Nie wiem czy dobrze rozumiem (początkująca jestem w "ogródkowaniu"KaRo pisze:aha ,teraz tawuły już żyją...możesz spokojnie robić sadzonki ,nie baw się w maleńkie patyki,wkładaj w ziemię duże gałęzie,przyjmują się łatwo,pamiętaj tylko o ich podlewaniu.
Tawuła Wczesna - Spiraea arguta
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie wiem jak długi planujesz ten żywopłot ani
czym dysponujesz Kamilo:
- ogródkiem i dużym krzakiem lub kilkoma - tak ,dobrze zrozumiałaś duże gałązki (nawet takie przypominające miotłę) ,ukorzeniacz i wysadzasz na miejsce stałe,
- ogródkiem i małym krzaczkiem - robisz to samo tylko odpowiednio mniejsze sadzonki,może pojedyncze gałązki.
czym dysponujesz Kamilo:
- ogródkiem i dużym krzakiem lub kilkoma - tak ,dobrze zrozumiałaś duże gałązki (nawet takie przypominające miotłę) ,ukorzeniacz i wysadzasz na miejsce stałe,
- ogródkiem i małym krzaczkiem - robisz to samo tylko odpowiednio mniejsze sadzonki,może pojedyncze gałązki.
No fakt, teraz sobie przypomniałem, że przecież parę razy Van Houtta mi się ukorzeniła z grubych patyków, które wciskałem w ziemię dla ochrony drobnych i świeżo posadzonych bylinek lub powojników przed kotami, ukorzeniały się mimo że nie chciałem. Ale mimo wszystko częściej robiłem odkłady.KaRo pisze:aha ,teraz tawuły już żyją...możesz spokojnie robić sadzonki ,nie baw się w maleńkie patyki,wkładaj w ziemię duże gałęzie,przyjmują się łatwo,pamiętaj tylko o ich podlewaniu.
Generalnie ja chwaliłem nieco bardziej Grefsheim bo mam młode egzemplarze w przypadku Van Houtta mam straszną staruszkę wymagającą całkowitego odnowienia. Ale KaRo ma rację VanHoutta jest równie piękna więc, Kamilo, jeśli chcesz sie szybko odgrodzić od sąsiadów wysokim i gęstym żywopłotem to chyba lepiej jak wybierzesz VanHoutta.
Gresheim posadź sobie jako soliter na trawniku
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Re: Tawuła Wczesna - Spiraea arguta
trzeba ciąć po kwitnieniu, robię to co roku i potem wygląda tak:andrzej45 pisze:Witam użytkowników forum.
Mam problem z moją tawułą, 10 letnie krzewy zaczynają usychać od dołu.Jak bardzo mogę ją przyciąć żeby odzyskała swój piekny wygląd??
Pozdrawiam.
Andrzej.N.
Prośba o pisanie tematów bez drukowanych liter
Dziękuję . Admin.

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- kocurek

- Od: 10 kwie 2008, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tawuła Wczesna - Spiraea arguta
Ale piękna, nie mogę sie doczekac, kiedy moja tak urośnie...MariaTeresa pisze:
trzeba ciąć po kwitnieniu, robię to co roku i potem wygląda tak: [Zdjęcie wycięłam, można je zobaczyć w poście ciut wyżej. Nalewka]
- MariaTeresa

po cięciu szybko się zagęszcza, dostaje też troszkę azofoski 
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- kocurek

A jak jest maleńka, a kwitnie, ścinać ją po kwitnieniu, czy zostawić żeby podrosła? Teraz kwitnie mi betulifolia, o, taka.MariaTeresa pisze:po cięciu szybko się zagęszcza, dostaje też troszkę azofoski
- MariaTeresa

U tej odmiany to głównie przekwitnięte kwiatostanykocurek pisze:A jak jest maleńka, a kwitnie, ścinać ją po kwitnieniu, czy zostawić żeby podrosła? Teraz kwitnie mi betulifolia, o, taka.MariaTeresa pisze:po cięciu szybko się zagęszcza, dostaje też troszkę azofoski
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- kocurek

Znaczy jak skończy kwitnąć, mam ściąć te przekwitnięte kwiatostany?MariaTeresa pisze:
U tej odmiany to głównie przekwitnięte kwiatostanyszczególnie jak jeszcze ledwo od ziemi odstaje
Słuchajcie, wczoraj widziałam żywopłocik niski z tawułki - młode listki, a kolory mają jak w jesieni: od pomarańczu po czerwień prawie. Która to będzie odmiana?
Bez zdjęcia trudno określić. Mogą być różne, Magic Carpet, Goldflame, czy Macrophylla.kocurek pisze: Słuchajcie, wczoraj widziałam żywopłocik niski z tawułki - młode listki, a kolory mają jak w jesieni: od pomarańczu po czerwień prawie. Która to będzie odmiana?
A przy okazji, Kocurku jesteś pewna, że ta która Ci teraz kwitnie to betulifolia?
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Kocurku!
Jeśli z takiej tawuły żywopłocik widziałaś to jest to Tawuła japońska 'Goldflame'
(Spiraea japonica ) A myslę,że właśnie z takiej
O tej porze roku kwitnie jedynie Tawuła wczesna - Spiraea x arguta
Możesz sobie popatrzeć i porównać np .tutaj.
To musi być ona .
To nie może być S. betulifolia
- kocurek

Dobra, jestem lajkonikiem, przyznaję ;)
Tawuły kupiłam w centrum ogrodniczym Auchana, i były popakowane w foliowe woreczki, i podpisane.
Kupiłam trzy: 'Grifsheim,' ;Little princess' oraz właśnie 'Betulifolia'... może sie pomylili przy pakowaniu? Ja roślin nie pomyliłam, wsadzałam do ziemi wedle odmiany w trzech różnych miejscach
Ta ze zdjęcia "Tawuła japońska 'Goldflame' to chyba faktycznie taka odmiana, jest piękna. Jeszcze muszę taką kupić, te co mam są zielone.
Tawuły kupiłam w centrum ogrodniczym Auchana, i były popakowane w foliowe woreczki, i podpisane.
Kupiłam trzy: 'Grifsheim,' ;Little princess' oraz właśnie 'Betulifolia'... może sie pomylili przy pakowaniu? Ja roślin nie pomyliłam, wsadzałam do ziemi wedle odmiany w trzech różnych miejscach
Ta ze zdjęcia "Tawuła japońska 'Goldflame' to chyba faktycznie taka odmiana, jest piękna. Jeszcze muszę taką kupić, te co mam są zielone.