jakiś rok temu kupiłem sobie bananowca, na promocji w markecie. Tak jakoś mnie wzięło na trochę egzotyki. Roślina rośnie fajnie, trzeba przyznać, ze nie ma z nią kłopotu z wyjątkiem miejsca, które zajmuje.
Pojawił się problem ostatnimi czasy. Liście dolne żółkną, ale na wyższych również pojawiają się obwoluty żółci na liściach. Na głównej łodydze pojawił się ciemny/czarny nalot. Roślina wypuszcza kolejne liście, ale mam wrażenie, że to co mu dolega, jest szybsze i również pnie się w górę.
Myślałem, ze przesadziłem z wodą, no ale ta czarna zmiana na łodydze nie daje mi spokoju. Proszę o pomoc.

Na Twoich zdjęciach ziemia wygląda na suchą, spróbuj podlewać go częściej i zobaczysz czy to pomoże. Żółte liście już się nie poprawią, ale może a to nowe nie będą żółknąć.
 Na Twoich zdjęciach ziemia wygląda na suchą, spróbuj podlewać go częściej i zobaczysz czy to pomoże. Żółte liście już się nie poprawią, ale może a to nowe nie będą żółknąć. Mój też takie ma, dodatkowo brązowe plamy na liściach, ale mój to chyba inna odmiana.
 Mój też takie ma, dodatkowo brązowe plamy na liściach, ale mój to chyba inna odmiana.

Jak tak dalej pójdzie to padnie, pomocy
 Jak tak dalej pójdzie to padnie, pomocy