W.o...Psach 4cz. (2007.10 - 2008.05)
Koleżanka Twojej Mamy ma pewnie jeszcze Eurodogi - sprinterskie psy do zaprzęgów - powinna,m znac ze słyszenia ten zaprzęg.Jeanne pisze:Zawsze wydawało mi się że taki pies jak Malamut czy Husky jest najszczęśliwszy pracując, ciągnąc sanie czy wózekMilena pisze:Dziękujemy za komplement:) Malamut nie ma szczególnych wymagań co do warunków. Świetnie spisuje się w bloku jak i w domu z ogrodem. On wymaga "stada" i takowym są dla niego domownicy, którzy muszą posiadać sporo czasu dla Futerka:)i że nawet jak przebiegnie kilkanaście kilometrów za rowerem to nie będzie to samo co praca....mój golden to kanapowiec
, zawsze był raczej spokojny, czasem sobie potrenujemy posłuszeństwo czy "mini agility" (skoki przez przeszkody, slalom między nogami
itp) czy np zabawa w tropienie...wiec popraw mnie jeśli się mylę
![]()
Koleżanka mojej mamy ma kilka malamutów i jeszcze takich mixów z krótką sierścią (ponoć baaardzo szybkie, o sylwetce charta) ale ona jeżdzi z nimi na zawody, codziennie trenuje - psy ciągną ją na wózku/saniach po 15 km i może dlatego taki stereotyp tych ras mam
chociaż z drugiej strony, jak i w każdej rasie, są osobniki typowo przeznaczone do pracy a inne wystawowe/do kochania w domowych pieleszach
w końcu jest w Polsce grupa goldenów jeżdżaca na polowania i biorąca udział w próbach myśliwskich (a mój futrzak tylko mysie dziury tropi na łące
) więc i w przypadku Malamutów tak zapewne jest
![]()
I mam jeszcze pytanie: czy im w naszym klimacie nie jest gorącobo ta sierść z "wełnianym" podszerstkiem chyba nieźle grzeje
Owszem malamuty są stworzone do pracy, i trzeba go porządnie zmęczyc, zeby był spokojny i szczęśliwy. Mój pies nie biega w zaprzęgu, więc ciągnie rower - ze mną na siodełku i przy włączonych hamulcach, czasami ciągnie oponę po lesie.
Co do sierści - jasne jest im ciepło latem - wtedy nie pracują w zaprzegach tylko wypoczywają, jednak podszerstek działa troszkę jak klimatyzacja:nie dopuszcza gorąca do skóry, a zimą chroni ciało przed mrozem.
Milena