Ciekawe przepisy na wino

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Posty: 3711
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pomorskie

Ciekawe przepisy na wino

Post »

Napisałam ten watek niestety nie aby się podzielić przepisami,bo ich nie znam.
Szukam przepisów i ciekawa jestem z czego robicie swoje wina.
I jak
Czy macie jakieś inne metody pędzenia,czy w balonach czy w innych butelkach?
O ile zgodzicie się podzielić swoją wiedza ja będę ja chłonąć jak lody w upale.
Rayy
200p
200p
Posty: 325
Od: 7 kwie 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Górny Śląsk

Re: Ciekawe przepisy na wino

Post »

Ja robiłem wino z dzikiej róży, jabłek, agrestoporzeczki, porzeczki czerwonej, głogu, ryżu, z mniszka, gruszek, czereśni, wiśni i pigwy w tym niektóre jako wina musujące. Do tego miody pitne i piwo :)
Wina i miody robię w balonach/butlach szklanych ale z braku laku da się je zrobić nawet w butelce 5l po wodzie.
inne metody pędzenia
Mówią, że pędzenie jest niezgodne z prawem :) ale takie przepędzone alkohole są najlepsze na nalewki :)
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Posty: 3711
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pomorskie

Re: Ciekawe przepisy na wino

Post »

Ciekawe, kto te przepisy wymyślił ;:124
jak zakazane to na pewno nie otrzymam od Ciebie żadnego przepisu :wink: ?
Wino w butelce po wodzie?Naprawdę?
Fajny początek,może się wstrzymam z zakupem całego tego osprzętu tzn rurek,balona itp
Rayy
200p
200p
Posty: 325
Od: 7 kwie 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Górny Śląsk

Re: Ciekawe przepisy na wino

Post »

Tylko, że ja nie mam sztywnych przepisów. Jak już nie wiem jak użyć jakiegoś owocu (niektóre np. głóg, jarzębinę czy dziką różę trzeba przemrozić kilka dni), sprawdzam w internecie.
Generalnie chodzi o to by mieć sok z owoców, najlepiej świeżych (wyjątkiem są te wyżej wspomniane które trzeba przemrozić albo np. owoce czarnego bzu które trzeba przegotować by się nimi nie zatruć).
Moszcz z jabłek robię tak, że jabłka z wyciętymi gniazdami nasiennymi miksuję w blenderze (można też przepuścić przez maszynkę do mięsa lub sokowirówkę), wrzucam masę do 30-litrowego wiadra (fermentatora- jest to plastikowe wiadro z kranikiem przy dnie i z przykrywką z rurką fermentacyjną- można kupić w sklepach z art. winiarskimi/piwowarskimi), dodaję trochę wody, drożdży winiarskich, pektopolu, niekiedy trochę cukru. Po kilku dniach miąższ oddziela się od soku i wypływa na powierzchnię, wtedy przelewam moszcz przez sito, gazę, resztę owoców odciskam, płyn przelewam do balonu, dodaję cukru, zamykam korkiem z rurką fermentacyjną, odstawiam balon w kąt i o nim zapominam :)
Co jakiś czas oczywiście sprawdzam smak (można też kupić cukromierz) i w razie potrzeby dodaję cukru. Gdy wino jest już takie jak powinno, czekam aż się ono sklaruje po czym zlewam je z nad osadu drożdży do drugiego balonu lub już od razu do butelek.
Robienie win musujących wygląda tak samo tylko, że przy rozlewaniu wina do butelek dodaję do nich kilka gramów glukozy i zamykam odpowiednim korkiem który sam nie wystrzeli.
i to w sumie tyle :)
jak zakazane to na pewno nie otrzymam od Ciebie żadnego przepisu
Zakazane jest destylowanie takich win :)
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Posty: 3711
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pomorskie

Re: Ciekawe przepisy na wino

Post »

No dobra :wink: właśnie znalazłam pełno przepisów na chomikuj:)
teraz potrzebne mi są:specjalne drożdże winiarskie,czytałam że są różne rodzaje ,np inne do białych inne do czerwonych(?),rurkę fermentacyjna,2 balony,pektopol(to jest środek do klarowania?)
i oczywiście cukier,woda i owoce np
prościzna :heja
a ile przyjemności potem ;:138
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Posty: 3711
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pomorskie

Re: przepisy

Post »

WINO AGRESTOWE
10kg agrestu
2?kg cukru
3g po?ywki do drożdży
paczka drożdży winiarskich tokaj, madera lub sherry
4l wody
WINO AGRESTOWE MIESZANE(16%)
moszcz agrestowy 7l
moszcz z białych lub czerwonych porzeczek 1,5?1,75l
moszcz z truskawek 1l
moszcz z malin 0,5?0,25
cukier 4750g, czyli 2,97l
woda 7,03l
Razem doprawiony moszcz 20l
WINO Z AGRESTU I GRUSZEK
Do litra moszczu z agrestu dodajemy 1?2 litry moszczu z gruszek. Do ka?dego
litra tego płynu dodajemy 20?30dag cukru. Następnie dodajemy drożdże
(Tokay) oraz pożywkę.
WINO Z AGRESTU I JABŁEK
Do litra moszczu z agrestu dodajemy 1?2 litry moszczu z jabłek. Do ka?dego
litra tej mieszaniny dodajemy 20?30dag cukru. Następnie dodajemy drożdże
(Tokay i pożywkę).
WINO Z AGRESTU I PORZECZEK
Odciśnięty ze zdrowych, wymytych i osączonych owoców sok możemy miesza
w dowolnym stosunku. Do 1 litra jego mieszaniny dodaje się 1,5l wody, w
której uprzednio rozpuszczono 20?30dag cukru. Dodajemy po?ywkę i matkę
drożdże (Madera lub Tokay).
WINO AKACJOWE
2,5l. kwiatów robinii akacjowej
7,5l wody
3 cytryny
2 pomarańcze
2kg. Cukru
drożdże winiarskie
2g. po?ywki
WINO Z BERBERYSU
2,5kg owoców berberysu
2,8kg cukru
4g po?ywki
10g kwasu cytrynowego
uzupełnić wodą
WINO Z BORÓWEK (CZARNYCH JAGÓD)
moszcz z czarnych jagód 5l
moszcz z wiśni 4l
moszcz z czarnych porzeczek 1l
kwas cytrynowy 16g
cukier 3330g, czyli 2,08l
woda 2,92l
Razem doprawiony moszcz 15l
WINO BANANOWE
2,5kg bananów (posiekanych razem ze skórką)
1,37kg Cukru
0,44kg Rodzynek
15g kwasu cytrynowego
2g po?ywki
2g enzymu pektynowego
0,5g taniny
drożdże winne
dopełnić wodą do 5 litrów
WINO BRZOSKWINIOWE
10g kwasu cytrynowego
9,5kg Brzoskwiń
2,5kg Cukru
drożdże winne
3g po?ywki
Uzupełnić wodą do 10 litrów
WINO Z BURAKÓW
1,37kg buraków
0,62kg Rodzynek
4,5 litra wody
1,25kg cukru
2g enzymu pektynowego
15g kwasu cytrynowego
2g po?ywki
0,5g taniny
drożdże winne
WINO Z CZARNEGO BZU
5kg owoców
5l wody
2,8kg cukru
4g po?ywki
20g kwasku cytrynowego
WINO Z CZEREŚNI (16%)
moszcz z czereśni 10l
cukier 3000 g, czyli 1,87l
kwas cytrynowy 30?40g
woda 3,13l
Razem doprawiony moszcz 15l
WINO Z DYNI
2,5kg obranej dyni
1kg jabłek (z łupinami)
4l wody
20g drożdży
WINO Z DZIKIEJ Róży
2,5kg dzikiej róży
2,8l wody,
8kg cukru
4g pożywki
10g kwasku cytrynowego
WINO Z JABŁEK
10kg jabłek
3kg cukru
20dag rodzynek
2dag drożdży
6l wody
WINO Z JABŁEK I PORZECZEK STOŁOWE13%
moszcz z jabłek 7,5l
moszcz z porzeczek 2,5l
cukier 2415g, czyli 1,51l
woda 3,49l
Razem doprawiony moszcz 15l
no to próbujemy :heja
Rayy
200p
200p
Posty: 325
Od: 7 kwie 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Górny Śląsk

Re: Ciekawe przepisy na wino

Post »

drożdże winiarskie są bardzo ważne :) nie nadają się drożdże piekarnicze bo zostawiają nieprzyjemny drożdżowy smak, w dodatku drożdże inne niż winiarskie oprócz niedobrego smaku są słabe tzn. giną gdy wino ma poniżej 4% alkoholu (drożdże winiarskie wytrzymują koło 14-16, nawet do 20%).
Szczepów winiarskich jest na prawdę dużo szczepów i nie koniecznie trzeba używać zawsze tych które są w przepisie. Każde są odpowiedzialne za powstawanie innych aromatów czy np. lepiej utrzymuje się w winach nimi fermentowanych barwa. Można kupić też drożdże uniwersalne. I w ogóle żeby w sklepie nie było zdziwienia, drożdże są suszone (w granulkach), w płynie oraz osadzane na suszonych owocach- wszystkie są równie dobre, z tym, że niektóre nieco bardziej kłopotliwe bo granulki wystarczy godzinę pomoczyć w wodzie i można nimi zadać wino a inne trzeba 24 godziny wcześniej namnożyć w wodzie z cukrem :)
Rurka fermentacyjna oczywiście, plastikowa lub szklana, obojętnie.
Balon w sumie wystarczy jeden, do przelewania wystarczy inne naczynie (np. wspomniana butelka 5l po wodzie) tylko, że zlaniu wina trzeba je wlać z powrotem do przepłukanego balonu. Do ściągania wina może się jeszcze przydać wężyk gumowy/igielitowy/silikonowy.
Do zestawu jeszcze korek gumowy pasujący do otworu balonu i z dziurką na rurkę fermentacyjną.
Pektopol to enzym rozkładający pektyny w owocach dzięki czemu łatwiej uwalniają one sok.
Co do win, agrestowe może być dobre o ile nie uszkodzi się za dużo pestek. Owoce muszą być bardzo dojrzałe gdyż inaczej mogą być problemy z fermentacją.
Z truskawkami w winie mam nie najlepsze doświadczenia- wino z dodatkiem truskawek zrobiło się strasznie gorzkie i zalatywało po prostu sfermentowanym kompotem truskawkowym.
Wina mieszane- jak najbardziej jednak mając porzeczki zrobił bym z nich wino bez innych dodatków- 100% porzeczkowe to jedno z lepszych win które mi wyszły.
Z akacją nie mam doświadczenia ale wydaje mi się, że nie będzie to coś bardzo nadzwyczajnego...
Borówki podobnie jak truskawki lubią zgorzknieć w winie.
Banany bardzo źle fermentują, wino jest śliskie, ma nieprzyjemną konsystencję ("alergicznego gluta z nosa" jak to określił mój znajomy) w smaku też nie nadzwyczajne. Poza tym nie dawałbym tam bananów ze skórką pryskaną insektycydami, fungicydami i środkami bakteriobójczymi na czas transportu do europy.
Brzoskwinie jak najbardziej a buraki do barszczu! :) Smak buraczany zostaje w takim winie i nie jest ono zbyt dobre.
Czarny bez tak jak pisałem wcześniej koniecznie trzeba przegotować by nie dostać bolesnej biegunki.
Z czereśniami trzeba działać bardzo szybko, trzeba je przed użyciem dokładnie umyć, wydrylować, rozdrobnić, i szybko zalać wodą z cukrem i drożdżami a następnie od razu zamknąć naczynie (np. balon), po kilku dniach owoce odcisnąć i z moszczem postępować już normalnie. Chodzi o to, że czereśnie na powietrzu szybko zmieniają smak i dodatkowo szybko kwaśnieją.
Dynia- też kwestia gustu, mi nie smakuje.
Dziką różę trzeba zebrać przed mrozami, umyć w wodzie z detergentem (klei się do nich bardzo dużo tłustego brudu), włożyć do zamrażarki na kilka dni, rozdrobnić nie uszkadzając pestek (niektórzy zalecają oczyszczenie owoców z pestek gdyż wnoszą one lekką goryczkę), zalać wrzątkiem, dodać cukier i po ochłodzeniu drożdże. Taką mieszankę zostawić na jakiś czas (u mnie stało ok 3 miesiące) aż owoce zamienią się w papkę (w międzyczasie można dodawać jeszcze cukru by podtrzymać fermentację). Następnie wino przelać przez sitko, gazę i odstawić w ciemny kąt aż wino się sklaruje, potem zlać je znad osadu i odstawić do ponownego sklarowania. Jak wino będzie już całkiem klarowne, wlać je do butelek. I teraz są dwie drogi, butelkę postawić na parapecie(w słońcu) na minimum pół roku lub leżakować je w ciemnym miejscu przez taki sam czas- wino które będzie w miejscu ciemnym będzie nieco mniej aromatyczne, z większą goryczką i z ogromną ilością witaminy C, wino z parapetu kosztem witaminy C zyska lepszy aromat, straci goryczkę i stanie się bardziej czerwone :)
A jabłka to tak jak już wyżej pisałem.
Tak więc życzę powodzenia :)
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Posty: 3711
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pomorskie

Re: Ciekawe przepisy na wino

Post »

Widzę że pan Rayy próbował już wszystkiego ;:180
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13363
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Ciekawe przepisy na wino

Post »

A ja nie wiem po co wyważać otwarte drzwi - są już tego typu tematy.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Posty: 3711
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pomorskie

Re: Ciekawe przepisy na wino

Post »

bo widocznie ta szafa była zamknięta bo szukałam i znalazłam tylko jakieś nalewki
stało się coś? :oops:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13363
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Ciekawe przepisy na wino

Post »

Nic się nie stało....
Ale możesz skorzystać. :D
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Posty: 3711
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pomorskie

Re: Ciekawe przepisy na wino

Post »

No :D
Myślałam że masz pretensję że coś tam sklonowałam :lol:
ok to dzięki poczytam z pewnością :wit
mikstadeusz1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 3
Od: 6 paź 2012, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ciekawe przepisy na wino

Post »

zrobiłem wino z winogron.2 tyg temu zalałem w dwie butle.3 dni temu wyjechałem z domu.gdy dziś wróciłem jedna butla bąbluje a druga przestała.nie wiem co teraz mam zrobić.co z tą butlą która przestała?dodam ,że temperatura w domu spadła do 17 stopni
Rayy
200p
200p
Posty: 325
Od: 7 kwie 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Górny Śląsk

Re: Ciekawe przepisy na wino

Post »

skosztuj go. może drożdże przerobiły już cały cukier.
Awatar użytkownika
lutti
50p
50p
Posty: 61
Od: 30 sie 2011, o 13:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Hanna

Re: Ciekawe przepisy na wino

Post »

mikstadeusz1 pisze:zrobiłem wino z winogron.2 tyg temu zalałem w dwie butle.3 dni temu wyjechałem z domu.gdy dziś wróciłem jedna butla bąbluje a druga przestała.nie wiem co teraz mam zrobić.co z tą butlą która przestała?dodam ,że temperatura w domu spadła do 17 stopni
Sprawdzić czy pozostał cukier jak nie to ściągnąć i zostawić do klarowania.
... jutro - jest najbardziej zajętym dniem w roku ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”