Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
Martika68
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Post »

Tak, O.'Tiny Twinkle' to dla mnie nr 1.Mam coś podobnego: Oncidium ornithorhynchum,kupione w grudniu jako roślina dorosła,ale u mnie jeszcze nie kwitło.Na razie rosną nowe pseudobulwy,już nie mogę sie doczekać... ;:65
Martika
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Henrykbb pisze:No to puśćmy wodze fantazji.
...a czwarty to stworki Wielkiej Rafy Koralowej.Koniki morskie,ukwiały... z otwartymi pyszczkami.
Asiu,miło wita się u Ciebie wiosnę.
Henryku, dzięki za wpis pełen humoru, choć wiem, że nie jest Ci teraz do śmiechu.
Ja widzę dodatkowo u kwiatuszków Epidendrum jeszcze małe oczka nad tym otwaratym pyszczkiem, ponadto fryzurę afro i suknię balową ;:173

Kasiu74, ja też uwielbiam Lycaste, bo już sam rozwój pąków od momentu pojawienia sie jakby maleńkich 'ptasich dziobków' to wspaniały spektakl.'
A kwiaty na żywo są jeszcze piękniejsze. Ciągle do nich zaglądam i wącham :)

Marku, bardzo mnie ucieszyłeś pochwałami dla Mojego Paphiopedilum 'Schwarz Madonna'. Tym bardziej, że miałam już kilka storczyków z tego rodzaju
i jakoś nie za bardzo się rozumieliśmy. Skończyło sie, że porozdawałam je koleżankom z Forum.
Tego natomiast kupiłam rok temu i dałam sobie ostatni raz szansę. Zaobserwowałam, że baaardzo wolno rośnie. A już to, że zechciał u mnie zakwitnąć,
wprawił mnie prawie w euforię :heja
Oncidium może będziesz miał okazję powąchać na jakiejś wystawie ? I wtedy polecam go sobie kupić :D

Lucynko, tak rzadko jesteś na forum, że prawie zaniemówiłam widząc Twój wpis ;:111
Lana pisze:... Za to pochwalić Ci się muszę, że pierwszy raz zakwitł mi Phal. floresensis, pielęgnowany od malutkiej roślinki. Piękny konwaliowy zapach i delikatny wdzięk kwiatuszka. Polecam Asiu serdecznie, bo nie pamiętam, abyś miała takowego w swojej kolekcji ;:215 .
Kochana, a gdzie zdjęcia tego cudownego kwitnienia w Twoim wątku ;:88
Rozejrzę się za nim na Wystawie skoro tak zachęcasz :)

Anno i Martika, Oncidium 'Tiny Twinkle' jest rzeczywiście urocze. Bardzo trudno było mi zrobić zdjęcie oddające jak naprawdę wygląda
ze swoją burzą małych kwiatuszków. Prawdziwsze jest to w koszyku świątecznym. A Twoje Oncidium ornithorhynchum Martika, jak zakwitnie
to będzie równie zjawiskowe ;:224

Dziś pokażę kwitnienie Phalaenopsis equestris. Nie poczekam na całkowity rozkwit storczyka, bo jest tak jak napisała Kasia 74
- jedne kwiatuszki rozkwitają, inne przekwitają.
Moją roślinkę hoduję od maleńkiego keiki. Na zdj. po lewej, w doniczce 5 cm. Dziś, to drugie kwitnienie u mnie, duuużo obfitsze niż poprzednie, a sam storczyk bardzo wydoroślał.
Pokazuję też zbliżenia dwóch pędów, które zaskoczyły mnie licznymi rozgałęzieniami. Po prawej ten jeszcze niekwitnący, pod nim drugi 'szalejący' :)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Phalaenopsis equestris na tym ostatnim zdjęciu wyglada przecudnie, jakby kwiaty miał malowane akwarelami;).
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Jaanno witaj ,

To zdjęcie Phalaenopsis equestris z ostatniego zdjęcia ujęło mnie :heja autentycznie .Nie dość ,ze storczyk jest
subtelny w swoim pięknie , to... na dodatek tło "z lekka" nadało mu wiele więcej uroku.
Lubię takie ciepłe tła.
Aby nie pozostawić bez komentarza piękna całego ostatniego kwitnienia powiem ,ze wprawiłaś mnie w niezły odlot sentymentalny.
Zrobiliśmy sobie sesję specjalną przeglądając ostatnie kwitnienia u Ciebie i ...od razu włączyła się nam historia
świetności mojej kolekcji. Byłej w dużej części , jak przystało napojęcie historii.
Pewnie :roll: też skojarzenia powstały na styku z nadchodzącą wystawą .Tam zwyczajowo prezentowaliśmy swoje kwitnienia na specjalnym stanowisku klubowym...
Oj....gdybyś była bliżej to pewnie, zapełniłabyś pięknem stosowny metraż ekspozycji...
Kwitnienia masz okazałe i ciekawe ,a na pewno nietuzinkowe.

Myślę, ze dla wielu takie widoki stają się przyczynkiem/motorem do rozwoju pięknej pasji.
I tak trzymaj !

Pozdrawiam, gratuluję i cieszę się z Twoich radości
JOVANKA
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu powtórzę się, kolejne kwitnienie także piękne :shock: . Cieszy mnie to tym bardziej, że kwiaty niektóre kwiaty mamy podobne, a kwitną w innym czasie. Daje mi to możliwość dłuższego oglądania tych cudownych kwiatuszków. Zdjęcia moje będą, jak się M za nie w końcu weźmie :lol: .
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Filigranowa27 pisze:Phalaenopsis equestris na tym ostatnim zdjęciu wygląda przecudnie, jakby kwiaty miał malowane akwarelami;).
Patrycjo, piękne porównanie, dziękuję :)

Lucynko, dziękuję :) A tak z ciekawości, które storczyki mamy takie same ?
Zapomniałam w Twoim wątku pochwalić kociaczka

JOVANKO, bardzo mi miło, że znalazłaś czas (w domyśle z Mężusiem ? - pozdrawiam :) ) na odwiedziny w moim wątku.
Całe szczęście, że można zaglądać do Twojej Galerii i czasy świetności stają się wciąż aktualne ;:215
A co do mojej kolekcji, nawet nie wiesz jakie masz osobiste zasługi w jej stanie i ogólnej kondycji.
A zaczęło się od pierwszej porady jakiej mi udzieliłaś w wątku który pojawił się ostatnio w dziale merytorycznym ('Problem z falenopsisem')
Ach..., kiedy to było i ile się od tego czasu musiałam nauczyć (choroby, robale i inne różne problemy).
A ja wtedy prawie skakałam z radości, że mi odpowiedziałaś ;:196
Tym bardziej cieszą dziś Twoje gratulacje ;:180 :)
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Asiu pare wspólnych kwiatuszków się znajdzie :lol: . Phal. equestris, Epidendrum Ballerina Yelow, Phal. mannii też się chyba znajdzie, to tak na szybko, a jak pokopiemy po naszych wątkach, to o wiele więcej :lol: . Są też kwiatuchy kupowane jako jeden wspólny, a potem dzielone np. na trzy :wink: .
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04

Post »

Asiu, tak umiesz oddać urok twoich roślinek na tych zdjęciach.
Mogłabym godzinami podziwiać te delikatne kwiatuszki. ;:167
Widać ile miłości wkładasz w każdy szczegół.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Uwielbiam soczyste żółte kolory.
Jakoś tak trafiło, że żadnego takiego storczyka nie mam u siebie. Podziwiam więc u innych. U Ciebie, Asiu - samam radość bywać.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Lucynko, Alusia, Justynko za odwiedziny i tyle miłych słów ;:196

A tu miniaturki przywiezione z wystawy w Sosnowcu:

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

U mnie zostaną dwie, trzecia - żółta, zostanie sprezentowana. Właściwie to ostatnia moja próba sił z miniaturkami.
Kuszą niewielkim rozmiarem, co jest atutem przy zapełnionych parapetach, jednak...
Dotychczas przekonałam się, że są o wiele bardziej kapryśne niż falenopsisy normalnych rozmiarów.
Zobaczę, czy nowe rośliny potwierdzą moje spostrzeżenia.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Asiu,szkoda by było gdyby takie piękności nie zakwitły,ale do ...kolejnych razy sztuka.Pewnie teraz to już będzie ten. ;:215
Ja mam tylko dwa mini i też oglądam tylko zieleninkę.

Ten ostatni to taki elegancik. ;:138 Super jest.

Jakoś trudno mi uwierzyć,że to już wszystkie zakupy. :wink:
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Kontakt:

Post »

Grupowe zdjęcie wymiata ;:333
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Asiu zdjęcie Phalaenopsis equestris pięknie oddaje jak naprawdę wygląda ten storczyk
ze swoją burzą małych kwiatuszków i wielu pączków.
Ja też mam sadzoneczkę tego storczyka i borykam się z nią już drugi rok . Jest to sadzonka z agaru i powoli tracę na nią cierpliwość bo co wypuści listek to traci zaraz u dołu i tak sobie jest bo jest choć korzonki ma ładne .
Bardzo ładne miniaturki przywiezione z wystawy w Sosnowcu . Faktycznie ich rozmiar zachęca do posiadania w kolekcji ale podzielam Twoje zdanie iż są trudniejsze niż przeciętna hybryda phalaenopsis.
x-K-m
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 mar 2012, o 17:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gratuluję posiadania tak pięknej kolekcji :wit
Pozdrawiam,
Adam.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zacznę od końca:

Dziękuję 'Ktosiu' i Anno za miłe słowa :D
marwes pisze:Asiu zdjęcie Phalaenopsis equestris pięknie oddaje jak naprawdę wygląda ten storczyk
ze swoją burzą małych kwiatuszków i wielu pączków.
Ja też mam sadzoneczkę tego storczyka i borykam się z nią już drugi rok . Jest to sadzonka z agaru i powoli tracę na nią cierpliwość bo co wypuści listek to traci zaraz u dołu i tak sobie jest bo jest choć korzonki ma ładne.
Marku, u mnie było dokładnie tak samo. Jak poszukasz postów, w których opisałam moje perypetie z keiki, które dostałam od Madzi,
to przekonasz się, że to 'powtórka z rozrywki' :wink:
Trwało tak chyba od 1.5 roku do 2 lat (dokładnie nie pamiętam). Dopiero teraz, gdy 'Equestris' wydoroślał, zaczyna rosnąć w siłę
i już nie traci w takim tempie listków. Jest więc nadzieja i u Ciebie, tylko niech przetrwa to 'dzieciństwo' ;:86
Henrykbb pisze:Jakoś trudno mi uwierzyć,że to już wszystkie zakupy. :wink:
Widzisz Henryku - to jednak wszystkie zakupy ;:108
Naliczyłam na moich parapetach z 10 storczyków, które nigdy u mnie jeszcze nie kwitły. Dam im szansę bez dodatkowej konkurencji :roll:
Mam też kilka chorych, więc po co zagęszczać zbytnio moją kolekcję ?
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”