Róże i nie tylko - rok 2012 część 1 - Gosia

Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i nie tylko - rok 2012 część 1 - Gosia

Post »

U mnie jeszcze daleko do kwitnienia owocowych, a pąków na różach to już w ogóle nie wiem, kiedy doczekam. Jednak ostatnie dni są niezwykle ciepłe i przyjemne, mam nadzieję, że w końcu ziemia przeschnie i będę mogła posiać warzywa.
Ogród bez zwierząt jest trochę bez sensu :wink: Choć na przykład nornice nie są moimi ulubieńcami. Wczoraj znalazłam przyczynę sczernienia świeżej sadzonki paproci-wisiała w powietrzu :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przyglądałam sie wczoraj moim różom pod kątem pąków- ani jednego nie ma jeszcze.
Nawet na tych dzikuskach nic nie widzę.
Ja też uwielbiam widok kwitnącego owocowego sadu. Najbardziej lubię kwiaty jabłoni ;:167
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

My na działce mieliśmy drzewa bo niektóre posadził pierwszy właściciel.
Ewo - wiem co masz na myśli, szczególnie jeśli chodzi o koty - niespodzianki przy kopaniu ziemi są mało przyjemne. U nas też pojawiają się zaskrońce, jeże, sarny, zające i bażanty - są u mojego sąsiada na działce. W świerku przy samej ulicy zrobiły sobie gniazdo gołębie i czasem gruchają na mnie jak podlewam róże. Jaszczurki do mnie nie zaglądają ale wcześniej widziałam je u AnkiJ.
Lemka - u mnie jest cieplej i pewnie dlatego mam już pąki. My akurat sadu nie mamy bo to tylko kilka drzew ale bez nich mielibyśmy tylko samo słońce w ogrodzie. Mamy tak dobrze że otwieramy balkon i od razu mam widok na jabłoń i czereśnie - prawie na wyciągnięcie dłoni są - a jaki zapach czuć od kwiatów.
W Wielkopolsce mamy dwie imprezy - od 1 - 3 maja dni magnolii w Kórniku i kiermasz z otwarciem Botanika w Poznaniu.
Z ogrodowych spraw zakwitł Kanzan ale zdjęcie później, na razie za duży wiatr. Lilak okazał się jakimś mało znaną odmianą o pełnych kwiatach ale w kolorze jasno niebieskim. Zakwitły pierwsze konwalie - widziałam parę różowych choć te mniej się rozrastają ale 2 sztuki zakwitną.
Oglądałam Palaris Royale - czyli Białego Edena.

Obrazek

Na razie dobrze sobie radzi co mnie cieszy, może doczekam się ładnych kwiatów. Obok niego posadzę Mini Edena, cały czas zastanawiam się czy ściągnąć też z Francji Edena.
Na razie czekam na pierwsze kwiaty u goździków, to lada moment

Obrazek

Floks szydlasty tym razem dał się sfotografować

Obrazek

Floks kanadyjski

Obrazek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też oglądałam róże pod kątem pączków ale poza mszycami nic nie wypatrzyłam. ;:185 Floksy kwitną w najlepsze , taka słoneczna aura im pasuje, za to tulipany po jednym dniu padają w tym słońcu. Trzeba się zbierać do podlewania bo tem wiatr dodatkowo wszystko wysusza.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka - może dziś będą te zapowiadane deszcze, choć dzień zaczął się znowu od błękitnego nieba.
Na nowych różach wypatrzyłam pąki - tym razem na Chloris i Constance Spry.

Obrazek

Lilak zakwitł pierwszym kwiatem, jest jasno niebieski i pełny, nie wiem co to za odmiana:

Obrazek

Kwitnie też wiśnia Kanzan

Obrazek

Obrazek

No i kwitną jabłonie - zapach ich jest wspaniały.

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Moje owocowe ciągle w pąkach ;:65
Kupiłam sobie różową konwalię 4 lata temu, po raz pierwszy będzie miała kwiat :tan W dodatku rozrosła się-pojawiła się następna roślina, więc mam już dwie :;230 Chyba nie jest bardzo ekspansywna :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Gosiu u mnie tez od rana piękna pogoda się zapowiada ;:3
Pączki u Ciebie szybko się pokazały,u mnie nie widzę jeszcze zaczątków.
Lilak w niebieskawym kolorze super:)Moja jabłonka w tym roku została opryskana,mam nadzieję zjeść wreszcie dobre jabłka bez różnych dodatków ;:108
Ty chodzisz koło białego Edena ja z kolei obserwuję Winter Lodge i Williama Christie.Golden Baron do niedawna nie pokazywał oznak życia,a od kilku dni wypuścił kilka pędów z czego się bardzo cieszę:)
Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa - szybko zakwitną, przy tym słońcu i pogodzie Wasze drzewa nadgonią. Potwierdzam - różowa konwalia nie jest zbyt ekspansywna i na dodatek ma mniejsze kwiaty, jest też ich mniej na pędzie niż u zwykłej białej.
Aniu - u mnie William Christie radzi sobie bardzo dobrze, ma duże liście. Na pewno będę obserwować u Ciebie Winter Lodge - ostatnio coś mnie ciągnie w kierunku białych róż. Od jesieni u mnie przybyło pomarańczowych angielek - za namową mamy.
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p
Od: 3 sie 2010, o 16:06

Post »

Gosiu, gosiu skady ty masz już takie paki? Gdzie mieszkasz?
Piękne krzaczyska.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga - mieszkam w Wielkopolsce tuż przy Poznaniu. U nas zwykle jest cieplej niż w reszcie kraju.
Pierwsze pąki to róże które kwitną już w maju - Canary Bird i rosa sericea.
Reszta dopiero zaczyna pokazywać pąki - zresztą takie odmiany jak Nevada rosną w miejscu osłoniętym i ciepłym.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Też mam pąki :lol:
Pierwsza była Fruhlingsduft, Margarite Hilling.
Reszty nie macałam na razie.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

I ja dziś szukałam pąków w ogrodzie ale jak na razie nic...
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Gosiu,
Witam i wpisuję się, żeby nie zgubić Twojego wątku. Jak fantastycznie u Ciebie wszystko rośnie, nie do wiary, że to ten sam kraj... cudnie po prostu.
Kilka stron wcześniej przeczytałam u Ciebie o skórkach od bananów, które Twoja mam wrzuca pod hortensje. Tak po prostu wrzuca? Czy jakoś je przykopuje? Pytam, bo i hortensji mam sporo i duży przemiał bananów :wink: w domu, więc pomysł mnie zaintrygował!
Jak się ma róża Jude the Obscure? Planuję ją kupić jesienią, bardzo mi się podoba i pewnie będę szukała u Ciebie wszelkich wzmianek na jej temat i zdjęć oczywiście.
Pozdrawiam,
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Przy tych upałach to niedługo wszyscy będą się cieszyć z pączków bo tak szybko zmienia się sytuacja w ogrodzie. Jabłonie stoją w blado-różowych sukniach a czereśnie i śliwy już są zielone i owocują się.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokażę Wam coś - dziś rano - o tej godzinie kończy się podlewanie ogrodu w Wlkp - poszłam zobaczyć co się dzieje z Canary Bird, a tam tragedia. Do róży dobrał się kwieciak malinowiec. Straciliśmy w ciągu jednej nocy ponad 60% pąków na Canary Bird. Złapałam 5 chrząszczy - są czarne i bardzo małe. Wszystkie uszkodzone pąki zostały zebrane i zostaną spalone. Jeden kwiat zdążył się rozłożyć i zakwitł - za kilka godzin będzie ładniejszy - jak jakiś chrząszcz się nie przypląta.

Obrazek

Tak wyglądają uszkodzone pąki przez kwieciaka

Obrazek

Oliwko - Agnes jak się okazało ma pąki ale w tym roku będzie ich mało.

Obrazek

Witaj Ewelino - z reguły skórki powinno się przykopać ale mama tego nie robi. Co do Jude - bardzo ładnie ruszyła, na pewno pokaże w tym roku kwiaty. Kiedyś zachwycił mnie jej kolor kwiatów - żółto-morelowy, co prawda przeczytałam o problemach z kwiatami, o nie otwieraniu się ich ale to mnie nie odstrasza. Zobaczymy co ta róża pokaże w sezonie.
Za oknem słowik śpiewa.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”