Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie
- kocurek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2008, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Perukowiec podolski
Moje tak rosną, z tym, że Golden jest rok młodszy, i sporo mniejszy od Purpura ;)
A ten Golden jest mniejszy daltego że młodszy właśnie, czy może dlatego, że go Purpur "podjada"?
Jak myślisz, kocurku?
Jak myślisz, kocurku?
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Coś mi się wydaje,że nie będą się dobrze czuły perukowce w jednym dołku.Posadź je blisko siebie niech mają przestrzeń-nie będą potrzebowały konkurować,tym bardziej,że będą Ci się rozrastać.Ale to Twoja decyzja.
Wracając do trzeciego koloru,wcale nie żartowałam-bordowy-groszkowy i zielony kolor-całkiem ładnie.Nie rozgryzłam tylko odmian bordowych, bo oprócz Royal Purple jest chyba jeszcze inna odmiana,a coś mi się wydaje,że się różnią odcieniem peruczek.Może ktoś się w tej sprawie odezwie.
Wracając do trzeciego koloru,wcale nie żartowałam-bordowy-groszkowy i zielony kolor-całkiem ładnie.Nie rozgryzłam tylko odmian bordowych, bo oprócz Royal Purple jest chyba jeszcze inna odmiana,a coś mi się wydaje,że się różnią odcieniem peruczek.Może ktoś się w tej sprawie odezwie.
Halina
Ja mam właśnie tę inną - Follis się nazywa. W Leroyu ostatnio nabyłam.
No to przemyślę jeszcze ten wspólny dołek...
Dzięki, dziewczyny
No to przemyślę jeszcze ten wspólny dołek...
Dzięki, dziewczyny
Mój Follis Purpureis ma nieco ponad 20 lat, ogromny krzew 5x5 m, nie wyobrażam go sobie w jednym dołku z innym.Żółtolistne są zresztą bardziej chimeryczne i drugi go zdominuje.
Mój perukowiec niestety już się degraduje, co roku trzeba obcinać część martwych gałęzi (perukowce są podatne na fytoftorozę), przez co już bardzo stracił na urodzie.
Mój perukowiec niestety już się degraduje, co roku trzeba obcinać część martwych gałęzi (perukowce są podatne na fytoftorozę), przez co już bardzo stracił na urodzie.
- kocurek
Moje nie rosną 'w jednym dołku' sa od siebie oddalone o około 1 metr. Żółty mniejszy, bo młodszy, nie widzę, żeby go purpurowy 'podjadał' ;) dostały nawozu, niech rosną bez podjadania ;)
No to podjęłam decyzję i posadziłam - dość blisko (chyba nawet niecały metr), ale jednak nie w jednym dołku. Dodatkowo są do siebie lekkim "ukosem" (bo to akurat na takim klombie na zboczu), to myślę, że nie będą sobie mocno przeszkadzały.
Na razie są nieduże i listki im obu rosną, więc chodzę koło nich i się cieszę.
Na razie są nieduże i listki im obu rosną, więc chodzę koło nich i się cieszę.
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Mój żółty perukowiec Golden Spirit jest żółty cały sezon.Właśnie zabrał się do życia.
Halina
Witajcie.
Czy to normalne że mój perukowiec podolski royal purple nie wypuszcza jeszcze liści. Dodam że sadziłem go jesienią
Pozdrawiam
Czy to normalne że mój perukowiec podolski royal purple nie wypuszcza jeszcze liści. Dodam że sadziłem go jesienią
Pozdrawiam

Nie , to nie jest normalne . O tej porze roku powinien już mieć liście . Prawdopodobnie zmarzł .
- kocurek
Nie, na jesień ten cytrynowy kolor robi się ciemnożółty, bardziej w stronę pomarańczu, jeszcze piękniejszy. Ma jeszcze karteczkę - 'Golden spirit'dwostr pisze:Kocurku,ten żółciaczek to cały sezon taki,czy później zielenieje? Podoba mi się
Purpurowy zakwitł, ale nie ma peruk, tylko żółte pićkie kawiatuszki - tak ma być?
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
No u mnie po pąkach kwiatowych. Majowy mróz skutecznie je spalił. A miało być tak pięknie ...
Re: Perukowiec Podolski
Niedawno posadziłam royal purple w sąsiedztwie tuj . Ziemia w koło o odczynie kwaśnym. Czym najlepiej zawapniować ziemię w koło tego perukowca żeby miał optymalne warunki do wzrostu ?
Re: Perukowiec Podolski
hehe no tak, ale zwykłym dolomitem sypnąć ?AniaZ pisze:Wapnem