Lilie - uprawa - cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kawa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 mar 2012, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lilie - uprawa - cz.2

Post »

PachnacaLilia, piękny kwiat ;:63 Jaka jest średnica tej małej doniczki? Martwię się trochę, czy moim nie jest za ciasno.

Obrazek
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Mam wrażenie, że one lubią wilgoć, oczywiście bez topienia, stąd też było moje pytanie.
Awatar użytkownika
ultraviolet
200p
200p
Od: 1 kwie 2010, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Panie Mirku spore te martagony. Mam tylko dwa podobnej wielkości co Pana , a reszta to kiełki wielkości sześciu cm. Przypuszczam, że te dwie lilie to będą martagon alba i manitoba fox.
Poza tym reszta lilii także się wychyla z pod ziemi :D
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p
Od: 26 mar 2011, o 10:37

Post »

u mnie wykiełkowały 2 lilie :)
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

PachnacaLilia mam pytanie odnośnie tej pięknej lilii, różowej nakrapianej, kupiłem na targu 5 cebul według obrazka jaki miała pani sprzedająca, takich właśnie lilii, kolor cebul biały, czy takiego koloru była Twoja cebula? i czy w ogóle kolor cebul świadczy o czymś? np. o kolorze kwiatów? Sporo lilii kupiłem właśnie na targu, ogólnie jestem zadowolony tylko czasem kolor kwiatów się nie sprawdza :)

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
Kawa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

PachnacaLilia, moja doniczka jednak mniejsza, wysokość x szerokość: 13 cm x 17 cm. Wyższa lilia ma 43 cm, niższa 17 cm.
Awatar użytkownika
kasiain
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 mar 2012, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pachnąca lilia- dziękuję za podpowiedz. Koszyczki zakupiłam- od razu różnych rozmiarów- będą też na inne cebulki :D
z pozdrowieniami z Wrocka
Kasia
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja swoje piątkowe zakupy sadzę jak zwykle w doniczki po chryzantemach, muszę się spieszyć, bo mają już spore pędy (nawet po 8 cm), tylko czy starczy mi doniczek po tym szaleństwie.
:;230 :;230 :;230
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Dziękuję PachnacaLilia. Doczytałem właśnie w internecie że najczęściej lilie mają cebule białego koloru. Muszę czekać i okaże się, czy obrazek jaki był przy cebulach jakie nabyłem, był właściwy :)

Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

PachnacaLilia wolałbym żeby były takie za jakie je kupiłem, czyli różowe nakrapiane podobne jak ta Twoja w doniczce, jednak jeśli nie, to za bardzo nie będę się martwić, bo jakieś będą a kupowane po 2zł za cebulę to prawie darmo i warto. Jeśli będą innego koloru to najwyżej przeniosę w inne miejsce, chyba że i ten kolor pasował będzie do ogólnej kompozycji :D

Awatar użytkownika
Kawa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

PachnacaLilia pisze: Musisz zakupic.jeśli w domu nie ma.jeśli kupisz to napisz to powiem ci co dalej

Bardzo Ci dziękuję za zainteresowanie moimi liliami, cenie sobie każdą radę ;:168
Mam kilka większych doniczek, zarezerwowanych na balkonowe pomidorki koktajlowe. Tylko będzie problem bo raczej nie zmieszczą się na parapecie... W każdym razie coś na pewno uda się zorganizować. Tak w ogóle, to powinnam wcześniej dodać, że to (podobno?) niskie odmiany mieszańców azjatyckich, miały iść do gruntu jak się pogoda poprawi. Zakupione na początku marca zgodnie z zaleceniem sprzedawcy wsadziłam najpierw do doniczki, a te wystrzeliły jak wariatki i teraz kłopot :oops: Chętnie dowiem się co dalej z nimi robić, aby nie zmarnować. Czy można by je było jednak wysadzić do ogródka? U mnie pogoda paskudna i mało wiosenna.
Awatar użytkownika
Kawa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

A więc zostają w doniczce, bo przymrozki jeszcze się trafiają, szaro buro i ponuro :( No ale przynajmniej coś na parapetach się zieleni. Co do nawozu - na pewno wypróbuję w przyszłości, niestety na ten sezon budżet nawozowy został wyczerpany.
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Moi drodzy, tak sobie czytam Wasze dyskusje i nie chciałabym się wymądrzać. Proponuje poczytać od poczatku wątek o liliach pierwszy i drugi. Tam znajdziecie mnóstwo przydatnych informacji np o tym, że nie da się rozpoznać odmiany, a tym bardziej koloru lilii po wyglądzie cebuli. :D Można rozpoznać ewentualnie grupę czyli martagon, azjatyckie, choć już między orientalnymi i orienpetami nie ma wyraźnych różnic i trzeba znawcy aby tego dokonać. Z białych cebul azjatyckich kwiaty moga być w każdym kolorze. Czasem lilie się "utleniają" podczas przechowywania i ich cebule nabierają kolorków np różowego, ale nie oznacza to że będą różowe. :D
Co do nawożenia, to lilie nawozi się nawozami o dużej zawartości potasu, więc azofoska i te z dużą ilością azotu odpada. No chyba, że komuś zależy na wielkich zielonych łodygach, a mniej na kwiatach. :D

Kawo, zostaw je w tej doniczce, jest wystarczająco duża. Nie musi być większa. Po majowych przymrozkach wyjmiesz delikatnie z doniczki i posadzisz do ogrodu i wtedy się rozrośnie. Możesz ewentualnie dać jakiś patyczek, żeby się nie złamała. Jak nie masz nawozów możesz sypnąć węglem drzewnym z kominka, intensywniej się wtedy wybarwiają. :D
Awatar użytkownika
Kawa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Kawo, zostaw je w tej doniczce, jest wystarczająco duża. Nie musi być większa. Po majowych przymrozkach wyjmiesz delikatnie z doniczki i posadzisz do ogrodu i wtedy się rozrośnie. Możesz ewentualnie dać jakiś patyczek, żeby się nie złamała. Jak nie masz nawozów możesz sypnąć węglem drzewnym z kominka, intensywniej się wtedy wybarwiają. :D
Na razie będę je obserwować, bo wyglądają zdrowo, a zacznę się martwić jak coś będzie nie tak. Jeżeli chodzi o nawozy to właśnie wręcz przeciwnie, zakupiłam już m.in. do roślin kwitnących, tylko że z innej firmy. U mnie w domu nikt nie dędzie głodny, a szczególnie roślinki :wink:
Carlos9
200p
200p
Od: 23 kwie 2011, o 15:48

Post »

piofigiel pisze:PachnacaLilia wolałbym żeby były takie za jakie je kupiłem, czyli różowe nakrapiane podobne jak ta Twoja w doniczce, jednak jeśli nie, to za bardzo nie będę się martwić, bo jakieś będą a kupowane po 2zł za cebulę to prawie darmo i warto. Jeśli będą innego koloru to najwyżej przeniosę w inne miejsce, chyba że i ten kolor pasował będzie do ogólnej kompozycji :D

Ja w tamtym roku także kupiłem z 50 lilii na targu po 2 zł, cebule miały duże, tak się cieszyłem, że będzie wiele różnych kolorów jak na obrazku, tymczasem okazało się, że zakwitło 90% lilii białych, dwie były czerwone i różowe, a reszta czysta biel. Każdy może sobie wydrukować zdjęcie z internetu, hodować jedną, łatwą w uprawie odmnianę lilii i potem wciskać ludziom kit, że to będą kolorowe. W tym roku także kupowałem, ale tylko kilka, zobaczymy, czy w tym roku będzie to samo.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”