Fasolka szparagowa cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p
Od: 2 lip 2011, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fasolka szparagowa

Post »

U nas tak pewnie za co najmniej miesiąc...a szkoda
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
Kalma
100p
100p
Od: 21 kwie 2011, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To pewnie dlatego, że meteorolodzy straszyli ciężką zimą ;-) Nie są typowe temperatury w marcu.
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p
Od: 2 lip 2011, o 11:10

Post »

Kalma spece od Was tez na wróżyli lekką zimę, a co było w styczniu/lutym ?
Chcieli dobrze wyszło jak zawsze.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
Kalma
100p
100p
Od: 21 kwie 2011, o 11:02

Post »

Zapowiadali też wielkie opady śniegu, a prawie nie było. Chyba zacznę się martwić jak będą zapowiadac łagodną zimę lub wręcz jej brak ;-)

Fasola się już moczy.....
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Wielkie opady sniegu były - odczułam to w czasie odśnieżania podjazdu. :D
Nie wszyscy mieli równo :wink:
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Kalma, u mnie pogoda podobna ale ze szparagówką się jeszcze wstrzymam, za bardzo wrażliwa na przymrozki.
Póki co wczoraj wysiałam groch 6-cio tygodniowy i koper. Nagle wschodzi rzodkiewka i sałata siana 22 lutego (było wtedy przez parę dni ciepło) na której już krzyżyk położyłam!!!
Pozdrawiam! Gienia.
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U nas sieję fasolkę szparagową od maja do lipca - co dwa tygodnie. Ta ostatnia też jest smaczna, nie jest łykowata, najwyraźniej termin siewu nie ma wpływu na jkość. Siana później już może nie zdążyć wytworzyć strąków.

Ostatnio kupowaliśmy w sklepach społemowskich fasolę Esterka - była SUPER! Żadnego łyka, bardzo smaczna. Niestety w tym roku nie mogę jej w Społem dostać a nie wiem, czy z innej firmy będzie to taka sama Esterka... Wiecie jak to jest z nazwami...
Zielonym do góry!!!
baron
100p
100p
Od: 25 maja 2011, o 13:55

Post »

W tym roku dostałam opakowanie fasoli Borlotto-mam pytanie,czy ona jest tylko na suche ziarno,czy można ją zrywać jako szparagówkę.Fasolkę kupiła córka za granicą,nie mogę doczytać się nic na ten temat w opisie.
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

Bixxx - Esterke widziałam z Ożarowa - jest zielona. Ja w zeszłym roku miałam Jawę z Plantico - naprawdę polecam - długa, małe ziarenka, nawet jak długo wisi na krzaczku i bez łyka. Byłam nawet trochę zaskoczona, bo zapomniałam zebrać i po tygodniu myślałam, że już same łyko będzie, a tu miłe zaskoczenie :)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

baron pisze:W tym roku dostałam opakowanie fasoli Borlotto-mam pytanie,czy ona jest tylko na suche ziarno,czy można ją zrywać jako szparagówkę.Fasolkę kupiła córka za granicą,nie mogę doczytać się nic na ten temat w opisie.
Musiałeś nieuważnie studiować.
Fasola szparagowa karłowa dwubarwna Borlotto.

Zastosowanie jako odmiana karłowa szparagowa, a także do uprawu na nasiona. Wczesna. Strąki szerokie, bezwłókniste, soczyste, barwy żółtozielonej z czerwonymi naciekami.? Wysiew nasion od początku maja.
Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
asza
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 kwie 2011, o 20:25

Post »

Hej moja fasolka zostala posiana 3 kwietnia pod włókniną. Zobaczymy co będzie ale 26 marca posiałam też troszke na próbe zobaczyc co z niej bedzie no i zaczyna kiełkować. W tamtym roku siałam 2 kwietnia i było ok fakt ze było duzo cieplej ale kto nie ryzykuje ten nie idzie do więzienia hehe. Pozdrawiam
gwint07
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 kwie 2012, o 17:22

Post »

Ja wsiałem w wielką Sobotę pod włókninę... Przydało by się teraz więcej słońca ;)
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p
Od: 21 mar 2012, o 10:59

Post »

Witajcie,
czy ktoś zna odmiany, są smaczne? : Neckargold -żółta, średnio wczesna, Nomad - zielona,średnio wczesna i Blauhilde -fioletowa, wczesna.
Przeczytałam cały wątek i natknęłam się tylko na info, że ktoś (nie zapisałam kto, może uda mi się odszukać :roll: ) siał Blauhilde.
Znam tylko saxa, ale tutaj nie mogę jej nigdzie dostać...może jak się wybiorę do PL to zakupię.
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01

Post »

Ja kupiłam w tym roku fasolkę "VECTRA" i "FERRARI" nowości z Ożarowa strąki smukłe i długie.
Awatar użytkownika
aska73
100p
100p
Od: 2 lip 2011, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

forumowicz napisałeś jak podkiełkować nasiona fasoli cytuję:'' Zalać w naczyniu partie fasoli przeznaczonej na siew przegotowana letnią wodą i pozostawić do następnego dnia. Nazajutrz odcedzić na sitku i wysypać do kuwety. Kuwetę włożyć do woreczka nylonowego i postawić na parapecie południowego okna. Jak tylko ukażą się kiełki w oczkach fasoli- natychmiast wysiewamy. Sprawdzać codziennie wilgotność ziaren. W razie czego spryskać nasiona w kuwecie i wymieszać. Można również szparagówkę uprawiać z rozsady doniczkowej przygotowanej w domu w dobrym, sprawdzonym podłożu do wysiewu.''

A te nasionka wsypać do pustej kuwety czy do wypełnionej ziemią? A jakbym chciała uprawiać z rozsady to też podkiełkowywać nasiona czy tylko je namoczyć?
Pozdrawiam
Asia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”