Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Ha-NN-aH
50p
50p
Od: 8 sie 2011, o 09:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Post »

Witaj!
Wpadlam do Twojego ogrodu, ze względu na tamaryszek którego uwielbiam, zwłaszcza jak jest pieknie różowy. Sama posiadam 2 tamarszki, młodziutkie bo w tamtym roku posadzone.
No ale ten ogórd jest przepiękny. Rabaty takie bogate w kolory, palca nie wciśniesz takie gęste, dorodne. Cudo. No i ten strymyczek z kładeczką. Nie znajduję słów.
Będę wpadać na spacerki. :wit
ZAPRASZAM >>>Ogród ze stawem
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Tamaryszku, już tak jest, że czasem rośliny nie kwitną, bo warunki pogodowe im nie sprzyjały.
Przykro, bo czekamy na to cały rok, ja już drugi raz pod rząd nie widziałam kwiatów forsycji.
Liczę, że żywopłot z tawuły zabieli mi się jednak w tym roku, bo rok temu zawiodłam się.
Duży ogród wymaga nieustannej uwagi i pracy, zaniedbania widać od razu i trudno je nadrobić.
Strumień wygląda teraz pięknie i niewinnie, jakby nie sprawiał żadnych kłopotów :roll: .
Masz rację, berberysy niby takie zwyczajne, mają teraz dobry czas, przyciągają wzrok.
Lubię ten czas, gdy gałęzie okrywają się delikatną zielenią, wystarczy popatrzeć na brzozy.
Zabrałam perukowca sprzed domu, bo bardzo długo miał gołe gałęzie, zastąpiłam go pęcherznicą :wink: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hannah - u Tamaryszka nie ma tamaryszka :;230
Chyba, że Iza coś cichcem posadziła, a ja przegapiłam.

Izuś, to tylko wiosenne zniechęcenie po trudnej zimie. Lada dzionek cała zielonośc buchnie z jeszcze wiekszą siłą. Tak jak głosi moja ulubiona maksyma: 'nic nie jest silniejsze od życia'...
W jakiś przedziwny sposób natura zawsze nadrabia uszkodzenia i chwilowe braki. A że mniej kwitnących roślin? - oj tam, oj tam, Twój ogród jest piekny w swojej zieloności.
Pozdrówki znad łopaty - Ula
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Post »

Zainteresowałas mnie bergeniami. Muszę o nich poczytać. Moje szachownice (królewskie)nie kwitły po przesadzeniu do gliniastej ziemi bez drenażu. W tym roku wcale ich nie widzę, pewnie już po nich.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Izo, aż trudno uwierzyć, że twój lodowy ogród /zimą/ znowu jest taki piękny ;:138 Strumyk wygląda cudnie, pięknie uporządkowany ;:63 Coraz więcej roślinek się zieleni, zawilce już kwitną? Ciekawe czy moje pokażą pąki, na razie są młodziutkie.
Pozdrawiam :wit i ;:3 życzę.
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Tamaryszku ;:196 Wiesz, tak czytam kilka ostatnich stron Twojego wątku i w kilku miejsccach jakbym siebie słyszała. Też mam takie problemy jak Ty, że jak skończe plewić i porządkować ogród to okazuje się, że część od której zaczęlam juz zarosła.... Mój trawnik wygląda fatalnie po zimie i muszę coś z tym zrobić... Mnie również mnóstwo krokusów nie powychodziło, do tego jeszcze kilkadziesiąt szafirków - które uwielbiam - zniknęło... Zawsze myślałam, że cebulowe nie wymarzają jeśli są właściwie posadzone, a tu się okazuje że może jednak.... Ale jak to mówi Ula "nic mie jest silniejsze od życia.." Twoje ostatnie fotki są tego najlepszym przykładem. Zdjęcie z wierzbą (?) i mostkiem jest cudne, aż się rozmarzyłam... A co do szachownic to ja też mam kilka które co roku rosną jak szalone ale nie kwitną :( . Gdzieś czytałam, że prawdopodobnie są za głęboko posadzone.... i co roku mam je przesadzić....
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Izo, dziś dowiedziałem się, że innym też nie kwitną te same szachownice cesarskie. Piękne liście, a zero kwiatów. Podejrzewamy, że to jakieś wynaturzenie, sprawka odmiany, jej twórców. Czas pokaże.
Za to cieszą mnie epimedia od Ciebie, które mają dużo pąków :tan
Jeśli będziesz potrzebowała jeszcze gęsiówek na białą rabatę, to służę moimi, bo znów muszę je ograniczyć.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Fajnie, że po epoce lodowcowej nie ma u Ciebie śladu. Wiosna na całego. Co prawda nie wszystko Ci wyrosło tak pięknie jak rok temu, ale za to inne roślinki nadrabiają. Pewnie migdałek też już szykuje się do kwitnienia- różowy rodzynek :wink: . U mnie kwitł 2-3 sezony, przesadzilismy go w "lepsze" wg. zaleceń miejsce i przestał kwitnąć. Potem dokupiliśmy drugiego , a ten w ogóle nie kwitnie. Czy jest możliwe, żeby podkład zdominował szlachetne szczepienie?
Z różami próbuję, bo wbrew wszystkiemu one u mnie przetrwały zimę. Co prawda marnie, ale żyją. Nawet o nie specjalnie nie zadbałam ;:14 . Dokupiłam więc znów parę w Biedronce i zobaczę co mi z tego wyjdzie. Generalnie czerwone pnące i rabatowe, choć synek wrzucił do koszyka białą wielkokwiatową. A w Obi uratowałam jedną NN z przeceny za 1,99.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Izo, ładny teraz strumyk. To nie była krytyka, wiadomo że do lodowatej wody nie wejdziesz. :oops: Dość innych kłopotów żeby się jeszcze przeziębić. Piękne korony, dlaczego miałyby nie zakwitnąć? Bergenie też muszę kupić, dobrze że piszesz że pancerne, takich roślin potrzebuję. Tak dużo jak Ty krokusów nie miałam ale mi też nie wzeszły i irysy i szafirki. Taka zima bezśnieżna i okrutna dla cebul się okazała.
Co to za białe kwiatki na ostatnim zdjęciu podobne do skalnicy ale maja inne listki.
Pamiętasz jak rozmawiałyśmy kiedyś o tamaryszku który kupiłam i okazał się mieć ciapnięte korzenie. Nie poddałam się wsadziłam do b.dużej donicy bo szkoda było mi zdrowia szykować mu miejsce jak nici z uprawy. Okazało się że żyje i kwitnie na różowo. Muszę mu teraz znaleźć fajną miejscówkę. Może w towarzystwie migdałka ;:138
Pozdrawiam
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witajcie, kochani!

ROBACZEK_POZNAN ? Kasiu, dla mnie wiosna wreszcie się zaczęła ? pojawiły się listeczki na brzozach ! Kiedy ta zielonkawa, falująca firanka się pojawia ? wiem na pewno,ze zaczął się sezon.
Nie umiem tego dobrze sfotografować, ale uwierz ? widok jest piękny.

Obrazek

Z poidełka jestem bardzo zadowolona. Podobnie jak z innych kamiennych elementów w ogrodzie. Ich rozmiar jest odpowiedni do wielkości ogrodu. Czasem na początku wydają się za dominujące,ale po sezonie, dwóch, kiedy rośliny się rozrastają, wyglądają bardzo dobrze.
To obrazki z lata, kiedy roślinność jest bujniejsza.
Jeśli lubisz kamienne elementy, pewnie znajdziesz mniejsze poidełka, o delikatniejszej formie

Obrazek

Obrazek

Epoka lodowcowa nie całkiem zapomniana ? muszę latem opracować jakąś strategię,żeby uniknąć takich problemów zimą, bo za dużo nerwów mnie to kosztuje. Chociaż na ten moment nie widzę strat w roślinach (co prawda, jeszcze nie wszystkie wzeszły...).
Co do magnolii, w Białym Ogrodzie się nie zmieści. Planuję umieścić krzewiastą magnolię na nowej , dużej rabacie w głównej części ogrodu ? wyciąć znaczną część trawnika i zrobić ?wyspę?. Lubię takie rozwiązania w ogrodzie (ta rabata z poidełkiem tez jest wyspą).
Bardzo lubię zawilce. Będę je jeszcze dosadzać, na pewno. Na razie czekam aż te się rozrosną.

KAJPEJ ? miło mi ,że zaglądasz do mnie, Elu. Twój ogród jest najpiękniejszy na forum ? doskonały w formie i treści. Ale rozbudzasz moją ciekawość ! Co Ty za rewolucję u siebie przeprowadzasz..? Rozumiem,że to nie tylko zmiany nasadzeń z powodu chorób..? Także zmiany układu?
A jak się ma Twoja przesadzana w zeszłym roku z takim trudem magnolia?

E@K66 - Ewo, cieszę się ,że zaznaczyłaś swoją obecność! I dziękuję za miłe słowa. Zapraszam w odwiedziny, teraz ogród pięknieje z dnia na dzień.

HA-NN-AH ? witam Cię serdecznie i przykro mi jednocześnie, bo Ula ma rację ? nie ma u mnie tamaryszka...(mój nick został wybrany z zupełnie innego powodu). Ale bardzo liczę,że zainteresują Cię inne rzeczy w moim świecie. Zapraszam choćby nad strumyk!
Mostki są dwa : duży (za duży , z czarnego metalu, jak i inne ozdoby w ogrodzie) oraz mały ? z dużego głazu - komunikacja między obiema stronami ogrodu jest łatwa, ale oczywiście oba mostki pełnią też funkcję ozdobną.
Co prawda, tylko niektóre rabaty mają dojrzałą urodę, na wielu są hektary kory między młodymi roślinami i marzę o chwili, kiedy przestanę ją widzieć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ELSI ? chyba za krótko jestem ogrodnikiem, Elu i jeszcze nie nabrałam takiego stoickiego podejścia do anomalii rozwojowych roślin... Niby wiem, ze tak bywa, ale jakoś ciężko mi się z tym pogodzić. Może też dlatego,że ogród ciągle w trakcie tworzenia, i to z dużym trudem...Nie nacieszyłam się jeszcze jego dojrzałą urodą.
Nie wiedziałam ,że forsycja może być taka kapryśna (wrażliwa)... No, ale żelazną rośliną także nie jest ? moje dwie przesadziłam za ogrodzenie w zasadzie do piachu i ze wstydem przyznaję, nie podlewałam ? nie przeżyły tego eksperymentu...
A dlaczego Twój piękny tawułowy żywopłot nie zakwitł ..?? Teraz ma pączki kwiatowe? Moje dwie wczesne tawuły mają.
Strumień w tej właśnie chwili nie wygląda niewinnie ? przeszła burza gradowa i ulewa i płynie masa wody, po prostu rwąca rzeka. Kamienny mostek jest pod wodą.
Zrobiłam zdjęcie gradu...Boję się o dziś sadzone młodziutkie byliny, czy ich delikatne listki nie uległy zniszczeniu.
Ja też uwielbiam tę fazę zielonej mgiełki na brzozach..! A pęcherznica też teraz wygląda atrakcyjnie ? z daleka widać jej złociste listeczki.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Obrazek

Obrazek

URSULKA ? już jest zielono, Ula! Niepostrzeżenie wczesnowiosenną burość ogrodu zastąpiła zieloność... Jeszcze nie wszędzie...jeszcze wiele roślin nie wyszło, ale ogólne wrażenie jest radosne.
Jednak dla cebulowych to kiepski rok...
Ale tulipany botaniczne nie zawiodły..!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ALEKSANDRA2323 - warto mieć bergenie w ogrodzie , Olu. Wiele osób ceni ich kwiaty, ale ja sadzę je przede wszystkim dla liści .
Szkoda Twoich szachownic... Podobno są kapryśne. Moje w pierwszym roku po posadzeniu pięknie zakwitły i myślałam,że tak będzie zawsze ? wyglądają bardzo bujnie, ale nie widzę zawiązków kwiatowych... Zbierałam natomiast z ich liści czerwone poskrzypki (?).

MAGENTA- co roku mnie zadziwia wiosenne odrodzenie ogrodu, Kasiu! Rabaty nad strumykiem powoli wracają do formy. Jednak rośnie tam dużo bylin, a na ich rozwój trzeba trochę poczekać...

Obrazek

Obrazek

Zawilce gajowe przeniosłam do ogrodu z zagajnika obok mojego domu. Przyjęły się i rozrastają się ładnie. Chcę,żeby zajęły całą przestrzeń między funkiami, które późno się rozwijają. Kiedy ich łany przekwitną ? ich rolę przejmą hosty.

Obrazek

DAFFODIL- no,właśnie, Asiu ? chwaliłam się,że rabaty uporządkowałam ? a już są chwasty... Ale muszę je niestety zostawić na trochę, bo trzeba wreszcie posadzić sadzonki czekające w donicach.
Muszę powiedzieć,że więcej nie będę robić takich dużych zamówień zimowych w internecie (ale tak trudno oprzeć się wtedy tym ofertom...). Przyszło tyle roślin, a przy ogromnej pracy jaką muszę wykonać wiosną w ogrodzie, za długo czekają na posadzenie. W dodatku jeszcze wiele bylin nie wyszło z ziemi i nie wiem dokładnie , gdzie mam sadzić. Trzymajcie mnie za słowo,że to ma być ostatni raz!
Ciekawa jestem czy Twoje szafirki pojawią się w przyszłym roku czy przepadły całkowicie..? Czy będziesz coś robić z tymi krokusami? Nie wiem, czy sadzić od nowa czy one będą kwitły w przyszłym roku.
Masz rację ? to wierzba mandżurska! Rosną dwie po obu stronach mostka. Staram się je mocno przycinać, odkąd zobaczyłam chyba u Piofigla jakie to mogą być wielkie drzewa.
Może sadząc płyciej szachownice uda Ci się je nakłonić do kwitnienia... ale dlaczego moje rok temu kwitły , a teraz chyba nie będą..?

JACEKP ? Jacku, czy Twoje szachownice nie kwitły ani razu? Czy myślisz,że to taka świetna odmiana, która pokazuje się raz, a potem się buntuje?
Cieszę się,ze epimedia się przyjęły. Muszę zobaczyć je w rozkwicie, bo u mnie nie miałam takiej okazji. A liście straciły tej zimy? Bo moje duże owszem.
Dziękuję za propozycje gęsiówki ? znaczna część moich wygląda póki co marnie, nie wiem czy odżyją. Może zaproszę Twoje do siebie!

SOSENKI4 ? migdałek nieśmiało się szykuje do kwitnienia, Sosenko. Mimo,że rośnie w zbyt zacienionym miejscu,więc nigdy nie wygląda pokazowo. Z tego co wiem , zdarza się,że podkłąd zdominuje szlachetne szczepienie. U mnie tak się dzieje z klonem jesionolistnym, muszę mu wycinać całe gałęzie. Może ten przesadzony tylko jeden sezon kwitnienia opuścił, bo osłabiła go przeprowadzka? Moja wielka kalina w takiej sytuacji pierwszy sezon po zmianie miejsca kwitła bardzo marnie.
Będę kibicować Twoim różom. Ciekawa jestem czy będą łapać choroby. Będziesz je pryskać na choroby?

APRIL ? korony wyglądają imponująco, ale nie widzę pąków kwiatowych! A dlaczego..? Pojęcia nie mam...
No,cóż...początek sezonu cebulowych, można powiedzieć, stracony...Oby tulipany pięknie zakwitły!

Obrazek

Wiwat dla Twojego żywotnego tamaryszka! Kolejny przykład,żeby się nie poddawać za szybko i dać szansę .
Kwiatki , o które pytałaś to zawilec gajowy. Wdzięczna bylinka - ślicznie wygląda teraz, a potem prawie znika, żeby znów się odrodzić wiosną. Stąd mój pomysł,żeby sadzić ją między hostami ? kiedy one ledwo wychylają noski z ziemi, dywan białych kwiatków okrywa ziemię, a potem zamieniają się rolami.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Tamaryszku,
Czekam z niecierpliwością na spadającą z brzóz zieloną mgiełkę, też uwielbiam ten widok.
U mnie wiosna przychodzi ciut później.
Izo,
Podstawowego układu w ogrodzie nie zmieniłam.
Po wycięciu żywopłotu z ałyczy powstała dość duża przestrzeń do zagospodarowania.
Na części tej przestrzeni została ułożona kostka bazaltowa.
Kostka ta łączy się z kostką przy oczku wodnym, a środek wypełnia wyspa ( zmniejszyłam ciut jej wysokość)
Wszystkie byliny wymieniłam, część zgubiłam przy przeprowadzkach.
Z tej części się cieszę, jest w miarę dobrze.
Do części pozbawionej dużej śliwy i dużego jałowca nie mogę się przyzwyczaić.
Za tą przesłoną wyłaniały się delikatnie zimozielone krzewy.
Teraz są na pierwszym planie i mocno rysują się na tle ciemnych cisów.
Goła przestrzeń przed nimi niepokoiła. Posadziłam trzy mini żywopłociki z bukszpanu.
Pomiędzy nimi mają rosnąć liliowce, trawy ( liliowce wizualnie powinny połączyć się z irysami w oczku).
Nie jestem w pełni zadowolona z tej części, już trzy razy ją poprawiałam.
Przed wejściem do domu gdzie była pergola, też są niewielkie zmiany.
Droga do domu wyłożona kostką miała kształt prostokąta, teraz wije się w lekkim S.
Dwie olbrzymie tuje skrywały taras, po wycięciu widać go i przestrzeń za nim.
W tej części żyje i ma dwa kwiatki moja przesadzona magnolia.
Iza u Ciebie jest pięknie i inspirująco, rzucam wszystko i idę pracować do ogrodu.
Życzę miłego dnia, Elżbieta
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Jeszcze tak niedawno pokazywałaś skuty lodem ogród, martwiąc sie o jego los, a tu proszę :D Wszystko żyje, bucha zielenia i kolorami. Cudnie! Nawet fiołki masz piękne, a sporo osób narzeka że w tym roku fiołki im powymarzały. Mi niestety też.
Świetnie wygląda ta obwódka ze starej cegły.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Jakie łany tulipanów 8-) , wspaniale się prezentują a u mnie w donicach po kilka sztuk bo nornice by je natychmiast unicestwiły ... ;:173
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Izo, pomęczę Cię jeszcze z tym zawilcem. Czy są też inne kolory np niebieskie. Rozumiem że jeżeli między hostami to wolą cień, czy jest im wszystko jedno. Możesz coś więcej napisać o tulipanach botanicznych? Znam tylko nazwę tarda. Czy Twoje to też takie czy inne odmiany? Bardzo mnie zaciekawiły i chcę jesienią posadzić. Moje ulubione zdjęcie z poidełkiem w czerwieni. To pewnie późne lato. Co tam rośnie?
Pozdrwiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”