Ranczo Nokły cz. 5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ranczo Nokły cz. 5.

Post »

;:3

Przyłączam się do gratulacji. Słowa podziwu i uznania, jak zawsze. ;:180
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

Również gratuluję i dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Tadeuszu, Twój trawnik w kwietniu bardzo soczyście się zazielenił, u mnie dopiero teraz zrobiło się jako tako. Ale fakt, że miał trudno, bo walczyłam z mchem intensywnie. Teraz jest lepiej, na szczęście :)
Obejrzałam sobie jeszcze wcześniejsze zdjęcia kielichowca, taki piękny, rozrośnięty, kwitnący krzew...
Moje dwie sadzonki nie za dobrze się mają, co prawda widzę, ze nie wymarzły, jakieś pączki się pojawiają, ale za bardzo po nich wzrostu nie widać od posadzenia. Mam nadzieję, że ten sezon będzie lepszy dla nich. Może warunki u mnie im nie sprzyjają?... ;:173
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Tadeusz ja również gratuluję!
Jasia22
100p
100p
Od: 17 sty 2010, o 16:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam Tadeuszu proszę o radę mój ognik ma dalej brazowe listki myslę że przemarzł ,proszę powiedz jak mam go obciąć z korzenia listki zielone dziękuję i pozdrawiam
Zapraszam serdecznie
: Spełnione marzenie 2007
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Witaj Tadeusz mój kielichowiec wonny pomimo zmiany miejsca wiosną bieżącego roku zakwitnie dość obficie jak na młody krzew,co już widać po ilości pąków kwiatowych /zdjęcie na mojej stronie/.
Pozdrawiam Zenek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

LAWENDOWA URSZULKO- dziękuję za spacer po wiosennym ogrodzie,mój trawnik wygląda pięknie, ale to główna zasługa jego położenia w starorzeczu i i terenie o dużej wilgotności powietrza i ziemi.

Niestety, nie jestem fachowcem od usuwania mchu z trawnika, u mnie też go nie brak, staram się tylko by go było jak najmniej, w wyniku wertykulacji dużo mchu z trawnika usunąłem, poza tym staram się by na trawniku było jak najwięcej słońca, bo to ono nie pozwala mchowi na rozpanoszenie się po ogrodzie.

EWELINKO - dziękuję za odwiedziny i ciepłe słowa o moim trawniku, jest piękny, ale to nie tylko moja zasługa, ale też i przyrody.

GOSIU- dziękuję za odwiedziny, chwastox jest skutecznym środkiem na chwasty na trawniku, ale dobrze by było do chwastoksu, dodać ( połowę dawki chwastoksu), innego środka chwastobójczego, jak mniszek, czy starane, wtedy jego skuteczność będzie większa. Dodatkowego oprysku nie da się uniknąć nie wszystkie chwasty uda się zauważyć za pierwszym razem.

Clematisy, dobrze jest posadzić w ziemi w której po wykopaniu większego dołka na spód daje się trochę drobnego gruzu ceglanego, wtedy to korzenie nie są ciągle w ziemi o dużej wilgotności, a woda z opadów gromadzi się niżej, właśnie w gruzie.

Dołek 50x50x50 cm, jest duży, ale nie za bardzo, by w nim zmieścił się i gruz, i obornik,czy kompost i ziemia ( by korzenie nie dotykały obornika, czy kompostu), i wreszcie korzenie powojnika.

AGNIESZKO -PATKAZA- dziękuję za spacer po moim wirtualnym ogrodzie oraz za możliwość spaceru w realnym ,Twoim ogrodzie. Spotkanie u Ciebie było kolejnym , udanym ,naszym spotkaniem grupy Lubelskiej, mam nadzieję że co najmniej w takim składzie spotkamy się w moim ogrodzie w dniu 17 czerwca. Zapraszam .

MAGDO- dziękuję za odwiedziny, teraz nie pora na chorowanie bo pracy w naszych ogrodach nie brakuje, dziękuję za ciepłe słowa. Przepraszam ale nie wiem co chciałaś napisać pisząc o kawałek ginury.

Domyślam się że chodzi Ci o roślinę GUNNERĘ, ale jej już nie mam bo mi tej zimy wymarzła, nie będę się starał jej mieć ponownie, po prostu , za dużo wymaga opieki przez zimę bym ją ponownie sadził.

AGNIESZKO-AGUSKAC- dziękuję za odwiedziny i za gratulacje. Pomidorki mają się dobrze, już od 22 kwietnia rosną w swoim stałym miejscu, już się do niego zaaklimatyzowały i rozpoczęły wzrost, niektóre sadzonki już wydają kwiaty i mają niewielkie owoce.

IZO, DANUSIU,MAGDO, KASIU, HELENKO,KASIU-KAMMA, IWONKO, - śerdecznie dziękuję za spacer po moim ogrodzie i za gratulacje. Bez Was nie było by mojego sukcesu, jeszcze raz Wszystkim wszystkim dziękuję za oddane na mnie głosy w kwietniowym konkursie Naszego Forum.

AGATKO- dziękuję za odwiedziny, mój trawnik, w tym roku wcześnie wystartował, nie było na nim pozimowych uszkodzeń i teraz , mimo jeszcze wczesnej pory roku wygląda już coraz piękniej Jest już po trzech koszeniach i lada dzień szykować się będę do czwartego.

Kielichowiec, startuje z wypuszczeniem listków dość późno i nie powinno być obaw że przemarzł, , a nawet gdyby to się stało to zazwyczaj wyrastają z korzenia nowe pędy i szybko nadrabia straty pozimowe. Aby roślina szybko rosła musi sobie wytworzyć silny system korzeniowy, jak już to zrobi, to wtedy rozpoczyna szybki wzrost.

JASIU- dziękuję za spacer po moim ogrodzie. Z usuwaniem gałązek ognika proszę się nie śpieszyć, zdarza się że zeszłoroczne listki na ogniku mróz uszkodzi , ale to jeszcze nie znaczy że całą gałązkę trzeba usuwać.

Poczekaj , do końca maja, jeżeli do tego momentu nic nie wypuści z gałązek liści, to dopiero wtedy rozważaj usunięcie takich gałązek. Ognik jest wytrzymały i nawet, gdy gałęzie mu zmarzną, to wybija nowe pędy z korzenia.

Prace porządkowe w ogrodzie powoli ustępują, zostaje tylko głównie koszenie trawnika i drobne plewienie chwastów pojawiających się nielicznie na rabatach, tak że można trochę odpocząć w majowe piękne dni.

ZENKU- dziękuję za spacer po moim ogrodzie, cieszę się że Twój kielichowiec ma liczne pąki kwiatowe, według mnie to jeden z najładniejszych krzewów jaki może bez przeszkód rosnąć w naszych ogrodach.

Pamiętaj tylko, o tym by zaraz po przekwitnieniu kwiatów kielichowca usuwać ich zawiązki kwiatowe, wtedy to znowu będą się tworzyć nowe pąki i kielichowiec będzie kwitł nieprzerwanie co najmniej do połowy sierpnia.

Oto jak wygląda mój ogród w początkach najpiękniejszego w roku miesiąca maja.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Tadeuszu faktycznie maj jest chyba najpiękniejszym miesiącem najwięcej kwiatów kwitnie właśnie teraz. Moją uwagę zwrócił krzew na trzecim zdjęciu od góry, co to? Fortegilla też jest bardzo ciekawa.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Zupełnie jak w pokazowym ogrodzie botanicznym ;:63 ;:63 ;:63
A ten strumyk na ostatnim zdjęciu ...po prostu cudo !
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3

Tadeuszu - to wielka przyjemność oglądać Twój ogród. Cudowne rośliny, a szachownica :roll:

Do idealnego trawnika już się przyzwyczaiłam ale i tak za każdym razem jest przedmiotem moich westchnień.

Czekam też na przejawy życia u sadzonki kielichowca, choć bardzo marną otrzymałam i czy coś z niej będzie nie wiem.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Tadziu u mnie Inversa też miał masę takich czerwonych ,małych szyszeczek- to zapylacze dla szyszek, ma też kilka dorodnych szyszek.
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

Tadeuszu oglądam Twoje piękne zakątki bardzo systematycznie jednak muszę się dopytać o inversę.
W ubiegłym roku zakupiłyśmy z koleżanką i pięknie się przyjęły. Na wiosnę moja zaczęła pokazywać piękne przyrosty a u koleżanki pojawiły się piękne szyszki oprócz tych drobnych zapylaczy.
Dodam że mój świerk jest nawet ciut większy choć wiem że oba są z tego samego rocznika.
Myślałam że może mam płeć męską ale podobno chodzi o warunki że mój ma lepsze i się rozwija a u koleżanki są gorsze i świerk wytworzył szyszki by się rozmnożyć z obawy na przetrwanie.
Czy tak może być?
Serdecznie pozdrawiam :wink:
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Patrzę na zdjęcia Twojego pięknie przystrzyżonego trawnika i tak sobie myślę - może zająłbyś się m"murawą" na naszym nieszczęsnym poznańskim stadionie ??? Tu trzeba fachowca, bo na razie to dwa mecze i ... wymiana trawy, dwa mecze i wymiana trawy, dwa mecze ... No , załamać się można , bo to już wcale nie jest śmieszne , a raczej bardzo kosztowne.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Ewelina pisze:No , załamać się można , bo to już wcale nie jest śmieszne , a raczej bardzo kosztowne.

Ciesz się że to nie tylko Ty za to płacisz lecz wszyscy obywatele :;230 Trawniczek faktycznie pozazdroszczenia ;:224
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

A z czego się tu cieszyć , Piotrusiu ? Ja jestem poznanianką , więc jako daleka krewniaczka Szkotów nie lubię wyrzucać pieniędzy w błoto ... Mam więc nadzieję,że Tadeusz zajmie się tym stadionowym trawnikiem raz a dobrze ! ;:215
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”