Kawa obowiązkowa! Potem zabiorę się zdjęcia i muszę powiesić kwietniczki na balkonie. Tylko nie wiem czy utrzymam wiertarkę w ręku
Zielony świat Moniki
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zielony świat Moniki
Oj już nie śpię! Tylko wszystko mnie swędzi i boli
Kawa obowiązkowa! Potem zabiorę się zdjęcia i muszę powiesić kwietniczki na balkonie. Tylko nie wiem czy utrzymam wiertarkę w ręku
- rapunzel

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moniko, będę w takim razie pytać o te kropliki, choć po wysadzeniu pelargonii zostało mi już tylko 5 skrzynek, a przecież begonie obowiązkowe.
Na powojnikach aż tak się nie znam, ale wiem, że muszą mieć bardzo przepuszczalną glebę, najlepiej mieszankę ze żwirem ( ja użyłam perlitu, bo żwiru akurat nie miałam ), no i oczywiście nie wiedzieć czemu trzeba je bardzo głęboko wkopać: co najmniej 5 cm pod powierzchnią ziemi. Dokoła powinno coś rosnąć, żeby zasłonić ziemię, ja posadziłam barwinki.
Jeśli zrobiłaś wszystko prawidłowo, to faktycznie dziwna sprawa... Może
zapytaj w dziale powojników.
Na powojnikach aż tak się nie znam, ale wiem, że muszą mieć bardzo przepuszczalną glebę, najlepiej mieszankę ze żwirem ( ja użyłam perlitu, bo żwiru akurat nie miałam ), no i oczywiście nie wiedzieć czemu trzeba je bardzo głęboko wkopać: co najmniej 5 cm pod powierzchnią ziemi. Dokoła powinno coś rosnąć, żeby zasłonić ziemię, ja posadziłam barwinki.
- cytrusowy hubi
- 200p

- Od: 3 sty 2012, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
niunia to idź spać bo przez przypadek kogoś tym zabijesz 
Legnica i okolice
Ankieta o cytruskach
cytrusy,egzotyka i inne moje roślinki Zapraszam !
kocham cytrusy i naleśniki!!!
Ankieta o cytruskach
- moniczek
- 1000p

- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Monia dziękuję za życzenia. Składam Tobie również życzonka imieninowe, więc dużo zdrówka, radości, szczęścia i spełnienia ogródkowych marzeń. 
- Niunia1981

Jagodo - no właśnie zastosowałam się dokładnie to takich samych wskazówek o powojnikach jak ty piszesz, nawet zabrałam od rodziców z działki ziemi kompostowej, wkopane też były dość głęboko. Muszę poszperać w dziale powojników może coś znajdę pocieszającego. A kropliki są śliczne, pięknie mi kwitną.
Cytusowy hubi -
o tym nie pomyślałam, ale na szczęście balkon jest zasłonięty pergolą to nie spadnie wiertarka za barierkę
chyba ...
Moniczku - dziękuję kochaniutka
Cytusowy hubi -
Moniczku - dziękuję kochaniutka
- cytrusowy hubi
- 200p

W razie co powiesz że wiertarką rzucił sąsiad z góry 
Legnica i okolice
Ankieta o cytruskach
Ankieta o cytruskach
- Niunia1981

To jest myśl
Ale się uśmiałam
Pewnie będę do siebie chichotać jak będę wiercić, chyba krzywo będą wisieć te kwietniczki 
- cytrusowy hubi
- 200p

Polecam sie na przyszłość 
Legnica i okolice
Ankieta o cytruskach
Ankieta o cytruskach
- Niunia1981

Kawa wypita, zdjęcia przygotowane, dalej wszystko boli - czyli wszystko tak jak powinno być
Zaczynam fotorelację z naszych wczorajszych poczynań na działce. Z uwagi na fakt, że roślin to raczej jak na lekarstwo - oczywiście nie licząc chwastów - tych to mamy pewno całą gamę gatunkową - pierwsze relacje działkowe będą z nami
Wprawdzie żadna ze mnie fotogeniczna roślinka
ale przynajmniej poznacie mojego M. i mnie
Zapraszam do oglądania
Wczorajszy dzień na działce upłynął pod znakiem wycinania drzewek. Jak już pisałam wcześniej na działce było 7 jabłonek więc ilość zdecydowanie za duża jak na taką powierzchnię i nasze potrzeby więc dokonaliśmy selekcji i zaczęła się wycinka:

Mój M. to ten w czarnych spodenkach
Sceneria po ścięciu trzech drzewek wyglądała nastepująco:

W sumie chłopaki wywozili drewno trzy razy takim załadowanym samochodem:

Jako kobieta pracująca żadnej pracy się nie boję tylko cholercia gorzej było zejść z tego drzewa niż na nie wejść
:

Wszyscy dzielnie pomagali - nawet Kropka pomagała wykopywać dół:

Ale się zmachała:

Po ciężkiej pracy:

Nadszedł czas na pierwszego grilla:

Z zachowanych drzewek na działce są czereśnia, grusza, śliwa, wierzba - jeszcze nie podcięta bo zabrakło już czasu, cztery choinki (u największej wycięliśmy dolne gałęzie), dwie zdrowe jabłonki i jeszcze prawdopodobnie dwie do wycięcia:

Są jeszcze trzy krzewy pigwowca - pewnie zostaną tylko trzeba je podciąć:

Moja pierwsza rabatka z roślinkami od dziewczyn z FO - lokum tymczasowe bo to było jedyne miejsce nie zawalone gałęziami i przekopane

Iglaczek został trochę podcięty z dołu i podsypaliśmy mu ziemi bo praktycznie rósł na samych igłach -koniecznie muszę kupić nawóz do iglaków bo jest w środku bardzo zabiedzony:

Pod stertą gałęzi, igliwia i uschnietej trawy znalazłyśmy z mamą kolejnego iglaka, którego za pomocą piły spalinowej przerobiłyśmy na bonsai - zaczątek kącika z iglakami:

To tyle
Za jakiś czas czeka nas powtórka a potem wykopywanie pieńków z korzeniami, bo oprócz tych świeżo wyciętych naliczyłam jeszcze 6 wystających z ziemi pozostawionych przez poprzednich właścicieli
Buziaczki
Zaczynam fotorelację z naszych wczorajszych poczynań na działce. Z uwagi na fakt, że roślin to raczej jak na lekarstwo - oczywiście nie licząc chwastów - tych to mamy pewno całą gamę gatunkową - pierwsze relacje działkowe będą z nami
Zapraszam do oglądania
Wczorajszy dzień na działce upłynął pod znakiem wycinania drzewek. Jak już pisałam wcześniej na działce było 7 jabłonek więc ilość zdecydowanie za duża jak na taką powierzchnię i nasze potrzeby więc dokonaliśmy selekcji i zaczęła się wycinka:

Mój M. to ten w czarnych spodenkach
Sceneria po ścięciu trzech drzewek wyglądała nastepująco:

W sumie chłopaki wywozili drewno trzy razy takim załadowanym samochodem:

Jako kobieta pracująca żadnej pracy się nie boję tylko cholercia gorzej było zejść z tego drzewa niż na nie wejść

Wszyscy dzielnie pomagali - nawet Kropka pomagała wykopywać dół:

Ale się zmachała:

Po ciężkiej pracy:

Nadszedł czas na pierwszego grilla:

Z zachowanych drzewek na działce są czereśnia, grusza, śliwa, wierzba - jeszcze nie podcięta bo zabrakło już czasu, cztery choinki (u największej wycięliśmy dolne gałęzie), dwie zdrowe jabłonki i jeszcze prawdopodobnie dwie do wycięcia:

Są jeszcze trzy krzewy pigwowca - pewnie zostaną tylko trzeba je podciąć:

Moja pierwsza rabatka z roślinkami od dziewczyn z FO - lokum tymczasowe bo to było jedyne miejsce nie zawalone gałęziami i przekopane

Iglaczek został trochę podcięty z dołu i podsypaliśmy mu ziemi bo praktycznie rósł na samych igłach -koniecznie muszę kupić nawóz do iglaków bo jest w środku bardzo zabiedzony:

Pod stertą gałęzi, igliwia i uschnietej trawy znalazłyśmy z mamą kolejnego iglaka, którego za pomocą piły spalinowej przerobiłyśmy na bonsai - zaczątek kącika z iglakami:

To tyle
Buziaczki
- cytrusowy hubi
- 200p

Ale się napracowaliście a bonsai oryginalne lubie to!
Legnica i okolice
Ankieta o cytruskach
Ankieta o cytruskach
- nika28
- 500p

- Od: 11 lip 2011, o 19:11
Dziękuję za życzenia i oczywiście Tobie również Wszystkiego Najlepszego
Czekam z niecierpliwością na kolejna porcje zdjęć 
Moje "chciejstwa" domowe i działkowe.
Marzenia to niczym nie zmącona rozkosz, a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie. Victor Hugo
Marzenia to niczym nie zmącona rozkosz, a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie. Victor Hugo
-
Keetee

- Od: 15 paź 2010, o 00:18
świetna robota
a pieńki jak wykopiecie...co będzie karkołomną pracą....będą super ozdobą 
Bonsai czadowe ...ciagle zachwyca mnie ta wierzba powyginana....
ale jedzonko smakowało po takiej harówie co
Bonsai czadowe ...ciagle zachwyca mnie ta wierzba powyginana....
ale jedzonko smakowało po takiej harówie co
-
szarotka66
- 1000p

- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Moniko gratuluję działki, ale nie zazdroszczę tego ogromu pracy. Chociaż przy tylu pomocnikach 
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- rapunzel

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
No, no Moniko, prawdziwy fotoreportaż.
Widać, ze pracy było całe mnóstwo, ale za to jaka później satysfakcja.
Jestem naprawdę ciekawa, co nie podeszło temu twojemu powojnikowi, bo mam nadzieję, że wybrałaś odmianę pasującą do stanowiska. Mam nadzieję, że w dziale powojników ktoś ci podpowie, co dalej.
Muszę się pochwalić, że udało mi się dziś kupić kropliki na balkon, śliczne, tygrysie, kremowo - bordowy i różowo-żółty.
Widać, ze pracy było całe mnóstwo, ale za to jaka później satysfakcja.
Jestem naprawdę ciekawa, co nie podeszło temu twojemu powojnikowi, bo mam nadzieję, że wybrałaś odmianę pasującą do stanowiska. Mam nadzieję, że w dziale powojników ktoś ci podpowie, co dalej.
Muszę się pochwalić, że udało mi się dziś kupić kropliki na balkon, śliczne, tygrysie, kremowo - bordowy i różowo-żółty.
- nika28
- 500p

- Od: 11 lip 2011, o 19:11
Nie wiem jak to się stało ale mój post pojawił się po Twoim a pisałam wcześniej
no nie ważne.... Ważne , że masz piękną działeczkę i pomocników później to już z górki
Wiem ile pracy z jabłonkami bo my mamy 3 i nie były cięte parę ładnych lat wiec było przy nich duuuużżżoo roboty (aż mnie ręce bolą jak sobie przypomnę) 
Moje "chciejstwa" domowe i działkowe.