Re: 30 - metrowe maleństwo
Śliczne kępki lawendy
.Uwielbiam ją. Niestety w zimę mi przemarzła. Przycięłam i odbija ale kwitnąć pewnie będzie z opóźnieniem
.
Kasiu nic jej nie daję
pewnie ma dobre stanowisko... ma sucho, słonecznie i glina z piachem, nie nawoziłam jej niczym przez 3 lata. Nawet jej nie podlewam. Była przesadzona, bo w pierwszym roku rosła z tyłu w ogródku i tam miała za ciemno i za wilgotno, teraz rośnie od płd-wsch i ma idealnie. W lecie ścinam trochę kwiatów... Całe szafy mam upchane swoją lawendą 
Aniu bądźmy dobrej myśli, odbije i zakwitnie, a może nawet bardziej się zagęści przez to odbicie
U mnie rośnie na wietrze i teoretycznie w zimie bez śniegu też powinna przemarzać...
Aniu bądźmy dobrej myśli, odbije i zakwitnie, a może nawet bardziej się zagęści przez to odbicie
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Len - przypomniałaś mi o tej cudownej roślince. MIałam kiedyś biały i błękitny i nie wiadomo czemu po jakimś czasie zanikły. Muszę go przywrócić do mojego ogrodu. Poza tym, że pięknie kwitnie, to ma jeszcze po kwitnieniu takie fajne suche kuleczki, dzięki czemu świetnie się nadaje na suche bukiety 
Ile lat go masz u siebie, Bożenko?
Ile lat go masz u siebie, Bożenko?
Wanda, mam go 3 lata. Wysiałam kiedyś jakąś mieszkankę na skalniak i tam było kilka nasionek lnu. Ja oczywiście nie wiedziałam co to za roślinki jako siewki, bo na opakowaniu nie było składu mieszanki, ale to już inna historia
Ciacham ją po kwitnieniu mocno, bo jest brzydka od dołu, na następny rok się rozrasta
Oprócz tego sama się rozsiewa, ale zostawiam tylko kilka siewek na przetrwanie gatunku
Kuleczki ma fajne, ale ja je ścinam, bo miałabym pole lnu 
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Aha, dzięki. Więc to z nasionek. Może dlatego lepiej sobie radzi, że od początku jest w tej samej ziemi. W porządku, to za rok ja też tak spróbuję 
- Jule
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Bozka kacik nabral klimatu - no jakby zawsze tam byl
Dobralas wszystko pierwsza klasa
Moja lawenda padla tz 3 sztuki ale dwie mialam rozowe francuskie i jedna zwykla ale tez padla i nie odbija... moze wiedziala, ze ja nie za bardzo za lawenda
Moja lawenda padla tz 3 sztuki ale dwie mialam rozowe francuskie i jedna zwykla ale tez padla i nie odbija... moze wiedziala, ze ja nie za bardzo za lawenda
- 7koliberek9
- 200p

- Od: 17 mar 2008, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Super clematisowe zakupy
Kącik gdzie mają rosnąć przepiękny
Takiej dorodnej róży pnącej tylko pozazdrościć 
Moja rozplenica wreszcie ruszyła ale martwię się o miskanty - nie dają oznak życia
Moja rozplenica wreszcie ruszyła ale martwię się o miskanty - nie dają oznak życia
Ogrodowe tęsknoty Justyny - Zapraszam:)
Jule też miałam kiedyś lawendę francuską, ale ona u nas w gruncie raczej nie przezimuje... Moja padła po zimie, natomiast wąskolistna bardzo dobrze sobie radzi.
Justynko clematiski fajne, tylko przeszła przez nie wczoraj nawałnica i jeden trochę połamany
a reszta wysmagana wiatrem i deszczem, że serce się kraja. Elfik najlepiej to zniósł. Rozplenicę niestety wyrzuciłam, przemarzła...
Wczoraj przeszła u nas nawałnica... Roślinki wymęczone, niektóre uszkodzone, ale lekko w porównaniu do połamanych drzew na ulicach... No i prądu nie było od wczoraj do dzisiejszego południa... Jeden plus - kratownica przeszła chrzest bojowy i stoi nadal!
Justynko clematiski fajne, tylko przeszła przez nie wczoraj nawałnica i jeden trochę połamany
Wczoraj przeszła u nas nawałnica... Roślinki wymęczone, niektóre uszkodzone, ale lekko w porównaniu do połamanych drzew na ulicach... No i prądu nie było od wczoraj do dzisiejszego południa... Jeden plus - kratownica przeszła chrzest bojowy i stoi nadal!
Bozuniu kącik wypoczynkowy iście sielsko - anielski
! Niech tylko hortensja weźmie się szybko do roboty!
- robaczek_Poznan
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Asiu, Jule - ja mam prowansalską lawendę, przezimowała bardzo dobrze mimo braku śniegu i okryciabozunia pisze:Jule też miałam kiedyś lawendę francuską, ale ona u nas w gruncie raczej nie przezimuje... Moja padła po zimie, natomiast wąskolistna bardzo dobrze sobie radzi.
Prezent od M z Berlina, może w tym tkwi sekret ..?
Kasiu, koniecznie się pochwal. To ta lawenda z grubymi kwiatami? Gdzie ją masz posadzoną? Ja miałam 3 lata temu w donicy, na zimę zdołowałam i nie przetrwała.
- Priam
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Kupiłem sobie tę roślinę na targach w Chorzowie ale po roku nie było po niej śladu. Tak wiec nawet nie zobaczyłem kwiatów
Priam Witaj! U mnie jest trzeci rok i nawet się rozrasta
Rośnie na bardzo suchym kawałku. Kwiatuszki bardzo urokliwe, takie otwierające się do słońca maleństwa 
- Priam
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Trochę zaczynam żałować, że u mnie zniknęła ta roślina. Bardzo duże kwiaty w porównaniu do listków.
- Niesia
- 200p

- Od: 23 lut 2012, o 23:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Priam śliczne te żółte kwiatuszki, takie bardzo słoneczne
pięknie by wyglądały na mojej skałce...muszę na nie zapolować
.....ale nazwa trochę dziwna...szczególnie drugi człon pierwszego wyrazu 
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;